Știri

Începe a doua ediţie a Photo Trends Festival by VSLO

Published by
Radio Vacanța

Expoziţii, proiecţii de filme şi multe evenimente speciale vor avea loc, în perioada 19 – 27 august, în Vama Veche şi 2 Mai, la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale ‘Photo Trends Festival by VSLO’.

Organizatorii de la Asociaţia Visual Art, susţinuţi de Primăria Comunei Limanu prin programul ‘Cultura la Liman’, aduc în cele două staţiuni de pe malul Mării Negre opt zile de cursuri şi seminarii de fotografie şi film, expoziţii de fotografie şi proiecţii de filme, toate cu participare gratuită.

Printre invitaţii festivalului se numără fotografi din România, dar şi din străinătate – Joel Santos (Ambasador Canon), Olav Urdahl, Cornel Lazia, Vlad Eftenie, Cristian Crisbăşan, Nicolae Coşniceru, Mihnea Ratte, Cătălin Beldea, Ştefan Dinu, Marius Florea, Paul Păun şi Jens Krauer.

Participanţii la cursurile gratuite se vor familiariza cu genuri fotografice precum fotografia pe film, street photography, astrofotografia, fotografia arhitecturală, travel photography, fashion photography şi altele.

Începând cu ediţia din acest an, festivalul va conţine în fiecare zi şi o sesiune de portofolio review, câte 30 de minute zilnic pentru fiecare participant, care va avea ocazia să afle păreri despre fotografiile sale de la profesionişti în domeniu.

La modulul de film vor avea loc un workshop de cinci zile susţinut de Răzvan Ioniţă şi unul susţinut de directorul de imagine Jean Blăgoi, cu tema ‘Cum să utilizăm corect setările camerei’. Tot la Film, cursanţii vor avea posibilitatea să fie regizori şi directori de imagine în propriile proiecte, folosind echipamentele puse la dispoziţie gratuit de sponsori.

Nu mai puţin de 11 expoziţii de fotografie vor fi prezentate şi vernisate la Photo Trends Festival: pe 23 august, Vadim Ghirdă va expune în premieră, într-o expoziţie personală, imagini din războiul din Ucraina, pentru care a primit prestigiosul Premiu Pulitzer. Cristian Crisbăşan prezintă 12 fotografii reunite sub titlul ‘O vară de neuitat’, imagini care nu au fost incluse în calendarul realizat pentru Sun Plaza, cu fotografii ‘fashion glamour’ alb-negru.

O expoziţie surprinzătoare pentru public va fi şi ‘reActor’, cu o selecţie de 18 portrete necunoscute ale tot atâtor actori români celebri. Sunt fragmente de memorie vizuală, recuperate şi redate publicului de către Arhiva de Fotografie.

Fotograful Vlad Cioplea aduce la Photo Trends Festival deja celebrele ‘Poveşti din gară’, cu imagini şi istorisiri inedite despre personajele întâlnite pe peronul Gării de Nord din Bucureşti în ultimii ani.

O altă expoziţie care va stârni interesul publicului este ‘Distorsiuni şi expresii’, prezentată de Florin Ghioca, fotograful Teatrului Naţional din Bucureşti, cu imagini haioase ale unor cunoscuţi actori români, fotografiaţi cu o lentilă specială (fisheye) care deformează caricatural imaginea celor imortalizaţi. Printre actorii care şi-au pus imaginea la bătaie se numără: Horaţiu Mălăele, Marcel Iureş, Şerban Pavlu, Anca Sigartău, Dan Puric, Vlad Zamfirescu.

Mihnea Ratte prezintă la Photo Trends Festival fotografia de concert şi imaginile pe care le-a realizat de-a lungul timpului la cele mai mari festivaluri de muzică.

În lucrul cu lumina redusă (low light photography), Florian Marin a realizat adevărate capodopere fotografice, prezentate în expoziţia ‘Natura umană: echilibrul dintre formă şi lumină’. Vernisajul îşi propune să reflecte armonia subtilă dintre corpul uman şi mediul natural, subliniind conexiunile profunde dintre formă, textură şi lumină. În aceeaşi zonă uşor minimalistă, dar care stimulează creativitatea privitorului, şi-a propus să meargă şi fotografa Galia Dan, care crede că ‘echilibrul şi armonia pot fi atinse prin simplitate’, informează organizatorii.

Tot în cadrul Photo Trends Festival vor fi proiectate mai multe filme de scurtmetraj, realizate în cadrul cursurilor video organizate la Festivalurile ‘Vama sub lumini de Oscar’ (VSLO) şi ‘Alba sub lumini de Oscar’ (ASLO) în anii trecuţi. De asemenea, Răzvan Ioniţă va prezenta filmul ‘Vasile & Pavel’, o jumătate de oră de cinema-verite despre relaţia dintre tată – Vasile, fiu – Pavel şi meseria pe care acesta a moştenit-o de la senior, anume aceea de lucrător meşteşugar în piele.

Photo Trends Festival s-a născut în urma a 10 ani de VSLO (Vama sub Lumini de Oscar), cel mai mare festival de arte vizuale din România (2010-2019).

Participarea la Photo Trends Festival by VSLO este gratuită, dar se face pe baza unei înscrieri prealabile pe site-ul festivalului, locurile fiind limitate.

Recent Posts

Crosul Național – Ziua Olimpică, pe 25 mai, la Brașov

Toți participanții vor primii tricou cu însemnele Zilei Olimpice, medalie și diplomă de participare, anunță…

56 de minute ago

Clarificări despre programul „România Atractivă”, la RRA: „Turiștii au de ce să fie încântați”

Programul „România Atractivă” include 12 rute culturale cu peste 270 de obiective. Silvia Teodorescu, coordonator…

3 ore ago

Festival de film, în premieră, la Castelul Bran

„American Independent Film Festival”, ediția cu numărul opt, este organizat pentru prima oară în istoria…

5 ore ago

Recomandarea zilei: Holograf – „Sigur” | VIDEO

Piesa vine ca o încununare a carierei memorabile a trupei, de-a lungul celor peste 40…

7 ore ago

Festivalul Narciselor, în comuna hunedoreană Sălaşu de Sus

Localnicii povestesc că primele narcise ar fi fost aduse în zonă de un olandez, în…

8 ore ago

Săriturile în apă, un pericol major în lunile de vară

De la distracție până la dezastru e doar un pas, câteodată! Aproape că nici nu…

9 ore ago

This website uses cookies.