Ascultă Radio Vacanța Live

Vreme mai caldă în toate regiunile ţării, la final de decembrie

Finalul lunii decembrie vine cu vreme mai caldă în toată țara, anunță meteorologii, urmând să intre într-un proces de răcire în prima săptămână din 2024.

autostrada apus rrbv
Foto: Radio România Brașov

Articol de Anna Martina Piukovici, 26 decembrie 2023, 15:00

Finalul de an aduce vreme mai caldă în toate regiunile ţării, cu maxime termice de 16 grade Celsius, urmând să intre într-un proces de răcire în prima săptămână din 2024, iar precipitaţiile vor fi mai frecvente, arată datele publicate de ANM pentru intervalul 25 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024.

Banat

În Banat, anunță Radio România Iași, în prima săptămână din interval valorile termice se vor situa cu mult peste ceea ce ar trebui să se înregistreze la finalul lunii decembrie. Vor fi mici oscilaţii de la o zi la alta şi se vor înregistra maxime, în medie, de 12 – 14 grade Celsius şi minime de 2 – 4 grade.

Din a doua săptămână, temperaturile mai scad, dar vor continua să fie mai mari decât normele specifice perioadei, urmând ca spre finalul intervalului să se apropie de acestea.

Astfel vor fi maxime, în medie, la nivelul întregii regiuni, de 4 – 8 grade şi minime de 0 – 3 grade.

Vor fi precipitaţii în prima zi a intervalului, apoi va creşte din nou probabilitatea de apariţie a acestora începând din 30 decembrie.

Crișana

În Crişana, în prima săptămână din interval, valorile termice vor avea oscilaţii de la o zi la alta, dar se vor menţine mai ridicate decât în mod normal în această perioadă.

Astfel, media maximelor, la nivelul întregii regiuni, va fi de 9 – 11 grade, iar a minimelor de 2 – 4 grade.

La începutul celei de-a doua săptămâni din interval, chiar din 31 decembrie, temperaturile vor mai scădea, dar se vor situa în continuare peste norme, urmând ca spre sfârşitul intervalului să se apropie treptat de ceea ce ar trebui să se înregistreze în prima decadă a lunii ianuarie.

Vor fi posibile precipitaţii în primele două zile din interval, iar din 29 decembrie, până la finalul intervalului, vor creşte din nou condiţiile de apariţie a precipitaţiilor.

Transilvania

În Transilvania, valorile termice, în special cele diurne, se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei, în prima săptămână din interval. Temperaturile vor avea mici oscilaţii de la o zi la alta şi se vor înregistra maxime, în medie, la nivelul întregii regiuni, de 8 – 10 grade şi minime de -1 şi 0 grade. Apoi, din a doua săptămână a intervalului, până la finalul acesteia, temperaturile vor scădea treptat şi vor fi maxime între 2 şi 5 grade şi minime de -3 şi -1 grad.

În primele două zile din interval vor fi posibile precipitaţii slabe şi din nou începând din 1 ianuarie.

Maramureș

În Maramureş, regimul termic va fi caracterizat de valori care se vor situa peste normele specifice perioadei şi vor fi oscilaţii uşoare de la o zi la alta. Se vor înregistra temperaturi maxime, în medie la nivelul întregii regiuni, de 8 şi 11 grade în perioada 25 decembrie – 1 ianuarie şi minime de 1 şi 4 grade, urmând ca din 2 ianuarie temperaturile să scadă treptat şi să se înregistreze maxime între 2 şi 6 grade şi minime de -2 şi 0 grade.

Temporar se vor semnala precipitaţii slabe în primele două zile din interval şi vor fi, din nou, posibile precipitaţii din 30 decembrie.

Moldova

În Moldova, vremea va fi deosebit de caldă până în data de 2 ianuarie, chiar dacă vor fi uşoare variaţii termice de la o zi la cealaltă, astfel că temperaturile maxime vor avea medii între 8 şi 14 grade, iar cele minime între 2 şi 6 grade, apoi va intra într-un proces de răcire ce va conduce la valori, mediate regional, diurne de 4 grade şi nocturne de -2 grade.

În prima săptămână de prognoză precipitaţiile se vor semnala cu totul izolat, dar există probabilitatea extinderii acestora după data de 1 ianuarie.

Dobrogea

În Dobrogea, valorile termice se vor situa în general cu mult peste mediile multianuale până în data de 1 ianuarie, astfel că maximele vor avea medii între 10 şi 16 grade, iar minimele între 2 şi 8 grade. Ulterior, vremea va marca un proces de răcire treptată, astfel că regimul termic diurn, mediat regional, se va situa între 6 şi 8 grade, iar cel nocturn între 0 şi 2 grade.

Probabilitatea de precipitaţii va fi în creştere din a doua săptămână de prognoză, iar până atunci acestea vor apărea trecător şi izolat.

Muntenia

În Muntenia, la începutul intervalului de prognoză vremea va fi deosebit de caldă, apoi, deşi valorile termice vor scădea uşor, se vor situa în continuare peste mediile caracteristice perioadei, astfel că, până în data de 1 ianuarie, maximele vor avea medii între 12 şi 16 grade, iar minimele între 0 şi 4 grade. După aceea se va răci treptat, iar regimul termic diurn va ajunge la 6 grade, mediat regional, şi cel nocturn la -2 grade.

Precipitaţiile vor fi foarte puţine în prima săptămână de prognoză, apoi se vor extinde în toată regiunea şi se vor intensifica.

Oltenia

În Oltenia, între 25 şi 30 decembrie vremea va fi deosebit de caldă, deşi valorile termice vor avea variaţii uşoare de la o zi la cealaltă şi se vor situa, mediat regional, la maxime între 12 şi 16 grade şi minime între 0 şi 4 grade. În intervalul următor se va răci treptat, astfel că mediile valorilor diurne vor ajunge la 6 grade şi ale celor nocturne la -2 grade. Precipitaţii se vor semnala cu o probabilitate mai mare din data de 2 ianuarie.

Vremea la munte

La munte, vremea va fi neobişnuit de caldă pentru acest anotimp în prima săptămână de prognoză, când mediile temperaturilor maxime vor varia între 4 şi 8 grade, iar ale minimelor între -2 şi 2 grade.

Ulterior se va răci treptat, astfel încât regimul termic diurn, mediat regional, va scădea de la 2 spre -2 grade, iar cel nocturn de la -2 către -6 grade.

În prima săptămână de prognoză precipitaţiile vor fi în restrângere semnificativă ca arie şi ca intensitate, dar din data de 1 ianuarie va creşte probabilitatea extinderii acestora.

Coregrafa Miriam Răducanu, decorată cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer
Știri sâmbătă, 24 februarie 2024, 12:16

Coregrafa Miriam Răducanu, decorată cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer

„Aplaud curajul, ambiţia şi talentul cu care a creat spectacole impresionante pe cele mai mari scene ale României”, a transmis ministrul...

Coregrafa Miriam Răducanu, decorată cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer
Adrian Naidin Band, în concert la Constanța
Știri sâmbătă, 24 februarie 2024, 12:13

Adrian Naidin Band, în concert la Constanța

Recitalul „Tu ești iubirea mea” va include melodiile sale cele mai cunoscute dar si melodii noi rearanjate in stil Jazz sau Rock, dar si...

Adrian Naidin Band, în concert la Constanța
“Din toată inima pentru Team Romania”, piesa dedicată de Voltaj sportivilor olimpici | VIDEO
Știri vineri, 23 februarie 2024, 21:14

“Din toată inima pentru Team Romania”, piesa dedicată de Voltaj sportivilor olimpici | VIDEO

Melodia este dedicată tricolorilor care vor evolua la Jocurile Olimpice din această vară de la Paris. În cadrul unei ceremonii organizate la...

“Din toată inima pentru Team Romania”, piesa dedicată de Voltaj sportivilor olimpici | VIDEO
Județul Covasna, prea puțin cunoscut în rândul turiștilor străini
Știri vineri, 23 februarie 2024, 17:30

Județul Covasna, prea puțin cunoscut în rândul turiștilor străini

La fel ca România, nici județul Covasna nu reușește să devină o destinație atrăgătoare pentru turiștii străini. O analiză recentă...

Județul Covasna, prea puțin cunoscut în rândul turiștilor străini
Știri vineri, 23 februarie 2024, 17:30

COVASNA: Cel mai modern refugiu montan din ţară va fi construit în Munţii Bodoc

Structura construcţiei va fi realizată din lemn şi metal. Consiliul Judeţean Covasna a obţinut autorizaţia de construire pentru refugiul montan...

COVASNA: Cel mai modern refugiu montan din ţară va fi construit în Munţii Bodoc
Știri vineri, 23 februarie 2024, 12:30

TULCEA: În perioada minivacanţei, se deschide patinoarul din oraş

Patinoarul din Tulcea va fi deschis în minivacanța elevilor. De vineri până duminică, accesul pe gheață se va face după ora 16.00. Direcţia...

TULCEA: În perioada minivacanţei, se deschide patinoarul din oraş
Știri vineri, 23 februarie 2024, 09:21

Starea pârtiilor din Poiana Brașov

Starea pârtiilor din Poiana Brașov. În această dimineață s-au înregistrat -4 grade Celsius în Masivul Postăvarul și 0 grade în Poiana...

Starea pârtiilor din Poiana Brașov
Știri vineri, 23 februarie 2024, 09:08

Weekend-ul începe cu temperaturi în creștere în toată țara

Și astăzi avem parte de o vreme frumoasă în toată țara, cu temperaturi în creștere față de ieri. Maximele zilei vor atinge 20 de grade...

Weekend-ul începe cu temperaturi în creștere în toată țara