Ascultă Radio Vacanța Live

TULCEA: Nicio navă de croazieră nu va mai acosta anul acesta

Deocamdată, niciun armator nu a stabilit vreo acostare în porturile tulcene, din cauza proximităţii cu războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

delta-dunarii-2-foto-ovidiu-oprea
Foto: Ovidiu Oprea / Radio România Constanța

Articol de Anna Martina Piukovici, 27 martie 2024, 12:30

Operatorii navelor de croazieră fluvială au găsit soluţii alternative pentru turiştii străini care ajung în România şi vor să vadă Delta Dunării. Deocamdată, niciun armator nu a stabilit vreo acostare în porturile tulcene, din cauza proximităţii cu războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

În anii premergători pandemiei, în luna martie, operatorii turistici făceau public numărul navelor de croazieră fluvială care urmau să acosteze în porturile din judeţ, cel puţin 250 pe an, însă pandemia şi războiul din Ucraina i-au obligat să găsească soluţii alternative, iar anul acesta nicio navă nu mai acostează în judeţ, potrivit datelor furnizate de turoperatorii tulceni.

„Aş prefera să fim rezervaţi în a face o estimare cu privire la numărul de acostări (din porturile tulcene, n.red.). Ce pot să vă spun este că au fost armatori care şi-au manifestat interesul de a naviga către porturile din Delta Dunării, Tulcea, Sfântu Gheorghe sau Sulina”, a declarat managerul societăţii care operează navele de croazieră fluvială, Leontin Şerbănescu, pentru Agerpres.

Numărul navelor de croazieră fluvială care au acostat anul trecut în judeţ a fost de cel puţin cinci ori mai mic decât cel din anii anteriori pandemiei şi războiului din Ucraina.

„În primăvara anului trecut, am avut un început bun, 40-50 de acostări (în porturile tulcene, n.red.), după care în urma dronelor care au căzut în porturile ucrainene, armatorii navelor de pasageri au decis să nu mai navige spre Tulcea şi atunci am folosit varianta acostării la Brăila ca cea mai bună soluţie pentru ca turiştii străini să viziteze Delta. Din Brăila, i-am transportat cu autocarele la Tulcea, unde s-au îmbarcat şi au efectuat programul turistic clasic”, a explicat managerul Leontin Şerbănescu.

Anul trecut, firma a folosit şi portul Feteşti pentru acostarea navelor de croazieră fluvială, astfel încât cele 250 de nave care ar fi urmat să se oprească în porturile tulcene s-au împărţit între cele două zone din amonte.

„Nu este o schimbare majoră care să ne ducă la concluzia că s-au înregistrat pierderi. Industria a găsit o soluţie în aşa fel încât programele planificate să se desfăşoare în condiţii speciale. Nu vorbim de pierderi, pentru că numărul de acostări este în continuare comparabil cu cel din 2017, 2018, 2019, înainte de război şi de pandemie”, a mai spus Leontin Şerbănescu.

El a apreciat lucrările derulate în ultimii ani în Portul Tulcea şi a precizat că primii turişti de pe navele de croazieră fluvială vor ajunge la Tulcea pe data de 9 aprilie pentru a vizita Delta, după ce nava se va opri în Portul Constanţa.

Primele nave de croazieră fluvială care aveau la bord turişti din Occident au ajuns în Delta Dunării la începutul anilor 2000. În baza solicitărilor primite din partea turiştilor străini, agenţii economici tulceni le oferă acestora plimbări în Delta Dunării, în timpul cărora pot gusta mâncărurile tradiţionale sau pot vedea spectacole folclorice susţinute de ansambluri din judeţ.

În oferta turiştilor de pe navele de croazieră se află şi excursiile la Mănăstirile Saon, Celic-Dere şi Cocoşu, la Basilica Paleocreştină din Niculiţel, precum şi vizite la muzeele de artă din municipiu.

În anul 2017, numărul navelor de croazieră care au acostat în porturile din judeţ a fost de circa 325, informază Radio România Constanța.

am fost la capatul lumii
Știri miercuri, 17 aprilie 2024, 13:30

Exploratorul Liviu Stănescu expune, la Timișoara, imagini din jurul lumii

Muzeul Național de Artă din Timișoara va găzdui, din 18 aprilie, expoziția de fotografie a lui Liviu Stănescu – „Am fost la capătul...

Exploratorul Liviu Stănescu expune, la Timișoara, imagini din jurul lumii
festivalul bujorului la castel
Știri miercuri, 17 aprilie 2024, 12:30

Bujorii de stepă au început să înflorească mai repede decât de obicei

Acest sezon de înflorire a Bujorului de stepă coincide cu aniversarea a 685 ani de atestare documentară a comunei Zau de Câmpie. Bujorii de...

Bujorii de stepă au început să înflorească mai repede decât de obicei
poza ninsoare poiana
Știri miercuri, 17 aprilie 2024, 09:30

Vremea 17 aprilie. Cod galben pentru fenomene severe în jumătate de țară

Vremea în data de 17 aprilie se schimbă radical în jumătate din țară. Astazi, vremea va fi în general instabila, iar valorile de temperatura...

Vremea 17 aprilie. Cod galben pentru fenomene severe în jumătate de țară
creioane colorate
Știri marți, 16 aprilie 2024, 17:30

Carte de colorat cu oraşele Transilvaniei, concepută la Covasna

Cartea cuprinde 134 de oraşe din Transilvania şi va fi prezentată în cadrul Târgului de carte şi al Festivalului de Literatură Contemporană...

Carte de colorat cu oraşele Transilvaniei, concepută la Covasna
Știri marți, 16 aprilie 2024, 12:30

Cod galben de ploi și vânt puternic

ANM e emis o avertizare cod galben de vreme rea, care va intra în vigoare astăzi și va expira mâine. Interval de valabilitate: 16 aprilie, ora...

Cod galben de ploi și vânt puternic
Știri marți, 16 aprilie 2024, 11:51

Radio România București FM, la aniversare

Miercuri, de la ora 7:00 și până la 19:00, cei care participă la concursul aniversar pe pagina de Facebook a postului pot câștiga o invitație...

Radio România București FM, la aniversare
Știri marți, 16 aprilie 2024, 11:02

Patrimonium, aplicație de mobil cu obiectivele turistice din preajmă

Ministrul Culturii susține că inițiativa „răspunde nevoilor tinerei generații și care contribuie la creșterea accesului la...

Patrimonium, aplicație de mobil cu obiectivele turistice din preajmă
Știri marți, 16 aprilie 2024, 10:30

Concert Folk la Radio Cluj – Marius Matache

Turneul aniversar Matache20 al artistului Marius Matache ajunge pe 23 aprilie la Cluj-Napoca. Marți, 23 aprilie 2024, Marius Matache vă invită la...

Concert Folk la Radio Cluj – Marius Matache