Ascultă Radio Vacanța Live

TULCEA: Muzeul Ivan Patzaichin își deschide porțile pentru vizitatori

Satul tulcean Mila 23 va fi gazda evenimentelor dedicate inaugurării Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară și a traseului „Delta lui Ivan”.

TULCEA: Muzeul Ivan Patzaichin își deschide porțile pentru vizitatori
Foto: Mani Gutau

Articol de Anna Martina Piukovici, 22 mai 2024, 14:30

Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară celebrează succesele legendarului Ivan Patzaichin și oferă un cadru pentru expunerea preocupărilor sale privind Delta, pentru încurajarea și exprimarea culturii și tradițiilor lipovenilor din Mila 23 și pentru punerea în valoare a biodiversității fragile a Deltei Dunării.

Prin proiecte de educație și asigurarea unui spațiu pentru rezidențe artistice și de cercetare, Muzeul va deveni un pilon esențial în viața comunității și va contribui la evoluția Deltei Dunării și la bunăstarea locuitorilor ei, oferind tuturor zonelor naturale protejate din țară un model de instituție bazată pe principii moderne de colaborare  comunitară, anunță Radio România Constanța.

Inaugurarea Muzeului va prilejui trei zile de evenimente, prima dedicată invitaților oficiali și comunității locale, cea de-a doua, dedicată publicului larg și programelor pentru copii, iar cea de-a treia dedicată celor care parcurg pe apă traseul „Delta lui Ivan”.

Programul evenimentelor:

Ziua I – 23 mai – Inaugurare oficială Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Communitară

Ziua II – 24 mai:

09:30 – Open doors la Muzeul Ivan Patzaichin
10:00 – Activare pentru copii, cu Cercetașii României Tulcea
– Lansare local Orange Digital Center la MIP, cu Fundatia Orange
10:15 – Tur ghidat în Muzeul Ivan Patzaichin, cu Teodor Frolu
10:30 – Tur al activităților partenerilor MIP – BCR, Fundatia Orange, stand MIP
10:45 – Treasure Hunt prin satul Mila 23, cu Viorel Gheorghe
14:00 – Workshop BCR – educație financiară pentru copii
– Workshop de meșteșug, cu Viorel Gheorghe
– Plimbări cu SUP-urile și workshop de vâslit, cu SUP Academy
All day
• Jocuri de îndemânare – educație non-formală pentru copii mici
• Orange Digital Center – prezență permanentă
• BCR – prezență permanentă

Ziua III – 25 mai:
10:00-12:00 – Tururi ghidate în Muzeul Ivan Patzaichin, cu Teodor Frolu
– Sosirea caravanei ce parcurge traseul de vizitare pe apă Delta lui Ivan
– Concert URMA
12:00 – Plimbări cu SUP-urile și workshop de vâslit, cu SUP Academy.

Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară din satul Mila 23, locul de naștere al multiplului campion olimpic, mondial și european la canoe, funcționează ca spațiu memorial ce înregistrează parcursul lui Ivan și drept centru de inovare comunitară dedicat moștenirii comunităților locale și dezvoltării durabile a Deltei Dunării.

Conceput ca un exemplu de construcție verde, muzeul fondat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul generos al partenerilor, folosește materiale sustenabile și reflectă elemente din specificul local de construcție.

În spațiile MIP, vizitatorii pot explora parcursul vieții lui Ivan Patzaichin, în zona Turnului-Observator, și pot participa la programe de educație și evenimente culturale, în zona Centrului de Inovare Comunitară.

Ansamblul Muzeului este format din două clădiri, realizate integral din lemn și materiale locale, stuf și lut, ce integrează părți din casa în care au locuit părinții lui Ivan după inundațiile din 1970. Pentru izolarea clădirilor a fost folosită, pentru prima dată în Deltă, termoizolație din cânepă – un proces inovativ ce recuperează și valorifică superior o plantă tradițională pentru România, cu multiple utilizări, în mare parte astăzi uitate.

Turnul-Observator, cu o înălțime de 18 m, realizat integral din lemn lamelar, este cea mai înaltă structură din lemn din județul Tulcea și va găzdui la parter Tezaurul (cele mai importante medalii câștigate de Ivan în timpul activității sale de sportiv). În etajele superioare este desfășurată pe verticală o instalație artistică multimedia ce prezintă parcursul vieții lui Ivan, de la copilăria în sat, la perioada de multiplu campion olimpic, etapa de antrenor și mentor, până la cea de antreprenor social. În clădirea adiacentă vor avea loc activități culturale ale diferitelor organizații locale, precum și întâlniri ale stakeholderilor din Deltă (organizații nonguvernamentale, operatori din turism, autorități locale), tabere de vară și rezidențe pentru artiști.

Ansamblul va dispune de un spațiu model de Punct de Gastronomie Locală pentru cursuri și un atelier de reparat și întreținere bărci din lemn. Este dotat cu sistem de panouri solare și punct de încărcare biciclete și motoare de bărci electrice, propunându-și să devină primul prosumator din Mila 23. Acest spațiu va fi un hub esențial pentru turismul sustenabil și un punct de referință pentru remodelarea turismului în Deltă, aflându-se pe primul „traseu de turism lent” inițiat în cadrul unei inițiative de mobilitate pentru ecoturism în Delta Dunării.

Primul traseu dedicat exclusiv bărcilor nepoluante, intitulat „Delta lui Ivan”, va fi inaugurat pe data de 25 mai, va avea 52 de kilometri, din suburbia Tudor Vladimirescu a municipiului Tulcea către satul Mila 23, va include trei puncte de înnoptare şi este realizat în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Muzeul Ivan Patzaichin va fi deschis de miercuri până duminică, în intervalul orar 11.00 – 18.00, iar vizitarea sa se face exclusiv prin programare prealabilă online, în aplicația Delta lui Ivan, ce poate fi descărcată din Apple Store și Play Store.

„Ansamblul memorial de pe faleza Dunării din Tulcea, muzeul din Mila 23 şi traseul vor crea ceea ce am numit generic patrimoniul lăsat Deltei de Ivan Patzaichin, care nu are doar un rol comemorativ şi de aducere aminte a ceea ce a însemnat Ivan ca sportiv, olimpic, dar şi ca locuitor al Deltei. Într-un fel, să ducem la îndeplinire ce şi-a dorit, să ajute Delta să fie promovată ca o destinaţie unică în lume, să devină regina ecoturismului, iar acest traseu „Delta lui Ivan” să devină o infrastructură de turism lent care să aibă notorietate internaţională şi să aducă acei turişti români şi străini care îşi doresc un alt gen de experienţă în Deltă”, a declarat, la București FM, arhitectul Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

Toate informațiile despre Muzeul Ivan Patzaichin și traseul „Delta lui Ivan” sunt disponibile pe site-ul  Muzeul Ivan Patzaichin.

Surse: Facebook Muzeul Ivan Patzaichin, București FM

Autobuz turistic, la Oradea
Știri joi, 20 iunie 2024, 12:00

Autobuz turistic, la Oradea

La Oradea, Autobuzul Turistic va începe cursele de vineri, 21 iunie. Prețul biletelor este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Oradea...

Autobuz turistic, la Oradea
Avertizare meteo COD PORTOCALIU de caniculă!
Știri joi, 20 iunie 2024, 11:11

Avertizare meteo COD PORTOCALIU de caniculă!

Administrația Națională de Meteorlogie a emis mai multe avertizări de tipul cod galben și portocaliu. Este vorba despre avertizări de caniculă...

Avertizare meteo COD PORTOCALIU de caniculă!
Recomandări pentru zilele de caniculă
Știri joi, 20 iunie 2024, 10:32

Recomandări pentru zilele de caniculă

În țară au fost prelungite avertizările meteo de caniculă. Află cum te poți proteja în perioadele cu temperaturi extreme. Ministerul...

Recomandări pentru zilele de caniculă
Vremea 20 iunie. Au fost prelungite avertizările meteo de caniculă
Știri joi, 20 iunie 2024, 09:50

Vremea 20 iunie. Au fost prelungite avertizările meteo de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit codul galben de caniculă pentru jumătate de țară, până vineri, 21 iunie, la ora 10:00....

Vremea 20 iunie. Au fost prelungite avertizările meteo de caniculă
Știri joi, 20 iunie 2024, 09:30

De Rusalii, peste 80.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoralul românesc

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) anunță o creștere de 20% a cererii pentru Litoralul românesc în luna iunie a acestui an,...

De Rusalii, peste 80.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoralul românesc
Știri joi, 20 iunie 2024, 08:30

Concert pentru cor și orgă la Biserica Neagră

Publicul are ocazia de a asculta piese provenite din diverse epoci muzicale, respectiv – lucrări de Johann Sebastian Bach, Zoltán Gárdonyi,...

Concert pentru cor și orgă la Biserica Neagră
Știri miercuri, 19 iunie 2024, 16:45

20 iunie este cea mai lungă zi din an

Durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va fi de numai 8 ore și 28 de minute....

20 iunie este cea mai lungă zi din an
Știri miercuri, 19 iunie 2024, 15:30

CFR anunță posibile întârzieri ale trenurilor din cauza caniculei

Viteza trenurilor va fi redusă cu 20-30 km/h faţă de cea normală. Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” a anunțat miercuri că...

CFR anunță posibile întârzieri ale trenurilor din cauza caniculei