Ascultă Radio Vacanța Live

Tinerii de peste Dunăre și Prut, atrași de o carieră în navigație la UMC

La Universitatea Maritimă Constanța sunt peste 150 de studenți din Republica Moldova și Ucraina, mai ales din zona Odessa, dar și din raioanele învecinate de la Dunăre. Vorbitori de română sau nu, tinerii de peste Dunăre și Prut văd în Constanța șansa de a urma o carieră în navigație. O meserie la fel de atractivă și pentru românii din toată țara, care foarte rar caută în străinătate variante atunci când vine vorba de un viitor în domeniul maritim.

Tinerii de peste Dunăre și Prut, atrași de o carieră în navigație la UMC

Articol de Adina Sîrbu, 17 octombrie 2023, 15:52

Deși efectele exodului în străinătate se simt și în învățământul civil de marină, perspectiva unei meserii care asigură stabilitate financiară, dar și atracția mării sunt în continuare argumente pentru care mulți tineri aleg Universitatea Maritimă din Constanța, iar aceștia vin din țară, dar, mai nou, un număr semnificativ și din Republica Moldova și Ucraina:

”- Sunt în prezent masterand la Universitatea Maritimă. Am absolvit anul trecut și licență Navigație și Transport maritim. Când am venit aici, acum 5 ani, visul meu era să rămân în Constanța. Eu am locuit în Ismail. Părinții mei sunt etnici români. M-am adaptat foarte repede aici și îmi doresc în continuare să navig.”

”- Am venit aici din Ismail și vreau să îmi continui studiile la Facultatea de Navigație. Voi da tot ce am mai bun pentru a termina cu note bune această universitate.”

”- Sunt din Republica Moldova și m-am gândit că este o șansă bună și pentru mine. Vreau să devin marinar.”

”- Sunt din Dâmbovița și am ales Universitatea Maritimă pentru că mi-a oferit gândul că poți să termin o facultate și pot să-mi găsesc ceva de lucru și într-un domeniu foarte frumos și care sigur nu va muri niciodată.”

Cornel Panait, președintele Senatului UMC:

Vin din Republica Moldova. Mulți vin din Ucraina. Sunt mai mult de 150 de studenți din Ucraina. La momentul de față, România nu mai are atâția tineri care vin să studieze în România. Unii dintre ei aleg să meargă afară. Noi sperăm să convingem și foarte mulți dintre cei care azi au optat să meargă afară să se reîntoarcă în țară.

Viața de student implică destule costuri în Constanța, chiar și pentru cei care primesc burse. De aceea, mulți tineri de la UMC, Ovidius sau Academia Navală își caută de lucru, de la livrări la domiciliu, la job-uri sezoniere în turism pe litoral.

”-Minodora, anul șase, Facultatea de Medicină. Camera am avut-o păstrată pe vară, pentru că am și muncit. Este foarte profitabil pe sezon.”

Locurile în cămine sunt limitate, iar chiriile lunare variază între 100 și 300 de lei pentru studenții români care studiază fără taxă și între 250 și 450 de lei pentru cei înscriși la studiile cu taxă.

De anul acesta, Universitatea Maritimă din Constanța deține cel mai nou simulator de Poziționare Dinamică (Dynamic Positioning) din sud-estul Europei, capabil să recreeze scenarii realiste în diferite operațiuni offshore și parcuri eoliene.

Centrul Internațional de Training DP din cadrul UMC este acreditat de Nautical Institute din Londra, UK, iar instructorii UMC sunt comandanți de marină, licențiați DP, cu o vastă experiență pe nave și platforme de foraj din industria offshore, acreditați, la rândul lor, de către institutul britanic.

Beneficiarii instruirii în Centrul de training DP (ofițeri de punte, de mașină și electricieni) sunt în proporție de 80% străini, din Bulgaria, Ucraina, Turcia, Grecia, Israel, Suedia, Italia, etc.

Redactor: Sorin Cealera, corespondent RRA/ Foto: UMC

SIBIU: Acces gratuit la Muzeul Astra, de Ziua Națională
Știri joi, 30 noiembrie 2023, 15:38

SIBIU: Acces gratuit la Muzeul Astra, de Ziua Națională

Copiii sunt întâmpinați cu seminţe, ca să hrănească păsările, şi au ocazia să vâneze comori. Vizitatorii Muzeului Astra din pădurea...

SIBIU: Acces gratuit la Muzeul Astra, de Ziua Națională
muzeul casa muresenilor
Știri joi, 30 noiembrie 2023, 14:05

BRAȘOV: Intrare gratuită la Muzeul “Casa Mureșenilor”, de 1 Decembrie

Cu prilejul Zilei Naționale a României, la Muzeul „Casa Mureșenilor” vor fi organizate un atelier de modelaj în lut, un tur ghidat...

BRAȘOV: Intrare gratuită la Muzeul “Casa Mureșenilor”, de 1 Decembrie
castelul peles
Știri joi, 30 noiembrie 2023, 09:30

De Ziua Naţională, turiştii pot vizita gratuit castelele Peleş şi Pelişor

Expoziții, spectacole, concerte și multe alte surprize îi aşteaptă pe cei care vor trece pragul instituțiilor aflate în subordinea...

De Ziua Naţională, turiştii pot vizita gratuit castelele Peleş şi Pelişor
schi postavaru primaria bv
Știri miercuri, 29 noiembrie 2023, 14:55

Se deschid pârtiile din Poiana Brașov

Serviciul Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov revine cu recomandări pentru amatorii sporturilor de iarnă. Pârtiile din Poiana...

Se deschid pârtiile din Poiana Brașov
Știri miercuri, 29 noiembrie 2023, 11:01

Restricții de circulație, joi, în Centrul Istoric al Brașovului

Circulația va fi restricționată în Centrul Istoric al Brașovului, joi, în contextul aprinderii iluminatului festiv de sărbători. Atenție,...

Restricții de circulație, joi, în Centrul Istoric al Brașovului
Știri miercuri, 29 noiembrie 2023, 06:01

CARAȘ-SEVERIN: Gratis la schi de 1 decembrie, pe Muntele Semenic

Pe Muntele Mic și Muntele Semenic, stratul de zăpadă este de peste 50 de cm. De joi, 30 noiembrie, porneste instalația de cablu pe Muntele Mic,...

CARAȘ-SEVERIN: Gratis la schi de 1 decembrie, pe Muntele Semenic
Știri marți, 28 noiembrie 2023, 21:31

Ansamblul Violoncellissimo, în concert extraordinar la Madrid | VIDEO LIVE

Spectacolul este dedicat Zilei Naţionale a României. Ansamblul Violoncellissimo condus de Marin Cazacu susține marți seară, la Madrid, un...

Ansamblul Violoncellissimo, în concert extraordinar la Madrid | VIDEO LIVE
Știri marți, 28 noiembrie 2023, 16:55

Începe sezonul de schi în stațiunea Straja

Turiștii care ajung în stațiunea Straja din județul Hunedoara vor avea un motiv de bucurie în minivacanța de Ziua Națională. Administratorii...

Începe sezonul de schi în stațiunea Straja