Ascultă Radio Vacanța Live

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Creştinii ortodocşi şi catolici îi cinstesc pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cei mai importanţi apostoli ai lui Hristos. Peste 450.000 de români își sărbătoresc, astăzi, onomastica.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Foto: Arhivă / Agerpres

Articol de Anna Martina Piukovici, 29 iunie 2024, 09:30

Sfântul Petru a răspândit creștinismul în Palestina și la Roma, iar Sfântul Pavel a întemeiat multe biserici în Asia Mică și Grecia de astăzi.

Cei doi au murit ca martiri la Roma, în timpul persecuției împăratului Nero, în anul 67, Petru răstignit pe o cruce cu capul în jos, iar Pavel decapitat.

Sfântul Apostol Petru

Sfântul Apostol Petru s-a născut în Betsaida Galileei. A fost fiul lui Iona şi fratele lui Andrei, cel dintâi chemat de Iisus să fie Apostol.

Numele său iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră).

Credinţa sa iudaică a moştenit-o din familie şi a cultivat-o la sinagogă, într-un context iudaic, dar elenizat, din Galileea, populată cu un amestec de grupuri etnice diferite, informează Rador.

Ele era căsătorit şi pescar de meserie, iar locul preferat pentru pescuit era lacul Ghenizaret.

Această îndeletnicire l-a învăţat să înfrunte valurile, să se ostenească, să se bucure de pescuire bogată sau să-şi asume eşecul. Era o fire dinamică, spontan şi plin de zel.

Andrei l-a prezentat pe Simon lui Iisus după ce i-a spus: „Am găsit pe Mesia.“

Întâlnirea cu Iisus din Nazaret, Cel care i-a schimbat viaţa, avea să-l facă din pescar obişnuit „pescar de oameni”, adică Apostol ca să adune oameni pentru împărăţia cerurilor pe care o predica Sfântul Ioan Botezătorul. Iisus a spus, atunci: „Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia cerurilor.”

El a mărturisit în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, însă se şi leapădă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit.

După Înălţarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor şi îl aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predica Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane.

Petru era un om simplu, el nu vorbea limba greacă, de aceea, mai târziu a fost ajutat în misiunea sa de ucenicul său, Ioan Marcu, acesta fiind traducător pentru el din ebraică în greacă.

Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, în Asia Mică până în Babilon şi, în ultima parte a vieţii, la Roma.

Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67 D.Hr., la 29 iunie.

Sfantul Apostol Pavel

Sfantul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin, fiind fiu de evrei deportaţi de romani, se numea iniţial Saul şi a fost elevul învăţatului Gamaliel.

Sfântul Pavel vorbea limba greacă, era zelos, avea o vastă cultură teologică dobândită în Tars şi la Ierusalim, însă lupta împotriva creştinilor şi a participat la uciderea arhidiaconului Ştefan.

Nu L-a întâlnit niciodată pe Iisus cât timp a trăit pe pământ, însă, pe calea Damascului, acesta i s-a arătat într-o lumină orbitoare, mustrându-l: „Saule, Saule de ce mă prigoneşti?”.

Saul a înţeles că Iisus din Nazaret este viu şi că El este cu adevărat Mesia şi că Iisus Hristos este Capul Bisericii, iar Biserica este Trupul Său. Saul lovea în creştini, iar Iisus Hristos simţea durerea lor, căci viaţa lor era viaţa Lui şi viaţa Lui era viaţa lor.

Se converteşte, apoi, primeşte botezul de la Anania, episcopul Damascului şi devine Pavel Apostolul, misionarul cel mai zelos al lui Iisus Hristos şi al Bisericii Sale.

Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare şi a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură.

A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67 D.Hr, în ziua de 29 iunie.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi pe 29 iunie, aceasta fiind data morţii lor martirice, dar şi fiindcă, tot pe 29 iunie, au fost mutate sfintele lor moaşte în locul numit „ad catacumbas”, de pe Via Appia din Roma, în anul 258.

Mai multe, AICI.

roma rrbv 2021
Știri vineri, 12 iulie 2024, 20:00

Tururi nocturne, prin Colosseumul din Roma

„Noaptea, pe întuneric, Colosseumul propune vizitatorilor viziuni cu totul aparte”, a declarat Alfonsina Russo, directoarea Parcului Arheologic...

Tururi nocturne, prin Colosseumul din Roma
Școală de vară, la Muzeul de Artă Brașov
Știri vineri, 12 iulie 2024, 18:30

Școală de vară, la Muzeul de Artă Brașov

Timp de patru săptămâni, copiii cu vârste cuprinse între 11-14 ani sunt invitați să exploreze colecția muzeului și să își dezvolte...

Școală de vară, la Muzeul de Artă Brașov
Tabără Medievală, la Muzeul Naţional al Satului
Știri vineri, 12 iulie 2024, 14:48

Tabără Medievală, la Muzeul Naţional al Satului

Coordonatorii Andrei Moţ şi Marcel Sâpcu vor iniția copiii în viața cavalerilor. Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti organizează, în...

Tabără Medievală, la Muzeul Naţional al Satului
TULCEA: Ghid turistic digital pentru vizitatorii municipiului
Știri vineri, 12 iulie 2024, 14:00

TULCEA: Ghid turistic digital pentru vizitatorii municipiului

A fost lansată aplicația „Tu și Tulcea”, care adună în același loc toate atracțiile turistice din oraș și cele mai importante obiective...

TULCEA: Ghid turistic digital pentru vizitatorii municipiului
Știri vineri, 12 iulie 2024, 13:37

MUREȘ: Turismul viticol, noua atracție a sezonului estival

Cramele pun la dispoziție tururi însoțite de degustări, plimbări prin vii și cules de struguri, dar oferă și pachete turistice complete, cu...

MUREȘ: Turismul viticol, noua atracție a sezonului estival
Știri vineri, 12 iulie 2024, 12:46

AUDIO Recomandări pentru amatorii de drumeții montane pe perioada caniculei

În această perioadă, salvamontiștii brașoveni vă sfătuiesc să reduceți sau să renunțati la excursiile care vă expun prea mult la soare....

AUDIO Recomandări pentru amatorii de drumeții montane pe perioada caniculei
Știri vineri, 12 iulie 2024, 11:52

Codul roșu de caniculă, extins

Căldura devine tot mai greu de suportat. Meteorologii anunţă cod portocaliu de caniculă, vineri, pentru aproape toată ţara. Temperaturile se...

Codul roșu de caniculă, extins
Știri vineri, 12 iulie 2024, 09:12

România, sub coduri de caniculă: Soare și temperaturi de 41 de grade Celsius

Și astăzi vom avea parte de o zi încinsă, cu temperaturi maxime care ajung la 41 de grade Celsius. În Moldova va fi foarte cald, cu temperaturi...

România, sub coduri de caniculă: Soare și temperaturi de 41 de grade Celsius