Sfântu Gheorghe: Noaptea Muzeelor la Muzeul Carpaţilor Răsăriteni
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni pregătește un program interactiv pentru toate vârstele, cu ateliere, expoziții și concerte, în cadrul Zilei Porților Deschise și Nopții Muzeelor.

Articol de Ionuț Pop Lucian, 16 mai 2025, 20:00
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) Sfântu Gheorghe organizează sâmbătă, 17 mai, două evenimente importante: Ziua Porților Deschise și Noaptea Muzeelor, ocazie cu care publicul va avea acces gratuit la toate expoziţiile şi activităţile pregătite de instituția de cultură.
În acest an, M.N.C.R. găzduiește, pentru a 16-a oară în oraşul Sfântu Gheorghe „Noaptea Muzeelor”, în cadrul proiectului Noaptea Europeană a Muzeelor derulat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, sub sloganul „ Mai aproape de oameni într-o Noapte de Mai”.
Muzeul s-a pregătit cu programe pentru toate vârstele a explicat pentru Radio România Târgu Mureș reprezentanta instituţiei, Cristina Felea:
„Avem o serie de activități programate pentru toate vârstele. În primul rând, invităm pe toți oamenii să viziteze expoziția noastră de arheologie, așezarea preistorică Păuleni Ciuc – Dâmbul Cetății, precum și expoziția Atinge istoria. De asemenea, dacă vremea va ține cu noi, avem pregătit o serie de activități în curtea muzeului. De exemplu, jocuri istorice, popice de masă. Vom avea o serie de jocuri demonstrative”.
Organizatorii menționează că expozițiile pot fi vizitate în intervalul orar 14.00 – 21.30, cu precizarea că ora anunţată pentru închidere reprezintă ora de intrare a ultimului vizitator.
Program · Vizitarea expozițiilor permanente
Activitatea se va desfășura în intervalul orar 14.00 – 22.00.
Expoziţia „Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii”
Scurtă descriere: Lumea preistorică văzută pentru prima oară în 3D! Expoziţia prezintă vestigii arheologice, reconstituiri ale unor locuinţe, complexe rituale, vetre de foc, cuptoare de ars ceramica şi un profil stratigrafic al sitului arheologic, cu explicaţii privind specificul culturilor din care provin acestea. Situl arheologic se află în apropierea satului Şoimeni, comuna Păuleni-Ciuc, judeţul Harghita, în locul numit de localnici Dâmbul Cetăţii.
Expoziţia tactilă “Atinge istoria – Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii”
Scurtă descriere: Expoziţia a fost gândită ca un tur muzeal special adresat persoanelor nevăzătoare, propunând folosirea simţului tactil drept mijloc de comunicare şi cunoaştere, dar s-a dovedit că aceasta şi-a depăşit scopul iniţial, devenind un real instrument social, de sensibilizare şi de atragere a atenţiei publicului larg asupra nevoilor persoanelor cu deficienţe de vedere. Expoziţia cuprinde machete tridimensionale şi replici ale unor exponate ale muzeului care pot fi atinse, iar informaţiile sunt transmise atât audio, cât şi prin limbaj Braille.
Ora 14.00-16.00: Jocuri istorice
Joc demonstrativ de ”Popice de masă” – joc tradițional de origine franco-engleză din sec. XV-XVI;
Joc demonstrativ de ”Petanque” – joc tradițional de origine vest europeană;
Joc demonstrativ de ”Mollky” – joc de origine finlandeză.
Ora 16.00-19.00: Ateliere de arheologie (Microscopia și Spectrometria)
· Descoperă secretele trecutului la microscop! O călătorie uimitoare în lumea detaliilor invizibile. Explorează artefacte fascinante prin lentila unui microscop digital, alături de dr. Dan Ștefan (arheolog expert).
· Geofizica pentru arheologie. Tehnologia modernă (georadar, magnetometru, drone și receptoare GPS performante) ne ajută să dezvăluim vestigii arheologice necunoscute, ascunse sub pământ. Prezentare oferită de către dr. Dan Ștefan (arheolog expert).
Ora 16.00-19.00: Ateliere etnografice – tradiționale
· Atelier de prelucrare a metalului prin turnare în forme și expoziția ”Clocote de Clopote” cu artistul Ionuț Zărnescu din Întorsura Buzăului.
· Atelier de prelucrare și confecționare de obiecte din os, corn și alte materii dure animale. Expoziția CronOs, cu meșterii populari Fazakas Sandor-Alexandru și Fazakas Zsombor Attila din Sântionlunca, comuna Ozun jud. Covasna.
· Ateliere creative coordonate de echipa MNCR: confecționarea obiectelor decorative (semne de carte, felinare), scriere cu pană și cu tocul, pictură pe vase ceramice.
Ora 19.00-20.00
Concert „Sentimental journey” cu Monica Opra & MoniAcustique din Sf. Gheorghe
Echipa Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni vă așteaptă și cu alte SURPRIZE!
Activitățile din program pot suferi modificări în funcție de starea vremii, multe fiind planificate a se desfășura în curtea muzeului, precizează reprezentanții instituției.