Ascultă Radio Vacanța Live

Scurtă istorie a ciocolatei în România

Frații Vasile și Grigore Capșa au fost deschizători de drum într-ale deserturilor pe plan autohton.

Scurtă istorie a ciocolatei în România

Articol de AP, 7 iulie 2023, 10:25 / actualizat: 8 iulie 2023, 15:48

În România, istoria deserturilor cu ștaif începe în 1852, când frații Capșa își deschideau prima lor cofetărie, amintește Gastro Art.

4 ani mai târziu, în 1856, Vasile Capșa ajungea în Franța, de unde aducea bomboane fondante și alte dulciuri. Totodată, la București ajungea bombonierul Georges Leroy. Mai apoi, Grigore Capșa se specializa la Paris, în echipa faimosului Belissaire Boissier.

Mai apoi, se deschideau în Capitală și alte cofetării, care rivalizau Capșa.

În 1890, era fondată “Latter Mor”, prima fabrică de ciocolată din Banat.

În 1891, industriașul francez F. Bresson ridica prima fabrică de ciocolată din București.

În 1899, la Brașov era fondată “Hess: Prima fabrică de bomboane și ciocolată din Transilvania”.

În intervalul 1912 – 1920, au funcționat firma individuala „Pavel Helioty”, producător de ciocolată, produse zaharoase, paste făinoase si gheată artificial și fabrica SAR “Corso”, care vindea produse zaharoase.

În 1917, Fabrica de bomboane “Latter Mor” de la Timișoara devenea “Kandia”.

În 1919, la București se deschidea Ciocolateria “Regina Maria”, parteneri în afacere fiind Grigore Alexandrescu, Roman Căpăţână şi Constantin Grigorescu.

În 1922, compania Stollwerk Bratislava inaugura o filială la Brașov.

În 1948, după naționalizarea comunistă, Cofetăria Capșa devenea Cofetăria București, Fabrica Zamfirescu – Întreprinderea de Produse Zaharoase București, iar Hess – Dezrobirea.

În 1969, Dezrobirea va lua numele Cibo.

În 1990, fosta Fabrică Zamfirescu era inclusă în S.C. Excelent S.A. iar în 2002 intră în procedură de clasare, iar fabrica Cibo devenea “Poiana Produse Zaharoase”. În 1994, aceasta din urmă era cumpărată de o multinațională americană și devenea “Kraft Jacobs Suchard România”

În 2003, Kandia Timișoara fuziona prin absorbție cu Excelent. Toată producția era mutată la București. Noua unitate se va numi Kandia Excelent.

În 2010, Kraft Jacobs Suchard închidea fabrica din Brașov și își muta sediul în Bulgaria.

Celebrată la 7 iulie, an de an, „Ziua Mondială a Ciocolatei” a fost institută de francezi în 1995, notează Rador.

Data indică momentul introducerii în Europa, în 1550, a băuturii pe bază de cacao. Ciocolata, aşa cum o ştim noi azi, în formă de baton, a fost invenţia londonezului Joseph Fry, în 1847. Ciocolata se folosea deja de mii de ani, însă sub altă formă. În 1519, conchistadorul Hernán Cortés a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obişnuia să bea o băutură preparată din seminţe de cacao, numită „chocolatl”.

Grav accident în Italia: Un autobuz de călători a căzut de pe o pasarelă şi a luat foc în apropiere de Veneţia | VIDEO
Știri marți, 3 octombrie 2023, 23:11

Grav accident în Italia: Un autobuz de călători a căzut de pe o pasarelă şi a luat foc în apropiere de Veneţia | VIDEO

Ministerul Afacerilor Externe de la București transmite că nu sunt români printre victime. Cel puţin 20 de persoane au murit și multe altele...

Grav accident în Italia: Un autobuz de călători a căzut de pe o pasarelă şi a luat foc în apropiere de Veneţia | VIDEO
Vremea se menţine caldă în Dobrogea
Știri marți, 3 octombrie 2023, 21:36

Vremea se menţine caldă în Dobrogea

Ştiri online - Radio...

Vremea se menţine caldă în Dobrogea
Târg de Meşteşuguri, la poalele cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia
Știri marți, 3 octombrie 2023, 19:57

Târg de Meşteşuguri, la poalele cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia

Meșteșugarii se reunesc în localitatea hunedoreană Costești, în zilele de 7 și 8 octombrie. O nouă ediţie a Târgului de Meşteşuguri va...

Târg de Meşteşuguri, la poalele cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia
TIMIȘOARA: Festivalul de gastronomie artizanală “La Pas”, cu supa anti-risipă și haioșe cu gem
Știri marți, 3 octombrie 2023, 19:44

TIMIȘOARA: Festivalul de gastronomie artizanală “La Pas”, cu supa anti-risipă și haioșe cu gem

Oaspeții vor putea degusta bunătăţi din satele multietnice ale Banatului și din inima Transilvaniei. Festivalul de gastronomie artizanală “La...

TIMIȘOARA: Festivalul de gastronomie artizanală “La Pas”, cu supa anti-risipă și haioșe cu gem
Știri marți, 3 octombrie 2023, 19:30

„Libertate”, în cinematografe din 6 octombrie

Bazat pe o cercetare amănunţită timp de doi ani şi pe zeci de ore de interviuri, lungmetrajul recompune atmosfera de teroare din zilele...

„Libertate”, în cinematografe din 6 octombrie
Știri marți, 3 octombrie 2023, 18:47

Atenționare de călătorie: Creștere a timpilor de așteptare la vama Giurgiu-Ruse

În perioada 3 – 5 octombrie, în intervalul orar 22:00 – 01:00, autorităţile bulgare desfăşoară pe Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse...

Atenționare de călătorie: Creștere a timpilor de așteptare la vama Giurgiu-Ruse
Știri marți, 3 octombrie 2023, 18:34

BUCUREȘTI: Târg de adopții la „Antipa”, de Ziua Mondială a Animalelor

Vizitatorii Muzeului pot participa la demonstraţii de dresaj canin şi ecvestru, susţinute de Jandarmeria Română. Ziua Mondială a Animalelor va...

BUCUREȘTI: Târg de adopții la „Antipa”, de Ziua Mondială a Animalelor
Știri marți, 3 octombrie 2023, 16:15

”Via Transilvanica”, distinsă la Premiile Europene pentru Patrimoniu

Din cele peste 200 de proiecte prezentate juriului, 28 au fost selectate și supuse votului publicului din întreaga lume. Proiectul Via...

”Via Transilvanica”, distinsă la Premiile Europene pentru Patrimoniu