Ascultă Radio Vacanța Live

„Sarmale, Oale și Taclale”, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

„Sarmale, Oale și Taclale” nu este doar un proiect culinar, ci o călătorie culturală prin istorie, gust și tradiție.

„Sarmale, Oale și Taclale”, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Articol de M P , 29 august 2025, 15:00

Asociația Miltonia lansează, pe 12 septembrie 2025, la Muzeul Satului Bănățean, proiectul „Sarmale, Oale și Taclale: Redescoperirea Gustului Tradițional Bănățean”. O inițiativă culturală dedicată redescoperirii și promovării patrimoniului culinar al Banatului, cu sarmaua în rol principal.

Sarmaua – regina bucatelor românești

Împăturită cu migală în frunze de varză sau viță-de-vie, „sarmaua” este nelipsită de pe mesele românilor la sărbători, aniversări sau reuniuni de familie. Deși originile sale sunt orientale, sarmaua a fost adoptată și adaptată în Banat, devenind un simbol local și un reper al identității gastronomice regionale.

„Sarmaua nu s-a născut în Banat, dar și-a găsit aici o a doua casă. A fost preluată, adaptată și a ajuns să capete o identitate proprie, devenind un element de echilibru între gust, tradiție și apartenență”, a declarat Beatrice Caitanu, managerul proiectului, la Radio România Reșița.

Cercetare, povești și gastronomie autentică

Prima etapă a proiectului presupune o călătorie în satele din Banatul Montan, pentru a descoperi sarmaua în „habitatul ei natural” – la femeile care păstrează rețetele, tehnicile și poveștile transmise din generație în generație.

  • Proiectul va documenta rețete tradiționale și reinterpretări moderne, obiceiuri culinare, dar și simbolurile legate de sarmale.
  • Oalele în care se gătesc sarmalele au un rol aparte: oalele de lut păstrează gustul autentic și devin adevărați „martori ai timpului”.
  • Vor fi adunate și povești de familie legate de modul în care sunt pregătite sarmalele – o arhivă vie care va intra în patrimoniul cultural imaterial al regiunii.

„Tradiția nu înseamnă conservare rigidă, ci continuitate cu sens. Sarmaua poate primi forme noi – vegetariene, reinterpretări curajoase sau plating modern, dar își păstrează valoarea atunci când respectăm tehnica, timpul de preparare și povestea din jurul ei”, a subliniat Beatrice Caitanu.

Banatul, pregătit pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028

Proiectul se înscrie în strategia de promovare a patrimoniului culinar al județului Timiș, în perspectiva obținerii titlului de Regiune Gastronomică Europeană 2028.

Asociația Miltonia, împreună cu Muzeul Satului Bănățean, își propun să transforme sarmaua într-un brand cultural și gastronomic, prin cercetare, degustări, povești orale și evenimente dedicate.

„Sarmale, Oale și Taclale” nu este doar un proiect culinar, ci o călătorie culturală prin istorie, gust și tradiție. Sarmaua devine astfel nu doar un preparat emblematic, ci și un liant între comunitate, memorie și identitate culturală.

BRAȘOV: Panouri informative pentru siguranța turiștilor
Știri joi, 6 noiembrie 2025, 09:00

BRAȘOV: Panouri informative pentru siguranța turiștilor

Salvamont Poiana Brașov a instalat panouri informative pe traseele montane pentru a ajuta turiștii să gestioneze întâlnirile cu animalele...

BRAȘOV: Panouri informative pentru siguranța turiștilor
Sagrada Familia a devenit cea mai înaltă biserică din lume
Știri miercuri, 5 noiembrie 2025, 18:30

Sagrada Familia a devenit cea mai înaltă biserică din lume

Cu o înălţime de 162,91 metri, Bazilica devine cea mai înaltă din lume, depăşind Catedrala Ulm din Germania, care are 161,53 metri. La mai...

Sagrada Familia a devenit cea mai înaltă biserică din lume
Festivalul Internațional Sabin Pautza 2025, la Reșița
Știri miercuri, 5 noiembrie 2025, 15:30

Festivalul Internațional Sabin Pautza 2025, la Reșița

În cadrul festivalului ce are loc în perioada 13–18 noiembrie 2025 se desfășoară Concursul Internațional de Compoziție Sabin Pautza....

Festivalul Internațional Sabin Pautza 2025, la Reșița
85 de ani de excelență corală: Corul Academic Radio, între tradiție și modernitate
Știri miercuri, 5 noiembrie 2025, 13:22

85 de ani de excelență corală: Corul Academic Radio, între tradiție și modernitate

Ansamblul de prestigiu a fost creat în anul 1940, sub conducerea dirijorului și compozitorului Ioan Croitoru, cu scopul de a susţine repertoriul...

85 de ani de excelență corală: Corul Academic Radio, între tradiție și modernitate
Știri miercuri, 5 noiembrie 2025, 12:30

Începe Festivalul Internațional de Teatru ”Toma Caragiu”, la Ploiești

Anul acesta, în programul festivalului ce are loc în perioada 5 – 9 noiembrie, la Ploiești, se regăsesc, în premieră, și două spectacole...

Începe Festivalul Internațional de Teatru ”Toma Caragiu”, la Ploiești
Știri miercuri, 5 noiembrie 2025, 11:00

Târgu Jiu: Universitatea Constantin Brâncuși organizează Forumul Tehnologic „Oltenia TechFest”

Forumul tehnologic se adresează cercetătorilor, inventatorilor și studenților din toate facultățile și programele de studii și master, dar...

Târgu Jiu: Universitatea Constantin Brâncuși organizează Forumul Tehnologic „Oltenia TechFest”
Știri marți, 4 noiembrie 2025, 15:30

Charlie Ottley promovează Constanța

În ultimii ani, destinațiile prezentate în Flavours of Romania au înregistrat creșteri vizibile ale atractivității turistice. Organizația de...

Charlie Ottley promovează Constanța
Știri marți, 4 noiembrie 2025, 11:00

Buenos Aires Tango Nights, la Cazinoul din Constanța

Pe 8 noiembrie,clădirea emblematică de la malul mării devine scena unui regal de tango argentinian  prin spectacolul Buenos Aires Tango Nights....

Buenos Aires Tango Nights, la Cazinoul din Constanța