Ascultă Radio Vacanța Live

„Sarmale, Oale și Taclale”, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

„Sarmale, Oale și Taclale” nu este doar un proiect culinar, ci o călătorie culturală prin istorie, gust și tradiție.

„Sarmale, Oale și Taclale”, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Articol de M P , 29 august 2025, 15:00

„Sarmale, Oale și Taclale” nu este doar un proiect culinar, ci o călătorie culturală prin istorie, gust și tradiție.

Asociația Miltonia lansează, pe 12 septembrie 2025, la Muzeul Satului Bănățean, proiectul „Sarmale, Oale și Taclale: Redescoperirea Gustului Tradițional Bănățean”. O inițiativă culturală dedicată redescoperirii și promovării patrimoniului culinar al Banatului, cu sarmaua în rol principal.

Sarmaua – regina bucatelor românești

Împăturită cu migală în frunze de varză sau viță-de-vie, „sarmaua” este nelipsită de pe mesele românilor la sărbători, aniversări sau reuniuni de familie. Deși originile sale sunt orientale, sarmaua a fost adoptată și adaptată în Banat, devenind un simbol local și un reper al identității gastronomice regionale.

„Sarmaua nu s-a născut în Banat, dar și-a găsit aici o a doua casă. A fost preluată, adaptată și a ajuns să capete o identitate proprie, devenind un element de echilibru între gust, tradiție și apartenență”, a declarat Beatrice Caitanu, managerul proiectului, la Radio România Reșița.

Cercetare, povești și gastronomie autentică

Prima etapă a proiectului presupune o călătorie în satele din Banatul Montan, pentru a descoperi sarmaua în „habitatul ei natural” – la femeile care păstrează rețetele, tehnicile și poveștile transmise din generație în generație.

  • Proiectul va documenta rețete tradiționale și reinterpretări moderne, obiceiuri culinare, dar și simbolurile legate de sarmale.
  • Oalele în care se gătesc sarmalele au un rol aparte: oalele de lut păstrează gustul autentic și devin adevărați „martori ai timpului”.
  • Vor fi adunate și povești de familie legate de modul în care sunt pregătite sarmalele – o arhivă vie care va intra în patrimoniul cultural imaterial al regiunii.

„Tradiția nu înseamnă conservare rigidă, ci continuitate cu sens. Sarmaua poate primi forme noi – vegetariene, reinterpretări curajoase sau plating modern, dar își păstrează valoarea atunci când respectăm tehnica, timpul de preparare și povestea din jurul ei”, a subliniat Beatrice Caitanu.

Banatul, pregătit pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028

Proiectul se înscrie în strategia de promovare a patrimoniului culinar al județului Timiș, în perspectiva obținerii titlului de Regiune Gastronomică Europeană 2028.

Asociația Miltonia, împreună cu Muzeul Satului Bănățean, își propun să transforme sarmaua într-un brand cultural și gastronomic, prin cercetare, degustări, povești orale și evenimente dedicate.

„Sarmale, Oale și Taclale” nu este doar un proiect culinar, ci o călătorie culturală prin istorie, gust și tradiție. Sarmaua devine astfel nu doar un preparat emblematic, ci și un liant între comunitate, memorie și identitate culturală.

Avertisment pentru turiști: Activitățile fără aviz sunt interzise în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița
Știri marți, 21 octombrie 2025, 08:00

Avertisment pentru turiști: Activitățile fără aviz sunt interzise în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița

Printre activitățile interzise se numără căutarea de comori, fosile, trufe sau efectuarea de săpături și excavații fără autorizație....

Avertisment pentru turiști: Activitățile fără aviz sunt interzise în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița
Mai multe trenuri CFR Călători, suspendate temporar
Știri luni, 20 octombrie 2025, 20:00

Mai multe trenuri CFR Călători, suspendate temporar

Decizia a fost luată ca urmare a neachitării Tarifului de Utilizare a Infrastructurii. CFR subliniază însă că măsura are caracter temporar....

Mai multe trenuri CFR Călători, suspendate temporar
Birth of the Cool – a Tribute to Miles Davis, la Sala Radio
Știri luni, 20 octombrie 2025, 18:30

Birth of the Cool – a Tribute to Miles Davis, la Sala Radio

Sunteți invitați joi, 23 octombrie, la un concert dedicat celebrului trompetist și compozitor american Miles Davis. Ce poate fi mai potrivit...

Birth of the Cool – a Tribute to Miles Davis, la Sala Radio
Meteorologii prognozează vreme plăcută de toamnă în următoarele două săptămâni
Știri luni, 20 octombrie 2025, 18:02

Meteorologii prognozează vreme plăcută de toamnă în următoarele două săptămâni

Maximele termice vor urca până la 25 – 26 de grade în Banat și Dobrogea. În următoarele două săptămâni vremea se va menține...

Meteorologii prognozează vreme plăcută de toamnă în următoarele două săptămâni
Știri luni, 20 octombrie 2025, 16:20

Italia lansează un tren de noapte care va lega Roma de piețele de Crăciun din München

Echipat cu bar și vagon-restaurant, „Espresso Monaco” va fi decorat în tematică de Crăciun, cu muzică festivă în fundal și un mic...

Italia lansează un tren de noapte care va lega Roma de piețele de Crăciun din München
Știri luni, 20 octombrie 2025, 15:30

În Avenul de sub Vârful Grind s-a înregistrat un nou record național de adâncime

Avenul a fost descoperit în anul 1985 într-o zonă în care există unul dintre cele mai mari potențiale de denivelare din țară și este încă...

În Avenul de sub Vârful Grind s-a înregistrat un nou record național de adâncime
Știri luni, 20 octombrie 2025, 14:00

În noaptea de 25 spre 26 octombrie, România trece la ora de iarnă

În 2025, România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă, 25 octombrie, spre duminică, 26 octombrie, când ceasurile se dau înapoi cu o...

În noaptea de 25 spre 26 octombrie, România trece la ora de iarnă
Știri luni, 20 octombrie 2025, 13:18

Concert special la Filarmonica Brașov

Concert special, joi seara, la Filarmonica Brașov. Melomanii sunt așteptați cu un program special,în care vor străluci partiturile compuse de...

Concert special la Filarmonica Brașov