Ascultă Radio Vacanța Live

„Sarmale, Oale și Taclale”, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

„Sarmale, Oale și Taclale” nu este doar un proiect culinar, ci o călătorie culturală prin istorie, gust și tradiție.

„Sarmale, Oale și Taclale”, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Articol de M P , 29 august 2025, 15:00

Asociația Miltonia lansează, pe 12 septembrie 2025, la Muzeul Satului Bănățean, proiectul „Sarmale, Oale și Taclale: Redescoperirea Gustului Tradițional Bănățean”. O inițiativă culturală dedicată redescoperirii și promovării patrimoniului culinar al Banatului, cu sarmaua în rol principal.

Sarmaua – regina bucatelor românești

Împăturită cu migală în frunze de varză sau viță-de-vie, „sarmaua” este nelipsită de pe mesele românilor la sărbători, aniversări sau reuniuni de familie. Deși originile sale sunt orientale, sarmaua a fost adoptată și adaptată în Banat, devenind un simbol local și un reper al identității gastronomice regionale.

„Sarmaua nu s-a născut în Banat, dar și-a găsit aici o a doua casă. A fost preluată, adaptată și a ajuns să capete o identitate proprie, devenind un element de echilibru între gust, tradiție și apartenență”, a declarat Beatrice Caitanu, managerul proiectului, la Radio România Reșița.

Cercetare, povești și gastronomie autentică

Prima etapă a proiectului presupune o călătorie în satele din Banatul Montan, pentru a descoperi sarmaua în „habitatul ei natural” – la femeile care păstrează rețetele, tehnicile și poveștile transmise din generație în generație.

  • Proiectul va documenta rețete tradiționale și reinterpretări moderne, obiceiuri culinare, dar și simbolurile legate de sarmale.
  • Oalele în care se gătesc sarmalele au un rol aparte: oalele de lut păstrează gustul autentic și devin adevărați „martori ai timpului”.
  • Vor fi adunate și povești de familie legate de modul în care sunt pregătite sarmalele – o arhivă vie care va intra în patrimoniul cultural imaterial al regiunii.

„Tradiția nu înseamnă conservare rigidă, ci continuitate cu sens. Sarmaua poate primi forme noi – vegetariene, reinterpretări curajoase sau plating modern, dar își păstrează valoarea atunci când respectăm tehnica, timpul de preparare și povestea din jurul ei”, a subliniat Beatrice Caitanu.

Banatul, pregătit pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028

Proiectul se înscrie în strategia de promovare a patrimoniului culinar al județului Timiș, în perspectiva obținerii titlului de Regiune Gastronomică Europeană 2028.

Asociația Miltonia, împreună cu Muzeul Satului Bănățean, își propun să transforme sarmaua într-un brand cultural și gastronomic, prin cercetare, degustări, povești orale și evenimente dedicate.

„Sarmale, Oale și Taclale” nu este doar un proiect culinar, ci o călătorie culturală prin istorie, gust și tradiție. Sarmaua devine astfel nu doar un preparat emblematic, ci și un liant între comunitate, memorie și identitate culturală.

În așteptarea lui Moș Nicolae
Știri vineri, 5 decembrie 2025, 22:24

În așteptarea lui Moș Nicolae

În unele regiuni ale României, copiii găsesc în dimineața zilei de 6 decembrie, pe lângă dulciuri și fructe, o nuielușă, în semn de...

În așteptarea lui Moș Nicolae
CONSTANȚA: Se deschide Târgul de Crăciun din Poarta 6
Știri vineri, 5 decembrie 2025, 18:30

CONSTANȚA: Se deschide Târgul de Crăciun din Poarta 6

Vizitatorii vor putea descoperi zone tematice, preparate tradiționale, colinde și activități create pentru întreaga familie. Primăria...

CONSTANȚA: Se deschide Târgul de Crăciun din Poarta 6
Salvamont România – recomandări în contextul deschiderii pârtiilor de schi
Știri vineri, 5 decembrie 2025, 15:30

Salvamont România – recomandări în contextul deschiderii pârtiilor de schi

Între 300 şi 500 de salvamontişti vor fi prezenţi zilnic la datorie în staţiunile turistice de practicare a sporturilor de iarnă....

Salvamont România – recomandări în contextul deschiderii pârtiilor de schi
TIMIȘOARA: Lights of the Village, la Muzeul Satului Bănățean
Știri vineri, 5 decembrie 2025, 14:00

TIMIȘOARA: Lights of the Village, la Muzeul Satului Bănățean

Magia iernii revine în 2025 la Muzeul Satului Bănățean, în perioada 6 – 21 decembrie! Între 6 și 21 decembrie, Muzeul Satului...

TIMIȘOARA: Lights of the Village, la Muzeul Satului Bănățean
Știri vineri, 5 decembrie 2025, 11:00

Program special de Moş Nicolae la Grădina Zoologică Bucureşti

Moş Nicolae ajunge la Zoo pe 6 decembrie, iar cei mici vor avea ocazia să participe la ateliere tematice şi să-l întâlnească. Grădina...

Program special de Moş Nicolae la Grădina Zoologică Bucureşti
Știri vineri, 5 decembrie 2025, 09:00

Moș Nicolae, așteptat în noaptea de vineri spre sâmbătă

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii își lasă ghetele în fața ușii, așteptând cu speranța că vor primi cadouri. În fiecare an, în...

Moș Nicolae, așteptat în noaptea de vineri spre sâmbătă
Știri vineri, 5 decembrie 2025, 08:00

MINAC: Un nou program de vizitare la Cetatea Carsium Hârșova

Programul de vizitare a Cetății Carsium Hârșova, punct muzeal din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, s-a...

MINAC: Un nou program de vizitare la Cetatea Carsium Hârșova
Știri joi, 4 decembrie 2025, 18:30

„Târgul de Moș Nicolae al meșterilor populari”, la Palatul Culturii din Iași

Evenimentul marchează debutul uneia dintre cele mai îndrăgite perioade ale anului – sărbătorile de iarnă. Muzeul Etnografic al Moldovei...

„Târgul de Moș Nicolae al meșterilor populari”, la Palatul Culturii din Iași