Ascultă Radio Vacanța Live

Săptămâna Mare a început. Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor

Lunea Mare. Săptămâna Mare. Postul Paştelui se încheie cu Săptămâna Mare, a patimilor lui Hristos. Iată ce trebuie să faci în Lunea Mare!

Săptămâna Mare a început. Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor
Foto: crestinortodox.ro

Articol de Marian Stoica, 29 aprilie 2024, 10:00

În Săptămâna Mare se face curăţenie generală în gospodării. Curţile sunt măturate, surile sunt curăţate de gunoaie, gardurile sunt reparate, şanţurile sunt curăţate de nămol şi adâncite. Casele trebuie să strălucească de curăţenie pentru că ele „te blestemă dacă Pastile le prind necurăţate”.

Săptămâna Mare. Lunea Mare

În lunea Săptămânii Mari se scoate totul la aerisit, se lipesc şi se văruiesc casele iar mobilierul este spălat şi reparat. De asemenea, în Lunea Mare se poate spăla.

Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp. După această zi bărbaţii trebăluiesc pe lângă casă, ajutându-şi nevestele la treburile gospodăreşti.

Săptămâna Mare. În Joia Mare fiecare familie duce la Biserică colaci

În Joia Mare, dată limita slujbelor speciale dedicate morţilor, fiecare familie duce la biserica colaci, prescuri, vin, miere de albine şi fructe pentru a fi sfinţite şi împărţite, apoi, de sufletul morţilor, parte preotului, parte sătenilor aflaţi la biserica, în cimitir sau pe la casele lor.

Până la Joia Mare, femeile se străduiau să termine torsul de frică Joimăriţei care, în imaginarul popular era o femeie cu o înfăţişare fioroasă ce pedepsea aspru lenea nevestelor sau a fetelor de măritat. Uneltele de tortură ale Joimăriţei erau căldură, oală cu jăratec, vătraiul sau cârligul pentru foc.

Această fiinţă mitologică folosea mijloace cumplite de tortură: ardea degetele şi mâinile fetelor şi femeilor leneşe, le pârlea părul şi unghiile şi incendia fuioarele de cânepă găsite netoarse. De multe ori nici flăcăii leneşi, cei care nu terminau de reparat gardurile sau nu îngrijeau bine animalele pe timpul iernii, nu erau iertaţi de aceste pedepse. De fapt, Joimăriţă era, la origini, o zeitate a morţii care supraveghea focurile din Joia Mare şi care, treptat, a devenit un personaj justiţiar ce pedepsea lenea şi nemuncă.

Săptămâna Patimilor. Focurile de Joi-Mari

Conform tradiţiei, în noaptea ce premerge Joia Mare sau în dimineaţă acestei zile se deschid mormintele şi sufletele morţilor se întorc la casele lor. Pentru întâmpinarea lor se aprindeau focuri prin curţi, în faţă casei sau în cimitire, crezându-se că, astfel, ei aveau posibilitatea să se încălzească. Focurile de Joi-Mari erau ruguri funerare aprinse pentru fiecare mort în parte sau pentru toţi morţii din familie şi reprezentau o replică precreştină la înhumarea creştină din Vinerea Mare.

Aceste focuri se deosebesc de focurile ritualice de peste an – focurile de Mucenici, de Lăsatul Secului, de San – George sau de Sânziene. Ele se făceau din plante considerate a avea virtuţi magice ( alun, boz, tei) ce erau adunate de către copii sau de către tinerele necăsătorite.

Focurile se înconjurau cu tămâie şi agheasmă, în jurul lor se aşezau scaune „pentru morţii ce urmau să sosească” şi se dădea de pomană copiilor, vecinilor şi rudelor. Obiceiul se mai păstrează în unele sate din zona montană a Bucovinei (Moldoviţa, Paltin, Argel, Vama, Brodina de Sus etc), purtând denumirea de „încălzitul moşului” dar, de cele mai multe ori, semnificaţiile sale nu mai sunt cunoscute, el având mai ales caracter de divertisment.

Săptămâna Patimilor. Când se face pasca si când se vopsesc ouăle

Joia Mare este ziua în care, de regulă, se prepară cele mai importante copturi pascale: pască,cozonacii cu mac şi nuca şi babele coapte în forme speciale de ceramică. Pască cea mai importantă coptură rituală a Paştelui, se face din făină de grâu de cea mai bună calitate, cernută prin sită deasă, şi are, cel mai adesea, formă rotundă. Aluatul dospit se pune în tavi speciale pentru pască, după care, de jur împrejur, se aşează aluatul împletit din două sau trei sucituri şi se lasă totul la crescut.

În mijlocul tăvii se aşează, apoi, brânză de vacă, pregătită cu zahăr, ouă, mirodenii şi stafide. Peste brânză se face o cruce, din acelaşi aluat împletit, împodobită cu ornamente în formă de floare. Se unge totul cu ou şi se coace în cuptorul încălzit. Altă dată, cojile ouălor folosite la pască nu se aruncau şi nici nu se ardeau.

Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sâmbătă Paştelui pe o apă curgătoare crezându-se că, astfel, găinile şi puii aveau să fie păziţi de uliu peste vara. Se mai credea că, în felul acesta, se dădea de ştire Blajinilor – popor mitic care trăia sub pământ – că se apropie cea mai mare sărbătoare a creştinilor.

În Vinerea Neagră se ţine post negru

Ultima vineri din Postul Mare este numită în Bucovina Vinerea Paştilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare. Conform tradiţiei creştine, este, ziua în care Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul pactului strămoşesc. Din această cauza Vinerea Mare este zi de post negru.

În Vinerea Mare nu se fac copturi

În Vinerea Mare este interzis a se face copturi. Există credinţă că dacă cineva se încumetă a coace în această zi face mare păcat iar coptură nu este mâncată nici măcar de peşti.

În Vinerea Mare, dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau tainic în ape curgătoare crezând că, în felul acesta, vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului. Seară, însă, întreagă suflare a satului bucovinean mergea la biserica pentru a participa la slujba de scoatere a aerului şi pentru a trece pe sub acesta. în scopuri terapeutice.

Săptămâna Patimilor. Sâmbăta Mare

Sâmbătă Mare este ultima zi de pregătire a Paştilor, când femeile trebuie să pregătească marea majoritate a mâncărilor, să deretice prin încăperi şi să facă ultimele retuşuri la hainele noi pe care urmau să le îmbrace în zilele de Paşti. De obicei, în Sâmbătă Mare are loc şi sacrificiul mielului, din carnea căruia se pregătesc mâncări tradiţionale: drobul, numit în Bucovina cighir, friptură şi borşul de miel.

Spre deosebire de Crăciun, pentru Paşti nu se pregătesc prea multe feluri de mâncare, de unde şi zicerea: „Crăciunul este satul iar Paştele este fudul”. Principala grijă a oamenilor, înaintea Paştilor, este aceea de a-şi primeni hainele, fiecare gospodină trebuind să aibă o cămaşă nouă, cusută în mod special, iar bărbaţii măcar o pălărie nouă.

Sâmbătă seară fiecare gospodină îşi pregăteşte cu grijă coşul ce urmează a fi dus la biserica, pentru sfinţire.

În el aşterne un ştergar curat şi aşează o lumânare albă, apoi ouă roşii, pască, cozonac,ouă încondeiate, o bucată de slănină, muşchi de porc, şuncă special preparată, zahăr, făină, salată de hrean cu sfeclă roşie fiartă, sare, câţiva căţei de usturoi, o ramură de busuioc, un fir-două de breabăn (numit brebanoc sau bărbănoc), cârnaţi, un miel din aluat copt într-o formă specială etc.

Totul se acoperă cu cel mai frumos ştergar pe care îl are gospodină, semn de preţuire a sărbătorii pascale dar şi de mândrie personală.

„Duete cu vedete”, un regal folcloric la Sala Radio
Știri marți, 14 mai 2024, 22:33

„Duete cu vedete”, un regal folcloric la Sala Radio

Spectatorii vor avea ocazia să asculte câteva dintre cele mai cunoscute melodii ale folclorului românesc în interpretarea unor apreciaţi...

„Duete cu vedete”, un regal folcloric la Sala Radio
Palatul Parlamentului își deschide porțile pentru copii
Știri marți, 14 mai 2024, 13:30

Palatul Parlamentului își deschide porțile pentru copii

De 1 iunie, cei mici vor putea vizita sala de plen, cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor, sala Biroului permanent, Galeria presei, Galeria...

Palatul Parlamentului își deschide porțile pentru copii
De Noaptea Muzeelor, Primăria Capitalei se redeschide pentru public
Știri marți, 14 mai 2024, 13:14

De Noaptea Muzeelor, Primăria Capitalei se redeschide pentru public

Bucureștenii și turiștii sunt așteptați, sâmbătă, la „Primăria deschisă”, între orele 18:00 – 24:00. Pentru al patrulea an la...

De Noaptea Muzeelor, Primăria Capitalei se redeschide pentru public
parcul herastrau
Știri marți, 14 mai 2024, 12:30

Debarcaderul din Parcul Herăstrău are program prelungit

Bucureștenii și turiștii se pot plimba cu vaporașul, bărcile și hidrobicicletele zilnic. Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București...

Debarcaderul din Parcul Herăstrău are program prelungit
Știri marți, 14 mai 2024, 09:17

Vreme schimbătoare și temperaturi în ușoară scădere în cea mai mare parte a țării

În cea mai mare parte a țării, temperaturile sunt într-o ușoară scădere și vom avea parte de vreme schimbătoare. În Moldova cerul va fi mai...

Vreme schimbătoare și temperaturi în ușoară scădere în cea mai mare parte a țării
Știri luni, 13 mai 2024, 18:30

Noi marcaje de orientare pe traseul ce duce spre Valea Sâmbetei

Echipa Salvamont Victoria din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov, au montat noi săgeți de orientare pe traseul...

Noi marcaje de orientare pe traseul ce duce spre Valea Sâmbetei
Știri luni, 13 mai 2024, 16:30

Acord de înfrățire între Brașov și Nürnberg

Actul de înfrățire încununează cei 20 de ani de colaborare între cele două orașe, în domeniile economic, educațional și cultural. În...

Acord de înfrățire între Brașov și Nürnberg
Știri luni, 13 mai 2024, 14:30

Munții Apuseni, între recomandările de drumeție ale CNN

Călătoriile pe unele dintre cele mai bune trasee de lungă distanță din Europa îi oferă drumețului șansa de a se bucura de momente de...

Munții Apuseni, între recomandările de drumeție ale CNN