Ascultă Radio Vacanța Live

Reprezentanţele ICR organizează evenimente dedicate Zilei Limbii Române

Programul include conferinţe, cursuri tematice de limbă, cultură, tradiţie şi civilizaţie românească, prezentări de carte, concerte şi expoziţii.

Reprezentanţele ICR organizează evenimente dedicate Zilei Limbii Române
Foto: Facebook/Institutul Cultural Român

Articol de AP, 30 august 2023, 21:25

Reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate organizează o serie de evenimente dedicate limbii române, precum conferinţe, cursuri tematice de limbă, cultură, tradiţie şi civilizaţie românească, prezentări de carte, concerte şi expoziţii.

Manifestările sunt prezentate, în colaborare cu misiunile diplomatice, cu prilejul Zilei Limbii Române.

„Institutul Cultural Român are un rol esenţial în promovarea limbii române, nu doar ca limbă străină, ci şi în rândul copiilor din comunităţile de români din afara graniţelor. ICR, prin Biroul Limba Română, organizează programul permanent de cursuri de limba română atât în ţară, la Bucureşti şi Braşov, cât şi în cele 18 reprezentanţe ale sale din străinătate, dar şi la Tokyo University of Foreign Studies şi la Liceul Amlieh din Beirut. Preocuparea constantă pentru promovarea limbii române este o misiune asumată prin Strategia ICR pentru 2022-2026”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele ICR, conform sursei citate.

La Salonul Internaţional de Carte Bookfest Chişinău, din perioada 30 august – 3 septembrie, la standul Editurii ICR este prezentată oferta editorială în limba română din domeniile istorie, literatură, critică literară şi albume de artă, iar joi, de la ora 18.00, de Ziua Limbii Române, va avea loc, în Spaţiul Central de evenimente al Centrului Mediacor, dezbaterea „Două ţări, aceeaşi limbă, o familie şi mai multe istorii literare” cu scriitorii Moni Stănilă şi Alexandru Vakulovski, moderată de Oana Boca Stănescu, directoarea Centrului Naţional al Cărţii.

Tot joi, ICR „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, va organiza, la Sala de arte şi hărţi a Bibliotecii, conferinţa publică Dimitrie Cantemir: „Ne spunem români, iar limbii noastre nu dacică, nici moldovenească, ci românească”, urmând să aibă loc şi un concert în Piaţa Independenţei din Cahul.

De asemenea, ICR Lisabona şi Ambasada României în Republica Portugheză vor organiza, joi, un eveniment care va oferi publicului portughez şi membrilor comunităţii româneşti ocazia de a descoperi şi cunoaşte mai bine România. Vor avea loc patru cursuri tematice de limbă, cultură, tradiţie şi civilizaţie românească, susţinute de prof. Rodica-Adriana Covaci, cu noţiuni generale despre limba română, aderarea României la Consiliul Europei, evocări ale unor importante personalităţi româneşti, lecţii demonstrative de artă culinară cu degustare şi informaţii turistice despre România.

Şi ICR Tel Aviv va organiza, joi şi vineri, la Tel Aviv şi Haifa, o serie de evenimente literare, cu participarea scriitoarei Corina Ozon, urmând să aibă loc şi un recital muzical cu compoziţii româneşti, în interpretarea sopranei israeliene de origine română Monica Schwartz.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va celebra Ziua Limbii Române, la sediul Institutului, printr-o „lectură muzicală” a versurilor filosofului, poetului şi dramaturgului român Lucian Blaga, puse pe muzică de compozitorii Sigismund Toduţă, Eduard Terenyi şi Cornel Ţăranu, într-un recital de lieduri susţinut de pianista Mira Natalia Gavriş şi soprana Ioana Olivia Badiu-Avram.

Proiectul „Descoperind bogăţia limbii române – O incursiune interactivă în patrimoniul lingvistic şi cultural” va avea loc, joi, în sala de conferinţe a Taksim Square din Beyoglu-Istanbul, în organizarea Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul.

Totodată, Accademia di Romania in Roma va propune publicului italian vizionarea unei serii de scurte video-interviuri realizate cu participanţii la cursurile predate, în anul academic 2022-2023, de prof. Nicoleta Neşu, această selecţie de interviuri reprezentând „un exemplu sugestiv al bucuriei şi al afecţiunii cu care se raportează aceşti italieni la România, precum şi al dorinţei autentice de a comunica aceste sentimente în limba română, devenind, astfel, un omagiu cât se poate de potrivit adus Zilei Limbii Române”, precizează sursa citată.

ICR Budapesta va organiza, vineri, de la ora 17,00, la Universitatea „Gyula Juhasz” din Seghedin, conferinţa „Trecerea de la grai la limba literară sau traseul cuvântului de la uz la normă”, cu participarea scriitoarei Eugenia Crainic, în cadrul conferinţei fiind abordate diferenţele esenţiale dintre grai şi limba literară, o incursiune în graiul ardelenesc.

Expoziţia fotografică „Timişoara – patrimoniu şi cultură europeană” va fi organizată, în perioada 1-30 septembrie, de ICR Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei şi Universitatea de Vest din Timişoara.

ICR Varşovia şi Ambasada României în Republica Polonă, în colaborare cu Şcoala „Calitate” din Cracovia, îi vor sărbători pe cei care au ales să studieze limba română ca limbă străină, printr-o manifestare care va avea loc în 9 septembrie, la ora 11.00, în sala de evenimente a Ambasadei României.

De asemenea, Institutul Cultural Român de la Paris a sărbătorit Ziua Limbii Române şi 30 de ani de la aderarea României la Francofonia instituţională prin organizarea, în data de 28 august, a unei proiecţii a filmului documentar „România neîmblânzită” regizat de Tom Barton-Humphreys, producţia Alex Păun, în versiunea în limba română cu actorul Victor Rebengiuc ca narator, precum şi a unui tur ghidat al expoziţiei „Borangic”.

Totodată, mai mulţi scriitori români participă la festivalul „Le livre sur les quais”, care se desfăşoară în perioada 1-3 septembrie, la Morges, în Elveţia, fiind un bun prilej de promovare a limbii române în lume şi a culturii scrise în limba română şi traduse în limba franceză, mai arată comunicatul ICR.

TIMIȘOARA: Festivalul de gastronomie artizanală “La Pas”, cu supa anti-risipă și haioșe cu gem
Știri marți, 3 octombrie 2023, 19:44

TIMIȘOARA: Festivalul de gastronomie artizanală “La Pas”, cu supa anti-risipă și haioșe cu gem

Oaspeții vor putea degusta bunătăţi din satele multietnice ale Banatului și din inima Transilvaniei. Festivalul de gastronomie artizanală “La...

TIMIȘOARA: Festivalul de gastronomie artizanală “La Pas”, cu supa anti-risipă și haioșe cu gem
„Libertate”, în cinematografe din 6 octombrie
Știri marți, 3 octombrie 2023, 19:30

„Libertate”, în cinematografe din 6 octombrie

Bazat pe o cercetare amănunţită timp de doi ani şi pe zeci de ore de interviuri, lungmetrajul recompune atmosfera de teroare din zilele...

„Libertate”, în cinematografe din 6 octombrie
Atenționare de călătorie: Creștere a timpilor de așteptare la vama Giurgiu-Ruse
Știri marți, 3 octombrie 2023, 18:47

Atenționare de călătorie: Creștere a timpilor de așteptare la vama Giurgiu-Ruse

În perioada 3 – 5 octombrie, în intervalul orar 22:00 – 01:00, autorităţile bulgare desfăşoară pe Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse...

Atenționare de călătorie: Creștere a timpilor de așteptare la vama Giurgiu-Ruse
BUCUREȘTI: Târg de adopții la „Antipa”, de Ziua Mondială a Animalelor
Știri marți, 3 octombrie 2023, 18:34

BUCUREȘTI: Târg de adopții la „Antipa”, de Ziua Mondială a Animalelor

Vizitatorii Muzeului pot participa la demonstraţii de dresaj canin şi ecvestru, susţinute de Jandarmeria Română. Ziua Mondială a Animalelor va...

BUCUREȘTI: Târg de adopții la „Antipa”, de Ziua Mondială a Animalelor
Știri marți, 3 octombrie 2023, 16:15

”Via Transilvanica”, distinsă la Premiile Europene pentru Patrimoniu

Din cele peste 200 de proiecte prezentate juriului, 28 au fost selectate și supuse votului publicului din întreaga lume. Proiectul Via...

”Via Transilvanica”, distinsă la Premiile Europene pentru Patrimoniu
Știri marți, 3 octombrie 2023, 15:29

În octombrie, temperaturi mai mari decât cele specifice perioadei

Regimul precipitațiilor va fi deficitar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în zonele montane. În luna octombrie, temperaturile vor fi mai...

În octombrie, temperaturi mai mari decât cele specifice perioadei
Știri marți, 3 octombrie 2023, 15:15

Biblioteci stradale, inaugurate la Întorsura Buzăului

Cititorii pot utiliza bibliotecile gratuit, însă restituirea cărților este obligatorie, edilii apelând la bunul simț și responsabilitatea...

Biblioteci stradale, inaugurate la Întorsura Buzăului
Știri marți, 3 octombrie 2023, 14:01

Dublă sărbătoare la Zoo Brașov

La nivel internațional, se sărbătorește atât Ziua Mondială a Animalelor, cât și Ziua Internațională a Îngrijitorilor de Animale...

Dublă sărbătoare la Zoo Brașov