Ascultă Radio Vacanța Live

Programul festivităților dedicate Zilei Marinei

La Constanţa, sâmbătă, de la ora 20.00, este programat un concert itinerant al Muzicii Militare a Forţelor Navale, de la Piaţeta Cazino la Piaţeta Perla, pe faleza din Staţiunea Mamaia.

Programul festivităților dedicate Zilei Marinei
Foto: Facebook/Fortele Navale Romane

Articol de AP, 12 august 2023, 06:51

Activităţi dedicate Zilei Marinei vor fi organizate de Forţele Navale Române în Constanţa, Bucureşti, Mangalia, Brăila, Tulcea şi Galaţi, a transmis, vineri, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

La Constanţa, sâmbătă, de la ora 20.00, este programat un concert itinerant al Muzicii Militare a Forţelor Navale, de la Piaţeta Cazino la Piaţeta Perla, pe faleza din Staţiunea Mamaia.

Luni, 14 august, Ziua Recunoştinţei va fi marcată printr-o ceremonie militară şi religioasă care va avea loc, de la ora 8.30, la Monumentul „Crucea Marinarilor” de pe faleza din Constanţa. De la ora 10.00, în faţa Comandamentului Flotei va fi organizată o festivitate de conferire a unor embleme şi distincţii personalului militar şi civil care s-a remarcat în timpul anului de instruire.

Marţi, 15 august, marinarii militari vor prezenta, după o absenţă de patru ani, Exerciţiul demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 2023” pe scena maritimă din faţa Comandamentului Flotei.

Ceremonia va începe la ora 10.00 cu ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti. După alocuţiunile persoanelor oficiale şi serviciul religios vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari care îşi dorm somnul de veci în adâncurile apelor.

„Zeul Neptun îşi va face apariţia din largul mării, printr-o poartă de apă asigurată de remorcherele multifuncţionale <Vânjosul>, <Vârtosul> şi <Voinicul>, pentru a da startul demonstraţiilor, concomitent cu salutul de deschidere a exerciţiului executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-şcoală <Mircea>, ambasadorul onorific al României pe mările şi oceanele lumii, avându-i pe vergi pe cadeţii de la Academia Navală <Mircea cel Bătrân> pentru a saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti”, arată MApN.

Inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvenţele Exerciţiului demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 2023. La finalul acestuia, navele şi aeronavele militare participante vor defila prin faţa publicului de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, după care va avea loc defilarea Gărzii de Onoare.

Concomitent, pe mare vor defila veliere şi ambarcaţiuni civile, aeronave vor evolua în acrobaţii aeriene, iar pe uscat Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un mini-spectacol.

Seara zilei de 15 august se va încheia cu un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanţa, cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un spectacol de artificii şi de drone. Retragerea cu torţe se va face, de la ora 20.00, pe traseul Cazino – Faleză – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piaţa Ovidiu, unde Muzica Militară a Forţelor Navale îşi va continua reprezentaţia.

La ora 22.45, spectatorii prezenţi în Piaţa Ovidiu vor fi invitaţi de Primăria Municipiului Constanţa să urmărească un spectacol de artificii şi de drone care va marca finalul celei de-a 121-a aniversări a Zilei Marinei Române.

La Bucureşti, între 11 şi 15 august, la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, publicul va putea vizita, între orele 17.00 şi 22.00, o expoziţie cu lucrări de pictură cu tematică marină semnate de Alexandru Ghinea, precum şi o expoziţie interactivă de noduri şi lucrări de matelotaj, machete de nave, faruri şi diferite obiecte specifice marinei.

Vineri, 11 august, între orele 20.00 şi 21.30, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un spectacol itinerant pe traseul Piaţa Roma (Statuia Lupoaica) – ARCUB – Strada Lipscani (Sediul Băncii Naţionale a României).

Marţi, 15 august, de la ora 9.00, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (zona Debarcader / Herăstrău).

La Mangalia, Ziua Recunoştinţei va fi marcată luni, 14 august, începând cu ora 10.00, printr-o ceremonie militară şi religioasă organizată la Monumentul Marinarului şi constructorului naval, din Portul Turistic. Marţi, 15 august, între orele 10.00 şi 13.00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită în Portul Turistic Mangalia, în prezenţa Zeului Neptun, prin exerciţii militare demonstrative, expoziţii de tehnică militară, jocuri şi concursuri marinăreşti. De la ora 21.00 va avea loc retragerea cu torţe.

La Brăila, militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” vor depune luni, 14 august, coroane de flori în memoria eroilor marinari în cadrul unei ceremonii organizată în Portul Militar. Ziua Marinei Române va fi sărbătorită marţi, 15 august, între orele 10.00 şi 13.00, pe faleză, prin exerciţii militare demonstrative, expoziţii de tehnică militară, jocuri şi concursuri marinăreşti, iar de la ora 20.30 marinarii se vor retrage cu torţe pe traseul Primărie – Grupul 329 Logistic Brăila.

La Tulcea, marinarii vor depune luni, 14 august, în Portul Militar, coroane de flori în memoria eroilor marinari. Ziua Marinei Române va fi sărbătorită marţi, 15 august, de la ora 10.00, pe faleză, prin exerciţii militare demonstrative, expoziţii de tehnică militară, jocuri şi concursuri marinăreşti.

La Galaţi, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită marţi, 15 august, de la ora 14.00, pe faleză, printr-un exerciţiu naval prezentat de militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”.

Premieră în România! Salvamont montează marcaje cu vopsea fotoluminescentă
Știri luni, 22 aprilie 2024, 16:30

Premieră în România! Salvamont montează marcaje cu vopsea fotoluminescentă

Salvamont România, preocupare permanentă pentru siguranța turiștilor în munți! În premieră națională, salvamontiștii vor testa realizarea...

Premieră în România! Salvamont montează marcaje cu vopsea fotoluminescentă
Ecologizare cu voluntari, în Masivul Piatra Craiului
Știri luni, 22 aprilie 2024, 15:30

Ecologizare cu voluntari, în Masivul Piatra Craiului

Circa 150 de voluntari de la mai multe organizații s-au strâns sâmbătă în Cheile Dâmboviței, (zona Săticului de Jos, județul Argeș) pentru...

Ecologizare cu voluntari, în Masivul Piatra Craiului
poza ninsoare poiana
Știri luni, 22 aprilie 2024, 13:30

Cod galben de ninsori însemnate cantitativ în zona montană din 14 judeţe

O atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ pentru Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură va intra în vigoare luni, la ora...

Cod galben de ninsori însemnate cantitativ în zona montană din 14 judeţe
EFORIE SUD PLAJA MARE FALEZA RRBV
Știri luni, 22 aprilie 2024, 11:30

80.000 de turişti sunt așteptați la mare, în minivacanța de Paște

Mai mult de jumătate dintre locaţiile hoteliere, din cele aproape 500 de la malul mării,  vor fi deschise de 1 Mai. Litoralul se pregătește...

80.000 de turişti sunt așteptați la mare, în minivacanța de Paște
Știri luni, 22 aprilie 2024, 10:30

„Caravana Shakespeare” a ajuns duminică și la Brașov

„Caravana Shakespeare” face parte dintr-un turneu creat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. În Piața Sfatului din...

„Caravana Shakespeare” a ajuns duminică și la Brașov
Știri luni, 22 aprilie 2024, 09:59

Ploile cuprind cea mai mare parte a țării

Vremea se va răci față de ziua precedentă, mai semnificativ în nord-vest și centru, iar ploile cuprind cea mai mare parte a țării. În...

Ploile cuprind cea mai mare parte a țării
Știri luni, 22 aprilie 2024, 09:38

A XXIII-a ediție a Galei Radio România Cultural, la Teatrul Odeon

Trupa Trei Parale va asigura momentele muzicale ale serii. Radio România Cultural readuce luni, pe scena Teatrului Odeon din București, singura...

A XXIII-a ediție a Galei Radio România Cultural, la Teatrul Odeon
Știri duminică, 21 aprilie 2024, 13:30

Ana Teleferic promite o transformare spectaculoasă a restaurantului Panoramic

În centrul unei investiții majore care își propune să redefinească peisajul turistic al orașului Brașov, ANA Teleferic a lansat un proiect de...

Ana Teleferic promite o transformare spectaculoasă a restaurantului Panoramic