Ascultă Radio Vacanța Live

Pompieri răniţi în exploziile de la Crevedia, decoraţi de șeful statului

Klaus Iohannis a conferit distincțiile în semn de „apreciere pentru curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia, fiind răniţi în timpul operaţiilor de stingere a flăcărilor, de evacuare a populaţiei, de căutare-salvare şi evacuare a victimelor”.

Pompieri răniţi în exploziile de la Crevedia, decoraţi de șeful statului
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Articol de AP, 13 septembrie 2023, 10:39

Șeful statului a semnat, miercuri, decretele de decorare a mai multor pompieri răniţi în urma exploziilor care s-au produs, la 26 august, în localitatea dâmbovițeană Crevedia.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a conferit distincțiile în semn de „apreciere pentru curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia, fiind răniţi în timpul operaţiilor de stingere a flăcărilor, de evacuare a populaţiei, de căutare-salvare şi evacuare a victimelor”.

Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari: colonelului Dumitrescu Alexandru Dan-Petrişor, le-a fost conferit colonelului Hantăr Neculai Alfred-George, căpitanului Visarion Bogdan Cătălin-Nicolae şi sublocotenentului Popescu Pompiliu-Ion Radu-Adrian.

Plutonierii adjutanţi Buneci Ion Adelin-Spiridon, Oprea Marian Victoraş şi Niţeanu Gheorghe Constantin-Aurel, plutonierii majori Oprea Silviu Ionuţ-Florin, Baciu Nicolai Constantin şi Ştefan Ion Nicolae-Bogdan, plutonierul adjutant şef Boştinaru Constantin Stelian şi plutonierul Socol Graţian Radu-Graţian-Andrei primesc Medalia „Bărbăţie şi Credinţă” Clasa a III-a, cu însemn pentru militari.

Cu prilejul Zilei Pompierilor Români şeful statului a mai conferit Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei” al judeţului Braşov, Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş şi Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, în semn de „apreciere pentru curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu dovedite în îndeplinirea misiunilor de apărare a vieţii, bunurilor şi mediului împotriva dezastrelor şi incendiilor, precum şi în implementarea măsurilor de protecţie civilă”.

„Celebrăm astăzi Ziua Pompierilor din România şi aducem un omagiu pompierilor care au plătit tributul suprem în nobilele lor eforturi de a salva vieţile celor aflaţi în situaţii de urgenţă. (…) Ziua Pompierilor ne oferă prilejul să ne exprimăm recunoştinţa şi respectul faţă de aceşti eroi discreţi, care rămân vigilenţi în serviciul nostru, indiferent de circumstanţe. Ei sunt primii care răspund la apelurile de ajutor, intervenind în situaţii dificile şi periculoase. Fie că se confruntă cu flăcările unui incendiu devastator, fie că acţionează în mijlocul unei furtuni dezlănţuite sau intervin în cazul unui accident grav, aceşti salvatori curajoşi acţionează fără ezitare, punând pe primul loc siguranţa noastră. Demonstrează un curaj autentic, alimentat de dorinţa sinceră de a ajuta şi de a proteja”, spune şeful statului în mesajul prezentat de către consilierul prezidenţial Ion Oprişor, în cadrul ceremoniei de omagiere a eroilor pompieri organizate la Bucureşti.

Preşedintele Iohannis subliniază că pompierii din România îşi desfăşoară activitatea într-un mediu complex şi periculos, expunându-se în mod constant pericolelor pentru a proteja vieţile şi bunurile cetăţenilor.

„Războiul din Ucraina, condiţiile meteorologice extreme şi alte provocări recente, precum pandemia de COVID-19, au îngreunat capacitatea statelor membre ale Uniunii Europene de a se ajuta reciproc. În astfel de cazuri, prin rezerva rescEU, Uniunea oferă un nivel suplimentar de protecţie şi asigură un răspuns mai rapid şi mai cuprinzător. Prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, România rămâne unul dintre actorii importanţi la nivel european în dezvoltarea capacităţilor de intervenţie rescEU, fiind primul stat care a dezvoltat o rezervă europeană de echipamente medicale ca răspuns la consecinţele pandemiei”, adaugă preşedintele.

Klaus Iohannis afirmă că tragedia de la Crevedia a reprezentat o „încercare teribilă” pentru pompierii români.

„Gândurile noastre se îndreaptă astăzi şi către cei răniţi în acele explozii devastatoare”, spune şeful statului.

Acesta subliniază că asemenea evenimente dramatice reamintesc tuturor cât de importantă este pregătirea pentru a preveni şi a gestiona eficient situaţiile de criză.

„În acelaşi timp, solicit autorităţilor statului să nu aibă niciun fel de toleranţă faţă de cei care încalcă legile ţării”, punctează Iohannis.

Potrivit şefului statului, colaborarea eficientă dintre instituţii guvernamentale, societate civilă şi cetăţeni în ceea ce priveşte pregătirea pentru situaţiile de urgenţă trebuie să devină regula, şi nu excepţia.

„Susţin cu fermitate continuarea proiectelor şi a campaniilor publice care informează şi pregătesc populaţia pentru a face faţă unor astfel de situaţii”, completează el.

Preşedintele Klaus Iohannis arată şi contribuţia pompierilor la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, dar şi în misiunile din Turcia, insula Corsica şi Grecia.

Cu prilejul Zilei Pompierilor din România, sărbătorită anual la 13 septembrie, unitățile de pompieri își deschid porțile pentru toți cei interesați să „cunoască și să se familiarizeze cu specificul armei care ne reprezintă”, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

„Cu această ocazie, pompierii organizează diverse activități în care vă vor prezenta cele mai moderne autospeciale de intervenție, modalitățile de acordare a prim ajutorului, lecții de prevenire a incendiilor, precum și modul de comportare ce trebuie adoptat înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență”, adaugă IGSU într-un mesaj pe Facebook.

1 Mai – Ziua Internațională a Muncii
Știri joi, 1 mai 2025, 09:00

1 Mai – Ziua Internațională a Muncii

Ziua Muncii îşi are originile în revoluţia industrială din secolul al XIX-lea. La acea vreme, muncitorii erau obligaţi să muncească până la...

1 Mai – Ziua Internațională a Muncii
Instituţiile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti, dar şi Muzeul Satului – deschise de 1 Mai
Știri miercuri, 30 aprilie 2025, 21:08

Instituţiile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti, dar şi Muzeul Satului – deschise de 1 Mai

Muzeele din București vor fi deschise de 1 Mai, majoritatea cu program normal de vizitare, iar Muzeul Satului își așteaptă vizitatorii în...

Instituţiile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti, dar şi Muzeul Satului – deschise de 1 Mai
Avertismentele nutriționiștilor pentru masa de 1 Mai
Știri miercuri, 30 aprilie 2025, 17:00

Avertismentele nutriționiștilor pentru masa de 1 Mai

Nutriționiștii recomandă mese echilibrate de 1 Mai, evitarea expunerii directe a cărnii la jar și consumul de salate. Grătarele sunt în...

Avertismentele nutriționiștilor pentru masa de 1 Mai
Brașovul va avea 2000 de hectare de pădure parc
Știri miercuri, 30 aprilie 2025, 12:30

Brașovul va avea 2000 de hectare de pădure parc

Orașul Brașov primește undă verde pentru amenajarea unei păduri parc de 2000 de hectare, destinată exclusiv activităților de agrement și...

Brașovul va avea 2000 de hectare de pădure parc
Știri miercuri, 30 aprilie 2025, 11:00

De 1 Mai, bucureștenii sunt invitați la Parada Tramvaielor

Parada Tramvaielor va transforma străzile Capitalei într-un spectacol nostalgic și festiv, cu muzică live, tramvaie de epocă și surprize pentru...

De 1 Mai, bucureștenii sunt invitați la Parada Tramvaielor
Știri miercuri, 30 aprilie 2025, 08:46

Vremea, 30 aprilie 2025: Zi însorită în toată țara

Astăzi avem parte de o zi frumoasă, cu soare și temperaturi în creștere în toată țara. În Moldova urmează o zi frumoasă, cu temperaturi...

Vremea, 30 aprilie 2025: Zi însorită în toată țara
Știri miercuri, 30 aprilie 2025, 00:33

Gala Gopo 2025: „Anul Nou care n-a fost”, marele câștigător

Filmul regizat de Bogdan Mureşanu și-a adjudecat 9 statuete în total. „Anul Nou care n-a fost” a fost desemnat cel mai bun lungmetraj la Gala...

Gala Gopo 2025: „Anul Nou care n-a fost”, marele câștigător
Știri marți, 29 aprilie 2025, 20:00

BUCUREȘTI: Târg de 1 Mai, în Parcul Cuza

De 1 Mai, bucureștenii și turiștii vor putea savura preparate tradiționale precum mititei, pastrama la ceaun și langoși. Bucureştenii vor...

BUCUREȘTI: Târg de 1 Mai, în Parcul Cuza