Play Fest – Festivalul învățării prin joc, pe 11 iunie
Având o amploare națională, evenimentul aduce împreună copii, părinți, educatori și comunități întregi pentru a sărbători puterea jocului în educația timpurie.

Articol de AP, 6 iunie 2025, 17:37
Cea de-a doua ediție Play Fest – Festivalul învățării prin joc va fi organizată pe 11 iunie.
Având o amploare națională, evenimentul aduce împreună copii, părinți, educatori și comunități întregi pentru a sărbători puterea jocului în educația timpurie.
Cea de-a doua ediție a festivalului se desfășoară simultan în peste 100 de creșe, grădinițe și școli primare din 55 de localități din întreaga țară, reunind peste 10.000 de copii în jurul temei din acest an: „Culoare și comunitate în mișcare”.
Activitățile pregătite de cadrele didactice includ ateliere creative, jocuri colaborative și evenimente desfășurate în aer liber sau în spațiile unităților de învățământ. Copiii sunt încurajați să exploreze, să creeze și să se joace într-un cadru care stimulează în egală măsură dezvoltarea lor emoțională, socială și cognitivă.

Play Fest este organizat în cadrul Inițiativei „Educația și Dezvoltarea Timpurie a Copilului în România”, derulată de UNICEF în parteneriat cu Centrul Step by Step. La fel ca în ediția precedentă, evenimentul își propune să crească gradul de conștientizare asupra importanței jocului în primii ani de viață, să valorizeze rolul cadrelor didactice și să consolideze legătura dintre instituțiile de învățământ și comunitate.
Play Fest 2025 marchează și celebrarea Zilei Internaționale a Jocului, stabilită de ONU pe 11 iunie și sărbătorită pentru prima dată în România anul trecut, cu ocazia primei ediții a Festivalului învățării prin joc. România se alătură astfel demersului global de a promova jocul ca un drept fundamental al copilăriei și o condiție esențială pentru o educație de calitate.
„Play Fest este mai multe decât un festival, este un eveniment care ne readuce aminte că fiecare copil are dreptul de a învăța prin joc. Ne dorim ca de activitățile care se vor desfășura pe 11 iunie să se bucure cât mai mulți copii. Copii descoperă lumea prin intermediul jocului, acesta fiind baza unei educații de calitate, dezvoltând incluziunea și valorile pe care le dorim pentru copiii noștri”, a declarat Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România
La rândul său, Carmen Lică, directoarea executivă a Centrului Step by Step, a reamintit că “Play Fest este singurul eveniment care reunește copiii, părinții și profesorii pentru a celebra jocul ca act de învățare și de apartenență la comunitate – un moment în care sărbătorim împreună copilăria și dreptul fiecărui copil la bucurie, descoperire și un start bun în viață.”
Play Fest 2025, lista localităților în care sunt situate unitățile de învățământ participante
- Alba Iulia
- Arad
- Bacău
- Baia Mare
- Băile Olănești
- Bistrița
- Blaj
- Borsec
- Botoșani
- Brașov
- Brăila
- București
- Călărași
- Caracal
- Caransebeș
- Cluj-Napoca
- Constanța
- Crăciunelu de Jos
- Dărmănești
- Deva
- Dofteana
- Fieni
- Galați
- Gheorgheni
- Grajduri
- Iași
- Lipănești
- Livezi
- Luduș
- Lunca Cetățuii
- Mediaș
- Miercurea-Ciuc
- Moinești
- Nana
- Năsăud
- Ocnele Mari
- Onești
- Oradea
- Orșova
- Pipirig
- Ploiești
- Podu Iloaiei
- Poiana Vărbilău
- Prisaca
- Reșița
- Satu Mare
- Săcele
- Sebeș
- Suharău
- Sighetu Marmației
- Șaru Dornei
- Târgu Mureș
- Târgoviște
- Târgu Jiu
- Timișoara
- Toplița
- Tulcea
- Tulgheș
- Viișoara
- Zalău
Despre Centrul Step by Step
Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională este o organizație non-profit care promovează educația timpurie de calitate și derulează proiecte pentru modernizarea educației și dezvoltarea comunităților.
Este membru fondator al International Step by Step Association și partener al Ministerului Educației în implementarea Alternativei Educaționale Step by Step în peste 290 de unități de învățământ public din România.
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență.
În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.