Știri

Obiecte tradiționale dobrogene din Slava Cercheză, în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța

Published by
Anna Martina Piukovici

În data de 14 martie, în patrimoniul Muzeului de Artă Populară au intrat valoroase obiecte aparținând etniei rușilor lipoveni.

Peste 100 de obiecte tradiționale dobrogene, precum unelte, costume populare vechi sau instrumente muzicale, toate din localitatea tulceană Slava Cercheză au intrat în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța.

Cine a făcut această donație și cum îmbogătește ea moștenirea instituției constănțene a explicat, la Radio România Constanța, șef de secție-Cerasela Dobrinescu.

Vorbim despre o donație foarte importantă, o donație care vine de la Tulcea și care îmbogățește comoara din Muzeul de Artă Populară.

Da, în data de 14 martie, în patrimoniul Muzeului de Artă Populară au intrat valoroase obiecte aparținând etniei rușilor lipoveni. Donația a fost realizată de către doamna Irina Mihailov, reprezentantă de marcă a etniei. Doamna se numără printre fondatorii ansamblului artistic din localitate și în același timp, în anul 1990 s-a numărat și printre fondatorii comunității locale a rușilor lipoveni din Slava Cercheză. Doamna fost foarte darnică, foarte generoasă cu noi, a înțeles necesitatea reprezentării etniei din care face parte într-un muzeu, într-un muzeu vizibil, cum este al nostru. Eu am cunoscut-o pe doamnă anul trecut, în luna mai și am reușit să stau de vorbă cu ea și să-i spun cât de greu ne este să organizăm expoziții în care nu avem toate obiectele de patrimoniu așa cum ne-am fi dorit noi să reprezentăm o etnie.  Este foarte important ca membrii comunităților locale să înțeleagă acest lucru. Dacă ei nu participă la îmbogățirea patrimoniului nostru, nici noi, la rândul nostru, nu putem să organizăm astfel de expoziții în care să îi reprezentăm. Doamna Irina Mihailov a înțeles acest lucru, iar noi ne-am deplasat pe teren, am văzut obiectele, obiecte foarte valoroase, unele dintre ele inedite pentru muzeul nostru, adică am luat piese pe care noi nu le-am mai avut în patrimoniu, piese care de acum încolo vor putea fi cuprinse în expoziții reprezentative pentru etniile dobrogene.

Ce obiecte aţi adus la muzeu?

O categorie foarte variată de obiecte, precum piese de port popular, obiecte de uz gospodăresc, chiar și instrumente muzicale, piese de cult. Am primit o candelă, o cădelniță, piese pe care noi nu le aveam, crucea asta roveră de pe această candelă noi nu o aveam. În cadrul expozițiilor foloseam candele ortodoxe, dar nu ortodoxe de rit vechi, apoi venik-ul, acea măturică cu care se stimulează circulația sanguină în timpul îmbăierii în Baia Neagră, acea sauna tradițională lipovenească. Am achiziționat piese de uz gospodăresc specifice Deltei din zona respectivă. De exemplu, Slava Cercheză, fiind cunoscută ca un loc unde apicultura este la rang de cinste, ne-a fost donată o centrifugă în care există atașat și fagurele, cu miere de albine. Deci putem să reprezentăm și această ocupație, această îndeletnicire străveche a rușilor-lipoveni din zonele în care nu au acces la apă pentru a-și exercita cealaltă îndelernicire ancestrală și anume pescuitul.

Toate aceste obiecte sunt din gospodăria dumneaei?

Da, doamna avea un mic muzeu acolo, în curte, majoritatea i-au aparținut, dar de o parte dintre ele a făcut rost pentru a ni le dărui nouă. De exemplu, o cămașă de lucru, o cămașă bărbătească. Mi-a spus că i-a adus-o cineva pentru că o rugasem să ne aducă o astfel de piesă. Am plecat de acolo cu două cămăși bărbătești. Avem două astfel de piese. Bine, mai aveam un patrimoniu, dar nu era într-o stare de conservare tocmai bună și de câte ori o expuneam aveam îndoieli în ceea ce privește starea de conservare.

Ce alte etnii din Dobrogea nu sunt foarte bine reprezentate la Muzeul de Artă Populară?

Haideți să vă zic care sunt foarte bine reprezentate, ca să ne facem o idee. În primul rând, avem foarte multe piese de la tătari, aromâni, acum avem de la rușii lipoveni, avem de la bulgari, turci. De la armeni avem o singură piesă, costumul donat, rochia aceea donată de doamna Anaid Tavitian. Ucrainenii sunt foarte puțini reprezentați, evreii deloc. La greci avem un costum, dar și mai avem și alte piese de pe la Izvoarele, dar ar fi nevoie de mai mult. Avem o promisiune de o achiziție a unui costum de la Cerna, dar noi în perioada următoare, în acest an avem în derulare un proiect cultural care se numește “Salvarea patrimoniului din lada de zestre a satului românesc” și în cadrul acestui proiect, de fapt, în cadrul acestui proiect ne-am deplasat și la Slava Cercheză, vom merge prin localitățile Dobrogei și vom încerca să aducem în patrimoniu muzeului, să salvăm astfel de obiecte care ne-ar fi utile în completarea colecțiilor. Practic, orice obiect achiziționat sau donat este un obiect salvat, pentru că noi, în muze, le asigurăm starea de conservare necesară pentru a dăinui în timp. Multe dintre obiectele pe care noi le-am adus joi, nu aveau condițiile necesare pentru a-și asigura trăinicia, adică am luat obiecte care se găseau în curte, ori acest lucru nu înseamnă ceva benefic pentru un obiect care poate să stea la cinste în cadrul unei colecții muzeale. Noi sperăm ca în cursul acestui an, în cadrul acestui proiect “Salvarea patrimoniului din lada de zestre a statului românesc”, să găsim și alte obiecte. Nu ne vom opri aici, evident. Această campanie va continua, pentru că este foarte important să salvăm, să aducem tot ceea ce poate fi necesar a fi reprezentat în cadrul unui muzeu și, bineînțeles, pentru a salva acele obiecte, unele dintre ele unice. Aceste obiecte, deocamdată se află într-o carantină, pentru că aceasta este  procedura. Nu putem să introducem imediat în gestiune un obiect. Mai întâi, obiectul respectiv parcurge niște etape care trebuie să ne asigure pe noi că nu dăunează în cazul în care, de exemplu, într-o țesătură ar exista vreo molie sau alt tip de dăunători, nu ne afectează patrimoniul nostru deja existent. Același lucru se întâmplă și în cazul lemnului. Metalul trebuie și el curățat. Deci, după ce va trece această perioadă de carantină pe care o stabilesc conservatorii, apoi noi le vom introduce în patrimoniu și, bineînțeles, le vom etala în cadrul expozițiilor dedicate etniilor dobrogene, de fapt a rușilor lipoveni din Dobrogea. Îi mulțumim pe această cale doamnei Irina Mihailov pentru gest, pentru că știu cât de, nu neapărat greu, dar a fost atașată de multe dintre aceste obiecte. Era atașată de ele, dar cu toate astea a realizat importanța reprezentării lor în muzeu și a faptului că aici este cel mai bine să existe aceste obiecte, pentru că noi le vom îngriji și le vom asigura nemurirea.

Recent Posts

Trafic oprit, luni, pe Autostrada A3, pentru un exercițiu NATO

Luni, 13 mai, între orele 17.00 - 20.00, traficul se va desfăşura deviat, pe DN…

46 de minute ago

Noaptea Muzeelor va aduce cu sine cel mai mare protest al muzeelor

Noaptea Muzeelor din acest an, cea de-a 20-a ediție a evenimentului cultural, va aduce cu…

2 ore ago

CONSTANȚA: Salonul de Primăvară 2024, la Muzeul de Artă

Evenimentul promovează creațiile artiștilor plastici profesioniști din diferite generații. Muzeul de Artă poate fi vizitat…

3 ore ago

Salvamont: 18 persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Un număr de 18 persoane au fost salvate, în ultimele 24 de ore, de către…

4 ore ago

Caravana Gaudeamus Radio România poposește, de miercuri, la Oradea

Accesul publicului în cele 16 pavilioane expoziționale care găzduiesc târgul va fi gratuit. Cea de…

5 ore ago

Prognoza meteo 13 mai. Vremea se schimbă radical

Vremea în data de 13 mai rămâne una destul de rece, cu ploi  pe arii…

5 ore ago

This website uses cookies.