Noaptea Muzeelor, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”
În această seară, publicul se va putea bucura la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu de un vernisaj și un atelier de gravură.

Articol de M P, 17 mai 2025, 09:30
Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu marchează Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 17 mai, între orele 20:00 și 00:00 și are deosebita plăcere de a-și invita vizitatorii la un eveniment cultural de înaltă ținută, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu, relatează Radio România Oltenia-Craiova.
„Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu și Alina Roșca. Expoziția este curatoriată de artistul ZuZu Caratanase, conferențiar doctor abilitat la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași”, a declarat managerul Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, Denisa Șuță.
Totodată, pe parcursul serii va avea loc un atelier de gravură realizat de elevii Liceului de Artă „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu coordonați de profesorii lor – artiștii Ana Daria Ionescu-Haidău, Cristina Cioplea și Cătălin Negrea.
Mircia Dumitrescu
Mircia Dumitrescu este o personalitate de prim rang a artei contemporane românești. A fost profesor la catedra de grafică din cadrul Universității Naționale de Arte din București și este doctor în arte vizuale.
În anul 2013, a fost ales membru corespondent al Academiei Române iar din anul 2024, a devenit titular al acestei prestigioase instituții. A fost decorat de către Președinția României cu: Ordinul Național „Steaua României” în grad de „Cavaler”, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de „Cavaler”, pentru arte plastice, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler” (pentru literatură) și Medalia Aniversară „Mihai Eminescu”.
De asemenea, a fost distins cu Premiul Academiei Române, Marele Premiu pentru întreaga activitate acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România, este Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și al Universității „Ovidius” din Constanța.
Dincolo de aceste recunoașteri a obținut numeroase premii, medalii și distincții pe plan național și internațional.
Alina Roșca
Originară din județul Gorj, Alina Roșca a fost considerată unul dintre cei mai talentați tineri graficieni ai României, fiind absolventă a secției de grafică din cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Mentorul său a fost academicianul Mircia Dumitrescu.
Artista i-a cunoscut și a colaborat cu Nichita Stănescu, Marin Sorescu sau Ion D. Sîrbu, care au apreciat-o pentru profunzimea operei sale. Totodată, artista a realizat ilustrația pentru romanele „Codin” și „Ciulinii Bărăganului”, de Panait Istrati.
A participat la expoziții de grup și personale în țară și în străinătate, obținând o bursă de studii la Clermont-Ferrand, Franța, din partea Ècole Régionale des Beaux-Arts et des Arts Industriels.
Alina Roșca s-a stins din viaţă la doar 31 de ani, alături de soțul său, în urma unei tragedii, o explozie care s-a produs în atelierul său din Craiova.