Ascultă Radio Vacanța Live

MARAMUREȘ: Bucătărie fără frontiere, proiect gastronomic derulat de Muzeul Maramureșean

Proiectul derulat de Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației adună rețete din satele de pe Valea Tisei, atât în Maramureș, cât și în Ucraina.

MARAMUREȘ: Bucătărie fără frontiere, proiect gastronomic derulat de Muzeul Maramureșean

Articol de Marian Stoica , 19 octombrie 2025, 15:30

Proiectul derulat de Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației adună rețete din satele de pe Valea Tisei, atât în Maramureș, cât și în Ucraina.

Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației derulează în prezent un al treilea proiect gastronomic finanțat prin administrația Fondului Cultural Național AFCN, denumit Maramureș – bucătărie fără frontiere.

Este un proiect gastronomic ce adună rețete din satele de pe Valea Tisei, atât în Maramureș, cât și în Ucraina, relatează Radio România Cluj.

Despre stadiul acestui proiect au oferit detalii muzeografii Nicoleta Nemeș și Dănuța Boboșan:

„Este un proiect foarte drag sufletului nostru, cofinanțat de AFCN. Suntem la al 3-lea proiect pe gastronomie și ne bucurăm, pe lângă implicarea membrilor din proiect, a colegilor și de implicarea și ajutorul dat de membrii comunităților care fac parte din proiect, localitățile pe care le-am cercetat în acest proiect. Da, este al 3-lea proiec. De data aceasta s-a derulat în localitățile de pe valea Tisei, de dincoace și dincolo de Tisa, așa cum ne place să spunem. De data aceasta am făcut cercetarea și în 8 localități de dincolo de Tisa, Bocicoiul Mare, Biserica Albă, Apșa de Sus, Apșa de Mijloc, Apșa de Jos, Slatina, Bedeu, Teceul Mare, acestea au fost localitățile. Acolo am descoperit o lume extraordinar de savuroasă încă, savuroasă sub aspectul limbajului în mod deosebi. Am avut probleme în sensul că foarte multe cuvinte, ne-a trebuit ceva vreme ca să înțelegem rețeta, ele spuneau, de exemplu, la rețetele de murături: <Am pus murături în bancă>, deci ne-a trebuit vreo jumătate de oră să ne dăm seama că banca este borcanul, ca exemplu. La garnitură spun garnir. În Maramureșul nostru de dincoace, în localitățile care sunt pe malul stâng al Tisei, am început cu Valea Vișeului, Lunca la Tisa, Bocicoiu Mare, Tisa, Crăciunești, Sighetul, apoi am continuat cu Sarasău Câmpulung, Săpânța, Teceu, Remeți și Piatra”.

În cadrul proiectului au fost organizate mai multe ateliere gastronomice cu partenerii implicați în acesta.

„Am avut patru ateliere în proiect. Au fost implicați copii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă, care ne sunt parteneri în proiect, și le mulțumim pe această cale atât doamnelor director, cât și doamnelor profesoare, pentru că de fiecare dată au spus prezent solicitărilor noastre. La unul dintre ateliere au participat și copii de la Școala Gimnazială George Coșbuc. Într-adevăr, am avut mai multe ateliere care s-au desfășurat la Muzeul Satului Maramureșan Mihai Dăncuș, atelier de făcut pâine, atelier de preparat diferite dulciuri, am pus murături și am pus la uscat, am înșirat, să spunem așa, pe ață și am pus la uscat păstăi, diferite legume, fructe și ciuperci, că se știe foarte bine că mai demult nu existau de frigidere, nu existau congelatoare și pentru a putea să-și păstreze aceste, mă rog, ceea ce le-a dat toamna, bogățiile toamnei, găseau diferite metode și una dintre ele era prin uscare, murare sau marinare și atunci am zis că punem și noi în practică acest lucru. Copiii chiar au fost foarte entuziasmați. Le-am zis că trebuiau ei să înșire și le-am spus că apoi le vor folosi la ciorbe, compoturi, mă rog, pentru iarnă. Așa au aflat copiii că de fapt, în vechime, dulcele copilăriei nu era atât de dezvoltat și așa multe feluri și variat – se punea mărul uscat sau pruna uscată sau ce fruct era la uscat și se făcea compot, mai punea un pic de miere de albină și cam ăsta era dulcele copilăriei”.

Acum urmează ultima etapă din cadrul acestui proiect și e anume redactarea și lansarea volumului de rețete.

„Proiectul se apropie de final. În 15 noiembrie va fi deadline-ul proiectului și într-adevăr, avem în pregătire o carte, o carte de bucate și o sobă interactivă. În cartea de bucate ne-am propus să adunăm 1.001 rețete din Maramureș și se pare că am reușit. Așa se va numi, <1.001 rețete de dincoace și dincolo de Tisa> și suntem în procesul de selecție, de tehnoredactare. Soba interactivă este parte a expoziției de etnografie. Va fi amplasată în una din sălile Muzeului Etnografic. Va fi o sobă interactivă. Plita sobei, va fi un ecran tactil, pe care vor lucra doritorii, urmând, să spunem așa, instrucțiunile socăciței, care va prezenta rețeta. Vor fi 5 rețete și cei care vor dori vor urma pașii și, la sfârșit, vom vedea dacă ceea ce au gătit ei va arăta ca și rețeta făcută de specialiști. Și de-abia așteptăm și noi să vedem ce feedback va avea din partea publicului vizitator și noi suntem foarte nerăbdători să ne jucăm și să gătim puțin pe acest ecran tactil”.

BUCUREȘTI: Pregătiri pentru West Side Christmas Market
Știri sâmbătă, 18 octombrie 2025, 09:30

BUCUREȘTI: Pregătiri pentru West Side Christmas Market

Amenajările pentru târgul de Crăciun din Drumul Taberei vor începe în luna noiembrie, transmite administrația locală. Primăria Sectorului 6...

BUCUREȘTI: Pregătiri pentru West Side Christmas Market
Pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou, la București
Știri vineri, 17 octombrie 2025, 20:00

Pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou, la București

În zilele de 19-22 octombrie, credincioşii se vor putea închina la Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Pelerinajul din acest...

Pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou, la București
Expoziție outdoor la Cluj: Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction
Știri vineri, 17 octombrie 2025, 18:30

Expoziție outdoor la Cluj: Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction

Expoziția „Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj – mărturisitor în temnițele comuniste” poate fi vizitată până în 10...

Expoziție outdoor la Cluj: Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction
Radio-Prichindel se întoarce la școală
Știri vineri, 17 octombrie 2025, 14:00

Radio-Prichindel se întoarce la școală

În cadrul programului Şcoala Altfel, audiobookurile din colecţiile Radio-Prichindel şi Radio-Prichindel Muzical vor ajunge la elevi din...

Radio-Prichindel se întoarce la școală
Știri vineri, 17 octombrie 2025, 12:30

Ferdinand și Maria, la Alba Iulia după 103 ani

La Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia puteți să vă fotografiați cu două figuri de ceară reprezentându-i pe...

Ferdinand și Maria, la Alba Iulia după 103 ani
Știri vineri, 17 octombrie 2025, 10:12

Vremea rămâne relativ rece în acest sfârşit de săptămână

Meteorologii estimează că săptămâna viitoare vremea se va încălzi uşor. Valorile termice vor continua să se situeze sub cele ale perioadei,...

Vremea rămâne relativ rece în acest sfârşit de săptămână
Știri vineri, 17 octombrie 2025, 10:00

Crosul Mării Negre este gata de start

Evenimentul de sâmbătă își propune să îmbine mișcarea în aer liber cu educația pentru protecția mediului marin. Organizația...

Crosul Mării Negre este gata de start
Știri vineri, 17 octombrie 2025, 09:00

Tururi ghidate gratuite, la Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie lansează proiectul „Toamna la Constanța, în urmă cu un veac” – tururi ghidate gratuite. Muzeul...

Tururi ghidate gratuite, la Constanța