Ascultă Radio Vacanța Live

MARAMUREȘ: Bucătărie fără frontiere, proiect gastronomic derulat de Muzeul Maramureșean

Proiectul derulat de Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației adună rețete din satele de pe Valea Tisei, atât în Maramureș, cât și în Ucraina.

MARAMUREȘ: Bucătărie fără frontiere, proiect gastronomic derulat de Muzeul Maramureșean

Articol de Marian Stoica , 19 octombrie 2025, 15:30

Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației derulează în prezent un al treilea proiect gastronomic finanțat prin administrația Fondului Cultural Național AFCN, denumit Maramureș – bucătărie fără frontiere.

Este un proiect gastronomic ce adună rețete din satele de pe Valea Tisei, atât în Maramureș, cât și în Ucraina, relatează Radio România Cluj.

Despre stadiul acestui proiect au oferit detalii muzeografii Nicoleta Nemeș și Dănuța Boboșan:

„Este un proiect foarte drag sufletului nostru, cofinanțat de AFCN. Suntem la al 3-lea proiect pe gastronomie și ne bucurăm, pe lângă implicarea membrilor din proiect, a colegilor și de implicarea și ajutorul dat de membrii comunităților care fac parte din proiect, localitățile pe care le-am cercetat în acest proiect. Da, este al 3-lea proiec. De data aceasta s-a derulat în localitățile de pe valea Tisei, de dincoace și dincolo de Tisa, așa cum ne place să spunem. De data aceasta am făcut cercetarea și în 8 localități de dincolo de Tisa, Bocicoiul Mare, Biserica Albă, Apșa de Sus, Apșa de Mijloc, Apșa de Jos, Slatina, Bedeu, Teceul Mare, acestea au fost localitățile. Acolo am descoperit o lume extraordinar de savuroasă încă, savuroasă sub aspectul limbajului în mod deosebi. Am avut probleme în sensul că foarte multe cuvinte, ne-a trebuit ceva vreme ca să înțelegem rețeta, ele spuneau, de exemplu, la rețetele de murături: <Am pus murături în bancă>, deci ne-a trebuit vreo jumătate de oră să ne dăm seama că banca este borcanul, ca exemplu. La garnitură spun garnir. În Maramureșul nostru de dincoace, în localitățile care sunt pe malul stâng al Tisei, am început cu Valea Vișeului, Lunca la Tisa, Bocicoiu Mare, Tisa, Crăciunești, Sighetul, apoi am continuat cu Sarasău Câmpulung, Săpânța, Teceu, Remeți și Piatra”.

În cadrul proiectului au fost organizate mai multe ateliere gastronomice cu partenerii implicați în acesta.

„Am avut patru ateliere în proiect. Au fost implicați copii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă, care ne sunt parteneri în proiect, și le mulțumim pe această cale atât doamnelor director, cât și doamnelor profesoare, pentru că de fiecare dată au spus prezent solicitărilor noastre. La unul dintre ateliere au participat și copii de la Școala Gimnazială George Coșbuc. Într-adevăr, am avut mai multe ateliere care s-au desfășurat la Muzeul Satului Maramureșan Mihai Dăncuș, atelier de făcut pâine, atelier de preparat diferite dulciuri, am pus murături și am pus la uscat, am înșirat, să spunem așa, pe ață și am pus la uscat păstăi, diferite legume, fructe și ciuperci, că se știe foarte bine că mai demult nu existau de frigidere, nu existau congelatoare și pentru a putea să-și păstreze aceste, mă rog, ceea ce le-a dat toamna, bogățiile toamnei, găseau diferite metode și una dintre ele era prin uscare, murare sau marinare și atunci am zis că punem și noi în practică acest lucru. Copiii chiar au fost foarte entuziasmați. Le-am zis că trebuiau ei să înșire și le-am spus că apoi le vor folosi la ciorbe, compoturi, mă rog, pentru iarnă. Așa au aflat copiii că de fapt, în vechime, dulcele copilăriei nu era atât de dezvoltat și așa multe feluri și variat – se punea mărul uscat sau pruna uscată sau ce fruct era la uscat și se făcea compot, mai punea un pic de miere de albină și cam ăsta era dulcele copilăriei”.

Acum urmează ultima etapă din cadrul acestui proiect și e anume redactarea și lansarea volumului de rețete.

„Proiectul se apropie de final. În 15 noiembrie va fi deadline-ul proiectului și într-adevăr, avem în pregătire o carte, o carte de bucate și o sobă interactivă. În cartea de bucate ne-am propus să adunăm 1.001 rețete din Maramureș și se pare că am reușit. Așa se va numi, <1.001 rețete de dincoace și dincolo de Tisa> și suntem în procesul de selecție, de tehnoredactare. Soba interactivă este parte a expoziției de etnografie. Va fi amplasată în una din sălile Muzeului Etnografic. Va fi o sobă interactivă. Plita sobei, va fi un ecran tactil, pe care vor lucra doritorii, urmând, să spunem așa, instrucțiunile socăciței, care va prezenta rețeta. Vor fi 5 rețete și cei care vor dori vor urma pașii și, la sfârșit, vom vedea dacă ceea ce au gătit ei va arăta ca și rețeta făcută de specialiști. Și de-abia așteptăm și noi să vedem ce feedback va avea din partea publicului vizitator și noi suntem foarte nerăbdători să ne jucăm și să gătim puțin pe acest ecran tactil”.

Atenţionare de călătorie: Grevă în transportul public și aerian din Italia
Știri miercuri, 12 noiembrie 2025, 09:00

Atenţionare de călătorie: Grevă în transportul public și aerian din Italia

Potrivit MAE, greva ar putea cauza perturbări ale circulaţiei mijloacelor de transport public, precum și întârzieri sau anulări ale zborurilor....

Atenţionare de călătorie: Grevă în transportul public și aerian din Italia
Târgul meşterilor populari şi al produselor din gastronomia tradiţională, la Muzeul Naţional al Satului
Știri marți, 11 noiembrie 2025, 17:00

Târgul meşterilor populari şi al produselor din gastronomia tradiţională, la Muzeul Naţional al Satului

Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ anunţă ‘Târgul meşterilor populari şi al produselor din gastronomia tradiţională’, între...

Târgul meşterilor populari şi al produselor din gastronomia tradiţională, la Muzeul Naţional al Satului
Ziua Dobrogei 2025 | Acces gratuit la punctele muzeale ale MINAC
Știri marți, 11 noiembrie 2025, 15:30

Ziua Dobrogei 2025 | Acces gratuit la punctele muzeale ale MINAC

Sunt marcați 147 de ani de la proclamarea de către Principele Carol I a reintegrării Dobrogei în statul naţional român. Muzeul de Istorie...

Ziua Dobrogei 2025 | Acces gratuit la punctele muzeale ale MINAC
pasaport rrbv 2023
Știri marți, 11 noiembrie 2025, 14:00

Atenţionare de călătorie MAE: Suedia – Prelungirea controalelor la frontierele interne de stat

MAE recomandă cetăţenilor români să se asigure că deţin în permanenţă asupra lor un act de identitate valabil (paşaport sau carte de...

Atenţionare de călătorie MAE: Suedia – Prelungirea controalelor la frontierele interne de stat
Știri marți, 11 noiembrie 2025, 12:30

Culoare și armonie, la Galeriile Radio Cluj

Expoziție de excepție, pictură în ulei pe pânză și lucrări realizate pe mătase, la Galeriile Radio Cluj, până pe 7 decembrie. Galeriile...

Culoare și armonie, la Galeriile Radio Cluj
Știri marți, 11 noiembrie 2025, 11:00

În Bulgaria a fost introdusă obligativitatea achitării pe loc a amenzilor primite în trafic

Autoritățile bulgare au modificat legea privind circulaţia pe drumurile publice din această țară, prin introducerea obligativității...

În Bulgaria a fost introdusă obligativitatea achitării pe loc a amenzilor primite în trafic
Știri marți, 11 noiembrie 2025, 10:26

SPANIA: Recolta de ardei iute, celebrată anual în orașul Espelette | VIDEO

Festivalul atrage anual până la 20.000 de participanți. În fiecare toamnă, orașul Espelette, situat în Țara Bascilor, celebrează recolta...

SPANIA: Recolta de ardei iute, celebrată anual în orașul Espelette | VIDEO
Știri luni, 10 noiembrie 2025, 20:00

THAILANDA: Amenzi pentru turiștii care beau alcool în timpul zilei

Noile reguli prevăd sancțiuni de până la 300 de dolari pentru cei care consumă băuturi alcoolice între orele 14:00 și 17:00. Thailanda, una...

THAILANDA: Amenzi pentru turiștii care beau alcool în timpul zilei