Eurovision 2025 și-a stabilit finalistele
Israelul s-a calificat în finala Eurovision joi seară, la doar câteva ore după ce protestatarii au încercat să perturbe repetiția generală a reprezentantei acestei țări.

Articol de AP, 16 mai 2025, 09:40 / actualizat: 16 mai 2025, 11:17
Alte 10 țări s-au calificat, joi seară, în finala Eurovision.
Artiștii și cântecele care au trecut de votul public sunt:
- PARG – SURVIVOR (Armenia)
- JJ – Wasted Love (Austria)
- Sissal – Hallucination (Danemarca)
- Erika Vikman – ICH KOMME (Finlanda)
- Klavdia – Asteromáta (Grecia)
- Yuval Raphael – New Day Will Rise (Israel)
- Tautumeitas – Bur Man Laimi (Letonia)
- Katarsis – Tavo Akys (Lituania)
- Laura Thorn – La Poupée Monte Le Son (Luxemburg)
- Miriana Conte – SERVING (Malta)
Israelul s-a calificat în finala Eurovision joi seară, la doar câteva ore după ce protestatarii au încercat să perturbe repetiția generală a reprezentantei acestei țări.
Yuval Raphael interpreta piesa „New Day Will Rise” în cadrul unui show de previzualizare când 6 persoane cu fluiere și steaguri palestiniene „supradimensionate” i-au obstrucționat momentul, relatează BBC. Regulamentul arenei permite toate steagurile, dar impune limite privind dimensiunea lor.
Postul public elvețian SRG SSR, organizatorul concursului din acest an, a transmis că persoanele respective au fost rapid evacuate din arena St Jakobshalle din Basel.
Participarea Israelului la Eurovision a fost una controversată, pe fondul intensificării bombardamentelor în Gaza și al blocajului impus de armata israeliană asupra alimentelor și altor ajutoare umanitare.
În ultimele săptămâni, televiziuni publice din Spania, Irlanda și Slovenia au cerut o dezbatere privind implicarea Israelului în competiție, iar pe străzile din Basel au avut loc mici proteste.
Incidentul de joi nu i-a afectat prestația cântăreței, iar apariția sa în semifinala televizată s-a desfășurat fără alte manifestații.
Vorbind pentru BBC mai devreme în această săptămână, artista a declarat că echipa ei a folosit sunete de public (inclusiv huiduieli) în timpul repetițiilor, „pentru a mă antrena în condiții de distragere a atenției.”
Când s-a anunțat că s-a calificat în finală, Yuval Raphael și-a unit mâinile, apoi a trimis un sărut spre cer.
În ciuda tensiunilor, piesa sa este cotată de casele de pariuri printre favoritele la câștigarea trofeului.
Țările eliminate sunt Australia, Cehia, Georgia, Irlanda, Muntenegru și Serbia.
Cea mai mare surpriză a fost eliminarea Australiei, al cărei imn pop plin de insinuări – „Milkshake Man” – fusese bine primit, dar aparent publicul a fost „intolerant la lactoză” în seara concursului, notează BBC.
Irlanda a ratat din nou calificarea, la un an după ce Bambie Thug obținuse locul 6. Țara a eșuat să se califice în 8 din ultimele 10 ediții, deși deține un record de 7 victorii (la egalitate cu Suedia).
Show-ul Marii Britanii și favoriții finalei
Semifinala de joi a oferit publicului și prima apariție a trupei britanice Remember Monday, care a interpretat piesa „What The Hell Just Happened?”, într-un decor inspirat din „Bridgerton”, dansând în jurul unui candelabru căzut.
Armoniile vocale în trei voci au fost impecabile – o îmbunătățire clară față de prestațiile vocale slabe ale lui Olly Alexander (2024) și Mae Muller (2023).
Regatul Unit s-a calificat direct în finală ca parte din „Big Five”, cele 5 țări care contribuie financiar major la Eurovision.
Favorita pentru trofeu este Suedia, reprezentată de KAJ cu piesa „Bara Bada Bastu, un imn plin de energie despre saună. Austriacul JJ, un contratenor cu piesa pop-opera „Wasted Love”, este al doilea favorit.
Prestația sa a fost remarcabilă – la doar 24 de ani, a fost „aruncat” pe scenă într-o barcă improvizată, simbolizând tumultul emoțional al cântecului.
Elemente spectaculoase și momente memorabile
Concursul a păstrat toate elementele clasice: spandex, paiete, mașini de vânt cu forță de uragan și nu mai puțin de 10 schimbări de costume pe scenă.
Louane (Franța) a creat un „tornadă de nisip” pe scenă într-o piesă despre trecerea timpului și durere, în timp ce Miriana Conte (Malta) a sărit pe o minge medicinală roșie uriașă în timpul imnului său de autoafirmare.
Trupa folclorică Tautumeitas (Letonia) a oferit un moment mistic cu piesa „Bur Man Laimi” („Cântec pentru fericire”), purtând costume aurii decorate cu ramuri și viță de vie, iar Erika Vikman (Finlanda) a încheiat show-ul cu o explozie – la propriu – stând deasupra unui microfon uriaș auriu, care scotea flăcări, în timpul piesei sale clubbing „Ich Komme”, cu tentă sex-pozitivă. Piesa este prognozată să ajungă în top 10 în finala de sâmbătă.
Marți seară, după prima semifinală, alături de Suedia s-au mai calificat în ultimul act Albania, Estonia, Islanda, Norvegia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, San Marino și Ucraina.
Concurenții celor 5 mari finanțatori ai Eurovision (Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Spania) și de cea a Elveției – țara gazdă de anul acesta – vor merge direct în finală. Prin urmare, 26 de concurenți vor urca pe scenă sâmbătă seară.