Ascultă Radio Vacanța Live

Gustul locului, pus pe masă: de ce punctele gastronomice locale devin tot mai căutate

Când sărbătorile se apropie, iar drumurile ne poartă tot mai des prin sate și zone turistice, apare și întrebarea firească: unde mâncăm ceva bun, curat și cu adevărat românesc? Răspunsul vine, tot mai des, din curțile oamenilor care au redescoperit o comoară simplă: gătitul ca odinioară.

Gustul locului, pus pe masă: de ce punctele gastronomice locale devin tot mai căutate
Foto: Petrut Mazilu

Articol de Marian Stoica , 28 decembrie 2025, 18:30

Despre acest fenomen aflat în plină dezvoltare a vorbit, în emisiunea Viața la țară, realizată de Violeta Anghel, președintele Asociației Gastro-Local, Dorian Lungu. O discuție „cu poftă”, despre mâncare, tradiție și un mod de a face turism altfel, pe îndelete.

„Numărul punctelor gastronomice locale este în creștere, într-o creștere continuă”, a explicat invitatul, subliniind că interesul oamenilor pentru acest tip de experiență culinară este tot mai mare. Chiar dacă nu există încă o evidență clară a tuturor punctelor care funcționează efectiv, fenomenul este vizibil în tot mai multe zone din țară.

Ce este, de fapt, un punct gastronomic local

Nu un restaurant clasic, nu o terasă cu meniu stufoas, ci o masă deschisă în gospodăria cuiva, unde mâncarea este gătită cu ce are omul prin curte, prin grădină sau din sat. Legea permite servirea a maximum 15 persoane deodată, iar regula de bază este simplitatea: unul sau două feluri de mâncare, proaspete, de sezon.

„Noi spunem clar: ceea ce pui pe masă trebuie să fie minimum 70% din gospodăria proprie sau din lanțul alimentar cel mai scurt”, a explicat Dorian Lungu. Rețetele sunt locale, ingredientele sunt ale locului, iar gustul nu se confundă cu cel din restaurantele obișnuite.

Bulzul, de exemplu, există în multe regiuni ale țării, dar nicăieri nu e la fel. „Unul pune ou, altul cârnați, altul are alt mod de a-l așeza în farfurie. Acolo e identitatea locului”, a spus președintele Asociației Gastro-Local.

Rețete care pot dispărea dacă nu sunt puse în valoare

Unul dintre cele mai mari riscuri este uitarea. Sunt rețete cunoscute doar de bătrânii satului, mâncăruri care nu se mai gătesc decât rar. Dacă nu sunt aduse „la lumină”, ele se pierd.

„Avem foarte multe rețete faine, interesante, care, dacă nu sunt folosite, dispar din patrimoniul gastronomic național. Și ar fi mare păcat”, a avertizat invitatul.

De aceea, punctele gastronomice locale nu sunt doar despre mâncare, ci și despre memorie, despre a duce mai departe gusturile copilăriei și poveștile din jurul mesei.

Unde le găsim și cum mergem la masă

Pentru cei interesați, există deja o hartă a punctelor gastronomice locale verificate, disponibilă pe site-ul gastrolocal.ro. Acolo pot fi găsite locurile care funcționează efectiv și unde experiența este autentică.

Important de știut: nu mergi „neanunțat”, ca la restaurant. „Nu te duci să ceri meniul și să comanzi ce vrei. Te programezi, suni din timp și gazda știe că te așteaptă”, a explicat Dorian Lungu.

Poți fi turist cazat în zonă sau doar în tranzit. De exemplu, dacă mergi de la Brașov la Buzău, te poți opri pe drum, la o gospodărie care gătește pentru tine o ciorbă caldă și un fel principal. Mâncare gătită lent, dar servită la ora stabilită.

„E slow food pregătit într-un timp care să fie comod pentru călător”, a spus invitatul.

Mai mult decât mâncare: povești, oameni, timp

O masă la un punct gastronomic local vine la pachet cu povești. Gazdele vorbesc despre sat, despre obiceiuri, despre cum se făceau lucrurile „pe vremuri”. Uneori, pot pregăti chiar un fel de mâncare cerut special, pe care oaspeții nu l-au mai gustat de ani de zile.

„Oamenii ne spun: n-am mai mâncat asta de zeci de ani. Și gazdele le fac. Asta e frumusețea”, a povestit Dorian Lungu.

Este o experiență rară, greu de găsit chiar și în alte țări europene: mâncare sănătoasă, tradițională, gătită cu grijă, într-un cadru autentic.

În final, mesajul a fost clar: alegând să mâncăm într-un punct gastronomic local, nu doar că ne bucurăm de gusturi adevărate, dar susținem economia locală, păstrăm tradițiile vii și oferim o șansă satului românesc să rămână pe hartă.

Pentru că, uneori, cea mai bună poveste a locului începe la masă.

A doua zi de Crăciun: Creștinii sărbătoresc Soborul Maicii Domnului
Știri vineri, 26 decembrie 2025, 09:00

A doua zi de Crăciun: Creștinii sărbătoresc Soborul Maicii Domnului

Cea de-a doua zi de Crăciun are o semnificație deosebită pentru creștinii ortodocși. Pe 26 decembrie, sărbătoresc una dintre cele mai...

A doua zi de Crăciun: Creștinii sărbătoresc Soborul Maicii Domnului
Curiozități despre Laponia: Totul despre țara lui Moș Crăciun
Știri joi, 25 decembrie 2025, 18:00

Curiozități despre Laponia: Totul despre țara lui Moș Crăciun

Situată pe cele mai nordice vârfuri ale Europei, Laponia este o regiune vastă, care se întinde pe teritoriile a patru țări din această parte a...

Curiozități despre Laponia: Totul despre țara lui Moș Crăciun
Floarea Crăciunului: Legenda Crăciuniței
Știri joi, 25 decembrie 2025, 15:00

Floarea Crăciunului: Legenda Crăciuniței

Crăciunița este o plantă ușor de îngrijit, foarte frumoasă mai ales atunci când avem nevoie de culoare în casă și inimă. Dar știai că...

Floarea Crăciunului: Legenda Crăciuniței
Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, în lume
Știri joi, 25 decembrie 2025, 12:00

Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, în lume

Fiecare popor al lumii sărbătoreşte Crăciunul după obiceiuri şi tradiţii vechi de sute de ani, diferenţele fiind date, în principal, de...

Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, în lume
Știri joi, 25 decembrie 2025, 09:00

Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului: Simboluri şi tradiţii de Crăciun

Creştinii celebrează, la 25 decembrie, naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, moment care simbolizează lumina, iubirea şi speranţa...

Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului: Simboluri şi tradiţii de Crăciun
Știri miercuri, 24 decembrie 2025, 18:30

Obiceiuri de Crăciun: Împodobirea bradului

Împodobirea bradului este, astăzi, una din cele mai iubite tradiții, atât la oraș, cât și la sat. În noaptea de Crăciun, copiii primesc...

Obiceiuri de Crăciun: Împodobirea bradului
Știri miercuri, 24 decembrie 2025, 16:00

A fost lansat Catalogul meșterilor populari din Bistrița-Năsăud

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud a lansat un catalog unic în România: Catalogul meșterilor populari. Peste 80 de meșteri...

A fost lansat Catalogul meșterilor populari din Bistrița-Năsăud
Știri miercuri, 24 decembrie 2025, 13:30

Ce așteptări au românii de la Moș Crăciun

Aproape 60% dintre români vor petrece Crăciunul acasă, alături de familie, iar 20% vor fi în vizită la rude sau prieteni. Cei mai mulți speră...

Ce așteptări au românii de la Moș Crăciun