Ascultă Radio Vacanța Live

Gala Voluntarilor Constanta 2023 | Marina Domunco: “Dragi voluntari, ați lucrat neobosit pentru a crea o lume mai bună și de aceea sunteți eroii noștri”

Ziua Internaţională a Voluntarilor (International Volunteer Day) este celebrată, în fiecare an, la 5 decembrie. La nivel mondial, aproape un miliard de voluntari  îşi dedică timpul, pasiunea și abilitățile pentru a face lumea un loc mai bun.

Gala Voluntarilor Constanta 2023 | Marina Domunco: “Dragi voluntari, ați lucrat neobosit pentru a crea o lume mai bună și de aceea sunteți eroii noștri”

Articol de Doina Sîrbu, 5 decembrie 2023, 21:30

În această după-amiază, la ora 17.00, la Sala de Festivități a Forțelor Navale din cadrul Bazei Logistice Navale Pontica Constanța, a avut loc Gala Voluntarilor Constanta 2023, organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa în colaborare cu instituțiile guvernamentale si nonguvernamentale constănțene. Gala are loc  sub egida “Anul European al Competențelor”, proiect ce pune accentul în mod deosebit și pe beneficiile voluntariatului în dezvoltarea abilităților, creșterea recompensează excelența în acțiunile de voluntariat desfășurate în județul Constanța. Despre această zi şi despre Gala Voluntarilor Constanta 2023 a vorbit organizatorul evenimentului, Marina Domunco.

Ca în fiecare an, și ediția de anul acesta va fi cu și despre voluntari. Bineînțeles, altfel spus, cu și despre oameni eroi. Așa ne place nouă să le spunem. Va fi un eveniment plin de energie pozitivă. Asta este foarte clar. Unde, spunem noi, că excelența în voluntariat se va împleti armonios cu bucuria momentelor artistice, a premiilor și desigur, ale altor momente speciale pe care le-am pregătit și prin toate acestea vom celebra nobilul angajament al voluntarilor.

Care sunt noutățile ediției?

Păi, noutățile sunt dincolo de categoriile premiate, cum ar fi Voluntarul anului, Coordonatorul de voluntari al anului ș.a.m.d., vom oferi diplome de recunoștință acelor persoane care, deși nu activează în voluntariat sau într-o instituție anume, prin suport oferit instituțiilor care desfășoară activități de voluntariat, au adus beneficii societății civile constănțene

Câte ONG-uri au votat anul acesta?

Important de spus este faptul că evenimentul Gala Voluntarilor Constanța este deschis participării, nu doar ONG-urilor, cât și participării și instituțiilor de presă, instituțiilor de învățământ și altor entități private sau de utilitate publică care implică voluntari sau sprijină programe de voluntariat în județul Constanța. În această ordine de idei, anul acesta important de spus, la Gala Voluntarilor Constanța s-au înscris 31 de instituții din toate categoriile amintite anterior.

Număr record, oricum în creștere față de anterior. Câte premii se acordă și în ce vor consta ele? Cum s-a făcut departajarea câștigătorilor?

Păi, de-a lungul timpului s-a demonstrat că voluntariatul nu poate și nu trebuie, zic eu, să fie jurizat din mai multe motive. Evaluările sub formă de jurizare au demonstrat în timp că au antrenat un foc pus individual asupra acțiunilor în cadrul organizației în care voluntarii activează și evident afectând munca în echipă și a nivelului de colaborare între voluntari, dar și între organizațiile de profil. Încă un aspect important de menționat este faptul că voluntarii se implică în proiecte și în domenii diferite de acțiune, care pot avea obiective diferite. În consecință, la Gala Voluntarilor Constanța, de câțiva ani buni, premiem cei mai implicați voluntari nominalizați de instituțiile în care aceștia își desfășoară activitatea de voluntariat, având credința că fiecare organizație nominalizatoare stimulează excelența în rândul propriilor voluntari, scopul fiind ca aceștia să fie motivați de a continua să se implice, să se dezvolte ca membri activi ai comunității.

Vreau să ne spuneți câtă muncă este pentru echipa de organizare din spatele evenimentului?

Enorm de multă muncă. Munca depusă pentru organizarea unui astfel de eveniment este intensă și necesită o planificare riguroasă, o coordonare eficientă. Desigur, organizarea fiecărei gale, inclusiv cea de anul acesta, a venit cu nenumărate provocări ce implica gestionarea detaliilor logistice, ce țineau de rezervarea spațiului de desfășurare a evenimentului, de organizare a accesului în locația respectivă, precum și alocarea resurselor în funcție de nevoile evenimentului, cum ar fi conceperea vizualului, a temei galei, generarea unor instrumente care facilitează atât promovarea evenimentului, cât și a procesului în sine de înscriere a instituțiilor care activează în domeniul voluntariatului, stabilirea parteneriatelor cu sponsorii evenimentelor, programarea și comunicarea cu voluntarii, precum și coordonarea activităților acestora și sarcinile pe care le au înainte și pe parcursul galei.

Vreau să ne spuneți ce înseamnă să fii voluntar? Ar trebui să fie doar o zi specială pe 5 decembrie sau implică mai mult?

Nu, cu siguranță, nu. Pe 5 decembrie celebrăm această misiune nobilă pe care unii dintre noi și-o asumă. A fi voluntar înseamnă a face voluntariat. Este un act nobil, un act altruist care aduce beneficii atât celor care oferă ajutor, cât și cel celor care îl primesc. A fi voluntar presupune implicare activă în comunitate, înainte de toate și presupune oportunități, de asemenea, de învățare și de dezvoltare personală. Când intri în lumea voluntariatului, înveți să-ți deschizi mintea, inima către diversitate umană. Poți să privești și să vezi dincolo de aparențe, să vezi potențialul din fiecare persoană. Ceea ce face voluntariatul atât de special, din punctul meu de vedere, este faptul că este o alegere personală. Nimeni nu este obligat să fie voluntar, iar această dorință cred că trebuie să vină dintr-un loc special al inimii noastre. A face voluntariat poate fi privită ca o oportunitate de a dezvolta abilități, de a-ți descoperi pasiuni, de a te conecta cu oameni din medii și culturi diferite.

De câți ani depuneți muncă de voluntariat?

Chiar am pierdut șirul anilor. Nu mai știu, zic aproximativ 15 ani. Probabil că-s mai mulți ani.

Dați-ne ceva exemple de momente din munca de voluntar care v-au rămas lipite tare, tare de suflet.

Da, aș putea să dau foarte, foarte multe exemple de momente emoționante, de suflet. Mă voi rezuma la a da un exemplu. E vorba despre un proiect de suflet pe care eu îl organizez an de an de 1 iunie. Este vorba de crosul umanitar “Alergând, dăruim”. Este un proiect care pentru mine este un generator de emoție aparte. Pot spune că dincolo de momente, mi-au rămas lipiți de suflet acei oameni pe care i-am văzut muncind pentru realizarea unui proiect, proiect dedicat comunității și au muncit pentru acel proiect, ca pentru propriul vis. Asta îmi place cel mai mult să vă și mi se lipește de suflet.

Dar cum pot proceda tinerii care nu au mai făcut voluntariat și totuși, intenționează să înceapă? Există o limită de vârstă?

Primul pas este acela de a avea dorința de a dărui timpul, energia, resursele proprii, după caz, în folosul altora, fără a aștepta ceva în schimb. Pentru că în esență, asta înseamnă să faci voluntariat. Mai întâi, primul pas ar fi și să-ți identifici pasiunile, domeniile care stârnesc interesul și în ce domeniu ar dori să se implice acel voluntar. Poate fi, de exemplu, în ajutorarea oamenilor în nevoie, în protecția mediului, educație, în asistență medicală sau orice altceva. Odată identificată zona de interes printr-o simplă căutare pe internet, cel care îşi dorește să activeze în voluntariat poate găsi organizații non-profit, non-guvernamentale, instituții, fundații care acceptă voluntari și apoi contactează instituția. E simplu.

Nu există o limită de vârstă?

Nu există o limită de vârstă. Este foarte important de știut acest lucru, pentru că sunt unele organizații care pot accepta voluntari începând bineînțeles, de la vârsta de 14 sau 16 ani, dar altele organizații acceptă limite, pot avea limite de vârstă mult mai mari. În general, organizațiile stabilesc limitele de vârstă în funcție de tipul activităților și de cerințele legale asociate.

Deci se știe eronat că voluntariatul este asociat doar cu tinerii!

Este eronat şi m-aș bucura să dispară acest mit, să zicem așa.

În final, vă rog să adresaţi o urare tuturor celor care se implică în acţiunile de voluntariat!

Pentru voluntarii care astăzi celebrează dimensiunea lor umană, am un mesaj de suflet și aș spune că dacă la începutul misiunii voastre, dragi voluntari, ați semnat un angajament de voluntariat, de fapt, prin acel act ați semnat o declarație de iubire, de devotament față de semeni, făcând o alegere nobilă pentru că v-ați dori să schimbați lumea în care trăim, demonstrând astfel că un grup de oameni determinați poate schimba lumea. Dragi voluntari, consider că ați deschis uși care păreau închise, ați adus schimbare în locurile în care speranța părea să fi dispărut. Prin acțiunile voastre, ați sprijinit școli, ați oferit hrană și haine celor nevoiași, ați adus zâmbete pe chipurile copiilor și, bineînțeles, ați redat speranța celor disperați. Ați lucrat neobosit pentru a crea o lume mai bună și de aceea sunteți eroii noștri. Știm că a face voluntariat nu este întotdeauna ușor. Ați întâmpinat cu siguranță obstacole și provocări, dar ați învățat să vă ascultați inimile și să vă urmați pasiunea de a face bine. Ați învățat că fiecare acțiune, indiferent cât de mică ar fi, poate avea un impact mare. Totodată, ați demonstrat că voluntariatul nu este doar despre a face acte de calitate, ci despre a face diferența. Fiecare dintre voi este o sursă de inspirație, un exemplu demn de urmat. Sunteți dovada vie că putem face schimbări semnificative atunci când ne unim și acționăm împreună. În final, sper că veți continua să rămâneți implicați în voluntariat și să inspirați și alte persoane să se alăture acestui nobil scop. Iar astăzi, de Ziua Voluntariatului, vă mulțumesc, vă mulțumim pentru că ați ales să fiți voluntari. Vă mulțumim pentru că ați ales să faceți lumea noastră un loc mai bun. Continuați să fiți lumina în viața celor din jur. La mulți ani, dragi voluntari!

În cadrul Galei Voluntarilor Constanta 2023, colegii noştri de la Radio Constanţa, Larisa Calistru, Liliana Moldoveanu şi Adrian Băncilă au primit diplome de excelenţă.

Redactor: Larisa Calistru

Dirijoarea Simona Strungaru: Cu ocazia Galei Radio România, am descoperit voci foarte puternice | VIDEO
Interviuri vineri, 23 februarie 2024, 18:06

Dirijoarea Simona Strungaru: Cu ocazia Galei Radio România, am descoperit voci foarte puternice | VIDEO

Până la încheierea stagiunii, agenda este plină de evenimente pentru Big Band-ul Radio. Dirijoare a Big Band-ului Radio România, Simona...

Dirijoarea Simona Strungaru: Cu ocazia Galei Radio România, am descoperit voci foarte puternice | VIDEO
sotiile noastre
Interviuri vineri, 23 februarie 2024, 10:30

“Teatrul nu poate fi decât în fața ta! Azi, acum și aici!”. Interviu cu Răzvan Oprea

Cosmin Seleși, Răzvan Oprea și Lucian Ghimiși ți-au pregătit o comedie învăluită într-o notă de mister care cu siguranță te va ține în...

“Teatrul nu poate fi decât în fața ta! Azi, acum și aici!”. Interviu cu Răzvan Oprea
CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo
Interviuri marți, 13 februarie 2024, 08:00

CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo

Producția este una sută la sută clujeană. Filmul „Nuntă pe bani” este disponibil, de săptămâna trecută, pe platforma pe...

CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo
Trupa Vunk lansează un nou album și pleacă într-un turneu prin țară | VIDEO
Interviuri vineri, 9 februarie 2024, 18:22

Trupa Vunk lansează un nou album și pleacă într-un turneu prin țară | VIDEO

Intitulat „De luni până duminică”, materialul discografic va fi disponibil pe toate platformele de streaming începând din 16 februarie....

Trupa Vunk lansează un nou album și pleacă într-un turneu prin țară | VIDEO
Interviuri joi, 8 februarie 2024, 13:25

A ieșit de sub tipar ghidul Turistic al comunei Bistra | AUDIO

Ghidul Turistic al comunei Bistra, avându-l autor pe Vasile Timur Chiș a fost scos recent de sub tipar și prezintă potențialul turistic al...

A ieșit de sub tipar ghidul Turistic al comunei Bistra | AUDIO
Interviuri joi, 8 februarie 2024, 10:59

Interviu cu Ioana Borșan, fondatoarea Muzelui de Științe din Brașov

Experiențe inedite, multe informații interesante, dar și distracție promit cei care au pus bazele Muzeului de Științe din Brașov. La Brașov...

Interviu cu Ioana Borșan, fondatoarea Muzelui de Științe din Brașov
Interviuri miercuri, 7 februarie 2024, 13:21

CLUJ-NAPOCA: Karolina Pliskova, fost număr 1 mondial, vrea să câștige Transylvania Open

Karolina Pliskova, din Cehia, cea mai titrată jucătoare de la Transylvania Open, a învins-o cu scorul de 6-4; 7-6 pe jucătoarea austriacă Sinja...

CLUJ-NAPOCA: Karolina Pliskova, fost număr 1 mondial, vrea să câștige Transylvania Open
Interviuri marți, 6 februarie 2024, 14:52

CLUJ-NAPOCA: Centrul de tineret Unda 62 vrea să facă valuri de bine | AUDIO

Aproximativ 45 de metri pătrați, mobilați cu multă creativitate, canapele, rafturi pentru cărți și pentru jocuri, măsuțe de cafea, loc...

CLUJ-NAPOCA: Centrul de tineret Unda 62 vrea să facă valuri de bine | AUDIO