Știri

Formația MA RA MU susține primul concert la Sighet

Published by
Radio Vacanța

Acum, în perioada Crăciunului, multe evenimente dedicate acestei sărbători au loc și în Sighetu Marmației. Unul dintre aceste evenimente este concertul pe care îl va susține în 28 decembrie, în Sighetu Marmației, Formația MA RA MU. Din aceasta fac parte și surorile Hojda, așa cum le știu cei care locuiesc în Sighetu Marmației. 

De sărbători ele se vor întoarce în orașul natal și aduc un cadou concetățenilor lor, un concert de colinde. Stilul pe care îl abordează este unul diferit, care îmbină mai multe stiluri. 

Ligia Hojda:

Pe 28 decembrie vom concerta în Sighetu Marmației pentru prima dată împreună pentru prin Maramureș. MA RA MU e formată de fapt din două familii familia Hojda și Familia Unici. Familia Ulici cu cei doi frați Corneliu, Pavel,  iar familia Hojda Flavia, Ligia, Maria, Iuliu 

Concertul pe care îl veți susține la Sighetu Marmației nu este singurul. Unde ați mai fost cu acest concert? În ce oraș.

În Timișoara și Cluj. Pe data de 26 decembrie va avea loc în Baia Mare și în 28 Sighetu Marmației. De altfel, pe data de 27 vom susține un concert și în comuna Ieud, la Biserica Greco-Catolică.

Ne-am dorit foarte mult să să ajungem și acasă. Sighetu Marmatiei, locul natal și locul unde am descoperit pentru prima dată muzica, primele acorduri muzicale. Ne-am dorit foarte mult să ajungem și aici cu un concert, așa că ne-am organizat anul acesta și uite că s-a întâmplat. 

Suntem formația MA RA MU. Ideea a pornit de la faptul că toți din grup suntem din Maramureș. Ne-am întâlnit la București, dar toți ne tragem din Maramureș.

Din numele formației și din piesele pe care le cântați observ că aveți și influențe folclorice de aici din zona Maramureșului. Acesta este, nu știu formatul melodiilor pe care le interpretați, doar acest gen.

Da, în mare parte ne inspiram din muzica tradițională, muzica locului. Bineînțeles o mare parte din colindele pe care le-am lansat sunt culese de la bunicii, părinții noștri, ei le știu de la străzi, străbunicii și tot așa a transmis din generație în generație. Anul trecut cred că în perioada verii am mers și în satele din Maramureșul, o mare parte din statele din Maramureșului istoric, unde am cules o parte de colinde, de la bătrânii satului. Noi ne dorim foarte mult prin acest proiect să păstrăm esența locului, locul natal, adică locul în care ne-am născut, să ducem mai departe cântece și colinde străvechi care cumva sunt încep să fie pe cale de dispariție, să zicem, în ultima perioadă și vrem să păstrăm acest obicei, să ducem mai departe și colindatul.

Concertul din data de 28 decembrie va fi unul de colinde. Vom cânta mai multe tipuri, atât colinde laice, cât și colinde cosmogonice, colinde mioritice. 

Ioana Popovici

Recent Posts

Seară de romanțe, sâmbătă, la Opera Brașov

În programul spectacolului oferit de Opera Brașov sâmbătă seara: „Aș vrea iar anii tinereții”, „Să-mi…

46 de minute ago

Ziua Mondială a Biodiversității va fi marcată la Grădina Zoologică din Brașov

În fiecare an, ziua de 22 mai marchează ”Ziua Mondială a Biodiversității”, anunță Radio România…

2 ore ago

Caransebeș Poker Run- motoare, muzică și o cauză nobilă

În parcarea Concordia Caransebeș, în perioada 24 - 26 mai veți avea parte de două…

4 ore ago

Bucharest Bonsai Show, în luna iunie

Peste 80 de bonsai, dar și workshopuri interactive vă așteaptă în perioada 14 - 16…

5 ore ago

Programul estival Litoralul pentru toți 2024: Tarife de 35 de lei pe noapte

Programul „Litoralul pentru toți” începe în 31 mai. Preţurile pentru o noapte de cazare în…

7 ore ago

Public tânăr din Bucureşti şi din ţară, dar şi turişti străini, la Noaptea Muzeelor

Mii de vizitatori, în special tineri şi turişti, au participat, sâmbătă, în Bucureşti, la cea…

8 ore ago

This website uses cookies.