Ascultă Radio Vacanța Live

Filă de istorie muzicală: Toto Cutugno (1943 – 2023)

În 1983, cântărețul italitan a câştigat Festivalul de la Sanremo cu melodia „L’italiano, care va deveni cântecul său semnătură.

Filă de istorie muzicală: Toto Cutugno (1943 – 2023)
Foto: Facebook/Toto Cutugno

Articol de AP, 22 august 2023, 19:03

Salvatore Cutugno -a născut la 7 iulie 1943, la Fosdinovo, Toscana, Italia. La câteva luni de la naşterea sa, familia s-a mutat în La Spezia.

Pasionat de muzică din copilărie şi încurajat de tatăl său, „Toto” a început să studieze bateria şi să cânte în diverse grupuri muzicale locale. Ulterior, a învăţat să cânte la acordeon, pian şi chitară, iar la 13 ani câştiga locul al treilea la un concurs regional de muzică.

În 1966, Cutugno a pus bazele propriului său grup – Toto e i Tati – având un repertoriu alcătuit din melodii compuse de el, amintește Agerpres.

Toto a devenit cunoscut şi în Franţa în calitate de compozitor, melodia sa ‘Africa’ a fost preluată, în 1975, de Joe Dassin, cu titlul ‘L’ete Indien’. Această melodie s-a bucurat de un succes extraordinar în întreaga lume, fiind înregistrată în peste 350 de variante. Un an mai târziu, faima lui Cutugno ca autor a crescut tot datorită lui Joe Dassin, pentru care a compus o altă melodie intitulată ‘Et si tu n’existais pas’.

Din acel moment, a început să scrie melodii pentru mulţi artişti în vogă, precum Mireille Mathieu, Johnny Halliday, Michel Sardou, Claude François, Sheila, Domenico Modugno, Gigliola Cinquetti, Joe Dassin, Dalida, Michel Sardou, Adriano Celentano, Gianni Nazzaro, Ricchi e Poveri, Paolo Mengoli, Ornella Vanoni, Stefano Borgia, Luis Miguel, Sandro Giacobbe, Claudia Mori, Drupi, Ray Charles, Peppermint 2, Carene Cheryl, Robert Carpentier, Vicky Leandros, Petula Clark, Olivia Newton John, Marcella, Santino Rochetti sau Giorgio Moroder.

Anul 1980 este cel în care Cutugno a ocupat locul 1 la Festivalul de la Sanremo cu melodia ‘Solo noi’ şi la Festivalul ‘Yamaha Song International’ din Tokyo, cu melodia ‘Francesca non sa’.

În 1983, a câştigat Festivalul de la Sanremo cu melodia ‘L’italiano’, preluată şi tradusă de-a lungul timpului de mulţi interpreţi în diverse limbi.

Albumul ‘L’italiano’ s-a vândut în milioane de exemplare, făcându-l cunoscut pe artist în întreaga lume.

În 1990, Toto Cutugno a câştigat marele premiu la Eurovision cu melodia ‘Insieme: 1992’.

La 4 aprilie 2004 a participat la Festivalul Cântecului Italian ‘Grand Premio della Musica Italiana Primavera 2004’ cu melodia ‘Se una donna se ne va’ unde a ocupat locul întâi, fiind încă de la începutul festivalului cel mai votat în online.

După 25 de ani de la câştigarea marelui premiu, Toto a revenit la Festivalul de la Sanremo (1-5 martie 2005) cu melodia ‘Come noi nessuno al mondo’, în duet cu Annalisa Minetti, unde a ocupat locul al doilea în clasamentul general şi locul întâi la categoria Classic, categorie la care a fost pe primul loc încă din prima seară.

De-a lungul carierei, Toto Cutugno a compus peste 400 de melodii cântate în întreaga lume de mari artişti, a înregistrat 18 albume şi a vândut peste 100 de milioane de discuri pe întreg mapamondul.

Toto Cutugno a încetat din viaţă la 22 august 2023, la vârsta de 80 de ani, a anunţat managerul său, citat de agenţia ANSA. Artistul s-a stins la Spitalul San Raffaele din Milano „după o îndelungată suferinţă, care s-a agravat în ultimele luni”, a declarat Danilo Mancuso.

tren gara rrbv
Știri sâmbătă, 13 aprilie 2024, 13:30

Transport special CFR, în perioada minivacanței de 1 Mai și Paște

În 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai 2024, CFR va asigura mai multe legături spre Constanţa și staţiunile de pe litoral. Cu prilejul minivacanței de...

Transport special CFR, în perioada minivacanței de 1 Mai și Paște
soare-vara-RC
Știri sâmbătă, 13 aprilie 2024, 09:30

Cum va fi vremea de 1 Mai și de Paște

Temperaturile vor fi peste cele normale în această perioadă, în cea mai mare parte a ţării, dar special în sud şi sud-est, până aproape de...

Cum va fi vremea de 1 Mai și de Paște
Trofeul Râșnov restricționează circulația între Râșnov și Poiana Brașov
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 17:20

Trofeul Râșnov restricționează circulația între Râșnov și Poiana Brașov

Traficul rutier va fi restricționat sâmbătă şi duminică, între Râșnov și Poiana Brașov pentru Trofeul Râșnov powered by Pro-X,...

Trofeul Râșnov restricționează circulația între Râșnov și Poiana Brașov
tabara de vara cercetasi
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 14:30

Studiu: Peste 60% dintre copiii din România merg vara în tabere

Dintr-un studiu efectuat recent de către un grup de cercetare în domeniul educațional și social, rezultă că peste 60% dintre copiii și tinerii...

Studiu: Peste 60% dintre copiii din România merg vara în tabere
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 11:30

Filarmonica Brașov, succes triumfător la Berlin

Orchestra Filarmonicii Brașov a marcat pe data de 9 aprilie 2024 un moment istoric pentru lumea muzicii clasice. Cei 200 de ani de la premiera...

Filarmonica Brașov, succes triumfător la Berlin
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 09:36

Stațiunea Mamaia are o nouă identitate vizuală

Propunerea lui Andrei Pașa a avut scorul cel mai mare în urma votului juriului acordat celor 3 propuneri finaliste. După o competiție strânsă,...

Stațiunea Mamaia are o nouă identitate vizuală
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 09:30

Se schimbă vremea radical, se întorc ninsorile. Prognoza ANM

Un val de aer rece vine peste România în curând. Se vor întoarce ploile și chiar ninsorile la munte. Un val de aer rece care va cuprinde...

Se schimbă vremea radical, se întorc ninsorile. Prognoza ANM
Știri joi, 11 aprilie 2024, 20:30

Alpinistul Adrian Ahriţculesei pleacă în expediţie pe Everest

Adrian Ahriţculesei este cunoscut pentru performanţa de a fi primul bărbat din România care a încheiat “Circuitul celor şapte vulcani”....

Alpinistul Adrian Ahriţculesei pleacă în expediţie pe Everest