Ascultă Radio Vacanța Live

Festivalul D-butan-T se întoarce la Constanța cu ediția a VIII-a, Debut în coregrafie

Festivalul-concurs D-butan-T 2023, un festival care pune în valoare tineri profesioniști ce activează în lumea teatrului, se întoarce pe scena Teatrului de Stat Constanța, la Sala Studio din strada Ion Lahovari nr. 2A.

Festivalul D-butan-T se întoarce la Constanța cu ediția a VIII-a, Debut în coregrafie

Articol de Daniel Țăndăreanu, 2 octombrie 2023, 10:52 / actualizat: 3 octombrie 2023, 8:57

În fiecare an, în cadrul festivalului, este abordat câte un alt domeniu al artelor spectacolului, respectiv actorie, regie, dramaturgie, coregrafie și scenografie. Ediția de anul acesta se adresează pentru a doua oară coregrafiei.

Organizatorii celei de VIII-a ediții a Festivalului-Concurs D-butan-T sunt Teatrul de Stat Constanța (TSC) și Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sf. Gheorghe, iar de câțiva ani, deja în mod tradițional, prima parte se desfășoară la Constanța, iar cea de-a doua, la Sfântu Gheorghe.

DbutanT este un produs cultural conceput să funcţioneze ca un motor de căutare a artiştilor aflaţi la început de drum, alături de care merită să rişti. Este singurul festival din țară, dedicat tinerilor proaspăt absolveți de artă teatrală, care oferă șanse reale de angajare sau de colaborare în proiecte de amploare. Încă de la prima ediție, D-butan-T a funcționat ca o rampă de lansare a tinerelor talente din domeniul artelor teatrale, de la regizori și actori, la coregrafi, scenografi și dramaturgi.

În fiecare an D-butan-T vizează o altă categorie de debutanți în domeniul teatrului.

Anul trecut, a fost o ediție dedicată debutului scenografic, în 2021 – debutului în regie și dramaturgie. În 2020 – primul an în care Teatrul de Stat Constanța a devenit coproducător al acestui important festival, alături de teatrul care l-a inițiat – Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sf. Gheorghe – ediția a fost dedicată debutului în actorie.

Anul acesta, prima etapă a Festivalului-Concurs D-butan-T se va desfășura în perioada 3-6 octombrie în Constanța, iar cea de-a doua, în perioada 16 – 22 octombrie în Sf. Gheorghe. Spectacolele, selecționate de un juriu profesionist a cărui președintă este Vava Ștefănescu, vor fi jucate atât pe scena Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, cât și pe scena Sălii Studio a Teatrului de Stat Constanța.

Participanții selectați pentru competiția din acest an și spectacolele care vor fi prezentate sunt următoarele:

 1. Anca Stoica – Pe aici se evadează… Alergați?! – 3 octombrie, ora 19:00
  Anca Stoica (1999) este performer și coregraf emergent, interesată de implicațiile sociale ale artei, al cărui limbaj se axează pe corpul grotesc, visceral și de scoaterea acestuia din contextul obișnuit. Spectacolul „Pe aici se evadează… Alergați?!” e bazat pe ideea unui iad personal, un univers al coșmarului, aflat la limita dintre normal și patologic.
 2. Sergiu Diță – MANual – 4 octombrie, ora 19:00
  Sergiu Diță (1999) este performer și coregraf emergent și activează în zona independentă. Împreună cu Anca Stoica activează ca duo artistic sub numele Platforma 13. MANual este un atac asupra reprezentării masculinității. Spectacolul este configurat prin tehnica manifest-colaj-recitativ.
 3. Alice Veliche si Alexandru Radu – Red Line – 5 octombrie, ora 12:00
  Alice Veliche, coregraf independent – cea mai mare împlinire a ei este realizarea coregrafiei pentru cea de-a 30-a ediție a Galei UNITER. Alexandru Radu, coregraf independent – spectacolele pe care le-a realizat aparțin unor abordări coregrafice cât mai diferite. „Red Line” – Exagerare, abuz, necumpătare, abundență, desfrâu, preaplin, excedent, extremism, prodigalitate, redundanță, sațietate, suplement, supraabundență, surplus.
 4. Ioana Silvana Neda – Frida Kahlo – 5 octombrie, ora 19:00
  Ioana Silvana Neda este o tânără artistă în vârstă de 21 de ani care îmbină armonios educația sa în arta dansului cu o creativitate neînfricată. Spectacolul propune publicului o imagine de ansamblu a biografiei pictoriței mexicane Frida Kahlo, ce expune degradarea mentală a artistei din cauza traumelor, toate acestea prin descoperirea teatral-coregrafică a fanteziei picturale, susținută de invocarea universului plastic al suprarealismului.
 5. Andreea Vălean – Nexus – 6 octombrie, ora 19:00
  Andreea Vălean este balerină și performer de dans contemporan, membră a corpului de balet al Operei Naționale București și a companiei Contemporary Creative Dreamers. „Nexus” este o călătorie în străfundurile ființei umane, ce explorează moștenirile rădăcinilor primordiale ale naturii sale.

Spectacolele Teatrului de Stat Constanța se desfășoară în Sala Studio din strada Ion Lahovari nr. 2A.

Biletele pot fi achiziționate online, pe platforma MyStage și fizic, de la agenția TSC din Bd. Tomis nr. 97 sau de la Sala Studio, cu o oră înainte de spectacol.

patinoar tulcea
Știri vineri, 23 februarie 2024, 12:30

TULCEA: În perioada minivacanţei, se deschide patinoarul din oraş

Patinoarul din Tulcea va fi deschis în minivacanța elevilor. De vineri până duminică, accesul pe gheață se va face după ora 16.00. Direcţia...

TULCEA: În perioada minivacanţei, se deschide patinoarul din oraş
Starea pârtiilor din Poiana Brașov
Știri vineri, 23 februarie 2024, 09:21

Starea pârtiilor din Poiana Brașov

Starea pârtiilor din Poiana Brașov. În această dimineață s-au înregistrat -4 grade Celsius în Masivul Postăvarul și 0 grade în Poiana...

Starea pârtiilor din Poiana Brașov
Weekend-ul începe cu temperaturi în creștere în toată țara
Știri vineri, 23 februarie 2024, 09:08

Weekend-ul începe cu temperaturi în creștere în toată țara

Și astăzi avem parte de o vreme frumoasă în toată țara, cu temperaturi în creștere față de ieri. Maximele zilei vor atinge 20 de grade...

Weekend-ul începe cu temperaturi în creștere în toată țara
Sonda spațială Odysseus, plasată de o companie privată pe Lună
Știri vineri, 23 februarie 2024, 09:07

Sonda spațială Odysseus, plasată de o companie privată pe Lună

Momentul este unul important nu doar pentru exploatarea comercială a spațiului cosmic, ci și pentru programul spațial al SUA în general. O...

Sonda spațială Odysseus, plasată de o companie privată pe Lună
Știri vineri, 23 februarie 2024, 08:30

Muzeul de Artă Constanţa lansează albumul de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”

Muzeul de Artă Constanţa organizează vineri, 23 februarie 2024, lansarea albumului de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”, realizat în...

Muzeul de Artă Constanţa lansează albumul de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”
Știri joi, 22 februarie 2024, 19:00

Serviciile duty-paid din Aeroportul Otopeni, suspendate temporar

Serviciile comerciale de tip duty-paid sunt suspendate pentru aproximativ 30 de zile, ca urmare a încetării contractului de asociere pentru...

Serviciile duty-paid din Aeroportul Otopeni, suspendate temporar
Știri joi, 22 februarie 2024, 16:00

Combinație neobișnuită la Starbucks, în China: Latte cu aromă de porc înăbușit

Starbucks pariază pe o combinație neobișnuită cu o nouă băutură lansată în China pentru a marca Anul Nou Lunar. Numit „Abundant Year...

Combinație neobișnuită la Starbucks, în China: Latte cu aromă de porc înăbușit
Știri joi, 22 februarie 2024, 15:00

Sfaturi pentru cultivarea trandafirilor

Peste 200 de specii de trandafiri și mii de hibrizi sunt cunoscute. Trandafirii sunt plante arbustive, florifere, ce fac parte din genul Rosa,...

Sfaturi pentru cultivarea trandafirilor