Ascultă Radio Vacanța Live

Fără petarde de Revelion! Distracția unora, coșmarul animalelor

Asociațiile de protecție a animalelor, polițiștii, jandarmii, medicii trag semnale de alarmă tot mai intense pe măsură ce ne apropiem de noaptea de Revelion, sărbătorită, de mulți, prin folosirea de materiale pirotehnice.

Fără petarde de Revelion! Distracția unora, coșmarul animalelor
Foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Interne

Articol de Marian Stoica, 31 decembrie 2024, 18:00

În pofida campaniilor de verificări la vânzătorii de petarde și alte articole pirotehnice derulate de oamenii legii, sute de astfel de articole sunt vândute în piețe sau online, fără respectarea prevederilor legale.

Numeroase incidente s-au produs deja în țară, cele mai multe victime fiind copii, care fie au suferit amputații ale degetelor și arsuri la nivelul feței, fie le-a fost afectată iremediabil vederea, după explozia unor petarde.

Nu în ultimul rând, atrag atenția cei de la Radio România Constanța, toate animalele sunt traumatizate de artificii şi petarde: câinii, pisicile, caii, păsările, animalele cu proprietar, dar şi cele din adăposturi ori de pe străzi.

În fiecare an, de sărbători, sute de animale se rătăcesc, se pierd definitiv sau mor din cauza artificiilor şi petardelor.

„Distracția voastră este chinul nostru! – Dacă ar putea vorbi, sigur acestea ar fi vorbele pe care le-ar rosti! În aceste zile, pentru cei care se gândesc să folosească petarde, spunem… gândiți-vă și la ei! Nu transformați bucuria sărbătorilor de iarnă în tragedii!” – este mesajul de pe pagina de facebook  a Ministerului Afacerilor Interne.

Ce spun medicii veterinari

Medicii veterinari atrag atenţia că animalele pot dezvolta fobii, mişcări necontrolate şi pot muri din cauza efectelor produse de materialele pirotehnice. 

Câinii şi pisicile care trăiesc în interior, în locuinţe, pot dezvolta din cauza sunetelor puternice diferite reacţii adverse care pot culmina cu tremurături, respiraţie accelerată şi infarct, a explicat dr. Ion Budișteanu:

“Animalele au auzul mult mai fin decât al nostru şi pot suferi în urma zgomotelor produse de artificii şi petarde afecţiuni ireversibile. Câinii şi pisicile care au acces în exterior, în urma zgomotelor, de teamă, fug, sar gardurile sau alte obiecte, accidentându-se sau devin victimele accidentelor de circulaţie. De asemenea, expunerea repetată la diferite zgomote surprinzătoare şi de intensitate diferită determină reacţii de panică la zgomotele întâlnite ulterior, putând dezvolta fobii. Animalele tinere sunt mult mai sensibile decât cele adulte. Păsările, în urma zgomotelor, fumului şi a luminii puternice, îşi pierd simţul orientării, se pot accidenta zburând haotic, lovindu-se de diferite obiecte. Reacţiile întâlnite la câini se caracterizează prin mişcări necontrolate ale membrelor, tremurături, salivaţie abundentă, frecvenţă crescută a bătăilor inimii, respiraţie accelerată, uneori cu gura deschisă, urinare şi/sau defecare involuntară, cu sau fără forme digestive. La animalele în vârstă sau la cele cu patologie cardiacă, durata şi intensitatea zgomotelor poate fi uneori fatală. Pisicile sunt ceva mai puţin afectate de arsenalul petardelor şi artificiilor, dar se întâlnește adesea senzaţia de teamă, tendinţa de a se ascunde sau de a fugi, iar unele se pot accidenta sau orbi. Caii sunt sensibili la zgomotele şi lumina artificiilor, au tendinţa de a fugi, de a scăpa din perimetrul respectiv, devin stresaţi şi anxioşi”.

Recomandări pentru proprietari

Proprietarii sunt sfătuiţi să le ofere un confort sporit animalelor de companie pentru a depăşi mai uşor perioada în care sunt folosite materialele pirotehnice şi să le ataşeze la gât medalioane personalizate, în cazul în care se pierd.

Medicii veterinari le pot prescrie inclusiv medicamente cu efect calmant:

“Vă recomandăm ca animalul de companie să poarte la gât un medalion cu numărul de telefon al proprietarului. Dacă are implantat un microcip este indicat să verificaţi, din timp, la orice cabinet/clinică veterinară valabilitatea informaţiilor (număr telefon, adresa) din Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS). Animalelor care locuiesc în interior oferiţi-le un loc unde să se simtă în siguranţă, camere retrase, de unde nu pot evada dacă se sperie, trageţi jaluzelele sau draperiile pentru a bloca luminile în exces din exterior. Ideal este ca în perioada de maximă amplitudine, cu zgomote, animalul să fie în compania dumneavoastră, să-l distrageţi cât mai mult de la atmosfera din exterior. Nu certaţi sau pedepsiţi animalele de companie când sunt speriate. Evitaţi plimbările în noaptea de Revelion şi/sau în zonele aglomerate. La recomandarea medicului veterinar puteţi să folosiţi un aparat sau spray cu feromoni care au rolul să liniştească animalele (mai ales pisicile). De asemenea, puteţi folosi medicamente veterinare sub diferite forme de prezentare care au un rol calmant şi anxiolitic”.

Legislație și sancțiuni

Potrivit Legii privind protecția animalelor, crearea unui disconfort animalelor de companie prin utilizarea produselor pirotehnice este contravenție și se sancţionează cu amendă, însă rănirea este sancţionată cu pedeapsa închisorii până la 5 ani, iar uciderea animalelor este sancţionată cu închisoare de până la 7 ani.

Se poate adăuga și o sancţiune legată de tipul articolului pirotehnic, dacă acesta face parte din alte categorii decât cele destinate utilizării de către publicul larg. Astfel, folosirea ilegală a materialelor pirotehnice se pedepseşte cu amendă de până la 7.500 de lei, chiar şi cu închisoare până la un an. În plus, tulburarea liniştii locuitorilor, se sancţionează cu amendă de până la 1.000 de lei.

Sfaturi pentru noaptea de Revelion

Asociațiile de protecție a animalelor, copleșite an de an de zecile de anunțuri privind dispariția animalelor speriate, vin cu sfaturi pentru noaptea de Revelion, astfel încât stresul animalelor de companie să fie diminuat:

  1. Creează un loc liniștit în casă, unde animalele să se poată retrage în caz de stres. Asigură-le o cușcă confortabilă sau un loc acoperit, unde pot găsi adăpost.
  2. În timpul festivităților, asigură-te că cineva rămâne în preajma animalelor pentru a le oferi confort și siguranță. O atenție suplimentară va face minuni pentru a calma orice frică.
  3. Trage perdelele și pune muzică la un volum acceptabil pentru a amortiza sunetele puternice generate de petarde și artificii. Astfel, vei reduce nivelul de anxietate al animalelor.
  4. Verifică dacă animalele au microcipuri și că informațiile de contact sunt actualizate. În cazul în care se sperie și fug, o identificare corectă te va ajuta să le găsești mai ușor.
  5. În ziua de Revelion, oferă-le animalelor o plimbare de durată mai mare sau o sesiune mai lungă de exerciții pentru a le epuiza energia și a le face mai puțin susceptibile la stres.
  6. Evită să hrănești animalele cu câteva ore înainte de miezul nopții. Acest lucru va reduce riscul de disconfort gastric în cazul în care se simt anxioase.
  7. În această perioadă este recomandată utilizarea zgărzii, hamului şi obligatoriu a lesei.Ca măsură suplimentară de siguranță în caz de smucire, se poate utiliza o lesă cu două prinderi: o prindere pe zgarda şi cea de-a doua pe ham.
  8. Într-o notă de precauție, chiar și un caine obișnuit cu zgomotele poate să se simtă speriat în noaptea de revelion, așa că nu vă bazați pe obiceiurile anterioare sau pe calmitatea lor din anii trecuți.

Să celebrăm Noul An într-un mod care să aducă bucurie și siguranță pentru toți locuitorii casei noastre,  respect pentru mediul înconjurător și pentru prietenii noștri necuvântători.

Cu puțină atenție, pregătire şi responsabilitate, putem face această sărbătoare și pentru ei una liniștită și fericită!

1 Mai – Ziua Internațională a Muncii
Știri joi, 1 mai 2025, 09:00

1 Mai – Ziua Internațională a Muncii

Ziua Muncii îşi are originile în revoluţia industrială din secolul al XIX-lea. La acea vreme, muncitorii erau obligaţi să muncească până la...

1 Mai – Ziua Internațională a Muncii
Instituţiile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti, dar şi Muzeul Satului – deschise de 1 Mai
Știri miercuri, 30 aprilie 2025, 21:08

Instituţiile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti, dar şi Muzeul Satului – deschise de 1 Mai

Muzeele din București vor fi deschise de 1 Mai, majoritatea cu program normal de vizitare, iar Muzeul Satului își așteaptă vizitatorii în...

Instituţiile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti, dar şi Muzeul Satului – deschise de 1 Mai
Avertismentele nutriționiștilor pentru masa de 1 Mai
Știri miercuri, 30 aprilie 2025, 17:00

Avertismentele nutriționiștilor pentru masa de 1 Mai

Nutriționiștii recomandă mese echilibrate de 1 Mai, evitarea expunerii directe a cărnii la jar și consumul de salate. Grătarele sunt în...

Avertismentele nutriționiștilor pentru masa de 1 Mai
Brașovul va avea 2000 de hectare de pădure parc
Știri miercuri, 30 aprilie 2025, 12:30

Brașovul va avea 2000 de hectare de pădure parc

Orașul Brașov primește undă verde pentru amenajarea unei păduri parc de 2000 de hectare, destinată exclusiv activităților de agrement și...

Brașovul va avea 2000 de hectare de pădure parc
Știri miercuri, 30 aprilie 2025, 11:00

De 1 Mai, bucureștenii sunt invitați la Parada Tramvaielor

Parada Tramvaielor va transforma străzile Capitalei într-un spectacol nostalgic și festiv, cu muzică live, tramvaie de epocă și surprize pentru...

De 1 Mai, bucureștenii sunt invitați la Parada Tramvaielor
Știri miercuri, 30 aprilie 2025, 08:46

Vremea, 30 aprilie 2025: Zi însorită în toată țara

Astăzi avem parte de o zi frumoasă, cu soare și temperaturi în creștere în toată țara. În Moldova urmează o zi frumoasă, cu temperaturi...

Vremea, 30 aprilie 2025: Zi însorită în toată țara
Știri miercuri, 30 aprilie 2025, 00:33

Gala Gopo 2025: „Anul Nou care n-a fost”, marele câștigător

Filmul regizat de Bogdan Mureşanu și-a adjudecat 9 statuete în total. „Anul Nou care n-a fost” a fost desemnat cel mai bun lungmetraj la Gala...

Gala Gopo 2025: „Anul Nou care n-a fost”, marele câștigător
Știri marți, 29 aprilie 2025, 20:00

BUCUREȘTI: Târg de 1 Mai, în Parcul Cuza

De 1 Mai, bucureștenii și turiștii vor putea savura preparate tradiționale precum mititei, pastrama la ceaun și langoși. Bucureştenii vor...

BUCUREȘTI: Târg de 1 Mai, în Parcul Cuza