Ascultă Radio Vacanța Live

Făgărașul, la 733 de ani de la prima atestare documentară

Orașul a fost un important punct de reper în istoria țării noastre, iar Cetatea Făgărașului a fost reședință pentru mai mulți domnitori si principi.

fagaras cetate
Foto: cetateafagarasului.com

Articol de Anna Martina Piukovici, 11 martie 2024, 13:00

Făgărașul împlinește astăzi 733 de ani de la prima atestare documentară. Orașul a fost un important punct de reper în istoria țării noastre, iar Cetatea Făgărașului a fost reședință pentru mai mulți domnitori si principi, printre care Vlad Țepeș, Mircea cel Bătrân, Negru Vodă sau Mihai Viteazu.

“Azi sărbătorim 733 de ani de la prima atestare documentară a Făgărașului. În documentul emis la 11 martie 1291 de regele Ungariei, Andrei al III-lea, în cadrul congregației generale de la Alba Iulia se recunoșteau drepturile de posesiune ale magistrului Ugrinus asupra Făgărașului și Sâmbetei, în virtutea drepturilor pe care le primiseră predecesorii săi prin diplome regale. Deci și Sâmbăta de Făgăraș sărbătorește 733 de ani de la prima atestară documentară, însă fără îndoială că așezarea a existat și înainte de atestarea documentară de la 1291, numai că acum este pomenit în documente pentru prima dată”, a spus la Radio România Brașov directorul Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat”, Elena Băjenaru.

În lipsa altor documente, nu se poate preciza natura și durata stăpânirii lui Ugrinus la Făgăraș, numele așezării reapărând abia în titlul domnitorului muntean Vladislav Vlaicu, atunci când denumea întreg ducatul Făgărașului pe care îl avea în posesie.

Peste un secol de la prima atestare documentară, în 1393, episcopul catolic al Transilvaniei, Gobelinus numea Făgărașul ca marele oraș românesc, iar într-un act emis aici de regele Sigismund de Luxemburg, în 1397, califica așezarea drept Villa Fogaras, potrivit cetateafagarasului.com.

La scurt timp, în 1413 Făgărașul era indicat ca oppidum (târg), statut pe care îl va avea și în secolele următoare, până după mijlocul veacului al XIX-lea.

Primul privilegiu al târgului este din timpul lui Ştefan Mailat, care întăreşte privilegii mai vechi ale târgului. Conform acestuia, cetăţenii târgului se bucurau de autonomie judecătorească, în pricinile dintre ei, judecându-se fără prezenţa provizorului, castelanului sau a omului acestuia.

Târgoverţii au o serie de obligaţii: censul, slujbe, care au fost readuse acum în schimbul introducerii crâşmăritului pentru voievod.

În 1567, privilegiile târgului sunt reînnoite de Ioan Sigismund pentru că, după spusele locuitorilor, vechile privilegiile au ars într-un incendiu.

Conform vechilor obiceiuri, orăşenii au voie să taie animale şi să vândă carnea în măcelării, să-şi pască porcii în pădurile cetăţii fără a da dijmă.

Târgul este condus de un jude care este scutit de dări. După vechiul obicei, târgoveţii sunt datori cu un cens de un florin, să secere, să semene, să dea vamă la podul Oltului, să care piatră la cetate. În schimb, ei sunt scutiţii de serviciul militar la cetate, de paza de noapte şi de întreţinerea solilor.

Târgul era înconjurat de un gard, întreţinut de locuitori, aşa cum rezultă din privilegiul din 1596 al Mariei Cristierna, care obliga şi nobilii din oraş să participe la întreţinerea acestuia alături de orăşenii care o făceau din vechime.

Traseul acestei îngrădituri mai era vizibil în secolul al XVIII-lea, aşa cum rezultă dintr-un plan austriac. Acesta cobora de la Olt şi tăia drumul Sibiului aproximativ în zona actualei străzi Titu Perţea, iar la vest trecea în spatele bisericii brâncoveneşti şi se închidea în Olt în dreptul cotului pe care acesta îl făcea lângă satul Galaţi.

În toată această perioadă, călătorii străini care au poposit aici l-au perceput cel mai adesea ca o așezare importantă: ”un oraş mare dar împrăştiat” (1702), ”un oraş mare” (1738), ”vrednic de luat în seamă, arată destul de frumos” (1828), ”localitatea este foarte întinsă” (1838).

tren gara rrbv
Știri sâmbătă, 13 aprilie 2024, 13:30

Transport special CFR, în perioada minivacanței de 1 Mai și Paște

În 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai 2024, CFR va asigura mai multe legături spre Constanţa și staţiunile de pe litoral. Cu prilejul minivacanței de...

Transport special CFR, în perioada minivacanței de 1 Mai și Paște
soare-vara-RC
Știri sâmbătă, 13 aprilie 2024, 09:30

Cum va fi vremea de 1 Mai și de Paște

Temperaturile vor fi peste cele normale în această perioadă, în cea mai mare parte a ţării, dar special în sud şi sud-est, până aproape de...

Cum va fi vremea de 1 Mai și de Paște
Trofeul Râșnov restricționează circulația între Râșnov și Poiana Brașov
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 17:20

Trofeul Râșnov restricționează circulația între Râșnov și Poiana Brașov

Traficul rutier va fi restricționat sâmbătă şi duminică, între Râșnov și Poiana Brașov pentru Trofeul Râșnov powered by Pro-X,...

Trofeul Râșnov restricționează circulația între Râșnov și Poiana Brașov
tabara de vara cercetasi
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 14:30

Studiu: Peste 60% dintre copiii din România merg vara în tabere

Dintr-un studiu efectuat recent de către un grup de cercetare în domeniul educațional și social, rezultă că peste 60% dintre copiii și tinerii...

Studiu: Peste 60% dintre copiii din România merg vara în tabere
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 11:30

Filarmonica Brașov, succes triumfător la Berlin

Orchestra Filarmonicii Brașov a marcat pe data de 9 aprilie 2024 un moment istoric pentru lumea muzicii clasice. Cei 200 de ani de la premiera...

Filarmonica Brașov, succes triumfător la Berlin
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 09:36

Stațiunea Mamaia are o nouă identitate vizuală

Propunerea lui Andrei Pașa a avut scorul cel mai mare în urma votului juriului acordat celor 3 propuneri finaliste. După o competiție strânsă,...

Stațiunea Mamaia are o nouă identitate vizuală
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 09:30

Se schimbă vremea radical, se întorc ninsorile. Prognoza ANM

Un val de aer rece vine peste România în curând. Se vor întoarce ploile și chiar ninsorile la munte. Un val de aer rece care va cuprinde...

Se schimbă vremea radical, se întorc ninsorile. Prognoza ANM
Știri joi, 11 aprilie 2024, 20:30

Alpinistul Adrian Ahriţculesei pleacă în expediţie pe Everest

Adrian Ahriţculesei este cunoscut pentru performanţa de a fi primul bărbat din România care a încheiat “Circuitul celor şapte vulcani”....

Alpinistul Adrian Ahriţculesei pleacă în expediţie pe Everest