Știri

Emblematici pentru Delta Dunării, pelicanii creți au revenit în zonele de cuibărit

Published by
AP

An de an, la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, pelicanii creți se reîntorc în Delta Dunării și poposesc în Insula Ceaplace, situată la nord de Lacul Sinoe, în apropiere de limita zonei de protecție Grindul Lupilor.

Pelicanii creți – (Pelecanus crispus) au revenit în cuiburile din Insula Ceaplace.

Strict protejată din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, zona adăpostește una dintre cele mai mari colonii de pelicani creți din Europa, relatează Radio România Constanța.

An de an, la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, pelicanii creți se reîntorc în Delta Dunării și poposesc în Insula Ceaplace, situată la nord de Lacul Sinoe, în apropiere de limita zonei de protecție Grindul Lupilor.

Insula, de forma unui atol, delimitează un golf de mici dimensiuni și oferă condiții bune de construire a cuiburilor și de creștere în siguranță a unei noi generații de păsări considerate emblematice pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării.

În luna ianuarie, inspectorii și agenții ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării au transportat și așezat legături suplimentare de stuf în spațiile de cuibărit ale coloniei de pelicani creți.

Dincolo de protecția naturală dată de construirea cuiburilor pe insule înconjurate de ape, toate sunt incluse în zone cu statut legal de strictă protecție, constant monitorizate, astfel că viitoarea generație de pelicani creți are șanse suplimentare de supraviețuire.

Rezultatele se văd deja.

Zilele trecute, la unul dintre controalele efectuate în zonă, au putut fi observate, în total, 186 de cuiburi construite având perechi la clocit. În prezent, zona Lacului Vătafu are 35 de cuiburi, zona Lacului Argintiu are 47 de cuiburi, iar pe insula Ceaplace sunt 104 cuiburi, a anunțat ARBDD.

La jumătatea lunii februarie, și-au făcut apariția pelicanii creți din colonia de pe Lacul Tașaul. Limanul maritim, fără legătură directă cu Marea Neagră și de care este despărțit printr-un perisip lat de 1.500 de m, este populat cu zeci de perechi de pelicani creți care au început să cuibărească.

La recensământul din decembrie 2023, au fost numărați 949 de pelicani creți (Pelecanus crispus) pe întreg arealul de distribuție din România, fiind cel mai mare număr de pelicani creți înregistrat până acum în țara noastră în cadrul monitorizărilor de iarnă de la începutul proiectului Pelican Way of LIFE . Iar față de anii trecuți, aproape jumătate (404 exemplare) din totalul înregistrat a fost observat pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, potrivit SOR.

Tot la finele lui 2023, o echipă mixtă, formată din specialiști de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Societatea Ornitologică Română (SOR) și Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a reușit să echipeze 6 pelicani creți cu emițătoare satelitare de tip GPS-GSM.

În România este pentru prima oară când specialiștii folosesc emițătoare patagiale (se montează pe aripa păsării, nu le afectează activitatea, cântăresc câteva grame și sunt alimentate cu baterie solară), care permit transmiterea frecventă a datelor referitoare la localizarea și activitatea păsărilor.

Informațiile obținute ajută specialiștii în elaborarea măsurilor de conservare eficiente și specifice pentru protejarea pelicanului creț, specie „Vulnerabilă” potrivit Listei Roșii a speciilor de păsări din România și „Aproape amenințată” la nivel mondial.

Recent Posts

Drumarii continuă deszăpezirea pe Transfăgărăşan | VIDEO

Pe alocuri, zăpada depășește înălțimea de 3 metri. Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP)…

34 de minute ago

Opera Națională Română din Timișoara, în concerte de gală, la Amsterdam

Opera timișoreană va prezenta „Opera Gala 2024” la Timișoara și Amsterdam. Opera Națională Română din…

o oră ago

Seară de romanțe, sâmbătă, la Opera Brașov

În programul spectacolului oferit de Opera Brașov sâmbătă seara: „Aș vrea iar anii tinereții”, „Să-mi…

3 ore ago

Ziua Mondială a Biodiversității va fi marcată la Grădina Zoologică din Brașov

În fiecare an, ziua de 22 mai marchează ”Ziua Mondială a Biodiversității”, anunță Radio România…

4 ore ago

Caransebeș Poker Run- motoare, muzică și o cauză nobilă

În parcarea Concordia Caransebeș, în perioada 24 - 26 mai veți avea parte de două…

6 ore ago

Bucharest Bonsai Show, în luna iunie

Peste 80 de bonsai, dar și workshopuri interactive vă așteaptă în perioada 14 - 16…

7 ore ago

This website uses cookies.