Ascultă Radio Vacanța Live

Destinaţiile preferate de români pentru minivacanţa de 1 Mai şi Paşte

Una dintre cele mai dragi sărbători pentru români este Paștele, care în acest an a făcut o punte cu 1 Mai, turiștii români având posibilitatea de a se bucura de 6 zile de vacanță neîntreruptă, cu ziua de 2 mai care va fi recuperată ulterior.

Destinaţiile preferate de români pentru minivacanţa de 1 Mai şi Paşte
Foto: Radio România Constanța / Traian Bădulescu

Articol de Anna Martina Piukovici, 8 mai 2024, 08:30

Din perspectiva unui touroperator, printre destinațiile preferate de români pentru vacanța de Paște, pe primul loc s-au aflat Băile Felix, urmate de Bucovina și Valea Prahovei pentru zona de munte-balneo-rural, Mamaia, Vama Veche și Costinești pentru litoral și Sulina, Băltenii de Sus și Crișan pentru Delta Dunării.

În același timp Brașov, Timișoara și Sibiu sunt printre favoritele românilor pentru city break-uri, târgurile de Paște sporind interesul pentru aceste destinații, anunță Radio România Constanța.

În proporție de aproape 50% turiștii au rezervat la hoteluri de 4 și 5 stele cu numeroase facilități și servicii incluse. Unitățile de cazare cu ape termale și facilități pentru turismul de sănătate au fost preferate de seniori, în timp ce destinațiile rurale, cât mai aproape de natură, au constituit un bun prilej pentru familii să experimenteze turismul tradițional, participând la obiceiurile locale. Evenimentele desfășurate pe riviera românească au atras numeroși tineri în căutare de distracție și good vibes.

Durata medie a sejurului față de perioada similară a anului trecut, a crescut de la 2,7 la 3,4 nopți datorită celor 6 zile libere acordate bugetarilor și a vacanței școlare, sporind dorința de a călători prin puntea creată  între cele două sărbători.

Față de anul trecut s-a remarcat o ușoară creștere de 5% a vânzărilor de Paște pentru segmentul munte-balneo și city break, procentul de rezervare  fiind în medie de 70 – 85% în funcție de destinație. Au fost unități de cazare în Bucovina sau Maramureș unde gradul de rezervare a fost de 100%.

Pe litoral  s-a înregistrat ușoară scădere față de anul trecut, iar gradul de rezervare în Mamaia, Mamaia Nord, Eforie Nord, Costinești și Vama Veche nu a depășit 60% din totalul locurilor de cazare. La acest lucru a contribuit vacanța prelungită cu puntea dintre cele două sărbători și vremea extrem de capricioasă la începutul intervalului, cu ploi și temperaturi scăzute, dar și faptul că nu toate unitățile de cazare au fost deschise.

Delta Dunării s-a bucurat de un interes major pentru vacanța de Paște, cât mai aproape de natură și de specificul unic al Rezervației Biosferei, vânzările crescând în medie cu 15% față de anul trecut.

Rezervările last minute au fost preferate de către turiștii indeciși sau în așteptare de reduceri pe ultima sută de metri.

Față de perioada similară a anului trecut, tarifele pachetelor turistice au înregistrat creșteri cuprinse între 10 si 20%, în funcție de destinație și de serviciile oferite.

Mare parte dintre turiști au ales să rezerve încă din toamna anului trecut prin programul „Înscrieri Timpurii”, cu reduceri consistente, care practic au anulat majorările de tarife. În plus, aproape 30% din pachetele achiziționate au fost achitate cu vouchere de vacanță, prin același program.

Au prezentat interes hotelurile cu oferte tematice, meniuri pascale, vânătoare de ouă pentru cei mici, muzică live, acces gratuit la toate facilitățile unității.

Tarifele au început de la  475 lei / cameră pentru 3 nopți la un hotel de 3* fără servicii de masă pe litoral și au ajuns până la 5000 lei / cameră pentru 3 nopți la un hotel de 5* din Băile Felix cu toate mesele incluse, pachet de băuturi, acces la Aquapark și programe artistice live.

”Practic, o dată cu minivacanța dublă, de 1 Mai – Paște, a început sezonul turistic estival 2024. Turiștii merg în România, în tot mai multe localități turistice care s-au dezvoltat în ultimii ani. Fie sunt fideli stațiunilor în care merg de ani de zile, fie “vânează” noutățile care apar an de an, hoteluri, restaurante sau centre spa noi, festivaluri, sau atracții interesante de agrement. Litoralul e meteo dependent de vremea frumoasă. Turiștii vin la mare, dar evenimentul bate vremea”,  a declarat Adrian Voican, președintele touroperatorului.

Gastronomia autentic românească, tradițiile populare, atracțiile turistice și evenimentele locale au fost printre preferințele celor care au ales să petreacă Sărbătorile Pascale în România.

roma rrbv 2021
Știri vineri, 12 iulie 2024, 20:00

Tururi nocturne, prin Colosseumul din Roma

„Noaptea, pe întuneric, Colosseumul propune vizitatorilor viziuni cu totul aparte”, a declarat Alfonsina Russo, directoarea Parcului Arheologic...

Tururi nocturne, prin Colosseumul din Roma
Școală de vară, la Muzeul de Artă Brașov
Știri vineri, 12 iulie 2024, 18:30

Școală de vară, la Muzeul de Artă Brașov

Timp de patru săptămâni, copiii cu vârste cuprinse între 11-14 ani sunt invitați să exploreze colecția muzeului și să își dezvolte...

Școală de vară, la Muzeul de Artă Brașov
Tabără Medievală, la Muzeul Naţional al Satului
Știri vineri, 12 iulie 2024, 14:48

Tabără Medievală, la Muzeul Naţional al Satului

Coordonatorii Andrei Moţ şi Marcel Sâpcu vor iniția copiii în viața cavalerilor. Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti organizează, în...

Tabără Medievală, la Muzeul Naţional al Satului
TULCEA: Ghid turistic digital pentru vizitatorii municipiului
Știri vineri, 12 iulie 2024, 14:00

TULCEA: Ghid turistic digital pentru vizitatorii municipiului

A fost lansată aplicația „Tu și Tulcea”, care adună în același loc toate atracțiile turistice din oraș și cele mai importante obiective...

TULCEA: Ghid turistic digital pentru vizitatorii municipiului
Știri vineri, 12 iulie 2024, 13:37

MUREȘ: Turismul viticol, noua atracție a sezonului estival

Cramele pun la dispoziție tururi însoțite de degustări, plimbări prin vii și cules de struguri, dar oferă și pachete turistice complete, cu...

MUREȘ: Turismul viticol, noua atracție a sezonului estival
Știri vineri, 12 iulie 2024, 12:46

AUDIO Recomandări pentru amatorii de drumeții montane pe perioada caniculei

În această perioadă, salvamontiștii brașoveni vă sfătuiesc să reduceți sau să renunțati la excursiile care vă expun prea mult la soare....

AUDIO Recomandări pentru amatorii de drumeții montane pe perioada caniculei
Știri vineri, 12 iulie 2024, 11:52

Codul roșu de caniculă, extins

Căldura devine tot mai greu de suportat. Meteorologii anunţă cod portocaliu de caniculă, vineri, pentru aproape toată ţara. Temperaturile se...

Codul roșu de caniculă, extins
Știri vineri, 12 iulie 2024, 09:12

România, sub coduri de caniculă: Soare și temperaturi de 41 de grade Celsius

Și astăzi vom avea parte de o zi încinsă, cu temperaturi maxime care ajung la 41 de grade Celsius. În Moldova va fi foarte cald, cu temperaturi...

România, sub coduri de caniculă: Soare și temperaturi de 41 de grade Celsius