Ascultă Radio Vacanța Live

Cum să mâncăm sănătos atunci când mergem la all inclusive

Specialiștii în nutriție sunt de părere că atunci când avem un “bufet liber” trebuie să fim atenți cum combinăm mâncarea.

Cum să mâncăm sănătos atunci când mergem la all inclusive
Foto: Radio România Brașov

Articol de M P , 27 iulie 2024, 11:30

Specialiștii în nutriție sunt de părere că atunci când avem un “bufet liber” trebuie să fim atenți cum combinăm mâncarea.

Suntem în plin sezon estival și toată lumea se gândește la vacanță. Una dintre cele mai complicate provocări cu care ne confruntăm în concediu este alimentația. Ne gândim cum să mâncăm sănătos, în ciuda tentațiilor din jur, a lipsei de chef de a găti, a relaxării obiceiurilor și, pe deasupra, a bunătăților de la all inclusive.

Specialiștii în nutriție sunt de părere că atunci când avem un ’’bufet liber’’ trebuie să fim atenți cum combinăm mâncarea, altfel poate crește riscul de indigestie sau deshidratare.

Dieteticienii susțin că alimentația sănătoasă trebuie să fie un obicei și nu o cură de slăbire periodică.

Unul dintre aspectele de bază ale unei diete sănătoase este de a umple farfuria cu legume, verdețuri și fructe, adică cu alimente proaspete, de preferință crude. Cei care nu pot suporta cruditățile, pot alege legume preparate.

Dacă dorim cartofi, ar fi bine să îi alegem pe cei natur sau copți.

O altă alegere sănătoasă sunt leguminoasele, pentru cei care le suportă, adică fasole boabe, linte, năut ș.a.m.d.

Aceste alimente aduc nutrienți valoroși precum vitamine, minerale, proteine, fibre sau carbohidrați. Și dacă folosim și puțin ulei de măsline extravirgin, atunci totul este perfect.

De asemenea, putem adăuga și câteva cubulețe de brânză în salată.

Atenție la fructele care se găsesc la deserturile pe care le alegeți! Acestea pt avea zahăr adăugat, deci nu salate de fructe sau compoturi.

Dieteticianul Felicia Constantin a precizat, la Radio România Brașov, că pentru prânz sau cină la regimul all inclusiv, ar fi indicat să alegem farfurii mai mici, pe care să le umplem.

Dacă nu găsim decât farfurii mari, atunci le putem umple pe jumătate cu vegetale. Apoi adăugăm alimente cu proteine și grăsimi.

Când exageram cu mâncatul la all inclusiv, există riscul apariției indigestiei, iar apoi al deshidratării.

Mare atenție și la mâncarea luată pe plajă! Ținută prea mult timp la căldură, se poate altera, crescând astfel riscul de gastro-enterocolite, mai spun nutriționiștii.

În Avenul de sub Vârful Grind s-a înregistrat un nou record național de adâncime
Știri luni, 20 octombrie 2025, 15:30

În Avenul de sub Vârful Grind s-a înregistrat un nou record național de adâncime

Avenul a fost descoperit în anul 1985 într-o zonă în care există unul dintre cele mai mari potențiale de denivelare din țară și este încă...

În Avenul de sub Vârful Grind s-a înregistrat un nou record național de adâncime
În noaptea de 25 spre 26 octombrie, România trece la ora de iarnă
Știri luni, 20 octombrie 2025, 14:00

În noaptea de 25 spre 26 octombrie, România trece la ora de iarnă

În 2025, România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă, 25 octombrie, spre duminică, 26 octombrie, când ceasurile se dau înapoi cu o...

În noaptea de 25 spre 26 octombrie, România trece la ora de iarnă
Concert special la Filarmonica Brașov
Știri luni, 20 octombrie 2025, 13:18

Concert special la Filarmonica Brașov

Concert special, joi seara, la Filarmonica Brașov. Melomanii sunt așteptați cu un program special,în care vor străluci partiturile compuse de...

Concert special la Filarmonica Brașov
Pregătiri pentru Târgul de Crăciun de la Craiova
Știri luni, 20 octombrie 2025, 12:00

Pregătiri pentru Târgul de Crăciun de la Craiova

Tema din acest an a Târgului de Crăciun de la Craiova este una de basm: „Spărgătorul de nuci”. Mai sunt mai bine de două luni până la...

Pregătiri pentru Târgul de Crăciun de la Craiova
Știri duminică, 19 octombrie 2025, 15:30

MARAMUREȘ: Bucătărie fără frontiere, proiect gastronomic derulat de Muzeul Maramureșean

Proiectul derulat de Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației adună rețete din satele de pe Valea Tisei, atât în Maramureș, cât și în...

MARAMUREȘ: Bucătărie fără frontiere, proiect gastronomic derulat de Muzeul Maramureșean
Știri duminică, 19 octombrie 2025, 13:30

Expoziție de arme medievale, la Cluj-Napoca

La Casa de Cultură a Studenților vor fi expuse diferite tipuri de arme de colecție și reprezentări ale obiectelor de luptă din diverse perioade...

Expoziție de arme medievale, la Cluj-Napoca
Știri duminică, 19 octombrie 2025, 11:30

Craiova găzduiește Târgul Meșterilor Populari

Vizitatorii vor putea descoperi o varietate de produse tradiționale la târgul ce se desfășoară în apropierea sărbătorii Sfântului Dumitru....

Craiova găzduiește Târgul Meșterilor Populari
Știri duminică, 19 octombrie 2025, 09:30

Festival internațional de muzică, la Cazinoul din Constanța

Din toamna anului viitor, un festival internațional de muzică clasică va avea loc la Cazinoul din Constanța. Un festival internațional de...

Festival internațional de muzică, la Cazinoul din Constanța