CONSTANȚA: Vești bune pentru românii care au prins gustul fructelor de mare
Vor putea mânca stridii japoneze și acasă, nu doar atunci când merg în vacanțe exotice.

Articol de Marian Stoica, 21 iulie 2025, 17:00
Acestea au fost cultivate într-o fermă din Marea Neagră, pentru a vedea dacă se pot adapta condițiilor de la noi iar experimentul inițiat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină din Constanța a fost unul reușit.
Cercetătorul Victor Niță spune că investitorii care vor să cultive midii pot adăuga și o cultură de stridii, deoarece nu este nevoie de altă tehnologie:
Am încercat să deschidem și o piață de nișă pentru un produs de calitate superioară și anume stridia. Am avut discuții cu mai mulți privați care deja au depus proiecte la finanțare europeană, vor demara investițiile în această toamnă. Ei au targetat midia, dar pentru că se crește într-un sistem similar și nu necesită modificări tehnologice majore, le-am sugerat ca într-o fermă să utilizeze undeva la 85-90% din potențial pentru midie și un 10% să fie rezervat stridilor, astfel încât să existe deja pe piață acest produs, să ne putem obișnui cu el, ca românii să înceapă să-l consume și să-i prindă gustul. Așa că vom avea cel mai probabil ferme de scoici mixte, majoritar cu midii și câteva linii în care se vor crește stridii.