Ascultă Radio Vacanța Live

Ziua Marinei, pe litoral: Programul complet pregătit de Forțele Navale Române

Ziua Marinei Române, programul evenimentelor organizate de Forțele Navale Române, în perioada 4-15 august 2023

Ziua Marinei, pe litoral: Programul complet pregătit de Forțele Navale Române

Articol de Daniel Țăndăreanu, 3 august 2023, 09:52 / actualizat: 14 august 2023, 19:01

Cea de-a 121-a ediție a Zilei Marinei Române va fi sărbătorită printr-o serie de evenimente organizate de Statul Major al Forțelor Navale, în perioada 4-15 august, la Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București.

După o absență de patru ani, cel mai mare spectacol naval din România va fi prezentat de marinari publicului prezent pe faleza din Constanța, marți, 15 august, începând cu ora 10.00.

Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2023” va avea loc, concomitent, marți, 15 august, la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea.

Programul manifestărilor organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei 2023 va debuta la Constanța, vineri, 4 august, la ora 19.00, cu un spectacol susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, în Piața Ovidiu, după care va continua sâmbătă, 5 august, cu Ziua Porților Deschise în porturile Mangalia, Brăila și Tulcea.

La Constanța, Ziua Porților Deschise în Portul Militar Constanța este planificată sâmbătă, 5 august, orele 09.00-17.00, iar publicul va putea vizita navele militare maritime și fluviale, diferite standuri expoziționale cu armament, tehnică și echipamente cu specific de Marină, precum și standuri prezentate de ligile și asociațiile socio-profesionale ale marinarilor. În cadrul evenimentului, Regia Autonomă Monetăria Statului va lansa setul de medalii „Farurile care veghează coasta României de la Marea Neagră”, alcătuit din șapte piese care simbolizează, fiecare, farurile de la Mangalia, Tuzla, Constanța, Midia, Gura Portiței, Sfântul Gheorghe și Sulina.

Evenimentul „Săptămâna mării și a spiritualității marinărești”, circumscris obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, se va desfășura în perioada 7-11 august, la Constanța. Luni, 7 august, ora 19.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un recital de piese din repertoriul marinăresc, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, unde publicul va putea vizita, de luni, 7 august, până joi, 10 august, orele 19.00-21.00, expoziția interactivă pregătită de Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Direcția Hidrografică Maritimă și Centrul 39 Scafandri.

Pe pagina oficială a Forțelor Navale Române de pe Facebook, se desfășoară, în perioada 2-8 august, un concurs de cunoștințe generale despre profesia de scafandru militar, iar premiul oferit câștigătorilor va fi o scufundare, împreună cu scafandrii militari, în Portul Tomis, în cadrul unui atelier de scufundări, organizat de Centrul 39 Scafandri, joi, 10 august, orele 10.00-16.00. Evenimentul „Săptămâna mării și a spiritualității marinărești” se va încheia, vineri, 11 august, cu premierea câștigătorilor concursurilor cu tematică de Marină, la bordul Navei-școală „Mircea”, Ambasadorul României sustenabile, începând cu ora 14.00.

Tot la Constanța, Forțele Navale Române organizează sâmbătă, 12 august, orele 20.00-21.00, un concert itinerant al Muzicii Militare a Forțelor Navale, în Stațiunea Mamaia, pe faleză, de la Piațeta Cazino, la Piațeta Perla, iar luni, 14 august, în intervalul orar 08.00-09.00, Ziua Recunoștinței va fi marcată printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc la Monumentul „Crucea Marinarilor” de pe faleză, în cadrul căruia vor fi depuse coroane de flori în memoria eroilor marinari.

La Mangalia, evenimentele organizate pentru sărbătorirea Zilei Marinei 2023 debutează sâmbătă, 5 august, orele 09.00-14.00, cu Ziua Porților Deschise în Portul Militar Mangalia, iar la Cercul Militar Mangalia vor avea loc diferite activități interactive, organizate de Comenduirea Garnizoanei, în colaborare cu ligile și asociațiile socio-profesionale militare locale. Joi, 10 august, orele 19.00-20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un spectacol în Piața Republicii din centrul Municipiului Mangalia, iar Ziua Recunoștinței va fi marcată, luni, 14 august, începând cu ora 10.00, printr-un un ceremonial militar și religios, la Monumentul Marinarului și constructorului naval, din Portul Turistic. Marți, 15 august, orele 10.00-13.00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită, în Portul Turistic Mangalia, în prezența Zeului Neptun, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești, iar de la ora 21.00 marinarii se vor retrage cu torțe.

La Brăila, publicul este invitat sâmbătă, 5 august, orele 09.00-14.00, pe faleză, pentru a vizita navele militare fluviale și expozițiile de tehnică, armament și echipamente de Marină. Marți, 8 august, orele 19.00-20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va oferi un spectacol publicului brăilean, în Parcul Monument, iar luni, 14 august, militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” vor depune coroane de flori în memoria eroilor marinari, în cadrul unui ceremonial organizat în Portul Militar Brăila. Ziua Marinei 2023 va fi sărbătorită marți, 15 august, orele 10.00-13.00, pe faleza municipiului, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești, iar de la ora 20.30 marinarii se vor retrage cu torțe, pe traseul Primăria Brăila – Grupul 329 Logistic Brăila.
La Tulcea, navele militare fluviale își vor aștepta vizitatorii sâmbătă, 5 august, orele 09.00-14.00, pe faleza centrală, unde vor fi organizate și expoziții interactive de tehnică, armament și echipamente specifice de Marină. Miercuri, 9 august, orele 19.00-20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va fi prezentă pe faleza din Municipiul Tulcea pentru a susține un concert cu piese muzicale din repertoriul marinăresc, iar luni, 14 august, marinarii militari vor depune coroane de flori în memoria eroilor marinari, în cadrul unui ceremonial organizat în Portul Militar Tulcea. Ziua Marinei Române va fi sărbătorită marți, 15 august, orele 10.00-13.00, pe faleza municipiului, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești.

La Galați, duminică, 6 august, orele 08.00-09.00, este planificat un ceremonial militar și religios, în Cimitirul Eternitatea, pentru comemorarea eroilor, după care, în intervalul orar 09.00-13.00, publicul gălățean este invitat, pe faleză, să viziteze navele militare fluviale și expoziția interactivă de tehnică navală și de infanterie marină. Marți, 15 august, orele 14.00-16.00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită pe faleza din Galați, printr-un exercițiu naval prezentat de către militarii de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”.

FOTO: Navy.ro

DEVA: Concert inedit al unui pianist cu două titluri în “Guinness World Records”
Știri miercuri, 4 octombrie 2023, 16:20

DEVA: Concert inedit al unui pianist cu două titluri în “Guinness World Records”

Pianistul Thurzo Zoltan va concerta în 28 octombrie, atât pe întuneric cât și la lumina lumânărilor. Un inedit concert de pian va fi susținut...

DEVA: Concert inedit al unui pianist cu două titluri în “Guinness World Records”
Noi ediții ale Turului ghidat ”Case celebre din Constanța veche”
Știri miercuri, 4 octombrie 2023, 15:30

Noi ediții ale Turului ghidat ”Case celebre din Constanța veche”

Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, îi invită pe iubitorii de istorie la Turul...

Noi ediții ale Turului ghidat ”Case celebre din Constanța veche”
CONSTANȚA: Festival de reconstituire istorică daco-romană, la Adamclisi
Știri miercuri, 4 octombrie 2023, 15:20

CONSTANȚA: Festival de reconstituire istorică daco-romană, la Adamclisi

În decorul spectaculos al începutului de toamnă și sub razele încă generoase ale soarelui, sâmbătă, 7 octombrie, în zona adiacentă a...

CONSTANȚA: Festival de reconstituire istorică daco-romană, la Adamclisi
Crucea Roșie Sibiu a primit ”Microbuzul faptelor bune” | AUDIO
Știri miercuri, 4 octombrie 2023, 13:31

Crucea Roșie Sibiu a primit ”Microbuzul faptelor bune” | AUDIO

”Microbuzul faptelor bune” al Crucii Roșii Sibiu pornește la drum. În urma campaniei ”Microbuz vechi pentru fapte...

Crucea Roșie Sibiu a primit ”Microbuzul faptelor bune” | AUDIO
Știri miercuri, 4 octombrie 2023, 12:44

Nou record național: Cea mai adâncă peșteră din România se află în Masivul Piatra Craiului

Recentele măsurători, realizate cu ajutorul unor dispozitive laser precise, confirmă faptul că adâncimea atinsă la noul punct terminus al...

Nou record național: Cea mai adâncă peșteră din România se află în Masivul Piatra Craiului
Știri miercuri, 4 octombrie 2023, 11:48

Power Metal Day, la Arenele Romane

Concertul din 17 noiembrie 2023, de la Arenele Romane, este primul din turneul European 2023-2024, al celor de la Dark Sky, unde vor lansa cd-ul...

Power Metal Day, la Arenele Romane
Știri miercuri, 4 octombrie 2023, 11:39

PopArt la Castel, cu Rozalia Puskas și Galeria de Artă Transilvania

Galeria de artă TRANSILVANIA din Brașov prezintă la acest sfârșit de săptămână, la Castelul Lazăr din Gheorghieni, parte din piesele de...

PopArt la Castel, cu Rozalia Puskas și Galeria de Artă Transilvania
Știri miercuri, 4 octombrie 2023, 11:37

Orașele viitorului, la Festivalul Național AntareSFest de la Brașov

Antares Science-Fiction & Fantasy Club Braşov organizează a VII-a ediţie a Festivalului Național AntareSFest. Acesta se va desfășura...

Orașele viitorului, la Festivalul Național AntareSFest de la Brașov