Ascultă Radio Vacanța Live

CONSTANȚA: Recital inedit al Corului „Madrigal”, la răsărit pe țărmul mării

Aproape 600 de persoane au asistat la momentul artistic.

CONSTANȚA: Recital inedit al Corului „Madrigal”, la răsărit pe țărmul mării

Articol de Adina Sîrbu, 14 august 2023, 15:31 / actualizat: 14 august 2023, 18:57

Luni dimineață, la ora 6 și 7 minute fix, răsăritul la țărmul mării a fost îmbrățișat de muzică. Pe faleza Cazinoului din Constanța, în dreptul statuii lui Mihai Eminescu, artiștii Corului ”Madrigal”, sub bagheta Annei Ungureanu și împreună cu actorul Marius Manole, au susținut un recital extraordinar în premieră absolută.

Aproape 600 de persoane au asistat la evenimentul inedit, în cadrul căruia artiștii au interpretat compoziții corale românești, semnate de Corneliu Cezar, Mihai Moldovan și Sabin Păutza.

Imaginea a fost întregită de prezența pe mare a unui vas al Gărzii de Coastă, care a salutat Corul ”Madrigal” și publicul pe parcursul întregului recital.

De asemenea, Garda de Coastă, reprezentată de comisarul șef Alexandru Oae, a oferit Corului ”Madrigal” sifleea marinărească, în semn de respect față de organizarea Turneului ”Ave Maria”, prilejuit de Ziua Marinei.

Managerul general al Corului ”Madrigal”, Emil Pantelimon a declarat pentru Radio Constanța că un asemenea spectacol dimineața devreme presupune un efort mare pentru întreaga echipă, dar bucuria pe care o împărtășesc celor prezenți este cea care contează cu adevărat.

Iată ce spune Emil Pantelimon despre ce reprezintă Corul ”Madrigal” pentru România:

Dincolo de faptul că este un brand de țară, este un mare vector de revoluție. Și spun asta pentru că, în perioada comunistă, ”Madrigalul” a susținut revoluția spirituală aducând colindele, chiar dacă erau interzise. A făcut o revoluție culturală cântând în limba originală întreg repertoriul, chiar dacă, în general, în perioada comunistă, toate operele se traduceau în limba română. A făcut o revoluție a turneelor, pentru că a organizat deja 5 turnee în Statele Unite ale Americii, cu peste 45 de concerte în fiecare turneu. Dar nu numai atât, pentru că este un brand de țară care a fost recunoscut la toate nivelurile mondiale, de la UNESCO la ONU, de la toate statele europene și non-europene. Corul ”Madrigal”, care a cântat și pentru Nixon, și pentru Charles de Gaulle, dar în același timp pentru românii de la mine, pentru românii din fabrici, pentru românii din satele românești, a revoluționat din acest punct de vedere, cultural, România, mai ales în perioada comunistă.

Astăzi revoluționează prin această schimbare a concertului în spectacol. Toate spectacolele Corului ”Madrigal” includ un sincretism al artelor. Iată, Marius Manole este alături de noi tocmai pentru a reprezenta arta actorului și a aduce cuvântul în slujba muzicii, un lucru foarte important, la care ținem foarte mult.

Mai mult decât atât, ”Madrigalul” revoluționează și lumea publicistică.  ”Marea Carte a Madrigalului”, lansată anul acesta, este o carte video pentru că are integrată în ea imagini din 1963 video și din 2023 cu ”Madrigalul”. Practic deschizând cartea, găsiți inclusiv o tabletă cu aceste imagini. Deci sunt foarte multe revoluții pe care, din punct de vedere cultural, le-au fost aduse României de ”Madrigal”.

Iar astăzi,  prin Cantus Mundi, programul de integrare socială a copiilor prin cântul coral,  ”Madrigal” revoluționează și acest sistem de educație, în care încercăm să aducem muzica în viața cotidiană a copilului și mai ales această socializare, aducerea copilului unul lângă altul fizic,  pentru a se accepta, pentru a lucra împreună, pentru a construi echipe și comunități.

Evenimentele Corului ”Madrigal” continuă astăzi, pe Faleza Cazinoului, cu o seară de folk, în cadrul Cantus Mundi Fest, unde copiii din corurile Cantus Mundi vor cânta împreună cu Ducu Bertzi, Mircea Baniciu şi Emeric Imre.

Marţi şi miercuri, tot pe pe faleza Cazinoului, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” (dirijor – Anna Anna Ungureanu, pian/orgă – Abel Corban, invitat – Marius Manole, light design – Alin Popa, video mapping – Dorin Popovici, regia de sunet – Gabriel Scîrlet, Alexandru Sprînceană și Marin Andrei, regia – Emil Pantelimon) susține două spectacole extraordinare sub egida ”Ave Maria”.

Spectacolul ”Ave Maria” a fost prezentat în premieră pentru Dobrogea anul trecut, iar managerul general al Corului ”Madrigal”, Emil Pantelimon, a declarat pentru postul nostru de Radio ca el va rămâne pentru totdeauna al Constanței.

Interviu realizat de Silvia Pascale, Foto: Corul ”Madrigal”, Silvia Pascale

ANM a emis cod roșu de caniculă în România
Știri vineri, 21 iunie 2024, 12:21

ANM a emis cod roșu de caniculă în România

Temperaturile vor sări la 39 de grade, iar valorile resimțite vor fi în jurul a 50 de grade Celsius! Nopțile vor fi tropicale, iar disconfortul...

ANM a emis cod roșu de caniculă în România
Un nou sezon de distracție, la Eforie Aqua Park
Știri vineri, 21 iunie 2024, 11:00

Un nou sezon de distracție, la Eforie Aqua Park

Cu mai mulți animatori, mai mute tobogane gonflabile, două scene și mai multe concursuri, parcul acvatic a dat startul unui nou sezon de zâmbete...

Un nou sezon de distracție, la Eforie Aqua Park
Vremea 21 iunie. Caniculă și disconfort termic
Știri vineri, 21 iunie 2024, 09:36

Vremea 21 iunie. Caniculă și disconfort termic

Astăzi, valul de caldură va persista, dar va mai diminua ușor în intensitate. În sud și în centru va fi caniculă și disconfort termic...

Vremea 21 iunie. Caniculă și disconfort termic
Reguli ce trebuie respectate la scăldat
Știri vineri, 21 iunie 2024, 09:28

Reguli ce trebuie respectate la scăldat

Părinţii trebuie să supravegheze în permanenţă comportamentul micuţilor lângă, dar mai ales în apă. În perioadele caniculare, crește...

Reguli ce trebuie respectate la scăldat
Știri joi, 20 iunie 2024, 20:00

Opera Națională București prezintă „Tosca” la festivalul „DescOperă” din Republica Moldova

Ministerul Culturii al Republicii Moldova organizează Festivalul de Muzică Clasică în aer liber „DescOperă”, în perioada 21-23 iunie, la...

Opera Națională București prezintă „Tosca” la festivalul „DescOperă” din Republica Moldova
Știri joi, 20 iunie 2024, 17:00

Cursă suplimentară pe Dunăre, între Tulcea şi Sulina

Societatea care asigură transportul regulat de călători în Delta Dunării va suplimenta, începând de vineri, 21 iunie, cursele pe fluviu între...

Cursă suplimentară pe Dunăre, între Tulcea şi Sulina
Știri joi, 20 iunie 2024, 16:29

Restricții de viteză pe liniile de cale ferată din cauza caniculei

CFR Călători recomandă pasagerilor să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj și să se hidrateze permanent. CFR Călători anunță că va...

Restricții de viteză pe liniile de cale ferată din cauza caniculei
Știri joi, 20 iunie 2024, 14:00

Ministrul Mediului: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a efectuat, joi, o vizită la staţia de monitorizare a sturionilor din Tulcea. Ministrul...

Ministrul Mediului: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere