Ascultă Radio Vacanța Live

Concert de Ziua Femeii, la Sala Radio

Pe scena Sălii Radio vor urca, de Ziua Femeii, două invitate speciale cu o carte de vizită extraordinară: dirijoarea Jessica Cottis și pianista Adela Liculescu.

Adela Liculescu
Foto: Nancy Horowitz

Articol de Anna Martina Piukovici, 5 martie 2024, 16:30

De Ziua Internațională a Femeii, vineri, 8 martie, de la ora 19:00, Orchestra Națională Radio vă propune la Sala Radio un eveniment dedicat prezenței feminine în muzică. Vor urca pe scenă două invitate speciale cu o carte de vizită extraordinară: dirijoarea Jessica Cottis și pianista Adela Liculescu.

Programul serii se va deschide cu o creație semnată de o compozitoare – Diana Rotaru, Corale și cutii muzicale. Veți mai asculta: Mozart, Concertul nr. 23 pentru pian și orchestră și Richard Strauss, suită din opera Cavalerul rozelor.

La finalul concertului, spectatorii se vor putea reîntâlni cu solista serii în foaierul central al Sălii Radio, în cadrul unei sesiuni de autografe acordate de Adela Liculescu pe albumul Moștenitorii României Muzicale, apărut la Editura Casa Radio în colecția Radio România Muzical.

Alături de interpretări aparținând pianiștilor Florian Mitrea și Axia Marinescu, compact-discul cuprinde înregistrări selectate din recitalul susținut de Adela Liculescu pe 17 octombrie 2018 la Sala Radio: Sonata K 141 în re minor de Domenico Scarlatti, monumentala Sonată în si minor de Liszt, Pavana din Suita nr. 2 op. 10 de Enescu și o mică piesă prezentată ca bis și compusă chiar de Adela Liculescu – Arlecchino.

Unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, Jessica Cottis este dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra (Australia) și colaborează constant cu orchestre de top ale lumii, precum London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Danish Radio Symphony Orchestra, Prague Radio Symphony Orchestra, Singapore Symphony, Sydney Symphony, Los Angeles Philharmonic, Houston Symphony, l’Orchestre Philharmonique de Monte Carlo etc.  ș.a.

Pianista Adela Liculescu, stabilită la Viena, este unul dintre cei mai activi muzicieni ai generației sale.

Adela a început să studieze pianul la vârsta de patru ani. S-a perfecționat în interpretare pianistică și muzică de cameră la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena și a urmat, de asemenea, cursuri de compoziție, teorie muzicală și dirijat în cadrul aceleiași instituții.

În prezent, ea urmează un doctorat la Universitatea de Muzică și Artă Interpretativă din Graz, unde studiază conceptul de virtuozitate în muzica lui Franz Liszt.

Printre orchestrele cu care a colaborat se numără Orchestra Filarmonicii de Cameră din Sankt Petersburg, Orchestra de Cameră din Viena, Dogma Chamber Orchestra Deutschland, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Alma Mahler Philharmonie Wien etc.

Adela este foarte atrasă de muzica de cameră. Este pianistă în cvintetul de piane Philharmonic Five, alături de membri ai Filarmonicii din Viena. Cu acest ansamblu, a cântat în deschiderea Festivalului Salzburg (2021) și susține o serie de concerte la Konzerthaus Viena.

Albumul Moștenitorii României Muzicale este disponibil, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio sau prin comandă online pe www.edituracasaradio.ro. De asemenea, poate fi achiziţionat de la partenerii de distribuţie.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro, dar şi în librăriile Cărtureşti.

caravana shakespeare
Evenimente miercuri, 17 aprilie 2024, 20:00

Caravana Shakespeare ajunge la Brașov

Spectacolul creat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova ajunge la Brașov, în 21 aprilie. 3 actori într-o camionetă, 30 de orașe,...

Caravana Shakespeare ajunge la Brașov
Black Coffee, DJ-ul desemnat „Man of the year 2023”, va fi prezent la Untold
Evenimente miercuri, 17 aprilie 2024, 18:30

Black Coffee, DJ-ul desemnat „Man of the year 2023”, va fi prezent la Untold

Așteptat în fiecare vară cu emoție de fanii veniți din peste 100 de țări ale lumii, UNTOLD și-a reconfirmat statutul de festival de top,...

Black Coffee, DJ-ul desemnat „Man of the year 2023”, va fi prezent la Untold
BRAȘOV: Târg de nunți, la Coresi Mall
Evenimente miercuri, 17 aprilie 2024, 17:30

BRAȘOV: Târg de nunți, la Coresi Mall

Ești gata să îți transformi visul în realitate? Pregătește-te pentru unul dintre cele mai speciale evenimente din viața ta la Târgul de...

BRAȘOV: Târg de nunți, la Coresi Mall
armonii albastre
Evenimente miercuri, 17 aprilie 2024, 16:20

IAȘI: „Armonii albastre”, gală caritabilă în beneficiul tinerilor cu autism

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi invită publicul la concertul caritabil „Armonii albastre”. Evenimentul este organizat în...

IAȘI: „Armonii albastre”, gală caritabilă în beneficiul tinerilor cu autism
Evenimente miercuri, 17 aprilie 2024, 15:30

„Arcași la orizont”, de Ziua Mondială a Monumentelor și Siturilor

„Arcași la orizont” este un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Monumentelor și Siturilor Arheologice, organizat de Muzeul Județean Mureș în...

„Arcași la orizont”, de Ziua Mondială a Monumentelor și Siturilor
Evenimente miercuri, 17 aprilie 2024, 14:30

Mircea Cărtărescu, invitat la Reșița inspirațională

Mircea Cărtărescu este invitat joi la Aula ”Eftimie Murgu” a Centrului Universitar UBB Reșița, în cadrul proiectului Reșița...

Mircea Cărtărescu, invitat la Reșița inspirațională
Evenimente miercuri, 17 aprilie 2024, 08:30

„Sacrul în artă”, la Galeriile „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu

Expoziția Regională de Arte Vizuale „Sacrul în Artă” aduce peste 30 de artiști în lumina Sărbătorilor Pascale. Peste 30 de artişti îşi...

„Sacrul în artă”, la Galeriile „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu
Evenimente marți, 16 aprilie 2024, 20:30

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu New Sounds of Brazil

Joi, 18 aprilie, la ora 19:00, Big Band-ul Radio dirijat de Simona Strungaru propune un eveniment special cu titlul New Sounds of Brazil, invitat de...

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu New Sounds of Brazil