Chiriile din Constanţa, între cele mai scumpe din țară
Constanța este unul dintre cele mai scumpe orașe din țară, când vine vorba despre prețul chiriilor, după cum arată datele statistice publicate pe cel mai mare portal de imobiliare din țară. Studenții care aleg să stea în gazdă sunt cei mai afectați.
Articol de Doina Sîrbu, 13 septembrie 2023, 09:00 / actualizat: 13 septembrie 2023, 10:46
Fără sprijin finanaciar nu s-ar descurca să plătească chiriile care cresc dacă blocurile sunt situate în apropierea campusurilor studențești. În Tomis Nord, de pildă, pentru o garsonieră se plătesc 300 de euro, iar pentru un apartament cu două camere 600. Studenții spun că, în comparație cu anul trecut, chiria a crescut, în medie, cu 100 de euro.
Rep.: Se apropie anul universitar. De unde sunteți?
“Sunt de Suceava, sunt studentă la Ovidius, mi-am găsit destul de greu garsonieră de încheiat pentru că sunt scumpe. Sunt într-adevăr foarte scumpe, mai ales cele din zona campusurilor. De la 300 euro garsoniera”, spune o studentă.
Rep.: Cum vi se par prețurile la Constanța?
“Eu vin din Viena. Dacă ar fi să fac o comparație, raportat la salariul din România, sunt exorbitante prețurile, bineînțeles. Nu că în Viena ar fi altfel, dar când luăm în considerare faptul că sunt pentru studenți, cum și-ar putea un student să-și permită să plătească o chirie de 200, 300 euro? Pentru studenți este o povară, să-și asume chiria asta şi doar părinţii să îi ajute. Şi părinții la rândul lor, cum şi de unde?”, se întreabă alt student.
Rep.: Constanța este mai scumpă decât alte orașe?
“Absolut, da! În general, piața imobiliară se raportează la loc. Închiriezi o garsonieră în centrul Constanței cu un preț, în jurul campusului cu alt preț, iar la periferie intervine naveta, intervine drumul până la facultate”, a mai precizat acelaşi student.
Rep.: Sunteţi studenţi în Constanța, dar de unde veniţi?
“Din Tulcea suntem, iar preţurile de aici sunt în frunţie de zonă. Dacă vrem o zonă bună, aproape de facultate, sunt destul de mari”, spune atudenta.
“Eu stau de cam de 3 ani în oraș și deja cresc. De la 250 de euro a ajuns cam la 300-400 de euro un apartament ok pentru o persoană, două. Fiecare își dorește o condiție mai bună, trebuie să plătească mai mult”, spune alt student.
Rep.: Au crescut prețurile față de anul trecut? Şi cu cât?
“Cu 100 de euro a crescut preţul. S-au îmbunăţăţit locurile de parcare şi altele”, a mai spus studentul.
“Mi-am găsit momentan, pentru că de abia intru în anul I. Și pentru spațiul pe care îl are și condițiile pe care le oferă, am o chirie de 600 și e destul de ok, dar zonă e foarte bună, că e foarte aproape, spațiul e foarte mare și are și niște condiții și e foarte bine întreținut”, ne-a spus altă studentă.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Foto: unsplash.com