BUCUREȘTI: Începe Romanian Design Week 2025!
RDW 2025 propune o experiență urbană completă, în care designul iese din tipare și intră în dialog direct cu publicul.

Articol de M P, 15 mai 2025, 14:00
Bucureștiul devine capitala creativității între 16 și 25 mai. De la expoziții curatoriate și instalații urbane spectaculoase, la tururi prin spații independente și studiouri de arhitectură, Romanian Design Week 2025 aduce împreună peste 150 de organizații și activează orașul timp de 10 zile prin 6 formate dedicate designului de azi și de mâine.
Romanian Design Week 2025 lansează una dintre cele mai ample ediții de până acum, dedicată colaborării, sustenabilității și ideilor care schimbă orașul, relatează Radio România București FM.
Cu un program curatoriat exclusiv prin parteneriate locale și internaționale, RDW 2025 propune o experiență urbană completă, în care designul iese din tipare și intră în dialog direct cu publicul.
Între 16 și 25 mai, Romanian Design Week poate fi explorat în fiecare zi în multiple locații din oraș.
Spațiile-cheie ale acestei sunt clădirea fostului restaurant CINA (Benjamin Franklin 10), parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României (Calea Victoriei nr. 49–53) și Casa Fratelii, situată pe Strada Episcopiei, 9.
Sub tema „Design Tomorrow Today”, festivalul își asumă rolul de catalizator pentru idei care ne provoacă să regândim modul în care locuim, construim și interacționăm cu orașul. E o ediție care nu doar expune, ci invită la participare, la apropiere, la implicare.
Astfel, în 2025, designul devine limbajul unei comunități în mișcare – o comunitate deschisă, curioasă și solidară.
Ediția aduce împreună peste 150 de organizații din România și din lume, transformând orașul într-o rețea vie de expoziții, instalații și intervenții în spațiul public.
Festivalul funcționează ca o platformă de întâlnire între profesioniști, publicul larg și reprezentanții industriilor creative, aducând împreună designul de obiect, arhitectura, designul grafic, designul vestimentar și noile tehnologii.
„Designul e o forță care modelează orașe, provoacă idei și construiește viitorul. Romanian Design Week 2025 trăiește în stradă, în galerii, în spații independente – o experiență colectivă care aduce viitorul în prezent și conectează comunități prin creativitate” – spune Andrei Borțun, CEO The Institute.
RDW Exhibitions reunește o selecție de 10 expoziții curatoriate în parteneriat cu organizații creative din întreaga țară, punând în valoare proiecte consolidate, relevante pentru peisajul designului românesc actual.
Formatul este prezentat de Rompetrol și coprodus de Primaria Municipiului Bucuresti prin Arcub – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti. Printre ele: „Bucureștiul Sustenabil” (OAR București), „Secrete Întrețesute” (FABER), „10 ani de Beta” (Bienala de Arhitectură Timișoara), „ABCDG” (Local Design Circle), „Noul Ev Mediu” (Transylvanian Design Week), „De la Meșteșug la Muzică” (Asociația Artiștilor Lutieri), expozitie sustinuta de Rompetrol, expoziția Formă cu rost (Studioul de Design Dacia), o selecție a 19 designeri consacrați sau emergenți prezentați anul acesta la Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week și instalația „Fratelli XX” (Mihai Popescu Studio).
În plus, șase branduri românești – ASKIA, Meze Audio, Optimef, Lunet, Mind the Gap și Kairos – vor prezenta colecții de design de produs și industrial într-un format tip showcase.
Formatul internațional RDW Design Flags reunește 12 expoziții curatoriate de ambasade și organizații creative, cu teme ce variază de la sustenabilitate la design inclusiv.
RDW & the City – Patru instalații de design în spațiul public vor transforma Calea Victoriei într-un traseu spectaculos: instalația Studio An-An („Me Apunto!”) și instalația BAZA. Deschidem Orașul, proiect realizat în colaborare cu Łódź Design Festival, în cadrul sezonului cultural Polonia-România („Design is our shared language”) vor fi amplasate în zona Piața Revoluției. Instalația OAR Brașov-Covasna-Harghita („Human ± Nature”) va fi poziționată în piațeta Teatrului Odeon. Cele trei instalații sunt completate de proiectul ASAP România cu De-a Arhitectura care creează o instalație stradală care promovează explorarea și folosirea sustenabilă a spațiului public urban. Aceasta va putea fi vizitată în Piața Amzei.
Design GO! – Peste 140 de evenimente în spații independente din oraș – de la expoziții și tururi ghidate, la petreceri, târguri și studiouri deschise – creează un traseu liber și personalizat pentru vizitatori. Printre ele se numără prima conferință academică și de business dedicată industriilor creative și culturale organizată de ASE, expoziția aniversară Lena Criveanu – Artă, modă și celebrare, turul urban Urban Spaces & Aici a stat, dar și târgul de printuri Hot Lagoon, inițiative care adresează patrimoniul, arta emergentă și transformarea comunităților.
RDW Young Design este platforma care susține noua generație de designeri și artiști emergenți din România, selectați din DIPLOMA Show 2024.
Acest format aduce în prim-plan proiecte curajoase, idei proaspete și soluții vizionare care schițează viitorul designului local. Este spațiul unde tinerii creatori își găsesc vocea, iar viitorul începe să prindă formă chiar acum.
Noaptea Studiourilor de Arhitectură – Pe 22 mai, 22 de birouri de arhitectură din București își deschid porțile publicului, într-un traseu nocturn prin spațiile în care se proiectează orașul viitorului. O serie de instalații, expoziții-capsulă și activări originale semnate de partenerii Romanian Design Week 2025 vor completa conținutul festivalului, oferind publicului experiențe multisenzoriale, puncte de interacțiune creativă și diverse perspective asupra designului contemporan. De la reinterpretări artistice ale reciclării și până la colaborări aniversare sau intervenții vizuale spectaculoase, aceste contribuții transformă clădirea fostului restaurant Cina într-un ecosistem al dialogului între branduri, creatori și vizitatori.
Totodată, pentru a celebra 30 de ani de inspirație și impact, colecția aniversară Regina Maria 30, semnată de Saddo și Alina Gavrilă-Bortun, va fi însoțită de o activare interactivă la stand: un joc de memorie rapid, prin care vizitatorii pot descoperi piesele din colecție și câștiga articole ediție-limitată.
Începând de pe data de 13 mai, atât în incinta Mega Mall, cât și în Promenada Mall, vizitatori se pot bucura de o activare vizuală și interactivă care încurajează exprimarea personală și distribuirea organică în social media: un photobooth unde vizitatorii pot intra pentru a-și face poze creative și a lăsa mesaje personalizate direct pe vitrina spațiului, folosind markere- o invitație directă la joacă, interacțiune și vizibilitate creativă.
Program & acces
Accesul la festival diferă în funcție de spațiul expozițional.
Pentru expozițiile din fosta clădire Cina, biletele sunt disponibile online AICI. Studenții beneficiază de 50% reducere pentru biletele achiziționate la fața locului, în baza carnetului de student vizat, iar elevii, pensionarii și persoanele cu dizabilități au acces gratuit.
Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul oficial, AICI, dar și în aplicația RDW (App Store și Google Play), pe Facebook și Instagram.