Ascultă Radio Vacanța Live

ALEXANDRIA: A început Festivalul Ideo Ideis

Ediţia de anul acesta se desfăşoară sub îndemnul ‘Faci lumea să semene cu tine’.

ALEXANDRIA: A început Festivalul Ideo Ideis
Foto: Facebook/Ideo Ideis

Articol de AP, 11 august 2023, 20:44 / actualizat: 12 august 2023, 7:46

Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis s-a deschis vineri, la Centrul Multifuncţional pentru Tineri din Alexandria, cu spectacolul ‘Un basm urban’, în regia lui Norbert Boda, producţie a Teatrului Metropolis.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Vlad Pânzaru, Tiberius Zavelea, Francesca Fülöp, Stella Cora, David Drugaru, Ştefan Alexandru Iancu, Teona Stavarachi şi Irina Sibef.

Adolescenţi din 15 oraşe diferite din ţară, alături de comunitatea din Alexandria, vor participa la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului.

Ediţia de anul acesta se desfăşoară sub îndemnul ‘Faci lumea să semene cu tine’.

La ediţia din acest an a festivalului au fost selectate trupele Brightside Drama (Bucureşti), Mircea Albulescu (Câmpina), Praf de Stele (Constanţa), Drama Club (Botoşani), Gong (Roman), Nobody’s Group (Bacău), A.C.T. (Bacău). Lor li se vor alătura 20 de adolescenţi selectaţi din opt oraşe din ţară în proiectul #experienţaIdeoIdeis.

În cadrul festivalului sunt, de asemenea, programate spectacolele de teatru profesionist ‘Acrobaţii – 7 zile din viaţa unor profesori de ţară’, în regia lui David Schwartz, cu David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu, Octavian Voina, ‘Disco Regret’ în regia Irisz Kovacs, cu Ioana Abur, Cezar Antal şi Iosif Paştina, şi ”NAUFRAGIAT!’ Fantasticele aventuri ale lui Louis Rougemont (povestite de el însuşi)’ în regia lui Andrei Huţuleac, cu Nicholas Caţianis Jr., Ciprian Chiricheş, Blanca Doba şi Corina Borş.

În cea de-a doua jumătate a perioadei petrecute în Alexandria, timp în care vor locui, vor lucra şi vor repeta împreună, trupele de adolescenţi vor prezenta în faţa colegilor de generaţie şi în faţa comunităţii locale spectacolele de teatru cu care s-au înscris anul acesta pentru participare.

Pe 16 august, vor evolua pe scenă LAB SQUAD – trupa formată din adolescenţi din Alexandria, participanţi la atelierele de teatru din Laboratorul Ideo Ideis, dar şi Praf de stele din Constanţa. În aceeaşi zi va avea parte de o reprezentaţie specială şi spectacolul realizat în cadrul #experienţaIdeoIdeis, urmată, la câteva ore, de o proiecţie a scurtmetrajului realizat în tabăra organizată în această vară la Predeal. Pe 17 august, scena va aparţine celor de la Nobody’s Group (Bacău) şi Gong (Roman), iar pe 18 august, vor juca cei de la A.C.T. (Bacău), Mircea Albulescu (Câmpina), Drama Club (Botoşani) şi Bightside Drama (Bucureşti).

În cadrul secţiunii POV:eşti şi invitaţi, trupele vor primi, zilnic, feedback, susţinere şi îndrumare din partea artiştilor care au acceptat anul acesta provocarea de a le deveni mentori: Pavel Bartoş, Andreea Grămoşteanu, Andreea Vasile, Maria Obretin, Judith State, Andrei Huţuleac, Bogdan Farcaş, Marin Grigore şi Ştefan Lupu. Publicul din Alexandria va avea ocazia să-i cunoască şi să participe la discuţii cu ei în cadrul a două evenimente cu acces gratuit. POV:eşti de vară – seria de întâlniri cu mentorii Ideo Ideis, va începe pe 16 august, de la ora 17,30, şi va continua pe 17 august, de la 16,30.

Una dintre surprizele rezervate adolescenţilor din Alexandria va fi masterclass-ul susţinut luni, de la ora 20,00, de creatorul de conţinut Alex Zlăvog. În aceeaşi seară de la 21,30, Alex Ştefănescu – artistul care semnează ilustraţia muzicală a spotului oficial Ideo Ideis Festivalul #18 va concerta la Alexandria, iar Ada Milea şi Bobo Burlăcianu vor cânta în seara următoare.

În cadrul programului Cinemateca Târzie, după proiecţiile lungmetrajelor ‘Oameni de treabă’, ‘Tigru’ şi ‘Între revoluţii’, spectatorii vor intra în dialog cu regizorul Paul Negoescu (care semnează şi ‘Încă două lozuri’, proiectat sâmbătă seară), actorul Bogdan Tulbure şi scenarista Lavinia Branişte.

Copiii şi părinţii vor avea parte de un program al lor. Sâmbătă, de la ora 18,00, în Parcul Vedea, va fi prezentat ‘Crina şi păpuşile vorbitoare’, iar duminică, de la aceeaşi oră, este programat spectacolul ‘Cei trei purceluşi’. Luni, de la ora 10,00, poate fi văzut ‘Castelul Vrăjitoarei’, iar de la 18,00, în Laborator, este programat ‘Ora de Păpuşi’. Ziua de marţi debutează la ora 10,00 cu o lansare de carte: ‘Poveşti cu paşi mici’. În acelaşi spaţiu, la ora 11,00, începe Atelierul de distracţie, urmat de o demonstraţie cu gheaţă carbonică. Seara, de la 19,30, pe platoul ANAF, părinţii şi profesorii din Alexandria sunt invitaţi la o dezbatere pe tema educaţiei, pornind de la cartea Alandalia, de Zeno Daniel Şuştac, în lectura Corinei Moise.

În cadrul proiectului PIXEL. Comunităţi în focus, unii dintre cei mai talentaţi şi cunoscuţi artişti stradali din România – Maria Zurbagiu, Sweet Damage Crew şi Wanda Hutira vor crea, în zilele de festival, picturi pe zidurile Colegiului Naţional ‘Alexandru Ioan Cuza’, Şcolii Gimnaziale ‘Alexandru Colfescu’ şi Şcolii Gimnaziale nr. 7.

Lista evenimentelor din acest weekend, în București
Știri vineri, 19 aprilie 2024, 15:30

Lista evenimentelor din acest weekend, în București

Bucureștenii, dar și turiștii își pot petrece timpul liber la Operă, la Celula de Artă, Salonul Bicicletei sau la film. Activități pentru...

Lista evenimentelor din acest weekend, în București
poza ninsoare poiana
Știri vineri, 19 aprilie 2024, 09:30

Prognoza meteo 19 aprilie. Vremea se răcește accentuat: ninsori puternice și ploi torențiale

Astăzi, vremea va fi rece dimineața, iar temperaturile maxime se vor încadra între 9 și 18 grade.  Cerul va avea înnorări în majoritatea...

Prognoza meteo 19 aprilie. Vremea se răcește accentuat: ninsori puternice și ploi torențiale
cetatea brasovului
Știri vineri, 19 aprilie 2024, 08:30

Cetățuia Brașovului ar putea fi redeschisă după Paște

Cetatea Brașovului ar putea fi deschisă chiar în Săptămâna Luminată, spun reprezentanții Primăriei Brașov, după finalizarea lucrărilor de...

Cetățuia Brașovului ar putea fi redeschisă după Paște
Muntele, în topul preferințelor turiștilor români
Știri joi, 18 aprilie 2024, 18:30

Muntele, în topul preferințelor turiștilor români

Majoritatea românilor îşi doresc să călătorească în ţară în următoarele patru luni. Cei mai mulți vor alege destinațiile montane. Noi...

Muntele, în topul preferințelor turiștilor români
Știri joi, 18 aprilie 2024, 15:30

Suprizele noii ediții a Festivalului Internaţional de Joc şi Joacă (FIJJ)

Pentru cei interesați de board games vor fi trei zile de festival în care vor regăsi jocurile preferate, noutăți în domeniu și va fi o...

Suprizele noii ediții a Festivalului Internaţional de Joc şi Joacă (FIJJ)
Știri joi, 18 aprilie 2024, 12:30

Tabără pentru copii, la Castelul Bánffy din Bonțida

Ediția din acest an a taberei pentru copii de la Castelul Bánffy va avea loc în perioada 24-28 iunie 2024, cu titlul „Patrimoniul sub lupă”....

Tabără pentru copii, la Castelul Bánffy din Bonțida
Știri joi, 18 aprilie 2024, 09:30

Prognoza meteo 18 aprilie. Continuă procesul de răcire a vremii

Vremea în data de 18 aprilie vine cu temperaturi mai scăzute decât cele din ultima perioadă. În plus, avem parte de ploi în multe zone din...

Prognoza meteo 18 aprilie. Continuă procesul de răcire a vremii
Știri joi, 18 aprilie 2024, 08:30

Zilele Porților Deschise, la Banca Naţională a României

Astăzi, în București, între orele 11:00 și 19:00, vor fi organizate tururi ghidate în Palatul Vechi al Băncii Naţionale. Banca Naţională a...

Zilele Porților Deschise, la Banca Naţională a României