Ascultă Radio Vacanța Live

A 34-a ediție a Academiei Atlantykron începe vineri, la Capidava

Academia Atlantykron se pregătește să deschidă porțile pentru cea de-a 34-a ediție, care va avea loc între 28 iulie și 4 august, pe insula dunăreană ”Inelul de Piatră” de la Capidava. Atlantykron reunește aproximativ 400 de participanți și rămâne singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiție de 34 de ani, fiind potrivit multor invitați speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume.

A 34-a ediție a Academiei Atlantykron începe vineri, la Capidava

Articol de Adina Sîrbu, 27 iulie 2023, 15:32

Genericul din acest an, „Connecting Minds, creating the future”, precum și sloganul ”Legenda continuă”, subliniază importanța colaborării și a creării unui mediu propice pentru inovație și schimb de idei.

Inedita Academie, organizată în natură și departe de civilizația urbană, are ca scop accesul la cunoaștere al tinerilor și reunește experți de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) și tehnologie de ultimă generație, pe o insulă care are mai puțin de un kilometru pătrat. Tehnologia de top disponibilă pe insulă permite participanților să ia parte la prelegeri, ateliere și proiecte care necesită echipamente speciale sau conexiuni puternice la internet. Acest lucru face ca Academia Atlantykron să fie unul dintre cele mai inovatoare evenimente din lume, care își propune să creeze o comunitate globală de oameni interesați de educație și cercetare.

Organizatorul principal al actualei ediții a Academiei Atlantykron este Asociația Atlantykron, în parteneriat cu  Asociația Science & Technology, Asociația pentru Tineret și Evoluție, Fundația World Genesis din SUA, și în colaborare cu Asociatia Astronomică URANIA, Clubul Nautic Român, Wisdom Art SUA Arizona, Asociația de Studii Esoterice, Feng Shui și Terapii Complementare – Club UNESCO și SARS România.

Printre invitați, atât prezenți fizic, cât și virtual, și-au confirmat prezența personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada, Italia și Nigeria. Astfel, sunt așteptați să participe și să susțină cursuri sau prezentări: Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică; Prof. Dr. Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate; Prof. Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie și în științe medicale alternative, președintele Asociației de Studii Esoterice – Club UNESCO; Răzvan Buzatu, expert în construcție de stat și dezvoltare și transformare de instituții  publice, private și asociative; Peter Moon (SUA), scriitor; Heather Caton (SUA), președintele Fundației World Genesis și secretar general al Federației Cluburilor, Centrelor și Asociațiilor UNESCO din SUA; Contraamiral (R) Marian Săvulescu; Dr. Ing. Florin Munteanu – Preşedinte fondator al Centrul pentru Studii Complexe – centru UNESCO,  principal promotor al paradigmei Complexităţii în România; Prof. Univ. Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; Mihai Munteanu – fizician, mediator, negociator și trainer; Dorin Bădulescu – președintele Consiliului de mediere; Diana Pap – soprană și profesor de canto; Marian Coman – scriitor, publicist, director în cadrul editurii Nemira; Adrian Ispășoiu – președinte al Asociației Române pentru Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM); Cristian Presură – doctor în fizică, fondator al asociaţiei ”Ştiinţă pentru Toţi”; Prof. Dr. Leon Zăgrean – fost șef al Catedrei de Fiziologie a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București; Joan Roth (SUA) – terapeut; ing. Pompilian Tofilescu – cercetător, inventator, scriitor (SUA) și scriitorul și profesorul Aurel Cărășel.

Invitați virtuali, care vor susține teleconferințe, sunt: Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte; Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic; scriitorul britanic Ian Watson și Prof. Dr. Hugo de Garis, specialist în roboti și inteligență artificială – Australia, Felix Izomoch (Nigeria) – fondator și director executiv al Centrului Internațional pentru Leadership Global din Nigeria.

„De la bun început, am visat la o comunitate de oameni dornici să împărtășească cunoștințe și experiențe, să colaboreze și să inoveze împreună. În acest an, Academia Atlantykron ajunge la cea de-a 34-a ediție, iar viziunea noastră originală a rămas la fel de puternică și relevantă. Cu toate acestea, tehnologia avansează cu o viteză incredibilă, iar noi suntem nevoiți să ne adaptăm și să învățăm mereu lucruri noi. În cadrul acestei ediții, ne propunem să explorăm și să înțelegem provocările aduse de inteligența artificială și să găsim modalități creative de a o utiliza în beneficiul umanității. Sunt mândru de ceea ce am realizat până acum și sunt încrezător că vom continua să aducem contribuții semnificative la dezvoltarea cunoașterii și inovației în România și în lume. Este esențial să recunoaștem importanța educației în acest moment de schimbare rapidă și continuă. Participanții noștri, care au între 16 și 28 de ani, reprezintă generația viitoare și este crucial să le oferim oportunități de a se conecta cu alți tineri și de a învăța împreună despre noile tehnologii și idei care vor modela lumea în care trăim. În acest fel, putem ajuta la pregătirea lor pentru provocările și oportunitățile viitorului.

Sloganul nostru, ‘Conectăm minți, creăm viitorul’, reprezintă esența Academiei Atlantykron. Ne propunem să creăm un spațiu în care oamenii cu idei și pasiuni comune se pot conecta și colabora pentru a genera noi idei și inovații. Prin această colaborare, vom construi împreună un viitor mai bun pentru noi toți. Suntem mândri de ceea ce am realizat până acum și suntem încrezători că vom continua să aducem oamenii împreună și să le oferim oportunități de a-și dezvolta abilitățile și de a-și îndeplini potențialul”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron și unul dintre fondatorii evenimentului.

”Dacă există un loc în care cele două emisfere ale creierului se unesc, locul acesta este insula noastră de piatră, astronava care, sperăm că într-o zi va decola în jurul Pământului. Atlantykron este o astronavă de piatră, adică un vis plin de fapte”, declară jurnalistul de știință și scriitorul Alexandru Mironov, fondator al Academiei Atlantykron.

”La această ediție aniversez 30 de ani de când particip fără a fi lipsit vreodată la fenomenul Atlantykron, iar de 20 de ani am onoarea să fiu purtător de cuvânt al acestui eveniment unic. Atlantykron a contribuit enorm la formarea mea ca jurnalist, om de comunicare, scriitor și consultant în turism, sau mai bine spus, la formarea mea ca om. Aici am regăsit mulți mentori și prieteni și îmi este foarte greu să îi enumăr pe toți. Aș aminti de cei trei fondatori ai Academiei Atlantykron, care îmi sunt și mentori, Sorin Repanovici, Alexandru Mironov și Aurel Cărășel. Sunt sigur că Atlantykron va continua și se va multiplica pe viitor, fiind un exemplu pentru alte evenimente similare”, spune Traian Bădulescu, jurnalist și consultant în turism, purtător de cuvânt al Academiei Atlantykron.

De-a lungul celor 34 de ani, Academia Atlantykron a reunit mulți liceeni și studenți care au fost îndrumați în carierele lor de către lectorii și invitații speciali, o parte dintre ei devenind cercetători și oameni de știință, scriitori și jurnaliști, antreprenori, specialiști în marketing și relații publice.

Printre activități se vor număra tradiționala videoconferință în direct cu NASA (prima a fost la ediția din 2012, imediat după amartizarea rover-ului Curiosity) privind misiunile Curiosity și Perseverance de pe Marte, cursuri dedicate științei și literaturii dar și inteligenței artificiale, lansări de carte, vernisaje de arte plastice, conferințe pe teme diverse, pornind de la fizică, astronomie, robotică, energie, până la comunicare, mediere și dezvoltare personală. De asemenea, în cadrul Academiei Atlantykron va fi celebrat Centenarul GOPO (centenarulgopo.ro), proiect realizat de Fundația Gopo împreună cu Pro ECO-TUR București.

Academia de vară Atlantykron are următoarele secțiuni: ”Știință și tehnologie”, ”Cultură”, ”Futurologie, știință și ficțiune”, ”Artă și sport”.

Asociația Science&Technology și Asociația Start Evo, cu sprijinul Nuclearelectrica și Carpat Energy, vin în întâmpinarea tinerilor pregătindu-i pentru impactul cu viitorul prin intermediul unei serii de ateliere și cursuri inovative în domeniul științei și tehnologiei.

Alături de atelierele deja tradiționale, precum Arduino & Programare & Fotovoltaice, Animație & Film, Desen 3D & Muzică asistată de calculator, Comunicare & Jurnalism, anul acesta se adaugă două noi ateliere: Dezvoltare Personală și Testarea Inteligențelor Multiple, respectiv Supraviețuire.

Printre cursurile și atelierele Academiei Atlantykron se numără ”Introducere în Robotica Educațională”, ”Gamification – Tehnica inovativă pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor folosind tehnici de joc”, ”Cunoaștere și Performanță de sine – Control și Instrumente”, ”Studiul Păsărilor – Cum să monitorizăm ecosistemele? (Asociația Urania)”, ”Atelierul de Comunicații Radio”, ”Puterea Subconștientului”, ”Maratonul Autorilor PavCon – Lansări de carte SF, F & H și sesiuni de Q&A și autografe cu autorii Aurel Cărășel, Florin Giurcă, Dan Rădoiu și Dan Popescu” (1 august, orele 15.00), ”Creative Writing”, ”Dream Catchers – o tradiție fascinantă a americanilor nativi”, ”Adulthood – Atelierul pentru tineri despre gestionarea banilor și alegerea carierei”, ”Caligrafia ca artă”, ”Atelier de Pictură: Trezește artistul din tine”, ”Cum să fotografiezi natura? Introducere în fotografia de natură”.

În plus, participanții pot profita și de activități sportive diverse, inclusiv yoga, qigong, activități nautice, arte marțiale (de la qigong la jiu-jitsu), badminton, șah, tir cu arcul și volei.

Conferințe:

► 29 iulie, orele 11.00: GLOBALIZAREA OMENIRII ÎN ERA CONȘTIINȚEI. Conferință susținută de Răzvan Buzatu, expert în construcție de stat și dezvoltare și transformare de instituții  publice, private și asociative.

► 30 iulie, orele 11.00: DE LA TĂBLIȚELE DE LA TĂRTĂRIA LA CHATGDP – PAȘI ÎN EVOLUȚIA OMENIRII. Dr. Florin Munteanu va prezenta evoluția omenirii, de la primele scrieri descoperite pe tăblițele de la Tărtăria până la dezvoltarea inteligenței artificiale.

► 30 iulie, orele 18.30: THE INNER JOURNEY – vernisaj expoziție outdoor. Gabriel Grosu, pictor.

► 30 iulie, orele 22.00: DINCOLO DE ORIZONT – PROGRAMUL ARTEMIS. CÂT DE REPEDE NE ÎNTOARCEM PE LUNĂ. Conferință virtuală susținută de cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu.

► 30 iulie, orele 23.00: JOURNEY TO MARS AND BEYOND – O călătorie spre Marte și dincolo de acesta. Prezentarea virtuală va fi susținută de Ravi Prakesh, expert NASA, Jet Propulsion Laboratory.

► 31 iulie, orele 11.00: ZIUA ENERGIEI VERZI LA ATLANTYKRON. Conferință susținută de Cătălina Popa, director de dezvoltare al firmei Carpat Energy.

► 31 iulie, orele 17.00: ZIUA COMUNICĂRII LA ATLANTYKRON. Conferință susținută de revista ”Știință și Tehnică”. Lectori: Dorin Bădulescu, avocat, mediator și trainer și Mihai Munteanu, fizician, mediator, negociator și trainer.

► 1 august, orele 11.30: ENERGIA VIITORULUI, VIITORUL ENERGIEI. Totul despre Reactoarele modulare mici (SMR). Conferință susținută de Societatea Nuclearelectrica.

► 2 august, orele 11.30: ERGONOMIA VIITORULUI – O nouă perspectivă. Tendințe și credințe. Adrian Ispășoiu va prezenta ultimele evoluții în domeniul ergonomiei și impactul acestora asupra viitorului.

► 2 august, orele 16.00: Lansarea cărții RĂZBOIUL ARTILECTELOR – Cosmiști vs. Terrani. Invitați speciali: Pompilian Tofilescu și Mugur Cornilă, directorul Editurii EAGLE.

► 2 august, orele 17.30 – 19.00: PROCESUL  ARTILECTELOR: ROBOȚI ȘI INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ. Lectori: prof. Dr. Hugo de Garis și Pompilian Tofilescu.

► 2 august, orele 22.00: THE EMBEDDING – PROFUNZIMEA ȘI MISTERUL LIMBAJULUI. Conferință virtuală susținută de scriitorul britanic Ian Watson, printre altele, autorul ”The Embedding”, singurul roman SF care se bazează pe idei din lingvistică, și anume: teoria gramaticii generative. De asemenea, Ian Watson a scris scenariul filmului A.I. – Artificial Intelligence (2001).

► 3 august, orele 11.00: ROMANIAN NATIONAL ANTARCTIC RESEARCH EXPEDITION 2017 – ÎNTÂMPLĂTOR PE URMELE LUI RACOVIȚĂ. Conferință susținută de Contraamiral (R) Marian Săvulescu.

► 3 august: THE SIMPLE SYSTEM FOR SUSTAINABLE SUCCESS – Înțelege cum să-ți stabilești și să atingi obiectivele tale. Prezentarea virtuală va fi susținută de Felix Izimoh.

Foto: Atlantykron

Prognoza meteo 15 aprilie. Temperaturi în prag de caniculă: maxime de 34 de grade
Știri luni, 15 aprilie 2024, 09:09

Prognoza meteo 15 aprilie. Temperaturi în prag de caniculă: maxime de 34 de grade

Astăzi, vremea va fi extrem de caldă pentru mijlocul lunii aprilie în toată țara, devenind călduroasă după-amiaza îndeosebi în jumătatea...

Prognoza meteo 15 aprilie. Temperaturi în prag de caniculă: maxime de 34 de grade
Recital al trupei Trei Parale, pe scena Galei Premiilor Radio România Cultural
Știri luni, 15 aprilie 2024, 09:09

Recital al trupei Trei Parale, pe scena Galei Premiilor Radio România Cultural

Actorii Andi Vasluianu și Elvira Deatcu vor fi amfitrionii evenimentului. Trupa Trei Parale va asigura momentele muzicale ale Galei Premiilor Radio...

Recital al trupei Trei Parale, pe scena Galei Premiilor Radio România Cultural
Muzeele și bibliotecile ar putea fi închise în weekend
Știri duminică, 14 aprilie 2024, 17:30

Muzeele și bibliotecile ar putea fi închise în weekend

Angajații instituțiilor de cultură sunt nemulțumiți că nu le-au fost ascultate revendicările. Întrucât nu au primit niciun răspuns la...

Muzeele și bibliotecile ar putea fi închise în weekend
Salvamont Brașov: Aproape 500 de persoane accidentate la schi, în sezonul recent încheiat
Știri sâmbătă, 13 aprilie 2024, 17:30

Salvamont Brașov: Aproape 500 de persoane accidentate la schi, în sezonul recent încheiat

Sezonul de iarnă care tocmai s-a încheiat a avut unul dintre cele mai rapide și promițătoare începuturi din ultimii ani, debutând pe 30...

Salvamont Brașov: Aproape 500 de persoane accidentate la schi, în sezonul recent încheiat
Știri sâmbătă, 13 aprilie 2024, 15:30

Ilie Năstase, la Brașov pentru premiera documentarului „NASTY”

Pe 25 aprilie Ilie Năstase vine la Brașov pentru premiera documentarului NASTY. Premiera documentarului NASTY în prezența lui Ilie Năstase și...

Ilie Năstase, la Brașov pentru premiera documentarului „NASTY”
Știri sâmbătă, 13 aprilie 2024, 14:29

Zilele Bojdeucii lui Creangă, la Iași

Organizatorii invită publicul la un atelier de încondeiat ouă, iar pe scenă vor evolua Taraful Rădăcini și formații de la Palatul Copiilor...

Zilele Bojdeucii lui Creangă, la Iași
Știri sâmbătă, 13 aprilie 2024, 13:30

Transport special CFR, în perioada minivacanței de 1 Mai și Paște

În 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai 2024, CFR va asigura mai multe legături spre Constanţa și staţiunile de pe litoral. Cu prilejul minivacanței de...

Transport special CFR, în perioada minivacanței de 1 Mai și Paște
Știri sâmbătă, 13 aprilie 2024, 09:30

Cum va fi vremea de 1 Mai și de Paște

Temperaturile vor fi peste cele normale în această perioadă, în cea mai mare parte a ţării, dar special în sud şi sud-est, până aproape de...

Cum va fi vremea de 1 Mai și de Paște