Ascultă Radio Vacanța Live

8 concerte celebrează relaţia lui George Enescu cu alţi compozitori contemporani acestuia

Repertoriile alese pentru concertele din această serie sunt menite să reflecte tema ediției din acest an, anume „Generozitate prin muzică”.

8 concerte celebrează relaţia lui George Enescu cu alţi compozitori contemporani acestuia
Foto: Facebook/George Enescu Festival

Articol de AP, 2 septembrie 2023, 18:19 / actualizat: 13 septembrie 2023, 12:41

Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României din Bucureşti găzduiește, pe perioada desfăşurării Festivalului Internaţional George Enescu, 8 concerte menite să celebreze relaţia lui George Enescu cu alţi compozitori contemporani cu el.

Repertoriile alese pentru concertele din această serie sunt menite să reflecte tema ediției din acest an, anume „Generozitate prin muzică”.

Seria a debutat sâmbătă, 2 septembrie de la ora 11:00 cu concertul Fine Arts Quartet, care i-a avut drept invitaţi pe pianiştii Gisele şi Fabio Witkowski şi pe contrabasistul Săndel Smărăndescu. Înfiinţat la Chicago în 1946, cvartetul este una dintre puţinele formaţii de elită care a înregistrat şi a efectuat turnee internaţionale timp de peste trei sferturi de secol, fiind numit de cotidianul Washington Post ca „unul dintre numele de aur ale muzicii de cameră”. Renumiţii muzicieni americani au interpretat un program format integral din lucrări de George Enescu, printre care Serenade lointaine pentru trio cu pian, Pastorale, Menuet triste et Nocturne pentru vioară şi pian la patru mâini şi bine-cunoscuta Rapsodie română în la major op. 11 nr. 1.

Cvintetul V Coloris va cânta prima dată în cadrul Festivalului duminică, 3 septembrie, de la ora 11:00. Ansamblul de suflători recunoscut ca unul dintre cele mai solicitate din Scandinavia şi România explorează tradiţia folclorică românească, muzica contemporană, dar şi repertoriul universal. Pentru debutul în Festivalul Enescu cvintetul V Coloris va avea alături cinci instrumentişti români de excepţie, membri în cele mai importante orchestre din Europa: Edouard Szabo – flaut (solo flaut piccolo în Orchestra Naţională a Franţei), Adrian Luncanu – corn englez (corn englez în Orchestra Operei Naţionale din Bucureşti), Aurelian Băcan – clarinet (solo clarinet la Filarmonica Transilvania din Cluj), Ionuţ Podgoreanu – corn (solo corn la Orchestra Gran Teatre del Liceu din Barcelona), Alexandru Chirica – fagot (solo fagot la Orchestra Simfonică din Malmo). În programul concertului vor fi lucrări de Gyorgy Ligeti, George Enescu, Dinu Lipatti şi Bela Bartak precum şi lucrarea Lumina de Doina Rotaru, dedicată cvintetului V Coloris.

Următorul eveniment din Seria Enescu şi contemporanii are loc sâmbătă, 9 septembrie de la ora 11:00. Pe scenă vor urca Duo Harriet Krijgh violoncel şi Lauma Skride pian, iar programul cuprinde Sonata nr. 1 de Johannes Brahms, Nocturne et Saltarello de George Enescu, Waldesruhe de Antonin Dvořak şi Sonata în la major de Cesar Franck.

Ensemble Contempo Paris va concerta duminică, 10 septembrie de la ora 11:00, iar lucrările abordate vor fi Cvintetul cu pian în mi bemol major op. 44 de Robert Schumann şi Cvintetul cu pian în la minor op. 29 de George Enescu.

Programul Seriei Enescu şi contemporanii continuă cu un recital al pianistului Alexander Krichel, cunoscut pentru interpretările sale captivante ale celor mai exigente lucrări din literatura pianistică. Acesta va interpreta Suita nr. 2 în re major op. 10 de George Enescu, Gaspard de la nuit de Maurice Ravel şi Studii-tablou op. 39 de Serghei Rahmaninov. Concertul are loc sâmbătă, 16 septembrie de la ora 11:00.

Duminică, 17 septembrie are loc un concert de trio, cu Andrei Licareţ la pian, Avigail Bushakevitz la vioară şi Andrea Casarrubios la violoncel. Programul conţine lucrări de Zoltan Kodaly, Georges Boulanger, George Enescu şi Dmitri Şostakovici.

Vocalise Ensemble ajunge pe scena de la Sala Auditorium sâmbătă, 23 septembrie de la ora 11:00. Ansamblul format din Steluţa Radu (pian), Mircea Călin (vioară), Viorel Tudor (violă) şi Marin Cazacu (violoncel) va interpreta Cvartetul cu pian nr. 1 în sol minor op. 25 de Johannes Brahms şi Cvartetul cu pian nr. 1 în re major op. 16 de George Enescu.

Seria se încheie duminică, 24 septembrie de la ora 11:00 când publicul va avea parte de un recital de excepţie al cunoscutului violonist francez David Grimal alături de pianista Raluca Ştirbăţ. Vor fi prezentate Nocturna în re bemol major, „Hommage a la Princesse Marie Cantacuzene” şi Sonata nr. 3 în la minor pentru pian şi vioară op. 25, „în caracter popular românesc” de George Enescu, precum şi lucrări de Cesar Franck şi Eugene Ysayˆe.

„Mi-am dorit ca seria ‘Enescu şi contemporanii’ să creeze o atmosferă cât mai intimă. Se referă pur şi simplu la relaţia pe care Enescu o avea cu contemporanii lui, cu alţi compozitori. Enescu a fost genul de om care n-a întâlnit niciodată un duşman pentru că întotdeauna a fost generos, primitor. De aceea, toţi cei care au colaborat cu el spun că a fost un suflet atât de deschis. Muzica aceasta, care se axează pe Enescu şi contemporanii lui, trebuie prezentată într-un context foarte intim, de aceea, aceste concerte de la Sala Auditorium sunt prezentate dimineaţa, la ora 11:00 şi sunt gândite să ne simţim ca şi cum ar fi în sufrageria lui Enescu, iar prietenii lui, alături de el, au o conversaţie prin muzică, una atemporală”, a declarat Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului Enescu.

Festivalul Internaţional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internaţional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediţie a festivalului are loc între 27 august şi 24 septembrie, iar tema ediţiei este „Generozitate prin muzică”|”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiţi artişti ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 ţări, lucrări de operă în primă audiţie şi concerte educative pentru copii.

Biletele s-au pus în vânzare pe platforma Eventim.

Festivalul Internaţional George Enescu este un eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

ANM a emis cod roșu de caniculă în România
Știri vineri, 21 iunie 2024, 12:21

ANM a emis cod roșu de caniculă în România

Temperaturile vor sări la 39 de grade, iar valorile resimțite vor fi în jurul a 50 de grade Celsius! Nopțile vor fi tropicale, iar disconfortul...

ANM a emis cod roșu de caniculă în România
Un nou sezon de distracție, la Eforie Aqua Park
Știri vineri, 21 iunie 2024, 11:00

Un nou sezon de distracție, la Eforie Aqua Park

Cu mai mulți animatori, mai mute tobogane gonflabile, două scene și mai multe concursuri, parcul acvatic a dat startul unui nou sezon de zâmbete...

Un nou sezon de distracție, la Eforie Aqua Park
Vremea 21 iunie. Caniculă și disconfort termic
Știri vineri, 21 iunie 2024, 09:36

Vremea 21 iunie. Caniculă și disconfort termic

Astăzi, valul de caldură va persista, dar va mai diminua ușor în intensitate. În sud și în centru va fi caniculă și disconfort termic...

Vremea 21 iunie. Caniculă și disconfort termic
Reguli ce trebuie respectate la scăldat
Știri vineri, 21 iunie 2024, 09:28

Reguli ce trebuie respectate la scăldat

Părinţii trebuie să supravegheze în permanenţă comportamentul micuţilor lângă, dar mai ales în apă. În perioadele caniculare, crește...

Reguli ce trebuie respectate la scăldat
Știri joi, 20 iunie 2024, 20:00

Opera Națională București prezintă „Tosca” la festivalul „DescOperă” din Republica Moldova

Ministerul Culturii al Republicii Moldova organizează Festivalul de Muzică Clasică în aer liber „DescOperă”, în perioada 21-23 iunie, la...

Opera Națională București prezintă „Tosca” la festivalul „DescOperă” din Republica Moldova
Știri joi, 20 iunie 2024, 17:00

Cursă suplimentară pe Dunăre, între Tulcea şi Sulina

Societatea care asigură transportul regulat de călători în Delta Dunării va suplimenta, începând de vineri, 21 iunie, cursele pe fluviu între...

Cursă suplimentară pe Dunăre, între Tulcea şi Sulina
Știri joi, 20 iunie 2024, 16:29

Restricții de viteză pe liniile de cale ferată din cauza caniculei

CFR Călători recomandă pasagerilor să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj și să se hidrateze permanent. CFR Călători anunță că va...

Restricții de viteză pe liniile de cale ferată din cauza caniculei
Știri joi, 20 iunie 2024, 14:00

Ministrul Mediului: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a efectuat, joi, o vizită la staţia de monitorizare a sturionilor din Tulcea. Ministrul...

Ministrul Mediului: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere