Ascultă Radio Vacanța Live

“25 de ore de teatru non-stop”, la Sibiu și Timișoara

Maratonul cultural este organizat de Asociația Bis, un ONG cu profil cultural care își semnează propriile spectacole cu titulatura BIS Teatru.

“25 de ore de teatru non-stop”, la Sibiu și Timișoara
Foto: Facebook/Respiră Teatru

Articol de AP, 22 august 2023, 18:24

Cea de-a XIII-a ediție “25 de ore de teatru non-stop”, festival dedicat teatrelor independente, se va desfășura anul acesta la Sibiu și Timișoara.

Maratonul cultural este organizat de Asociația Bis, un ONG cu profil cultural care își semnează propriile spectacole cu titulatura BIS Teatru.

Încă de la prima ediție, în 2011, festivalul a atras public din toată țara grație conceptului său inedit.

Spectacolele au loc fără încetare, timp de 25 de ore, în mai multe spații din oraș, sub forma unui maraton teatral. De-a lungul anilor, publicul larg a gustat acest tip de experiență, iar spațiile de joc, de cele mai multe ori neconvenționale, au fost arhipline la miezul nopții, la 5 dimineața sau în mijlocul zilei.

Chiar dacă festivalul este unul momentan asimilat Sibiului, conceptul său (cel de teatru non-stop) își are originile în anul 2002, când la Timișoara, sub auspiciile Teatrului Thespis, o mână de oameni din zona de expresie a teatrului studențesc s-au întâlnit în sala care actualmente poartă numele fondatorului acestui teatru (îndrăgitul și regretatul Lelu Bihoi) prezentându-și spectacolele într-un maraton teatral al expresiei libere și al bucuriei de a fi împreună, amintește Radio România Cultural.

Anul acesta, festivalul va avea loc la Sibiu (23-24 septembrie) și la Timișoara (30 septembrie–1 octombrie), ca parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

Vor participa artiști din București, Cluj, Petroșani, Oradea, Timișoara, Sibiu.

Companii cu renume în peisajul teatral autohton, precum Reactor (Cluj), Auăleu (Timișoara), Bis Teatru (Sibiu), Teatrul de Artă și Centrul Replika (București) vor împărți scenele festivalului cu cei mai tineri actori: adolescenții de la Fabrica de Teatru din Sibiu și cei de la Asociația Ferentari (Proiect PlayHood).

Vor fi prezente în program comedii de succes precum Extraconjugal, multipremiata producție a Teatrului de Artă București, comedii cu tentă socială precum Grand Hostel Timișoara a trupei AUĂLEU (proaspăt premiată la Galele UNITER), alături de alte spectacole bine angrenate în problematicile contemporane, precum Visul trupei Reactor (laureat al Premiilor Radio România Cultural) sau Vinovat,-ă, o coproducție Replika București – Beznă Theatre Londra.

Nu va lipsi din program trupa Thespis, care va juca în memoria lui Diogene Bihoi, în toiul nopții teatrale, chiar în studioul care îi poartă acestuia numele.

Tot de-a lungul nopții, localul Cuib D’Arte va găzdui spectacole de improvizație și performance-uri muzicale, spre deliciul unui public cât mai larg și divers.

BIS Teatru va fi parte din programul festivalului atât cu succesul acestei stagiuni, Anaz și Dragonul, cât și cu spectacolele sale fetiș: Născut în ’90 și Născut în 2000. Filmul Născut în România, care întregește trilogia Bis, va fi difuzat online în dimineața maratonului teatral.

La Sibiu, evenimentele vor avea loc la Teatrul Gong, Grădina Bis, Atrium Café, Centrul Cultural Ioan Besoiu etc.

Ediția de la Timișoara va cuceri spații precum Sala Teatrului German de Stat, Sala Studio a Teatrului Maghiar, Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, CUIB d’Arte, Sala de Concerte a Liceului Ion Vidu, Studio Lelu Bihoi, Scârț Loc Lejer etc.

Multe dintre evenimente vor fi cu intrare liberă pentru publicul tânăr (elevi și studenți).

Biletele vor fi puse în vânzare online la data de 31 august.

Tot atunci, în utima zi a lunii august, va fi făcut public programul acestei duble ediții a festivalului.

“Sunt mai bine de 20 de ani de când o mână de visători se adunau la Casa Studenților din Timișoara, la inițiativa Teatrului Studențesc Thespis. Era primăvară, de Ziua Mondială a Teatrului. Ce binecuvântare a destinului că am fost acolo. Mai bine de 15 ani am avut posterul acelei ediții utopice pe ușa din holul cel mic de acasă, mă uitam din când în când la el ca la un totem, când aveam nevoie să înțeleg de ce și pentru ce mai fac teatru. În zilele acelea din primăvara lui 2002 nu fusese doar teatru. Fusese despre nevoia și bucuria de a împărtăși: de la emoția crudă și inocentă din spectacolele noastre imperfecte la mâncarea gătită de mama lui Ovidiu Mihăiță pentru noi, la păturile aduse de Mirela Puia ca să ne învelim în noaptea dormită la comun prin culise, la grija părintească a lui Adi Korek care ne întreba dacă avem pastă de dinți, la glumele insipide ale lui Albert Bach zis Hârlețu’.

Resortul cel mai intim al acestei ediții de an 2023 se leagă de toți acești oameni, de emoțiile trăite împreună, de posibile reîntâlniri, dar mai presus, de aceeași nevoie de a împărtăși vibrația maratonului teatral publicului tânăr din Timișoara, în anul acesta atât de atemporal”, spune Bogdan Sărătean, coordonator 25 de ore de teatru non-stop / Bis Teatru.

Ediția de la Timișoara va face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțată prin programul Theatre Artistic Excellence, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

„25 de ore de teatru non-stop” este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.  

pian casa darvas oradea
Știri sâmbătă, 20 aprilie 2024, 09:30

Acces gratuit la obiectivele culturale Oradea Heritage

Toți elevii din Bihor vor putea vizita gratuit obiectivele culturale deosebite ale Oradiei. La Muzeul Evreilor și în Sinagoga Sion vor putea fi...

Acces gratuit la obiectivele culturale Oradea Heritage
neversea-2023
Știri vineri, 19 aprilie 2024, 20:30

Neversea caută peste 1.000 de voluntari pentru a șasea ediție

Neversea, cel mai mare festival de pe o plajă din Europa, se apropie, cea de-a 6-a ediție urmând să se desfășoare între 4 și 7 iulie, pe...

Neversea caută peste 1.000 de voluntari pentru a șasea ediție
schimbul de garda
Știri vineri, 19 aprilie 2024, 19:30

“Schimbul de Gardă” va fi reluat în Piața Unirii din Timișoara

Ceremonia Schimbului de Gardă, așa cum avea loc în urmă cu 300 de ani, trece la programul de vară. Spectacolul „Schimbului de Gardă”,...

“Schimbul de Gardă” va fi reluat în Piața Unirii din Timișoara
salvamont brasov
Știri vineri, 19 aprilie 2024, 16:00

Amatorii de drumeții, sfătuiți să se echipeze corespunzător în Munții Făgăraș

Salvamontiștii brașoveni subliniază importanța consultării prognozei meteo înainte de a pleca la drum și recomandă evitarea traseelor în...

Amatorii de drumeții, sfătuiți să se echipeze corespunzător în Munții Făgăraș
Știri vineri, 19 aprilie 2024, 15:30

Lista evenimentelor din acest weekend, în București

Bucureștenii, dar și turiștii își pot petrece timpul liber la Operă, la Celula de Artă, Salonul Bicicletei sau la film. Activități pentru...

Lista evenimentelor din acest weekend, în București
Știri vineri, 19 aprilie 2024, 09:30

Prognoza meteo 19 aprilie. Vremea se răcește accentuat: ninsori puternice și ploi torențiale

Astăzi, vremea va fi rece dimineața, iar temperaturile maxime se vor încadra între 9 și 18 grade.  Cerul va avea înnorări în majoritatea...

Prognoza meteo 19 aprilie. Vremea se răcește accentuat: ninsori puternice și ploi torențiale
Știri vineri, 19 aprilie 2024, 08:30

Cetățuia Brașovului ar putea fi redeschisă după Paște

Cetatea Brașovului ar putea fi deschisă chiar în Săptămâna Luminată, spun reprezentanții Primăriei Brașov, după finalizarea lucrărilor de...

Cetățuia Brașovului ar putea fi redeschisă după Paște
Știri joi, 18 aprilie 2024, 18:30

Muntele, în topul preferințelor turiștilor români

Majoritatea românilor îşi doresc să călătorească în ţară în următoarele patru luni. Cei mai mulți vor alege destinațiile montane. Noi...

Muntele, în topul preferințelor turiștilor români