Știri

1 aprilie, Ziua Internațională a Păsărilor

Published by
Anna Martina Piukovici

În fiecare an, la 1 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională a Păsărilor, care marchează reîntoarcerea acestora din zonele de iernat. De asemenea, această zi este data adoptării ,,Convenției internaționale a păsărilor” prin care se promovează principiile legate de importanța păsărilor pentru planetă, informează Radio România Constanța.

Pe teritoriul țării noastre, această zi a fost sărbătorită, încă din perioada interbelică, preponderent în școli, iar după 1994, Societatea Ornitologică Română a reluat această tradiție și a reintrodus-o în calendarul ecologic.

Delta Dunării denumită și ”paradisul păsărilor” oferă condiții optime atât pentru ornitofauna de pasaj, cât și pentru cea cuibăritoare – migratoare sau sedentară, aici întâlnindu-se peste 360 de specii de păsări, reprezentând circa 90% din ornitofauna României.

Prin Convenția de la Berna privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa sunt protejate 356 specii de păsări din Rezervația Biosferei Delta Dunării, fiind incluse în anexele II și III ale Convenției de la Berna.

Zona are o importanță universală pentru cuibăritul multor populații de păsări cum sunt pelicanul comun, – cea mai mare colonie din Europa -, pelicanul creț, cormoranul mic, rața roșie, ș.a. Zona găzduiește și colonii importante de păsări acvatice (cormorani, stârci, egrete, țigănuși, lopătari, pescăruși, chire și chirighițe) și numeroase perechi cuibăritoare de codalb.

Zona Deltei Dunării este un loc de popas major, atât de primăvară cât și de toamnă, pentru câteva milioane de păsări, în special rațe, berze albe și numeroase specii de păsări de pradă.

În sezonul de iarnă, în R.B.D.D. se întâlnesc grupuri mari de lebede și gâște, incluzând aproape întreaga populație de gâscă cu gât roșu.

Mai mult de jumătate din numărul total de specii de păsări înregistrate în Rezervație, cuibăresc aici, fapt ce denotă importanța deosebită a acestui teritoriu pentru reproducerea ornitofaunei, incluzând aici și multe specii rare, vulnerabile sau periclitate.

Această zi sărbătorită anual, este marcată prin activități în teren, prezentări diverse despre păsări și proiecte de conservare și conștientizare asupra importanței avifaunei.

Observarea păsărilor este o activitate de cunoaștere care aduce multe satisfacții personale și beneficii pentru sănătatea noastră.

Sursă: ARBDD

Recent Posts

CRAIOVA: Festivalul Internaţional Shakespeare, la start

Programul ediției include peste 350 de spectacole de teatru, concerte, parade, ateliere și lansări de…

10 ore ago

CFR Călători anunță startul programului „Trenurile Soarelui”

Călătorii vor avea la dispoziție 30 de trenuri care fac legătura directă cu stațiunile de…

12 ore ago

Moldova și Delta Dunării, în topul cu cea mai bună mâncare din lume

România se poate lăuda cu bucătăria tradițională, apreciată la nivel internațional. Într-un clasament realizat de…

13 ore ago

O nouă peșteră poate fi vizitată în apropiere de Oradea

Peștera Stracoș va putea fi vizitată începând de sâmbătă, 18 mai 2024. Pentru început, cei…

14 ore ago

Tradiţii gastronomice şi show-uri tradiţionale, în weekend, la Asian Food Fest

Tradiţii gastronomice şi culturale din 15 ţări asiatice vor fi prezentate, de vineri până duminică,…

16 ore ago

Festivalul Internațional de Teatru Idiș, între 28 și 31 mai

Teatrul Evreiesc de Stat organizează, în perioada 28 – 31 mai, cea de-a IX-a ediție…

17 ore ago

This website uses cookies.