Ascultă Radio Vacanța Live

CONSTANȚA: Începe Stagiunea estivală a artelor spectacolului

SEAS a apărut în anul 2020, dintr-o nevoie a pandemiei, când s-au căutat spații din afara sălii de teatru, outdoor, pentru întânirile cu publicul.

CONSTANȚA: Începe Stagiunea estivală a artelor spectacolului

Articol de Doina Sîrbu, 13 iulie 2023, 18:50 / actualizat: 13 iulie 2023, 21:53

Stagiunea estivală a artelor spectacolului se desfășoară în intervalul iulie – august, relatează Radio Constanța.

Organizatorii SEAS au reamintit, joi, istoricul evenimentului și au prezentat programul, cifrele, notățile, motivele pentru care merită să fim prezenți pe tot parcursul derulării acestuia.

Stagiunea Estivală a apărut în anul 2020, dintr-o nevoie a pandemiei, când s-au căutat spații din afara sălii de teatru, outdoor, pentru întânirile cu publicul. 2021 a fost un an de pauză, dar SEAS s-a reluat în stagiunea de vară 2022.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Constanța, iar partener principal este Primăria Municipiului Constanța.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a spus că SEAS este menit să pună Constanța pe harta culturii în România, că este un proiect cu avantaje turistice și cu rezonanțe naționale și internaționale.

Cu directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn,  am rememorat momentele celor 4 nominalizări de anul acesta și câștigarea Premiului UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2022, „Seaside Stories”.

Aceste premii UNITER sunt cu adevărat relevante, trebuie să ne păstrăm acest mic orgoliu și să vorbim despre aceste reușite. Aceste premii rămân în istoria teatrului românesc și, implicit, în istoria teatrului constănțean”, spune directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn.

SEAS este un eveniment conceput pentru a oferi constănțenilor, dar și turiștilor care aleg litoralul românesc pe perioada verii, șansa de a vedea o selecție variată de spectacole de teatru și muzică produse de instituții culturale din întreaga țară.

Cifrele proiectului SEAS – 2023, noutățile, deschidere și „poveștile” din culise au fost prezentate de directorul Teatrului de Stat Constanța.

Anul acesta a fost un pic mai greu pentru că a fost o stagiune intensivă, o stagiune bogată în teatre, toată lumea a lucrat foarte mult și atunci asta era o perioadă de concedii, așa că a fost destul de greu să îi convingem să vină la Constanța. Am reușit să facem o selecție și un program foarte bogate. Avem teatre din Iași, din Sibiu, din București, Suceava, Timișoara, Galați, Baia Mare, Oradea, Giurgiu, Brăila, Arad, Piatra Nea mţ, Târgu Mureș, Craiova și Chișinău. De ce spunem peste 20.000 de spectatori? Ar putea părea o cifră exagerată. Nu este exagerată, pentru că noi luăm calcul noutatea de anul acesta în interiorul Stagiunii Estivale – un festival de teatrul de stradă care se numește SEAStreet. Are loc în 28, 29 şi 30 iulie. Avem 7 săptămâni de SEAS, peste 40 de evenimente, spectacole de teatru, concerte, teatru de stradă, spectacole pentru copii. Peste 30 de instituții și companii invitate. 600 de invitați – actori, regizori, scenografi, artişti vizuali. Avem trei locaţii în cadrul SEAS, în cadrul stagiunii. Aici, la Teatrul de Vară Soveja, în Parcul Arheologic şi Sala Studio a Teatrului de Stat Constanţa. În plus, la SEAStreet avem pe bulevardul Tomis de la Miga la Lupoaică, avem pe faleza Cazino şi în Piaţa Ovidiu. Deschidem de ziua Franţei cu un spectacol al Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi – 𝑳𝒚𝒔𝒊𝒔𝒕𝒓𝒂𝒕𝒂, 𝒅𝒓𝒂𝒈𝒐𝒔𝒕𝒆𝒂 𝒎𝒆𝒂, de Matei Vișniec, cel mai cunoscut scriitor româno-francez”, a precizat Erwin Șimșensohn.

Florin Caracala, regizor și profesor la două Universități de Teatru, s-a ocupat de partea de SEAStreet, în care ne vom întâlni pe stradă, în zonele Festivalului (Faleza Cazino Constanța și bulevardul Tomis între KM0 și Lupoaică),  cu reprezentații de senzație: păpuși gigant, coregrafii care îmbină acrobația cu dansul, cântăreți ambulanți, instalații uriașe, jocuri de lumini și artificii.

SEAStreet e una din componentele la care ținem foarte mult anul acesta în cadrul SEAS. Este un festival internaţional de teatru stradal. Mă refer la o mare diversitate a artelor spectacolului. Nu e neapărat doar teatru, ci intrăm şi în zona de acrobaţie, în zona de dans, în zona de parade, evident, cu temă teatrală. Companiile sunt unele dintre cele mai bune din Europa şi nu numai”, spune Florin Caracala.

Reprezentațiile vor avea loc la Teatrul de Vară Soveja, pe scena special amenajată în Parcul Arheologic din centrul orașului și la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța.

În cadrul campaniei promoționale  EARLY BIRD, pentru spectatorii care cumpără bilete din timp, primele 150 de bilete la fiecare spectacol programat la Teatrul de Vară Soveja și primele 50 de bilete la fiecare spectacol programat pe scena din Parcul Arheologic au prețul redus de 30 lei. După epuizarea primelor bilete, tariful va fi de 50 lei sau 60 lei, în funcție de spectacol.

Biletele pot fi achiziționate de la agenția de bilete a Teatrului de Stat Constanța, dar și online, pe platforma MyStage.

În perioada stagiunii, biletele vor putea fi achiziționate și de la casa de bilete din incinta Teatrul de Vară Soveja, casa de bilete de la Parcul arheologic sau casa de bilete de la Sala Studio, cu câteva ore înainte de spectacole.

Programul complet al stagiunii SEAS 2023:

Vineri, 14 iulie 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași prezintă spectacolul „LYSISTRATA, DRAGOSTEA MEA” de Matei Vișniec, regia Zalán Zakariás.

Sâmbătă, 15 iulie 2023, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Evreiesc de Stat București prezintă spectacolul „ACTUL DE CĂSĂTORIE” de Ephraim Kishon, regia Dan Tudor.

Duminică, 16 iulie 2023, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați prezintă „SOACRA CU TREI NURORI” după Ion Creangă, regia Dan Mirea.

Joi, 20 iulie și vineri 21 iulie 2023, ora 19:30, în Parcul Arheologic, Teatrul de Animație Țăndărică București prezintă spectacolul „FREESTYLE PUPPETRY” – accesul liber

Vineri, 21 iulie 2023, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Godot București și Teatrul de Stat Constanța prezintă spectacolul „POVESTIRI CULESE” după Donald Margulies, regie colectivă, cu Maia Morgenstern și Cătălina Mihai.

Sâmbătă, 22 iulie 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul Nottara București prezintă spectacolul „FAZANUL” de Georges Feydeau, regia Alexandru Mâzgăreanu.

Duminică, 23 iulie 2033, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Nottara București prezintă spectacolul „LECȚIA” de Eugen Ionesco, regia Felix Alexa.

Marți, 25 iulie 2023, ora 21:00, la Sala Studio, Unteatru și Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă spectacolul „MASS” de Fran Kranz, regia Andrei & Andreea Grosu.

Miercuri, 26 iulie 2023, ora 21:00, la Sala Studio, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă spectacolul „MAMĂ” de Marta Barceló, regia Mariana Cămărășan.

Joi, 27 iulie 2023, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Marius Mihalache Band prezintă spectacolul „LUME, LUME” un proiect dedicat de Marius Mihalache marii artiste Maria Tănase, cu Arabela Nicolau și Nico.

Zilele de 28, 29 și 30 iulie 2023 sunt dedicate evenimentului special SeaSTREET, primul Festival de Teatru Stradal din Constanța, proiect cultural organizat de municipiul Constanța în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanța.

Joi, 3 august 2023, ora 21.00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău prezintă spectacolul „DOSARELE SIBERIEI” după Margareta Spânu-Cemârtan și Ion Moraru, regia Petru Hadârcă

Vineri, 4 august 2023, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava prezintă spectacolul concert pus la cale de Fără Zahăr „PISICI 2”, pe versuri de Bobi Dumitraș și Bobo Burlăcianu, regia muzicală Bobo Burlăcianu.

Sâmbătă, 5 august 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara prezintă spectacolul „ZORBA GRECUL” de Nikos Kazantzakis, adaptare de Hristo Boicev, regia Mihaela Lichiardopol.

Duminică, 6 august 2023, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Municipal Baia Mare prezintă spectacolul „FLOARE DE CACTUS” de Pierre Barillet & Jean-Pierre Grédy, regia Daniel Vulcu.

Miercuri, 9 august 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul de Stat Constanța prezintă spectacolul „GOI PUȘCĂ” de Simon Beaufoy, regia Vlad Cristache..

Joi, 10 august 2023, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul de Stat Constanța prezintă spectacolul de improvizație teatrală „MECIUL DE COMEDIE”, regia Dragoș Muscalu.

Vineri, 11 august 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul „Regina Maria” Oradea prezintă spectacolul „COLIVIA NEBUNELOR” de Jean Poiret, regia Daniel Vulcu.

Sâmbătă, 12 august 2023, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul „Maria Filotti”, Brăila prezintă spectacolul „NAUFRAGIAT!” de Donald Margulies, regia Andrei Huțuleac.

Luni, 14 august 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu prezintă spectacolul „SPECTATORUL CONDAMNAT LA MOARTE” după Matei Vișniec, regia Antonella Cornici, cu Marius Manole și Carmen Tănase în rolurile principale.

Miercuri, 16 august 2023, ora 21:00, la Sala Studio, Teatrul „Stela Popescu” București prezintă cel mai nou musical în regia lui Răzvan Mazilu, spectacolul „HEDWIG AND THE ANGRY INCH” text de John Cameron Mitchell, muzica și versurile Stephen Task.
Joi, 17 august 2023, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad – Trupa Marionete prezintă spectacolul „ISTORIA MUZICII PENTRU COPII (ȘI PĂRINȚII LOR)”, regia Cristian Ban.

Vineri, 18 august 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul Excelsior București prezintă spectacolul „OPERA DE TREI PARALE” de Bertolt Brecht, regia, coregrafia și costumele create de Răzvan Mazilu.

Sâmbătă, 19 august 2023, ora 21:00, la Sala Studio, Teatrul Dramaturgilor Români București prezintă spectacolul „STOP THE TEMPO” de Gianina Cărbunariu, regia Mara Oprea.

Duminică, 20 august 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul Excelsior București prezintă spectacolul „ORAȘUL NOSTRU” de Thornton Wilder, regia Alexandru Dabija.

Marți, 22 august 2023, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Tineretului Piatra Neamț prezintă „VISĂTORUL” după Ian McEwan, un spectacol-concert de Ada Milea.

Miercuri, 23 august 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul Tineretului Piatra Neamț prezintă spectacolul „RINOCERII” de Eugène Ionesco, regia Radu Iacoban.

Joi, 24 august 2023, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu” prezintă spectacolul „SOȚ DE VÂNZARE”, de Mikhail Zadornov și Sergei Fomin, regia Csaba Varga.

Vineri, 25 august 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul Mic București prezintă spectacolul „TARTUFFE SAU IMPOSTORUL” de Moliere, regia Gelu Colceag.
Duminică 27 august 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă spectacolul „1,2,3…BÉBÉ” de André Roussin, regia Alexandru Boureanu & Raluca Păun.

Redactor: Liliana Moldoveanu

Dirijoarea Simona Strungaru: Cu ocazia Galei Radio România, am descoperit voci foarte puternice | VIDEO
Interviuri vineri, 23 februarie 2024, 18:06

Dirijoarea Simona Strungaru: Cu ocazia Galei Radio România, am descoperit voci foarte puternice | VIDEO

Până la încheierea stagiunii, agenda este plină de evenimente pentru Big Band-ul Radio. Dirijoare a Big Band-ului Radio România, Simona...

Dirijoarea Simona Strungaru: Cu ocazia Galei Radio România, am descoperit voci foarte puternice | VIDEO
sotiile noastre
Interviuri vineri, 23 februarie 2024, 10:30

“Teatrul nu poate fi decât în fața ta! Azi, acum și aici!”. Interviu cu Răzvan Oprea

Cosmin Seleși, Răzvan Oprea și Lucian Ghimiși ți-au pregătit o comedie învăluită într-o notă de mister care cu siguranță te va ține în...

“Teatrul nu poate fi decât în fața ta! Azi, acum și aici!”. Interviu cu Răzvan Oprea
CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo
Interviuri marți, 13 februarie 2024, 08:00

CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo

Producția este una sută la sută clujeană. Filmul „Nuntă pe bani” este disponibil, de săptămâna trecută, pe platforma pe...

CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo
Trupa Vunk lansează un nou album și pleacă într-un turneu prin țară | VIDEO
Interviuri vineri, 9 februarie 2024, 18:22

Trupa Vunk lansează un nou album și pleacă într-un turneu prin țară | VIDEO

Intitulat „De luni până duminică”, materialul discografic va fi disponibil pe toate platformele de streaming începând din 16 februarie....

Trupa Vunk lansează un nou album și pleacă într-un turneu prin țară | VIDEO
Interviuri joi, 8 februarie 2024, 13:25

A ieșit de sub tipar ghidul Turistic al comunei Bistra | AUDIO

Ghidul Turistic al comunei Bistra, avându-l autor pe Vasile Timur Chiș a fost scos recent de sub tipar și prezintă potențialul turistic al...

A ieșit de sub tipar ghidul Turistic al comunei Bistra | AUDIO
Interviuri joi, 8 februarie 2024, 10:59

Interviu cu Ioana Borșan, fondatoarea Muzelui de Științe din Brașov

Experiențe inedite, multe informații interesante, dar și distracție promit cei care au pus bazele Muzeului de Științe din Brașov. La Brașov...

Interviu cu Ioana Borșan, fondatoarea Muzelui de Științe din Brașov
Interviuri miercuri, 7 februarie 2024, 13:21

CLUJ-NAPOCA: Karolina Pliskova, fost număr 1 mondial, vrea să câștige Transylvania Open

Karolina Pliskova, din Cehia, cea mai titrată jucătoare de la Transylvania Open, a învins-o cu scorul de 6-4; 7-6 pe jucătoarea austriacă Sinja...

CLUJ-NAPOCA: Karolina Pliskova, fost număr 1 mondial, vrea să câștige Transylvania Open
Interviuri marți, 6 februarie 2024, 14:52

CLUJ-NAPOCA: Centrul de tineret Unda 62 vrea să facă valuri de bine | AUDIO

Aproximativ 45 de metri pătrați, mobilați cu multă creativitate, canapele, rafturi pentru cărți și pentru jocuri, măsuțe de cafea, loc...

CLUJ-NAPOCA: Centrul de tineret Unda 62 vrea să facă valuri de bine | AUDIO