Ascultă Radio Vacanța Live

Ne mișcăm și punem Mocănița în mișcare

Toți iubitorii de mișcare sunt așteptați să se înscrie online la semimaratonul, crosul si bike challenge-ul Mocăniței, care vor avea loc în 14 octombrie 2023.

Ne mișcăm și punem Mocănița în mișcare

Articol de Radio Vacanța, 11 august 2023, 15:00

Mocănița Transilvaniei vrea să meargă cât mai mult și cât mai bine, dar are nevoie de ajutor.

De aceea, toți iubitorii de mișcare sunt așteptați să se înscrie online la semimaratonul, crosul si bike challenge-ul Mocăniței, care vor avea loc în 14 octombrie 2023.

Înscrierile cu reducere se fac luna aceasta.

Cu fondurile astfel obținute vor putea fi cumpărate traverse, iar calea mocăniței va fi deschisă.

Despre întrecerile sportive și despre obiectivele asociației Mocănița Transilvaniei, ne povestește Daniel Oltean:

Daniel Oltean: Am început prin a face semimaratonul Mocăniței și crosul Mocăniței. Scopul evenimentului a fost să promovăm tot ce facem noi și acțiunile pe care le facem noi la Mocăniță. În primul an, am avut Semimaratonul Mocăniței care a avut undeva la 27 de kilometri și crosul care a avut în jur de 12 km.

Anca Brășfălean: Erau pe mai multe categorii sau bărbați, femei?

Daniel Oltean: Da, sigur că da. Avem șase categorii de vârstă: 18 -29, 30 -39, 40 -49, 50 -59 și avem și categoria 60+. Spre surprinderea noastră, am avut și înscriși la categoriile respective, unde noi nu ne am fi așteptat. Și spre surprinderea noastră, au fost două persoane înscrise la bărbați și ne-a surprins și ne-a plăcut, pentru că oamenii nu-s alergători de-o viață, ci s-au apucat la vârsta de 50 de ani de alergat.

Anca Brășfălean: Bun. Hai să atingem și latura cu bicicleta, care e premieră la voi în evenimentul sportiv anual.

Daniel Oltean: Da, așa este. Noi am zis Mocănița Bike Challenge, cumva a fost pasul următor după semimaraton și cros și de data aceasta o să fie în cadrul aceleași competiții, la Castelul Posmuș din județul Bistrița-Năsăud, chiar din localitatea Posmuș. Încercăm să venim cu ceva nou, astfel încât să atragem și altă categorie de oameni, ca să ne facem cunoscută povestea Mocăniței.

Anca Brășfălean: Cu bicicleta cât au de mers oamenii și pe unde: teren accidentat, drept?

Daniel Oltean: Parte din traseu o să fie pe Via Transilvanica și au de mers undeva la 35 de km. Toate trei o să fie parte pe Via Transilvania, doar că unele mai mult, altele mai puțin.

Anca Brășfălean: Și uite-așa promovați și Via Transilvanica.

Daniel Oltean: Da, sunt prietenii noștri. Mie îmi place să zic că sunt frații noștri mai mari și că ne ajutăm și ne susținem unii pe ceilalți. Sperăm când o să fim și noi mari, să putem să facem și noi un asemenea proiect de țară.

Anca Brășfălean: Până creșteți și mai mari de atât, care e miza evenimentului sportiv? Ai spus că vreți să vă faceți și voi cunoscută povestea. Asta e tot, să vă faceți cunoscuți sau mai urmăriți și alte lucruri prin evenimentul ăsta sportiv anual?

Daniel Oltean: Miza proiectului? Să reușim să dăm drumul la primii 3,5 km ca să putem să atragem turiști să vadă zona, să vadă ceea ce vedem noi, să vadă obiectivele turistice din zonă, dar și ce posibilități au să experimenteze: de la degustări de vinuri, de la mănăstiri, de la trasee prin pădure, trasee de bicicletă, castele. Adică sunt foarte, foarte multe lucruri în zonă care pot fi vizitate și noi încercăm să-i aducem, unu la mână ca să putem să promovăm și proiectul nostru cu mocănița, dar suntem conștienți că doar împreună putem să dezvoltăm zona și să o facem cunoscută oamenilor, pentru că știm lucrurile frumoase care sunt acolo și cred că putem să le promovăm și oamenii să vină să se bucure de produsele locale pe care noi le avem.

Anca Brășfălean: Pentru că luna asta sunt înscrieri early bird , spune-ne și ce se întâmplă cu fondurile pe care le obțineți. Concret.

Daniel Oltean: Până la finalul lunii august e o perioadă de reducere a prețului din taxa de participare și practic toate fondurile din taxa de participare merg către campania ”Adoptă o traversă” pe care noi o derulăm, pentru că mai avem nevoie de încă 3000 de traverse ca să putem să repunem primii 3,5 km. Am reușit să schimbăm pe 500 m traverse. Lucrăm la următoarea parte astfel încât să putem, în primăvară, sperăm noi, să circulăm cu trenul. Ne mai despart 3000 de traverse, echivalentul a 70.000 euro.

Anca Brășfălean: O floare la ureche.

Daniel Oltean: Depinde la ce ne raportăm, că e o sumă foarte mare în momentul de față, dar pentru anumite companii sunt convins că nu e o sumă foarte mare. Și noi avem încredere că o să reușim să atragem un partener, doi, trei, astfel încât să putem să cumpărăm traversele, să le schimbăm în cale.

Anca Brășfălean: Să puneți mocănița în mișcare.

Daniel Oltean: Exact. Să mișcăm mocănița.

Anca Brășfălean: Spune-ne o mulțumire foarte mare pe care ați trăit-o.

Daniel Oltean: Împreună cu colegii tot discutam, că noi vedem în față doar probleme. Într-adevăr, avem foarte multe probleme, dar cred că bucurii avem aproape la fiecare pas.

Anca Brășfălean: La fiecare traversă…

Daniel Oltean: Da, o bucurie foarte mare a fost evenimentul din 1-4 iunie pe care l-am făcut cu fonduri din PNRR. Am făcut mocăniță culturală.

Anca Brășfălean: Evenimentul acela care s-a chemat Artă în tren, Artă în mișcare.

Daniel Oltean: Am avut parte de, cred că, undeva la 800 de oameni în 4 zile.

Anca Brășfălean: Și fiindcă a fost adresat în mare parte copiilor, uite, v-ați pregătit povestea și pentru cea mai tânără generație.

Daniel Oltean: Exact pentru că a pornit evenimentul ăsta tot acum 3 ani de zile, din dorința de a ajuta două case de tip familial din Teaca, ca să le facem un eveniment de 1 iunie. Și pornind de la ziua respectivă, am tot crescut și am crescut foarte organic și foarte repede, mai repede decât ne gândeam noi. Și ne-am bucurat tare că am reușit să-i bucurăm pe copii, am avut teatru, muzică, povești pentru copii și am avut și Vagonul Multimedia unde am încercat să le redăm niște povești de-ale noastre și nu numai, de la începuturile noastre ca și asociație.

Anca Brășfălean: Cine știe, într-o zi vă treziți cu voluntari din rândurile celor care au ascultat povești.

Daniel Oltean: Noi sperăm să se întâmple treaba asta, pentru că voluntariatul poate să salveze tot ce înseamnă România și tot ce înseamnă lucrurile care sunt mai puțin plăcute în direcția de business. Cred că ăsta-i rolul ONG-urilor, să se implice acolo unde nu foarte sexy, să zic așa, să se implice un om de business.

Anca Brășfălean

medic stetoscop
Interviuri sâmbătă, 20 aprilie 2024, 13:30

Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești mușcat și care sunt riscurile | AUDIO

Cu temperaturile în creștere, riscul de mușcături de căpușă a crescut și el. La Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din...

Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești mușcat și care sunt riscurile | AUDIO
YUKA, cu cea mai recentă piesă a sa, ”Tu”, la Radio Oltenia-Craiova (VIDEO)
Interviuri joi, 4 aprilie 2024, 14:28

YUKA, cu cea mai recentă piesă a sa, ”Tu”, la Radio Oltenia-Craiova (VIDEO)

La Radio România Oltenia Craiova, YUKA a vorbit despre proiectele muzicale în care este implicată, despre pasiunile sale, dar și despre prima...

YUKA, cu cea mai recentă piesă a sa, ”Tu”, la Radio Oltenia-Craiova (VIDEO)
Radu Ștefan Bănică, despre numele său de familie: O carte de vizită, dar și o responsabilitate | VIDEO
Interviuri sâmbătă, 23 martie 2024, 12:53

Radu Ștefan Bănică, despre numele său de familie: O carte de vizită, dar și o responsabilitate | VIDEO

La Radio România, artistul a vorbit despre proiectele muzicale în care este implicat, despre pasiunile sale, despre spectacolele în care joacă....

Radu Ștefan Bănică, despre numele său de familie: O carte de vizită, dar și o responsabilitate | VIDEO
Mihail: Clujul este a doua casă a mea | VIDEO
Interviuri sâmbătă, 16 martie 2024, 11:44

Mihail: Clujul este a doua casă a mea | VIDEO

Artistul a fost prezent în studioul Radio România Cluj, care a sărbătorit 70 de ani. Radio România Cluj a împlinit, vineri, 70 de ani de la...

Mihail: Clujul este a doua casă a mea | VIDEO
Interviuri miercuri, 13 martie 2024, 15:30

Biblioteca eparhială din Episcopia Caransebeşului, accesibilă publicului larg

Cea mai veche unitate bibliografică din biblioteca eparhială este o carte liturgică calvină, tipărită la Geneva în anul 1537. Biblioteca...

Biblioteca eparhială din Episcopia Caransebeşului, accesibilă publicului larg
Interviuri marți, 5 martie 2024, 17:43

Mira a lansat piesa “Dor de tine” pe Sens Unic, la Radio România Oltenia – Craiova

...

Mira a lansat piesa “Dor de tine” pe Sens Unic, la Radio România Oltenia – Craiova
Interviuri marți, 27 februarie 2024, 12:41

DOMINO, despre noul single ”Blue” și planuri de viitor | AUDIO

Artistul a fost invitatul ediției de marți a emisiunii Sens Unic de la Radio România Oltenia Craiova. Producător, compozitor și pianist, DOMINO...

DOMINO, despre noul single ”Blue” și planuri de viitor | AUDIO
Interviuri marți, 27 februarie 2024, 08:15

Interviu: JUNO și Eva Timush au lansat piesa „Imuni la bine”

Artist complet, JUNO scrie, cântă, dansează și trăiește muzică. Are multiple colaborări cu artiști precum Smiley, Feli, Raluka, Nicole...

Interviu: JUNO și Eva Timush au lansat piesa „Imuni la bine”