Ascultă Radio Vacanța Live

Masa de Revelion cu desertul și decorul potrivit

Pentru masa de Revelion am vorbit cu chef Sorin Berar. El cu ultimele pregătiri prin bucătărie, iar eu cu microfonul în mână, pe lângă platouri. Așa am aflat ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion, dacă ne dorim să fim gazde bune; cum introducem în meniu preparatele pentru vegetarieni, dacă îi avem invitați; cum putem fi, în același timp și gazde moderne, dar și tradiționale; cum stabilim corect cantitățile porțiilor, dar și care este desertul cel mai potrivit pentru această ocazie:

Masa de Revelion cu desertul și decorul potrivit

Articol de Radio Vacanța , 30 decembrie 2023, 08:00

Masa de Revelion, dacă ești gazdă în noaptea dintre ani, este o adevărată provocare. Contează preparatele, cantitățile lor, timpii de servire și, bineînțeles, decorul pregătit pe masă.

Care sunt trendurile acestui an?

Pentru masa de Revelion am vorbit cu chef Sorin Berar. El cu ultimele pregătiri prin bucătărie, iar eu cu microfonul în mână, pe lângă platouri. Așa am aflat ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion, dacă ne dorim să fim gazde bune; cum introducem în meniu preparatele pentru vegetarieni, dacă îi avem invitați; cum putem fi, în același timp și gazde moderne, dar și tradiționale; cum stabilim corect cantitățile porțiilor, dar și care este desertul cel mai potrivit pentru această ocazie:

Cu pași repezi ne apropiem și de cumpăna dintre ani și implicit de masa festivă de Revelion. Câteva idei, câteva sugestii pentru această masă: după tradiție, la masa de Revelion nu trebuie să lipsească friptura, peștele pare poate fi prăjit la cuptor, gujoane, rulouri cu legume, apoi curcanul sau rața, după preferințe, cu varză călită, cu portocale, cu piure de legume și neapărat cu un sos lângă. Știm, după tradiția noastră, că în noaptea de Revelion nu consumăm carne de pui, de găină și de aceea curcanul va fi piesa principală sau rața. Antreurile sunt foarte importante. Să fie mici și foarte atrăgătoare, mai ales cromatic.

Masa de Revelion știm că este o masă cu fast deci de aceea trebuie să gândim în detaliu aceste lucruri, să ne atragă, să ne uimească și să ne bucure totodată papilele gustative.

Vom avea icre, vom avea musuri, o piftie, iarăși, în monoporție, poate fi cu legume prin ea. Piftia este un preparat ușor, nu este un preparat greu și indicat. Este bine să avem foarte mare diversitate de antreuri, ca să acoperim cam toată plaja. A fi o gazdă bună și ospitalieră totodată este o trăsătură a nației noastre. Știm că românul totdeauna a vrut să fie de o ospitalitate ieșită din comun, să fie o gazdă deosebită, mai ales la evenimentele majore.

Să nu uităm că de Revelion și în alte ocazii avem și vegetarieni la masă. Au și aceștia o plajă largă de preparate, deci nu vor fi vitregiți. Le putem prepara la antreuri diferite musuri din legume, cum ar fi avocado, conopidă, morcov, un humus. Le putem pregăti legume tempura în aluat, un sos pe bază de iaurt, salate, brânzeturi. Putem pregăti din soia, iarăși multe preparate care să țină locul fripturii. Cei care sunt ovo-lacto-vegetarieni au cașcavalul, diferite feluri care poate fi pregătit la capac, parizian, pane cu un sos cu salată lângă. Putem face deserturi iarăși pentru vegetarieni.

A trecut vremea aceea când n-aveam soluții sau sugestii pentru aceștia. Este bine să facem un meniu și pentru cei care doresc să fie plaja cât mai mare de gusturi acoperită. Deci îmbinăm tradiționalul cu modernul, să facem un fusion, dar trebuie să fim foarte atenți cum îmbinăm aceste două lucruri modernul cu tradionalul.

Este indicat pe masa de Revelion să avem cele două componente de modern și tradițional dar repet cu mare grijă cum le punem în operă. La stabilirea unui meniu ce trebuie să fim atenți să ținem cont în primul rând de durata evenimentului. Revelionul de obicei începe la ora 21:00 cu antreurile reci, apoi la 23.00-23.30 va fi meniul de pește, la 1.30-2.00 friptura la 3.30-4.00 o ciorbă acrișoară savuroasă, deci trebuie să fim atenți cum gestionăm timpii.

La cantități 200g recomand la antreu, 250g la pește, o friptură la 350g, ciorba 250-280ml, tortul 80-100g felia, pentru că tortul nu trebuie să lipsească din masa de Revelion.

Un tort savuros, un tort răcoros, cu fructe, cu frișcă, aerat, un tort care să nu îngreuneze masa, care să ne dea o senzație de proaspăt, de plăcut.

Și apoi vin și celelalte ingrediente lichide la masa de Revelion, care trebuie să fie în această simbioză, cum zicem noi, asezonarea mâncării cu băutura.

Încă o dată țineți cont de cantități, de timp și cumpătarea să fie cuvântul cheie și în masa de Revelion ca să vă simțiți bine, să nu obosiți, să aveți energie pentru dans și distracție, să treceți cu bine noul an.

Vă doresc un an plin de bucurii, de liniște, de sănătate și de realizări.

Și acum, după ce am dat jos boneta de bucătar sau chef, cum vă place mai mult, începem să gândim decorul pentru masa de Revelion.

Se poate alege un aranjament cu baloane de petrecere, un suport cu aranjamente florale în componența căruia putem lega și baloane de diferite nuanțe, în funcție de culorile pentru care ai optat anul acesta. De asemenea, poți folosi baloane transperente, pentru un plus de eleganță. O altă idee pentru decorat masa de Revelion poate fi un aranjament din Crăciunițe artificiale așezate într-un coș, iar în mijloc, o lumânare cu led, pentru o atmosfera caldă și intimă.

La fel de spectaculos poate fi un platou luminos, cu prăjituri așezate pe un suport special conceput cu mai multe niveluri sau un bol mare plin cu globuri aurii sau argintii.

Când ai musafiri de seamă sau vrei să fii o gazdă exemplu, să știi că fiecare detaliu contează, așa că nu te grăbi, când decorezi masa dintre ani.

Alina Nechita

Via Transilvanica devine oficial traseu de interes național | AUDIO
Interviuri luni, 4 august 2025, 15:00

Via Transilvanica devine oficial traseu de interes național | AUDIO

Guvernul adoptă legea de protecție a primului drum de lungă distanță din România. Traseul de lungă distanță Via Transilvanica, un proiect...

Via Transilvanica devine oficial traseu de interes național | AUDIO
The Motans, despre noul său single: Fiecare dintre noi poate fi regele lumii | VIDEO
Interviuri luni, 21 iulie 2025, 22:47

The Motans, despre noul său single: Fiecare dintre noi poate fi regele lumii | VIDEO

Noul cântec este un manifest muzical al curajului, iubirii și optimismului – „un portret sonor al fiecăruia dintre noi”, spune Denis...

The Motans, despre noul său single: Fiecare dintre noi poate fi regele lumii | VIDEO
Nanga Parbat, cucerit de Horia Colibășanu într-o expediție dusă la limită
Interviuri luni, 21 iulie 2025, 20:00

Nanga Parbat, cucerit de Horia Colibășanu într-o expediție dusă la limită

Alpinistul Horia Colibăşanu a cucerit, anul acesta, vârful Nanga Parbat din Pakistan, al unsprezecelea optmiar din palmaresul său. Cea mai...

Nanga Parbat, cucerit de Horia Colibășanu într-o expediție dusă la limită
După 15 ani de pauză, trupa Impact lansează „Piesa aia” | VIDEO
Interviuri miercuri, 16 iulie 2025, 12:58

După 15 ani de pauză, trupa Impact lansează „Piesa aia” | VIDEO

„Am trăit, ne-am schimbat, dar optimismul nostru n-a dispărut”, a spus cântăreața Cristina Bălan, invitată în studioul București FM....

După 15 ani de pauză, trupa Impact lansează „Piesa aia” | VIDEO
Interviuri vineri, 11 iulie 2025, 14:05

Misha Miller, la Radio România Regional: Nu există o rețetă pentru un hit | VIDEO

Artista crede că un cântec de succes nu depinde doar de strategie, ci și de un element de noroc. Într-un interviu acordat Radio România...

Misha Miller, la Radio România Regional: Nu există o rețetă pentru un hit | VIDEO
Interviuri duminică, 22 iunie 2025, 15:30

” Spectacolul”, premieră absolută a Teatrului Național Radiofonic

Povestirea scurtă Spectacolul de Ema Stere surprinde atmosfera excesiv competitivă din societatea românească, proiectată asupra copiilor de...

” Spectacolul”, premieră absolută a Teatrului Național Radiofonic
Interviuri sâmbătă, 3 mai 2025, 13:11

Theo Rose, despre viața de familie și carieră: Oamenii m-au însoțit pas cu pas. Nu regret nimic | VIDEO

Parcurs profesional al artistei a fost unul autentic, clădit cu muncă, asumare și multă sinceritate față de sine și față de public....

Theo Rose, despre viața de familie și carieră: Oamenii m-au însoțit pas cu pas. Nu regret nimic | VIDEO
Interviuri miercuri, 9 aprilie 2025, 16:15

Monica Anghel: Cred că ar trebui să ne aplecăm mai mult către iubire | VIDEO

Într-un interviu pentru Radio România Regional, cântăreața Monica Anghel a vorbit despre cea mai nouă piesă a sa , intitulată „Imun la...

Monica Anghel: Cred că ar trebui să ne aplecăm mai mult către iubire | VIDEO