Ascultă Radio Vacanța Live

Înotătorul Mihai Gergely: Mi-ar plăcea să ajung la Jocurile Olimpice

Tânărul clujean este legitimat la un club din Constanța.

Înotătorul Mihai Gergely: Mi-ar plăcea să ajung la Jocurile Olimpice

Articol de Radio Vacanța, 5 februarie 2024, 14:49

În vârstă 21 de ani, Mihai Gergely practică înotul de la 5 ani.

Tânărul clujean este legitimat la un club din Constanța, datorită condițiilor mai bune de antrenament.

La competițiile interne, sportivul a concurat de multe ori cu David Popovici, alături de care a participat la multe competiții, cum ar fi Campionatele Europene de Înot în bazin scurt, unde anul trecut a obținut locul 17 la proba de 200 metri liber și locul 16 la 100 metri mixt.

Pe plan național, Mihai Gergely a câștigat mai multe titluri de campion național și are un record național la proba de ștafetă la categoria +19 ani.

Alina Vigoniuc: Hai să începem povestea de acolo de unde a început înotul pentru tine. Anul trecut știu că ai făcut mai multă performanță decât ceea ce știm noi. Ai participat la Campionatele Europene, ești coleg cu David Popovici. De fapt, voi sunteți aproape de-o seamă.

Mihai Gergely: Da, suntem aș putea zice că suntem de-o seamă, dar să începem cu începutul. Povestea mea cu înotul aș putea zice că e un clișeu, dar, pur și simplu eram un copil mic, aveam foarte multă energie, nu prea aveam poftă de mâncare și aveam și o problemă de sănătate. Așa că părinții mei au încercat să mă ducă la mai multe sporturi. Nu mi-a plăcut niciunul până am ajuns la bazin. Și la bazin inițial m-am îndrăgostit de apă și să mă scufund și făceam prostii, numai, nu înotam și cu timpul am trecut spre performanță, cumva, fără să-mi dau seama.

AV: Câți ani aveai când te-au dus prima dată într-un bazin de înot, îți mai amintești?

MG: Da, 5 ani și jumătate am avut, de la 10 ani merg cel puțin de cinci ori pe săptămână la bazin, cel puțin 6 ore zi stau la antrenamente.

AV: E foarte interesant ceea ce spui și înseamnă extraordinar de multă muncă acolo, în spate, așa că nu mă mai miră performanțele pe care le faci tu. Ai venit și cu câteva medalii, mi-ai spus, ele sunt doar câteva dintre ele. Te-aș mai întreba încă ceva foarte important mi se pare mie cum s-a împăcat școala cu sportul de performanță, pentru că tu acum ești student?

MG: Da sunt student în anul doi la Universitatea Babeș-Bolyai, studiez sport și performanță motrică și ce-o să mă fac când o să fiu mare, cum s-ar spune exact o să vreau să continui în domeniul înotului, doar că pe cealaltă margine, pe uscat, să îndrum eu sportivi înspre marea performanță, sper eu. Dar până atunci să îmi doresc să fac eu performanță și mai mare decât am făcut până la momentul actual.

AV: Asta înseamnă că ți-a plăcut și la școală?

MG: Da, mi-a plăcut, nu tot timpul pot să zic că mi-a plăcut, am avut parte de niște colegi, chiar pot să zic frumoși și buni.

AV: Când ai făcut primii pași spre performanță?

MG: Sincer să vă zic, nu știu când am făcut primul pas pe performanță, dar primele medalii le-am luat la 10 ani la primul Campionat Național. Am câștigat trei medalii de aur și un loc șase și de atunci tot timpul, adică nu a existat concurs să nu iau medalii, dar n-aș spune că de atunci a început performanța, pentru că nu există performanță la copii. Eu mai mergeam la bazin și mă jucam, nu mă antrenam neapărat. Uitându-mă înapoi cam pe la 15-16 ani, când am trecut la nivel de juniori, acolo cumva a crescut și nivelul foarte mult, pentru că am început să particip în străinătate și de acolo mi-am dorit să ajung la Jocuri Olimpice și să mă antrenez, așa ca la un job.

AV: Tu ești înalt, spuneai că ai 1,91m te ajută, asta?

MG: Evident te ajută acuma nu înseamnă că oricine este înalt va face performanța, te ajută foarte mult să fii înalt și cât de cât slăbuț, să zic așa, ca să poți să ai o flotabilitate cât mai bună. Dar repet, nu asta-i succesul, munca.Da, contează extraordinar de mult.

AV: Și îmi spuneai tu că în momentul în care mergi în vacanțe nu ești prieten cu apa, ceea ce m-a uimit și pe mine și pe colegii mei, toți mergem spre apa sărată, la mare, ce frumos e, înoți acolo un pic. Ei vine, înotătorul de performanță și spune, nu.

MG: Da, probabil pentru că stau foarte mult în apă. Nu neapărat pentru că în bazin dacă aș merge la o piscină îmi place și intru în apă și mai înot de plăcere, șș zice că nu-mi place feelingul. Nu-mi place apa sărată și e un feeling diferit. Nu simt apa bine și nu-mi place sentimentul.

AV: Să vorbim și despre Campionatele Naționale unde iată, ai avut un record național la proba de ștafetă la categoria plus 19 ani. În ce constă această probă de ștafetă și de ce a fost un record național când s-a întâmplat?

MG: S-a întâmplat în primul rând în aprilie 2023, împreună cu colegii mei de la CSM Constanța, acesta este clubul pentru care particip. Sunt mai multe tipuri de ștafete. Noi am înotat 4 ori 100m liber, ceea ce constă în înotarea a 4 ori a probei de 100m liber de fiecare sportiv și noi am reușit să facem un record național. Am fost foarte fericiți și mândri de performanțam asta nu pot să zic că ne așteptam neapărat a venit de la sine, cu multă muncă.

AV: Ești un bun coechipier care va să zică la un sport individual considerat cât de mult contează la ștafetă echipa?

MG: Da, contează foarte mult. Am înotat destul de multe ștafete cu echipa națională și cu clubul și la început nu mi se părea că contează foarte mult spiritul de echipă, pentru că până la urmă eu trebuie să înot tare și e un sport individual, dar cum am crescut și am început să ne cunoaștem mai bine și să devenim prieteni aș putea să zic, cumva te împinge de la spate și mereu am înotat mult mai bine decât aș fi înotat într-o probă normală în timpul unei ștafete.

AV: De ce ești legitimat la Constanța?

MG: Pentru că este un club foarte serios și pot să zic că-mi oferă condiții să pot trece la nivelul următor.

AV: Și cum te antrenezi dacă ești legitimat la Constanța?

MG: La Cluj, la Bazinul Olimpic și la Babeș.

AV: Se poate?

MG: Atâta timp cât vin rezultate se poate.

AV: Deci antrenorii sunt din Cluj, tu te antrenezi în Cluj, doar legitimația ta e de la Constanța. Le faci un mare favor, cred. Hai să ajungem și la Campionatele Europene. Îmi spuneai că anul trecut au fost mai multe lucruri bune și foarte, foarte bune. La Campionatele Europene de înot în bazin scurt ai obținut locul 17 la proba de 200m liber și locul 16 la 100m mixt, dar spuneai că ai participat și la o finală. Hai spune-ne povestea.

MG: Hai să începem cu povestea finalei pentru că e mai frumoasă. Am plecat cu foarte puține șanse și noi am mers, ne-am făcut treaba toți patru, în ștafetă am participat eu, David Popovici, Patric Dino și Alex Stoica și ne-am calificat pe ultimul loc în finală, noi am fost extraordinar de fericiți, parcă nu ne venea să credem și în final am reușit să ne îmbunătățim timpul cu aproape o secundă. Și asta a însemnat un nou record național la nivel de seniori pentru echipa României, ceea ce înseamnă că noi suntem cei mai buni care au existat în România.

AV: Deci ai avut un record și la național la ștafetă care va fi zică cu echipa și acum un al 2-lea record a fost:

MG: Da. Primul record este doar cu echipa, astea sunt două categorii separate, sunt niște recorduri pentru echipe și niște recorduri pentru ștafete naționale.

AV: Mihai, când mai ai timp de alte lucruri?

MG: De obicei duminica. Da am un program destul de plin, nu pot să zic că îmi displace. Îmi place să fiu ocupat, să nu stau, să pierd vremea și nu consider că la ora actuală am un program mult prea încărcat.

AV: Eu cred că ești angajat cu normă întreagă ca sportiv de performanță 6h zilnic, să te antrenezi?

MG: Și pe lângă facultate, dar nu consider că e prea mult. Mi se pare că îi ok, e o balanță nu simt că muncesc mult prea mult, muncesc corect.

AV: Există momente în care simți că nu mai poți?

MG: Da, tot timpul încerc să zic acuma-i greu zilele astea și încerc să mă refac pe parcurs, e important să fie o continuitate, chiar dacă ca orice om, ai zile mai grele e important să nu renunți.

AV: Îți dorești să rămâi în țară, să antrenezi?

MG: Nu ai de unde să știi ce-ți rezervă viața. Da, așa, în mare, în țară, aș vrea.

AV: Ce-ți place să faci în mod deosebit atunci când nu înoți?

MG: Ies cu niște prieteni mai apropiați, mai povestim ies și cu câinele la plimbare, de obicei în weekenduri. Încerc să mă detașezi de viața de sportiv și de rutină, ca să rup din monotonie și cumva să mă și reîncarc psihic.

AV: Ce ți-ar plăcea să se întâmple în sportul pe care îl practici?

MG: Mi-ar plăcea să ajung la Jocurile Olimpice.

Dirijoarea Simona Strungaru: Cu ocazia Galei Radio România, am descoperit voci foarte puternice | VIDEO
Interviuri vineri, 23 februarie 2024, 18:06

Dirijoarea Simona Strungaru: Cu ocazia Galei Radio România, am descoperit voci foarte puternice | VIDEO

Până la încheierea stagiunii, agenda este plină de evenimente pentru Big Band-ul Radio. Dirijoare a Big Band-ului Radio România, Simona...

Dirijoarea Simona Strungaru: Cu ocazia Galei Radio România, am descoperit voci foarte puternice | VIDEO
sotiile noastre
Interviuri vineri, 23 februarie 2024, 10:30

“Teatrul nu poate fi decât în fața ta! Azi, acum și aici!”. Interviu cu Răzvan Oprea

Cosmin Seleși, Răzvan Oprea și Lucian Ghimiși ți-au pregătit o comedie învăluită într-o notă de mister care cu siguranță te va ține în...

“Teatrul nu poate fi decât în fața ta! Azi, acum și aici!”. Interviu cu Răzvan Oprea
CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo
Interviuri marți, 13 februarie 2024, 08:00

CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo

Producția este una sută la sută clujeană. Filmul „Nuntă pe bani” este disponibil, de săptămâna trecută, pe platforma pe...

CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo
Trupa Vunk lansează un nou album și pleacă într-un turneu prin țară | VIDEO
Interviuri vineri, 9 februarie 2024, 18:22

Trupa Vunk lansează un nou album și pleacă într-un turneu prin țară | VIDEO

Intitulat „De luni până duminică”, materialul discografic va fi disponibil pe toate platformele de streaming începând din 16 februarie....

Trupa Vunk lansează un nou album și pleacă într-un turneu prin țară | VIDEO
Interviuri joi, 8 februarie 2024, 13:25

A ieșit de sub tipar ghidul Turistic al comunei Bistra | AUDIO

Ghidul Turistic al comunei Bistra, avându-l autor pe Vasile Timur Chiș a fost scos recent de sub tipar și prezintă potențialul turistic al...

A ieșit de sub tipar ghidul Turistic al comunei Bistra | AUDIO
Interviuri joi, 8 februarie 2024, 10:59

Interviu cu Ioana Borșan, fondatoarea Muzelui de Științe din Brașov

Experiențe inedite, multe informații interesante, dar și distracție promit cei care au pus bazele Muzeului de Științe din Brașov. La Brașov...

Interviu cu Ioana Borșan, fondatoarea Muzelui de Științe din Brașov
Interviuri miercuri, 7 februarie 2024, 13:21

CLUJ-NAPOCA: Karolina Pliskova, fost număr 1 mondial, vrea să câștige Transylvania Open

Karolina Pliskova, din Cehia, cea mai titrată jucătoare de la Transylvania Open, a învins-o cu scorul de 6-4; 7-6 pe jucătoarea austriacă Sinja...

CLUJ-NAPOCA: Karolina Pliskova, fost număr 1 mondial, vrea să câștige Transylvania Open
Interviuri marți, 6 februarie 2024, 14:52

CLUJ-NAPOCA: Centrul de tineret Unda 62 vrea să facă valuri de bine | AUDIO

Aproximativ 45 de metri pătrați, mobilați cu multă creativitate, canapele, rafturi pentru cărți și pentru jocuri, măsuțe de cafea, loc...

CLUJ-NAPOCA: Centrul de tineret Unda 62 vrea să facă valuri de bine | AUDIO