Ascultă Radio Vacanța Live

Dascăli constănțeni, de Ziua Mondială a Educației: “Cred că cea mai mare satisfacție a unui cadru didactic este să audă: Te iubesc, doamna!”

Cred că cea mai satisfacție a unui cadru didactic este să audă: Te iubesc, doamna, iar acest lucru trece peste orice barieră, indiferent de provocările zilei.” Declarația îi aparține educatoarei Cristina Șerban, director al Grădiniței cu program prelungit numărul 42 din Constanța. De Ziua Mondială a Educației, aceasta, dar și colegele sale vorbesc despre cum ar trebui să fie profesorul pe care orice copil, mai ales de vârstă mica, și l-ar dori la catedră.

Dascăli constănțeni, de Ziua Mondială a Educației: “Cred că cea mai mare satisfacție a unui cadru didactic este să audă: Te iubesc, doamna!”

Articol de Doina Sîrbu, 5 octombrie 2023, 08:08

Cu entuziasm și cu blândețe în privire, educatoarea Alina Alexandra Belcea de la Gradinița cu program prelungit, numărul 42 din Constanța ne povestește despre profesia sa, în care zi de zi descoperă și șlefuiește talentele nebănuite ale celor mici. Mama sa i-a fost model și inspirație în alegerea acestei profesii,  în urmă cu 15 ani.

La mine, traiectoria a fost destul de simplă, în contextul în care mama mea este cadru didactic și, deși nu tocmai din copilărie am simțit menirea aceasta, în timp, și mai ales în clasa a VIII-a când a trebuit să îmi aleg colegiul, liceul de care să aparțin, am optat pentru Colegiul Național Pedagogic. Cred că mi-a fost insuflată foarte mult din partea mamei, dragostea pe care a arătat-o ea de fiecare dată copiilor, cred că a fost transmisă. Nu cred, sunt sigură că a fost transmisă și dedicarea și implicarea de care a dat dovadă de fiecare dată m-au determinat și pe mine să merg pe același drum”, spune educatoarea Alina Alexandra Belcea.

Cum trebuie să fiți în fața celor mici?

Fiecare dintre noi avem zile mai bune și mai puțin bune, însă în fața copiilor nu-ți permiți să dai mai puțin de sută la sută. La noi, la mine, tot timpul viața se împarte în două categorii, viața pe care o am acasă și viața profesională în care sunt un cu totul alt om, astfel că eu, la serviciu, las orice grijă, orice problemă, orice supărare de acasă, iar la grădiniță dau sută la sută din ceea ce pot, sau încerc să dau sută la sută din ceea ce sunt”, ne-a mai mărturisit educatoarea Alina Alexandra Belcea.

Cum vă simțiți dumneavoastră în mijlocul copiilor?

În învățământul preșcolar noi avem marele avantaj de a ne putea juca, de a ne putea juca cu emoțiile lor, cu stările pe care ni le transmit ei. Dacă în învățământul primar și gimnazial  se pune mare accent pe cunoștințele transmise, noi, în schimb, punem mare accent pe starea de spirit, pe emoție și atunci lucrurile acestea sunt pentru noi mult mai ușoare”, a mai precizat educatoarea Alina Alexandra Belcea.

Ce trebuie să știe un copil de 3-4 ani, care vine pentru prima dată la grădiniță? Ce lecție este cu adevărat importantă pentru el?

Că este ascultat și apreciat, așa cum este el, indiferent că este mai plângăcios, că este mai morăcănos, că este mai nervos, mai activ, este apreciat în egală măsură ca oricare alt copilaș din grupa lui”, a mai adăugat educatoarea Alina Alexandra Belcea.

Tot din dragoste necondiționată față de copii, și-a ales profesia de educator și dascălul Angela Cloșcă. În fiecare zi poate fi actor, psiholog, mamă, asistent sau pompier, dacă e nevoie, ne mărturisește aceasta zâmbind.

Cred că mi-am putut da seama că sunt pe drumul cel bun abia atunci când am încheiat un an școlar printre cei mici, când mi-am dat seama că feedback-ul pe care îl primeam de la ei era pozitiv, erau multe îmbrățișări, felicitări și TE IUBESC, destul de des și am zis – cred că sunt pe drumul cel bun. Mi-au plăcut copiii dintotdeauna, dar ei mi-au confirmat că sunt pe drumul cel bun. N-am avut pe nimeni înainte cu o astfel de experiență, practic, sunt prima din familia mea care a îmbrățișat  această profesie și după mine am mai atras-o și pe sora mea și probabil dragostea pentru copii a fost piatra de temelie pentru această carieră”, ne mărturiseşte educatoarea Angela Cloșcă.

Cu siguranță aveți foarte multe amintiri, dar care este cea mai frumoasă trăită alături de cei mici?

Toate sunt importante pentru că fiecare amintire vine cu emoția ei, cu trăirea ei și pentru noi, fiecare copil este important, este prioritizat și iubit așa cum este el. Practic, noi suntem norocoasele sorții pentru că beneficiem în fiecare zi de ceea ce este mai frumos, dacă știm să apreciem frumosul. Frumos găsim în orice gest, în orice activitate și în orice rezultat al zilei. Când tragi linie și pleacă copilul fericit, e deja un câștig și un mare cadou”, a spus educatoarea Angela Cloșcă.

Ce învățați dumneavoastră de la copii? Noi, cei mari, învațăm și de la cei mici.

Învățăm să fim sinceri, învățăm să fim deschiși, să ne exprimăm emoțiile, să fim empatici”, ne mai spune educatoarea Angela Cloșcă.

Aș dori să le transmiteți un sfat dascălilor care acum se află pe băncile școlii și care își doresc o carieră în învățământ. Ce ar trebui să știe înainte să ajungă la catedră?

Că este o profesie unde trebuie să fii dispus să oferi fără să aștepți ceva în schimb, să fii responsabil și să fii capabil de absolut orice. Să ai toate calitățile. Trebuie să fii de la actor, mamă, doctor, pompier dacă e nevoie, orice, orice meserie trebuie să o aplici pentru că aici ești pun în toate ipostazele și trebuie să iei măsuri, pe moment, în favoarea copilului”, ne-a mai mărturisit educatoarea Angela Cloșcă.

Educatoarea Cristina Șerban, profesor pentru învățământul preșcolar și director al Grădiniței cu program prelungit numărul 42 Constanța, ne spune că misiunea educatorilor este esențială  pentru că ei creează prima legătură cu ceea ce va deveni copilul în viață.

Pentru mine, profesia de educator înseamnă dragoste necondiționată. Cred că suntem cea mai importantă verigă din sistemul de învățământ, suntem oamenii care creăm prima  legătură cu ceea ce va deveni copilul în viață. Acesta este crezul cu care eu plec în fiecare zi de acasă, de a oferi și primi dragoste necondiționată. Copiii sunt cei mai sinceri, copiii de vârstă preșcolară! Cred că cea mai satisfacție a unui cadru didactic este să audă: “Te iubesc, doamna, iar acest lucru trece peste orice barieră, indiferent de provocările zile”, satisfacția este pe măsură când primești un “te iubesc, doamna” și când oferi și primești dragoste necondiționată”, ne spune Cristina Șerban, directorul Grădiniței nr. 42.

Atunci vă dați seama că ceea ce faceți dumneavoastră a ajuns la inima celor mici și că sunteți acolo omul potrivit la locul potrivit?

Cu siguranță, niciuna dintre noi, cadrele didactice din învățământul preșcolar, nu am putea face această meserie dacă nu am fi capabile de dragoste necondiționată, indiferent de statutul copilului cu care interacționăm. În învățământul de masă vin copii cu nevoi speciale, vin copii din medii defavorizate. În cele două grădinițe unde sunt eu director, colegele mele nu și-au pus problema că nu vor primi sau nu vor lucra la clasă cu un astfel de copil. Nu se poate să lucrezi, nu ai putea să profesezi 15, 22 de ani, cum am eu în învățământul preșcolar, dacă nu te apleci la nivelul copilului, nu comunici de la nivelul lui, dacă nu încerci să îl înțelegi zi de zi și să-l faci să înțeleagă că aici e un loc unde se poate simți bine și că nu are de ce să trăiască niște anxietăți”, spune Cristina Șerban, directorul Grădiniței nr. 42.

Ion Heliade Rădulescu spunea «Fără școală să nu aștepte nimeni nici părinți buni, nici fii buni, și prin urmare nici stat bine organizat și bine cârmuit și păstorit». Ziua Mondială a Educaţiei – 5 octombrie – este sărbătorită în peste 200 de țări începând din anul 1994. A fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO și Organizaţia Internaţională a Muncii privind statutul profesorilor”.

Îmi doresc să ne respectăm cu toţii valorile. Am observat că în ultimul timp se pierde destul de mult acest concept şi se pune destul de mult accent pe nonvalori. Al doilea mesaj este de a preţui şi de a respecta în aceeaşi măsură persoanele care ne oferă educaţie, pornind din familie, de la părinţi, bunici, fraţi, surori, vecini, chiar şi oamenii de pe stradă. Oricine ne poate oferi un moment de educaţie, este important să-l respectăm şi să-l apreciem şi noi, la rândul nostru, să devenim model de om educat”, a transmis educatoarea Alina Alexandra Belcea.

Interviu realizat de Silvia Pascale

CLUJ-NAPOCA: Scena de dans se mută în apartament, cu spectacolul 404: noise [AUDIO/ FOTO]
Interviuri luni, 27 noiembrie 2023, 14:47

CLUJ-NAPOCA: Scena de dans se mută în apartament, cu spectacolul 404: noise [AUDIO/ FOTO]

Conflictele vin deseori din diferențe de percepție. De aceea, tinerii artiști de la Non Centru de arte performative și-au propus (și realizat)...

CLUJ-NAPOCA: Scena de dans se mută în apartament, cu spectacolul 404: noise [AUDIO/ FOTO]
Folclorul maramureșean, pe ritmuri moderne | AUDIO & FOTO
Interviuri duminică, 26 noiembrie 2023, 13:00

Folclorul maramureșean, pe ritmuri moderne | AUDIO & FOTO

Versurile lui Gavrilă Dunca îmbină expresii autentice ale Maramureșului sau piese foarte cunoscute, pe ritmuri de rap, reușind astfel să...

Folclorul maramureșean, pe ritmuri moderne | AUDIO & FOTO
Placido Domingo jr, povestea unei vieți în acorduri magice: Interviu cu fiul celei mai mari voci din lumea operei
Interviuri duminică, 26 noiembrie 2023, 09:55

Placido Domingo jr, povestea unei vieți în acorduri magice: Interviu cu fiul celei mai mari voci din lumea operei

Placido Domingo jr. va străluci pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, duminică, 26 noiembrie, de la ora 20, în cadrul concertului „Muzică...

Placido Domingo jr, povestea unei vieți în acorduri magice: Interviu cu fiul celei mai mari voci din lumea operei
Ce mai citim: ”Interior zero”, recomandarea bibliotecarului | AUDIO
Interviuri duminică, 26 noiembrie 2023, 09:45

Ce mai citim: ”Interior zero”, recomandarea bibliotecarului | AUDIO

Cititorul devine captivul vocii protagonistei, care îi va răsună multă vreme în gând după încetarea lecturii. Momentele de tensiune, scenele...

Ce mai citim: ”Interior zero”, recomandarea bibliotecarului | AUDIO
Interviuri joi, 23 noiembrie 2023, 13:50

Cum a ajuns aproape de faliment singura cafenea socială din Transilvania | AUDIO

Visul lui Lucian Butnaru, antreprenor cu deficienţe de vedere, a fost să înfiinţeze o cafenea unde să ofere oportunităţi de muncă pentru...

Cum a ajuns aproape de faliment singura cafenea socială din Transilvania | AUDIO
Interviuri marți, 21 noiembrie 2023, 11:45

Incluziv: 5 jocuri educaţionale pentru copiii nevăzători | AUDIO & FOTO

Partea bună a jocurilor educaţionale e că reuşesc să strecoare informaţii şi competenţe pe sub barierele reticenţei. De exemplu, un copil...

Incluziv: 5 jocuri educaţionale pentru copiii nevăzători | AUDIO & FOTO
Interviuri sâmbătă, 18 noiembrie 2023, 13:20

Viața jurnalistului BBC, Dorian Galbinski, povestită în detalii uluitoare

Ştiri online - Radio...

Viața jurnalistului BBC, Dorian Galbinski, povestită în detalii uluitoare
Interviuri vineri, 17 noiembrie 2023, 14:39

Târgul de Crăciun de la Sibiu se extinde și deschide sezonul de iarnă cu noutăți

Astăzi începe Târgul de Crăciun de la Sibiu, iar până pe 2 ianuarie 2024 atmosfera de sărbătoare nu părăsește Piața Mare a orașului. Mai...

Târgul de Crăciun de la Sibiu se extinde și deschide sezonul de iarnă cu noutăți