Ascultă Radio Vacanța Live

CLUJ: Oră de educație fizică altfel | AUDIO & FOTO

La 56 de km de Cluj și la 6 km de Huedin în comuna Sâncraiu, elevii de la Școala Ady Endre se bucură de ore de educație fizică altfel, și asta datorită unei bazei sportive multifuncționale, a unei săli de sport, a unui bazin de înot semi-olimpic, și mai nou, a unui patinoar acoperit auto-sustenabil, recent deschis în incinta școlii, care funcționează tot timpul anului.

CLUJ: Oră de educație fizică altfel | AUDIO & FOTO

Articol de Carmen Sas, 22 ianuarie 2024, 13:45 / actualizat: 22 ianuarie 2024, 17:38

Cum este atmosfera la o oră de educație fizică:

Suntem la școala din comuna Sâncraiu la ora de educație fizică, oră care se desfășoară pe patinoar.

Rodica Tulbure: Domnule profesor, cum e să faci ora de educație fizică pe patine?

De 15 ani când am început să fiu profesor nu am gândit niciodată că o să am patinoar sau bazin sau sală de sport încălzită sau un teren multifuncțional. Deci aici la Sâncraiu, la 50 de km de Cluj, avem așa ceva și orele de educație fizică acuma nu ajung, 2 ore pe săptămână, copiii vor patru sau cinci să fie numai în patine și să patinăm toată ziua.

Rodica Tulbure: Cum au început lecțiile de patinaj pentru că nu toată lumea s-a născut pe patine?

Prima dată când începem orele reglăm patinele să fie comode pentru toată lumea. După aceea ne încălzim un pic și după învățăm cum se cade ca să nu se întâmple ceva accidente, după aceea accelerăm să învățăm ceva.

Rodica Tulbure: Marea majoritate a copiilor patinează, sunt elevi în ce clasă cei care sunt acum la ore?

Este clasa a 2-a și clasa a 7-a.

Rodica Tulbure: E un patinoar cu covor sintetic. E un pic mai special decât patinoarele cu care noi suntem învățați, cele cu gheață?

Da. Altă tehnică trebuie decât la gheață, asta trebuie să învățați 2-3 ore și după aceea organismul și corpul știe ce trebuie să facă. Avem timp de acomodare ca să învățăm, toată lumea să aibă același nivel și vrem să facem aici în școală hochei sintetic. Avem deja porțile mobile și am verificat unde putem să găsim echipamentele de hochei sintetic, nu de hochei normal.

La școala din Sâncraiu se pot practica aproape toate sporturile, pe lângă patinaj, înot, fotbal, baschet, cross, șah, tenis de masă, elevii pe perioada iernii învață și schi fond, spune profesorul de educație fizică, Csüdöm Norbert:

De 30 de ani facem schi fond în școala asta și chiar am fost cu copiii la un cantonament la Beliș. Periodic facem și patinoarul, periodic facem și bazinul, fotbal, cross și schi fond, dar trebuie să ținem și ore de educație fizică normală.

Rodica Tulbure: Practic nu te plictisești la orele de educație fizică aici pentru că activitățile sunt variate.

Tocmai ai ieșit de pe patinoar. Cum e să patinezi?

Îmi place.

Rodica Tulbure: E un pic mai interesant aici, pe patinoar decât pe gheață?

Da e un pic mai interesant, pentru că nu merge așa ca și pe gheață, aici merge mai greu.

Rodica Tulbure: Și aici poți să faci piruete?

Da.

Rodica Tulbure: Ai învățat să faci?

Încă nu.

Rodica tulbure: Tu patinezi?

Da

Rodica Tulbure: Cum e să vă petreceți orele de educație fizică la patinoar?

Păi ne simțim foarte liberi, foarte bine, ne place tare.

Rodica Tulbure: Ce-ți place mai mult să faci la ora de educație fizică?

Să patinez și să înot.

Rodica Tulbure: Dacă ar fi să ne explici cum se patinează pe acest patinoar cu suprafața sintetică, ce ai putea să ne spui? Ce trebuie să știm în momentul în care intrăm pe patinoar?

Trebuie să știm să ne controlăm să nu cădeam și cel mai important e să știți că nu alunecă așa ca și cum mergi pe gheață. Nu alunecă așa de tare.

Rodica Tulbure: Pe tine cum te cheamă?

Levente

Rodica Tulbure: Și pe tine?

Alesia

Rodica Tulbure: Suntem pregătiți să ne punem patinele în picioare și intrăm pe gheață?

Da.

Cei peste 200 de copii ai comunei Sâncraiu, dar și localnicii și turiștii ce vin să viziteze comuna beneficiază de primul patinoar acoperit din județul Cluj.

Fondurile europene obținute de autoritățile comunei Sâncraiu de-a lungul anilor au fost folosite nu doar în crearea unei infrastructuri în folosul cetățenilor din cele cinci sate ale comunei, ci și în reabilitarea și amenajarea școlii Ady Endre existente în Sâncraiu.

Elevii care învață aici se bucură de o bază sportivă, un bazin de înot semiolimpic, un campus școlar ce cuprinde o bucătărie, o sală de mese și un internat cu 48 de locuri. Și cea mai nouă investiție, patinoarul acoperit auto-sustenabil.

O investiție de 700.000 euro, din care două sute de mii de euro sunt fonduri europene nerambursabile, restul fondurilor fiind asigurate prin Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum.

Ce cuprinde acest patinoar ne spune primarul comunei, Póka Andrei-Gheorghe:

Acest patinoar cuprinde o suprafață de 340m² de suprafață de teren, este o suprafață sintetică care se montează ca și puzzle-ul și este ușor de întreținut și mentenanța este ieftină. Clădirea totală este de 600m² cuprinde vestiare băieți, fete, un spațiu tehnic unde sunt depozitate cele 50 de perechi de patine cu mașină de ascuțit, evident, toalete și o încăpere de prim ajutor.

Rodica Tulbure: Pentru acest patinoar e nevoie de patine speciale sau se pot folosi patinele de gheață?

Nu se pot folosi patinele de gheață. Sunt patine speciale care se ascut aici la fața locului, pentru că trebuie ascuțite într-un anumit fel ca pe această suprafață sintetică să poată aluneca.

Rodica Tulbure: Patinoarul înțeleg că este deschis și pentru publicul larg, nu numai pentru elevii școlilor care vin să ia lecții.

Acuma sigur că ăsta este scopul pentru toată microregiunea și nu numai, da, sunt în curs de obținere niște avize și autorizații de stingere a incendiilor. Administrativ trebuie să rezolvăm și evident că o să dăm în administrare și acest patinoar al școlii, cum am procedat și cu bazinul și dânșii vor administra. Sigur că această investiție a fost primordială și prima dată se folosește de către cei care frecventează cursurile școlii locale, dar evident după masă și în weekend este pentru publicul larg.

Rodica Tulbure

CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo
Interviuri marți, 13 februarie 2024, 08:00

CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo

Producția este una sută la sută clujeană. Filmul „Nuntă pe bani” este disponibil, de săptămâna trecută, pe platforma pe...

CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo
Trupa Vunk lansează un nou album și pleacă într-un turneu prin țară | VIDEO
Interviuri vineri, 9 februarie 2024, 18:22

Trupa Vunk lansează un nou album și pleacă într-un turneu prin țară | VIDEO

Intitulat „De luni până duminică”, materialul discografic va fi disponibil pe toate platformele de streaming începând din 16 februarie....

Trupa Vunk lansează un nou album și pleacă într-un turneu prin țară | VIDEO
A ieșit de sub tipar ghidul Turistic al comunei Bistra | AUDIO
Interviuri joi, 8 februarie 2024, 13:25

A ieșit de sub tipar ghidul Turistic al comunei Bistra | AUDIO

Ghidul Turistic al comunei Bistra, avându-l autor pe Vasile Timur Chiș a fost scos recent de sub tipar și prezintă potențialul turistic al...

A ieșit de sub tipar ghidul Turistic al comunei Bistra | AUDIO
muzeul de stiinte brasov
Interviuri joi, 8 februarie 2024, 10:59

Interviu cu Ioana Borșan, fondatoarea Muzelui de Științe din Brașov

Experiențe inedite, multe informații interesante, dar și distracție promit cei care au pus bazele Muzeului de Științe din Brașov. La Brașov...

Interviu cu Ioana Borșan, fondatoarea Muzelui de Științe din Brașov
Interviuri miercuri, 7 februarie 2024, 13:21

CLUJ-NAPOCA: Karolina Pliskova, fost număr 1 mondial, vrea să câștige Transylvania Open

Karolina Pliskova, din Cehia, cea mai titrată jucătoare de la Transylvania Open, a învins-o cu scorul de 6-4; 7-6 pe jucătoarea austriacă Sinja...

CLUJ-NAPOCA: Karolina Pliskova, fost număr 1 mondial, vrea să câștige Transylvania Open
Interviuri marți, 6 februarie 2024, 14:52

CLUJ-NAPOCA: Centrul de tineret Unda 62 vrea să facă valuri de bine | AUDIO

Aproximativ 45 de metri pătrați, mobilați cu multă creativitate, canapele, rafturi pentru cărți și pentru jocuri, măsuțe de cafea, loc...

CLUJ-NAPOCA: Centrul de tineret Unda 62 vrea să facă valuri de bine | AUDIO
Interviuri luni, 5 februarie 2024, 14:49

Înotătorul Mihai Gergely: Mi-ar plăcea să ajung la Jocurile Olimpice

Tânărul clujean este legitimat la un club din Constanța. În vârstă 21 de ani, Mihai Gergely practică înotul de la 5 ani. Tânărul clujean...

Înotătorul Mihai Gergely: Mi-ar plăcea să ajung la Jocurile Olimpice
Interviuri duminică, 4 februarie 2024, 23:15

Viața de actor din spatele păpușilor

”Scufița Roșie”, ”Fata babei și a moșneagului”, ”Vrăjitorul din Oz” sau ”Robin Hood” sunt doar câteva dintre poveștile...

Viața de actor din spatele păpușilor