Ascultă Radio Vacanța Live

CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo

Producția este una sută la sută clujeană.

CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo

Articol de Radio Vacanța, 13 februarie 2024, 08:00 / actualizat: 13 februarie 2024, 12:41

Filmul „Nuntă pe bani” este disponibil, de săptămâna trecută, pe platforma pe Netflix.

Cel mai recent lungmetraj al lui Mircea Bravo, o producție sută la sută clujeană, care încă din prima zi a devenit cel mai vizionat film românesc pe platformă, începe cu o afirmație puțin surprinzătoare: „Acest film a fost făcut cu ajutorul lui Dumnezeu”.

Mircea Bravo: Pentru că doar Dumnezeu știe cum am făcut filmul ăsta!

Anca Brășfălean: Care ar fi explicația succesului Nuntă pe bani, răspund cât se poate de serios Mircea Bravo și Cristi Ilișuan:

Mircea Bravo: Ne place să abordăm subiecte pe care le stăpânim, adică de asta poate facem filme despre mafioți, că nu prea am fost în lumea aia, dar lumea nunților o cunoșteam destul de bine și odată cu experiența mea și Cristia a făcut nuntă în 2016, cumva ne-am bătut de toate chestiile astea cu prăjituri, cu DJ-ei, cu închiriat masa, cu toate costurile astea. Într-adevăr le-am simțit cumva, am simțit durerea cheltuielilor și mi-am dat seama că toată lumea ar putea empatiza cu subiectul și automat a fost mai ușor să le transpunem. Și am avut noroc și că în toate colaborările noastre mulți oameni din domeniu ne-au dat tot felul de situații reale pe care le-am pus în film. Ne-am dat seama că în preajma nunții femeia poate devine mai agitată și sunt multe situații în care poate soția vine și zice hai să divorțăm cu o zi înainte de nuntă și chiar asta am băgat-o în film, adică sunt multe chestii reale, de asta cred că filmul a fost primit foarte bine pentru că îi real.

Anca Brășfălean: Ce le-a plăcut mai mult lui Mircea și lui Cristi la filmul Nuntă pe bani?

Mircea Bravo: Ce e super mișto la film e faptul că-s mai mulți oameni care vin împreună și își pun energia, adică e o atmosferă pe care am mai trăit-o eu când eram în liceu și eram mai tânăr sau așa mi se pare mie, că-s nostalgic, dar fiind pe set, fiind 30 de oameni, 40 de oameni, la situațiile cu nunțile, cum ziceam 150-200 de oameni și o atmosferă plăcută, pentru că mulți de la București, oameni pe partea tehnică, care au venit și au spus: să știți, băieți, că numai la voi e atmosfera asta, pentru că poate cumva nu neapărat gen hai să se întâmple și hai să ne bucurăm, că de aia ne băgăm banii, că dacă nu rămâneam cu banii și eram nemulțumiți, ne plăcea atmosfera aia. Adică probabil asta simt și nu știu, jucătorii de fotbal, când sunt într-un meci important, ceva contratimp, există o miză, trebuie să facem pentru oameni, să fie bine.

Cristi Ilișuan: Și mie mi se pare că filmul are o energie specială, adică nu neapărat poți să pui mâna pe ceva, bă scena aia face tot filmul. Mi se pare că tot filmul are o energie deosebită. Eu cred că în momentul în care faci un lucru și pui energia ta bună în lucrul ăla, oamenii care se vor bucura de lucrul respectiv vor simți și ei energia asta și ne-am simțit ca într-o familie când când am lansat prima dată filmul. Actorii, fiecare dintre ei au intrat foarte bine în rol și chiar au fost scene la care am improvizat total și multe dintre scenele, de exemplu de la când mergea mirele la mireasă acasă sau la mire acasă cumva s-au construit organic pe ideile actorilor și a fost foarte, foarte interesant, pentru că într-un mediu de genul ăsta, în care toată lumea e liberă și se simte bine, poți să și fii liber, să vii cu idei. Eu consider că e un mușchi chestia asta cu comedia, adică nu e un talent deosebit cu care te naști, ci dacă lucrezi mult în direcția asta vei dobândi, exact ca la sală, când mergi să faci mușchi. Aici vei găsi idei mai bune de fiecare dată când te vei antrena și vei scrie sketch-uri, bucăți de comedie.
Anca Brășfălean: E greu să-i faci pe oameni să râdă?
Mircea Bravo: Eu cred că am un ușor avantaj, cumva, lumea deja mă cunoaște, știe că io-s Bravo, trebuie să râd la el, au o predispoziție și cred că contează ideea că-s o figură cunoscută… Eu îmi cunosc cât de cât abilitățile, știu că îmi place să joc rolul ăsta de persoană mai submisivă, am și o față de prost care mă ajută și probabil oamenilor le e mai ușor să râdă. Noi am învățat chestia asta din online, că oamenii preferă un om într-o situație inferioară decât să fiu conducătorul lumii în care nu știu câți se vor regăsi. Cred că toți au o bucățică în ei din Mircea ăla care vrea să facă nuntă și la fiecare dată când iubita alegea o prăjitură mai scumpă: ”Ioi, dar trebuie prăjitura aia mai scumpă?” Adică cumva împart elementul ăsta de a te regăsi în situația respectivă.
Cristi Ilișuan: De fapt, noi mergem spre autoironie, asta cred că e foarte eficientă în comedie, și mai puțin pe umorul de personaj, mai mult pe umorul de situație și asta am încercat să facem, să aducem situații în care toată lumea a fost într-un fel sau altul și altfel trăiești cumva, altfel ești dispus să râzi în momentul în care recunoști ceva de acolo.
Anca Brășfălean: Mesajul filmului, în două vorbe:
Mircea Bravo: Cred că să-ți dai seama cine ești și să o accepți cât mai public chestia asta. Toți avem niște apucături de a ne da în spectacol, în momentul în care ni le acceptăm, cumva, îi mai sănătos pentru noi să ne cunoaștem.

Anca Brășfălean: Planurile au fost deja făcute. Următorul film, Moartea în vacanță, a fost deja filmat. La ce să ne așteptăm de la un asemenea titlu?

Cristi Ilișuan: Nu vrem să zicem prea mult despre poveste, dar putem să zicem cine-s protagoniștii: e Mircea, e Costel Bojog și Maria Popovici, doi comedianți de succes de la București. Practic, ce am vrut să facem a fost să lărgim aria de oameni care să ne urmărească. Noi credem că umorul nostru, pe care l-am explorat la Mirciulică și la Nuntă pe bani, a cuprins mare parte din Ardeal și foarte multă parte din București dar cred că diferențele culturale între regiuni sunt destul de mari și cred că ceea ce e amuzant aici s-ar putea să nu fie atât de amuzant în sud. Și proiectul nostru ambițios la Moartea în vacanță e să facem o unire a umorului și la cum arată filmul în momentul ăsta, probabil că o să se râdă hohote.

Mircea Bravo: În spatele acestui nume interesant, Moartea în vacanță, credem că umorul negru are o componentă care poate mulți și-au inhibat-o mult timp și acum așteaptă o situație, o supapă în care să se poată descătușa. Și cred că filmul acesta este oportunitate perfectă să ai voie să râzi de absolut orice subiect. Asta e credința și a mea și a lui Cristi – dacă ai de ales între a plânge de un subiect sau a râde, mai bine râzi de acel subiect. 

Text/audio/foto: Anca Brășfălean/Bianca A. Câmpeanu
YUKA, cu cea mai recentă piesă a sa, ”Tu”, la Radio Oltenia-Craiova (VIDEO)
Interviuri joi, 4 aprilie 2024, 14:28

YUKA, cu cea mai recentă piesă a sa, ”Tu”, la Radio Oltenia-Craiova (VIDEO)

La Radio România Oltenia Craiova, YUKA a vorbit despre proiectele muzicale în care este implicată, despre pasiunile sale, dar și despre prima...

YUKA, cu cea mai recentă piesă a sa, ”Tu”, la Radio Oltenia-Craiova (VIDEO)
Radu Ștefan Bănică, despre numele său de familie: O carte de vizită, dar și o responsabilitate | VIDEO
Interviuri sâmbătă, 23 martie 2024, 12:53

Radu Ștefan Bănică, despre numele său de familie: O carte de vizită, dar și o responsabilitate | VIDEO

La Radio România, artistul a vorbit despre proiectele muzicale în care este implicat, despre pasiunile sale, despre spectacolele în care joacă....

Radu Ștefan Bănică, despre numele său de familie: O carte de vizită, dar și o responsabilitate | VIDEO
Mihail: Clujul este a doua casă a mea | VIDEO
Interviuri sâmbătă, 16 martie 2024, 11:44

Mihail: Clujul este a doua casă a mea | VIDEO

Artistul a fost prezent în studioul Radio România Cluj, care a sărbătorit 70 de ani. Radio România Cluj a împlinit, vineri, 70 de ani de la...

Mihail: Clujul este a doua casă a mea | VIDEO
Biblioteca eparhială din Episcopia Caransebeşului 8
Interviuri miercuri, 13 martie 2024, 15:30

Biblioteca eparhială din Episcopia Caransebeşului, accesibilă publicului larg

Cea mai veche unitate bibliografică din biblioteca eparhială este o carte liturgică calvină, tipărită la Geneva în anul 1537. Biblioteca...

Biblioteca eparhială din Episcopia Caransebeşului, accesibilă publicului larg
Interviuri marți, 5 martie 2024, 17:43

Mira a lansat piesa “Dor de tine” pe Sens Unic, la Radio România Oltenia – Craiova

...

Mira a lansat piesa “Dor de tine” pe Sens Unic, la Radio România Oltenia – Craiova
Interviuri marți, 27 februarie 2024, 12:41

DOMINO, despre noul single ”Blue” și planuri de viitor | AUDIO

Artistul a fost invitatul ediției de marți a emisiunii Sens Unic de la Radio România Oltenia Craiova. Producător, compozitor și pianist, DOMINO...

DOMINO, despre noul single ”Blue” și planuri de viitor | AUDIO
Interviuri marți, 27 februarie 2024, 08:15

Interviu: JUNO și Eva Timush au lansat piesa „Imuni la bine”

Artist complet, JUNO scrie, cântă, dansează și trăiește muzică. Are multiple colaborări cu artiști precum Smiley, Feli, Raluka, Nicole...

Interviu: JUNO și Eva Timush au lansat piesa „Imuni la bine”
Interviuri sâmbătă, 24 februarie 2024, 10:30

Interviu cu Adi Istrate: „Nu mă gândeam niciodată că Totul meu va ajunge la acest nivel”

Adi Istrate a fost pe Sens Unic, la Radio România Brașov. Piesa artistului, „Totul meu” este cea mai folosită piesă din aplicația TikTok în...

Interviu cu Adi Istrate: „Nu mă gândeam niciodată că Totul meu va ajunge la acest nivel”