Ascultă Radio Vacanța Live

Bucate alese pentru masa de Crăciun

Crăciunul 2023 e aproape și simți deja mirosul de cozonac în aer, nu-i așa? E acel moment al anului când fiecare dintre noi face tot posibilul să impresioneze familia și prietenii, dar în același timp să păstreze tradițiile care fac Crăciunul atât de special. 

Bucate alese pentru masa de Crăciun

Articol de Radio Vacanța, 23 decembrie 2023, 13:57

Crăciunul 2023 e aproape și simți deja mirosul de cozonac în aer, nu-i așa? E acel moment al anului când fiecare dintre noi face tot posibilul să impresioneze familia și prietenii, dar în același timp să păstreze tradițiile care fac Crăciunul atât de special. 

Când vine vorba despre sărbătoare, sunt importante și preparatele cu care îi întâmpinăm pe cei dragi și pe colindătorii, dar și modul în care decorăm casa și masa.

Bucătăresele cu experiență și specialiștii în ale bucătăriei ne sfătuiesc să calculăm atent cantitățile preparate, în funcție de numărul de persoane pe care îl așteptăm la masa, iar aprovizionarea se face din timp. Pentru a reuși să terminăm cu toate pregătirile și să fim capabili să ne și bucurăm, gătitul se face în etape, în avans cu una, două zile față de ziua de Craciun sau Ajun. Cozonacii se coc cu maximum 24 de ore înainte de a fi serviți, iar torturile cu frișcă sau cu creme sensibile își schimbă gustul dacă stau 2-3 zile la frigider.

Cele mai importante feluri gătite pentru masa de Crăciun, la români, sunt: aperitivele, sarmalele, răciturile, salata de boeuf, mezelurile de casă și cozonacii.

Despre cum pregătim masa de Crăciun astfel încât să fie de toate și nu prea mult, dar și ce oferim copiilor, bun de mâncare într-o perioadă în care primesc multe dulciuri, am aflat de la Chef Sorin Berar:

Ce aș vrea să recomand de la început să nu lipsească de la masa de sărbători salata, să aveți și o ciorbă acrișoară, o friptură asortată, care de obicei nu lipsește în perioada sărbătorilor. Nu pot lipsi, bineînțeles, de pe masa de Crăciun sarmalele cu puțină afumătură. Acestea ar fi indicate ca să nu ne fie prea grele pentru digestie, fără smântână, sau cu puțin hrean lângă cum doriți. Iarăși cantitatea este foarte importantă.

O piftie, o piftie știm că este slab calorică, deci este binevenită. O felie de cozonac sau de tort, dar nu și prăjitură și tort și cozonac, și creme și dulciuri, prea multe pentru sărbători, mai ales că unii au ținut post.

Să nu uităm de lucrul acesta trecerea se face foarte lent, de la perioada de post, la perioada de a intra normalitate cu mâncarea. Trebuie să avem grijă la cantități, la gramajul porților.

Vă sfătuiesc să faceți porții mici, să faceți mâncare diversificată, să vă gândiți că într-un timp relativ scurt și compresat veți mânca destul de mult ca și gramaj, ce nu este indicat pentru organismul nostru.

Este bine venit și un pahar de vin roșu, sec, care știm că nu face rău, un digestiv celor care le place la sfârșitul mesei, nu la începutul mesei.

Perioada sărbătorilor este o perioadă foarte aglomerată, o perioadă în care vuietul acesta prin magazine, prin supermarket-uri pentru cumpărături este stres, dar dacă știm să ne organizăm, evităm cât posibil acest stres care nu este deloc benefic pentru nimeni. Faceți o listă în care să țineți cont să evitați risipa și excesul. Nu se termină preparatele, nu se termină produsele, deci trebuie să sărbătorim, dar să ne bucurăm de sărbători, nu să trecem în partea cealaltă care nu este deloc benefică pentru noi.

Nu uitați pe listă să treceți legume și fructe, carne, brânzeturi, să fie un meniu echilibrat. Din fiecare câte puțin. Facem o listă în funcție de numărul de persoane de la masă. Trebuie să ținem cont de ce dorim să gătim. Sunt ingrediente care le putem lua din timp legumele, fructele le putem lua cu 2-3 zile înaintea cărnurilor și a preparatelor care sunt mai perisabile și care le lăsăm pe ultimele zile înainte de sărbători. Dar să ne organizăm în așa fel să nici nu ne aglomerăm, să muncim atunci să fim terminați de obosiți și să nu ne mai putem bucura de aceste sărbători.

Să nu uităm de cei mici. Este o perioadă cu mari bucuri pentru ei cadouri, toată lumea, în primul rând dulciuri. Începând de la Moș Nicolae, care știm că este cel care aduce dulciuri copiilor, până la Bobotează, dulciurile nu lipsesc din a fi oferite copiilor.

Trebuie să ținem cont de acest lucru și să fim atenți noi cei mari în raport cu copiii ce le oferim. Câtă cantitate de dulce în această perioadă primesc copiii, câtă cantitate de dulce consumă. Învățații să consume legume, carne, fructe. Așa cum am spus, aveți o masă variată, dar să-i învățați să mănânce din toate, să nu renunțe la o parte din fibrele care le conțin legumele și din atât de beneficile vitamine și minerale care le au fructele.

Vom oferi cu ponderație, cum am spus, și de preferință, dulciuri până la ora 18:00 nu mai mult pentru copii. Să încercăm să facem porții și pentru ei, cât mai mici, dar cât mai atrăgătoare, să aibă cromatică, să aibă un aspect atrăgător. Pentru că și copiii, ca și noi, în primul rând, savurează mâncarea cu privirea, după aceea gustă. Dacă îi place ce vede în farfurie, copilul, avem mari șanse să și guste. Dacă nu, din start l-am pierdut.

Ar fi bine să îi scoateți și la plimbări după mese, cât se poate să nu îi lăsați în liniștea lor cu telefoanele sau cu tabletele, ca să scăpăm noi să fim mai puțin ocupați, să ne ocupăm de ei.

Cu aceasta vă doresc sărbători pline de bucurie, de liniște, să fiți sănătoși și să fiți fericiți de sărbători!

Și pentru ca totul să fie aproape perfect de sărbători, în casa ta, anul acesta încearcă un decor pentru masa de Crăciun în care să incluzi obiecte naturale, lumânări, texturi organice și crenguțe de brad. Mirosul de brad, de coajă de portocală, aburii de cozonaci și câteva lumânări pot transforma orice spațiu într-unul festiv. De Crăciun contează mai mult pacea și bucuria sinceră. De aceea poate ar fi bine să cânte și colinde, în fundal, atunci când îți e casa plină.

Crăciun fericit vă doresc și eu!

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Dirijoarea Simona Strungaru: Cu ocazia Galei Radio România, am descoperit voci foarte puternice | VIDEO
Interviuri vineri, 23 februarie 2024, 18:06

Dirijoarea Simona Strungaru: Cu ocazia Galei Radio România, am descoperit voci foarte puternice | VIDEO

Până la încheierea stagiunii, agenda este plină de evenimente pentru Big Band-ul Radio. Dirijoare a Big Band-ului Radio România, Simona...

Dirijoarea Simona Strungaru: Cu ocazia Galei Radio România, am descoperit voci foarte puternice | VIDEO
sotiile noastre
Interviuri vineri, 23 februarie 2024, 10:30

“Teatrul nu poate fi decât în fața ta! Azi, acum și aici!”. Interviu cu Răzvan Oprea

Cosmin Seleși, Răzvan Oprea și Lucian Ghimiși ți-au pregătit o comedie învăluită într-o notă de mister care cu siguranță te va ține în...

“Teatrul nu poate fi decât în fața ta! Azi, acum și aici!”. Interviu cu Răzvan Oprea
CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo
Interviuri marți, 13 februarie 2024, 08:00

CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo

Producția este una sută la sută clujeană. Filmul „Nuntă pe bani” este disponibil, de săptămâna trecută, pe platforma pe...

CLUJ-NAPOCA: În fiecare dintre noi este un ”Mircea” – Mircea Bravo
Trupa Vunk lansează un nou album și pleacă într-un turneu prin țară | VIDEO
Interviuri vineri, 9 februarie 2024, 18:22

Trupa Vunk lansează un nou album și pleacă într-un turneu prin țară | VIDEO

Intitulat „De luni până duminică”, materialul discografic va fi disponibil pe toate platformele de streaming începând din 16 februarie....

Trupa Vunk lansează un nou album și pleacă într-un turneu prin țară | VIDEO
Interviuri joi, 8 februarie 2024, 13:25

A ieșit de sub tipar ghidul Turistic al comunei Bistra | AUDIO

Ghidul Turistic al comunei Bistra, avându-l autor pe Vasile Timur Chiș a fost scos recent de sub tipar și prezintă potențialul turistic al...

A ieșit de sub tipar ghidul Turistic al comunei Bistra | AUDIO
Interviuri joi, 8 februarie 2024, 10:59

Interviu cu Ioana Borșan, fondatoarea Muzelui de Științe din Brașov

Experiențe inedite, multe informații interesante, dar și distracție promit cei care au pus bazele Muzeului de Științe din Brașov. La Brașov...

Interviu cu Ioana Borșan, fondatoarea Muzelui de Științe din Brașov
Interviuri miercuri, 7 februarie 2024, 13:21

CLUJ-NAPOCA: Karolina Pliskova, fost număr 1 mondial, vrea să câștige Transylvania Open

Karolina Pliskova, din Cehia, cea mai titrată jucătoare de la Transylvania Open, a învins-o cu scorul de 6-4; 7-6 pe jucătoarea austriacă Sinja...

CLUJ-NAPOCA: Karolina Pliskova, fost număr 1 mondial, vrea să câștige Transylvania Open
Interviuri marți, 6 februarie 2024, 14:52

CLUJ-NAPOCA: Centrul de tineret Unda 62 vrea să facă valuri de bine | AUDIO

Aproximativ 45 de metri pătrați, mobilați cu multă creativitate, canapele, rafturi pentru cărți și pentru jocuri, măsuțe de cafea, loc...

CLUJ-NAPOCA: Centrul de tineret Unda 62 vrea să facă valuri de bine | AUDIO