Interviuri

Activism transilvănean în fotografii și-n cărți vii | AUDIO & FOTO

Published by
Radio Vacanța

Câteva dintre poveștile de activism din Transilvania, din ultimii cinci ani, sunt surprinse în expoziția care se deschide vineri, 12 ianuarie, de la ora 18.00, la Casinoul din Parcul Central. ONG-uri din mai multe județe din țară își pun în imagini istoria, victoriile și provocările.

Totodată, o parte dintre reprezentanții acestora se vor transforma în cărți vii, care se vor deschide oricui are curiozitatea să asculte, sâmbătă, 13 ianuarie, în Atelier Cafe.

Alexandra Columban și Ioana Mureșan, de la Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului, ne povestesc:

Cea mai veche este o fotografie din 2016, de la un protest al persoanelor evacuate forțat, care acum locuiesc în Pata Rât, și este o fotografie cu un copil cu un tricou pe care scrie stop evacuărilor forțate. E o fotografie, spunem noi, destul de emoționantă. Cea mai recentă este o fotografie din noiembrie, e făcută de noi, de Actedo, de la un eveniment care și-a propus să creeze punți de legătură între ONG-uri și companii.

Între cea mai veche fotografie și cea mai recentă din expoziția dedicată activismului transilvănean încap multe povești din mai multe părți ale Transilvaniei, spune Alexandra Columban:

Avem practic povești din mai multe regiuni din Transilvania, din Cluj, din Brașov, din Baia Mare, din Sibiu și avem de la activități de gen cercuri de sprijinire pentru supraviețuitoarele violenței domestice, până la acțiuni cu protecția animalelor, acțiuni de ecologizare și împădurire, acțiuni umanitare în Ucraina, de exemplu și altele asemenea. Am încercat să găsim un echilibru între domenii, să alegem unu, maxim două organizații care activează în câte o zonă, în câte un domeniu, dar nu a fost foarte ușor și nici nu avem pretenția ca această expoziție să fie exhaustivă. Vrem doar cumva să dăm publicului larg o imagine despre ce fac ONG-urile în Transilvania și poate chiar să descopere multe organizații faine.

Anca Brășfălean: Cum au modelat activitățile diverselor organizații non-guvernamentale peisajul transilvănean?

În primul rând e vorba de dezvoltarea unui spirit civic, pot da aici un exemplu o organizație pe care am inclus-o în expoziție este Cert Transilvania, care se ocupă mult de protecția mediului, dar și de sprijinirea persoanelor din zone greu accesibile. Și ei, de exemplu, fac activități de voluntariat, de reîmpădurire, de exemplu, unde participă uneori chiar 1000 de persoane, 1000 de voluntari, deci o chestiune de impact mare și de implicare a comunității. Dar ONG-urile activează și pe zona culturală și aici aș menționa Reactor Teatrul Independent din Cluj, care de asemenea e o combinație foarte interesantă de artă, teatru, dar în același timp de implicare socială deci îi abordează teme sociale relevante pentru public, cum ar fi chiriile scumpe sau dating-ul pe Tinder sau hărțuirea sexuală în universități.

Tot Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului ne invită sâmbătă, 13 ianuarie să petrecem 3 ore într-o bibliotecă vie, în Atelier Cafe.

Ioana Mureșan ne explică:

Reprezentanți ai ONG-urilor vor deveni cărți pentru publicul larg, vom avea cărți din diverse domenii activism pentru persoane de etnie romă, drepturile omului, egalitate de gen avem și drepturile persoanelor LGBT, posibil să avem și pe cineva de la Cercetașii României. Și în cadrul acestui eveniment, activiștii își vor expune experiența lor ca ONG-ști, problemele cu care se confruntă nevoile, activitățile pe care le intreprind și care au un impact foarte mare, dar de multe ori acest impact nu este vizibil publicului larg. Am încercat să creem un cadru informal, deschis publicului larg, deci oricine dorește să intre în cafenea să afle povestea de viață, povestea de ONG-ist a cărților este liber să facă acest lucru, cartea va sta la o masă, iar timp de aproximativ, să zicem 20 de minute, persoana interesată de povestea ONG-istului va putea pune întrebări într-o discuție prietenoasă și informală.

Anca Brășfălean: Cum îți alegi cartea, de unde știi cum să faci o alegere?

Va exista o broșură cu o scurtă descriere despre fiecare carte, domeniul în care activează ONG-ul din care face parte și diverse activități pe care le-au întreprins de-a lungul timpului pentru a și stârni interesul, pentru a alege cartea care ți se potrivește ție cel mai bine.

Miza Bibliotecii Vii în care sunteți așteptați să intrați sâmbătă în Atelier Cafe, ne-o dezvăluie Alexandra Columban:

Sunt multe mize cred că în primul rând e de cunoaștere vrem să împlinim o curiozitate a publicului larg pentru că, așa cum spunea și colega mea, există multe organizații care fac lucruri foarte mișto în comunitate, dar nu sunt așa de cunoscute dar și pentru că mulți din acești ONG-ști, activiști, cum vreți să le spuneți, lucrează în niște domenii mai puțin cunoscute sau față de care există multe prejudecăți, da, fie că vorbim nu știu, de romi aici sau de persoane LGBT și asta e ocazie perfectă în care, practic, tu, ca individ, poți și să-ți chestionezi niște stereotipuri vizavi de acești indivizi, aflându-le poveștile de viață, dar poate și să înțelegi cum se văd lucrurile din perspectiva lor. În ce măsură va dori apoi persoana să facă voluntariat sau să sprijine organizația e altă poveste și sigur ne bucurăm dacă acest lucru se întâmplă.

Vineri e vernisajul expoziției dedicate activismului transilvănean. Sunteți așteptați la Cazinoul din Parcul Central, iar sâmbătă în Atelier Cafe pentru 3 ore bune, într-o bibliotecă vie.

Anca Brășfălean

Recent Posts

Crosul Național – Ziua Olimpică, pe 25 mai, la Brașov

Toți participanții vor primii tricou cu însemnele Zilei Olimpice, medalie și diplomă de participare, anunță…

13 ore ago

Clarificări despre programul „România Atractivă”, la RRA: „Turiștii au de ce să fie încântați”

Programul „România Atractivă” include 12 rute culturale cu peste 270 de obiective. Silvia Teodorescu, coordonator…

15 ore ago

Festival de film, în premieră, la Castelul Bran

„American Independent Film Festival”, ediția cu numărul opt, este organizat pentru prima oară în istoria…

17 ore ago

Recomandarea zilei: Holograf – „Sigur” | VIDEO

Piesa vine ca o încununare a carierei memorabile a trupei, de-a lungul celor peste 40…

19 ore ago

Festivalul Narciselor, în comuna hunedoreană Sălaşu de Sus

Localnicii povestesc că primele narcise ar fi fost aduse în zonă de un olandez, în…

19 ore ago

Săriturile în apă, un pericol major în lunile de vară

De la distracție până la dezastru e doar un pas, câteodată! Aproape că nici nu…

21 de ore ago

This website uses cookies.