Interviuri

A ieșit de sub tipar ghidul Turistic al comunei Bistra | AUDIO

Published by
Radio Vacanța

Ghidul Turistic al comunei Bistra, avându-l autor pe Vasile Timur Chiș a fost scos recent de sub tipar și prezintă potențialul turistic al zonei.

Comuna Bistra, având în componență satele Valea Vișeului și Crasna Vișeului, are un areal caracterizat de un pitoresc aparte precum și mai multe atracții turistice.

Vasile Timur Chiș, autor:

De regulă, un turist când merge într-o anumită localitate are câteva întrebări, câteva în ceea ce privește populația, despre ce există în localitate din punct de vedere turistic și câteva date demografice. Și în acest ghid, de regulă, am prezentat pentru prima dată potențialul turistic al celor trei localități. Fiecare obiectiv turistic are o mică descriere în patru limbi.

În acest ghid am prezentat acea bornă de graniță care făcea legătura între România și Cehoslovacia. Este o bornă de graniță chiar pe vârf, în zona Vârfului Pop Ivan. Are o înălțime de circa 2,5 m și este din beton.

Exista o legătură feroviară care oferă posibilitate să se meargă până la Centrul Geografic al Europei. Momentan, traficul este suspendat, dar sper că pe timp de vară o să se deschidă.

În ceea ce privește localitatea Bistra, vreau să vă spun că în această localitate există unul dintre cele mai frumoase trasee turistice în circuit ce pleacă din localitatea Bistra spre dealul Tocarnea. În această zonă sunt în jur de șase peșteri care pot fi accesate. 

Pe lângă asta, în această zonă există o floră care este foarte frumoasă și care este legată de substratul calcaros din zonă. În această zonă, de exemplu, putem întâlni Papucul Doamnei. Este singura zonă din Maramureș, din Munții Maramureșului, unde întâlnim această specie rară protejată la nivel european.

În ceea ce privește localitatea Crasna Vișeului, pe lângă borna de graniță, aici putem vizita și Poiana cu Narcise. Când spunem Poiana cu Narcise, spunem localitatea Repedea, dar problema este că această rezervație este pe teritoriul a două localități, localitatea Crasna Vișeului și localitatea Repedea. Să nu uităm de Valea Frumușeaua, care este una dintre cele mai frumoase văi din România. 

Poate cineva să mă contrazică, dar din cercetările pe care le-am făcut vreau să spun că pe Valea Frumușeaua am aflat peste 15 cascade superbe. Una dintre ele se află în niște chei superbe, cu o înălțime de circa 20 m, fiind una dintre cele mai frumoase cascade din Maramureș, din România.

 Se poate vizita  și o mănăstire de rit ortodox vechi, singura mănăstire din Maramureș care este arondată Mitropoliei de la Slătioara, adică, mă rog, o mitropolie separată față de Mitropolia Română. Există şi alte atracţii pe care le veţi găsi în acest ghid.

Am vrut ca acest ghid să fie o carte de vizită pentru cele trei localități Bistra, Valea Vișeului şi Crasna Vişeului, care sper că va fi tipărit și de Consiliul Local, pentru ca, în momentul în care vine cineva în localitate, autorităţile locale ei să aibă o carte de vizită, una dintre cele mai frumoase cărți de vizite din Maramureș.

Ioana Popovici / Liviu Șiman

Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!

Ne găsiți și pe facebook și instagram!

Recent Posts

Crosul Național – Ziua Olimpică, pe 25 mai, la Brașov

Toți participanții vor primii tricou cu însemnele Zilei Olimpice, medalie și diplomă de participare, anunță…

13 ore ago

Clarificări despre programul „România Atractivă”, la RRA: „Turiștii au de ce să fie încântați”

Programul „România Atractivă” include 12 rute culturale cu peste 270 de obiective. Silvia Teodorescu, coordonator…

15 ore ago

Festival de film, în premieră, la Castelul Bran

„American Independent Film Festival”, ediția cu numărul opt, este organizat pentru prima oară în istoria…

17 ore ago

Recomandarea zilei: Holograf – „Sigur” | VIDEO

Piesa vine ca o încununare a carierei memorabile a trupei, de-a lungul celor peste 40…

19 ore ago

Festivalul Narciselor, în comuna hunedoreană Sălaşu de Sus

Localnicii povestesc că primele narcise ar fi fost aduse în zonă de un olandez, în…

20 de ore ago

Săriturile în apă, un pericol major în lunile de vară

De la distracție până la dezastru e doar un pas, câteodată! Aproape că nici nu…

21 de ore ago

This website uses cookies.