Ascultă Radio Vacanța Live

19 iulie, Ziua Națională a Înotului. Interviu cu antrenorul emerit Octavian Tileagă: “România e un nume în natația mondială și nu de azi, de ieri”

Astăzi este „Ziua Națională a Înotului”. Sărbătoarea a fost instituită prin Legea nr. 279 din 26 noiembrie 2021 și este marcată de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, de cluburi sportive/asociații și membri afiliați prin participarea la evenimente și programe cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa și de a promova importanța practicării înotului pentru sănătatea oamenilor.

bazin inot - foto - unsplash

Articol de Doina Sîrbu, 19 iulie 2023, 08:21 / actualizat: 19 iulie 2023, 10:34

Antrenorul emerit, Octavian Tileagă, de la CS Farul și Palatul Copiilor Constanța, a vorbit  despre importanța practicării înotului și despre rezultatele remarcabile ale înotătorilor români din ultima vreme.

Astăzi este Ziua Națională a Înotului. Vă rog să îmi spuneți dacă România avea nevoie de o astfel de zi și de ce?

Da, în mod categoric! De ce? E foarte simplu de răspuns. În primul rând, orice țară civilizată, la ora actuală, are înotul inclus în programa școlară. La noi nu există așa ceva. N-aș zice că neapărat în lipsa publicității. Dar nu se merge pe această idee a înotului ca un sport al sănătății pentru copii. Deci, în primul rând este nevoie de multă publicitate și propagandă pentru înot, ca părinții să înțeleagă că înotul este sportul copiilor, sportul sănătății. Asta o dată. A doua, dacă stăm bine să ne gândim, România, deja, e un nume în natația mondială și nu de azi, de ieri. Sunt ani de zile de când România a arătat că are de unde să scoată talente și performanțe de top mondial. În această situaţia e normal ca să existe o zi naţională în care noi, românii, să putem să ne demonstrăm ceea ce suntem și ceea ce putem. Această inițiativă, dacă nu mă înșel, este chiar a Camelei Potec. Este foarte binevenită„, spune Octavian Tileagă.

Înotul unde se învață, mai exact, pentru că suntem constănțeni și marea ne cheamă la ea, mai ales în aceste zile caniculare. Trebuie să știm să înotăm, nu-i așa, fie că sunt valuri, fie că nu!  Învățăm în bazin sau direct în mare. Ce ne sfătuiți?

Da, este o idee care m-a preocupat pe mine încă de pe băncile facultății. Dacă vreți să vă spun așa, ca fapt divers, eu am fost uluit când, la încheierea facultății, am descoperit că în Constanța se înființează o secție de natație. Asta se întâmpla în 1973 și am rămas uimit cum un oraș la Marea Neagră să nu aibă secție de natație. Mi se părea absurd. La mine acasă, la Oradea, erau vreo trei cluburi de natație, trei secții, și la Constanța nu exista. Așa că, din punctul ăsta de vedere, Constanța ar trebui să aibă pe locul întâi în preocupări natația, înotul. Iar, ca învățare, eu personal am învățat să înot singur pe malul mării, la Eforie, însă sigur că da, aici este exagerat spus învățat. Probabil o ușoară plutire sau, mă rog, autosugestie. Înotul adevărat, dacă e să ne gândim la înot, cel mai bine este la bazin, pentru că în bazin nu există valuri, apa este mică până la genunchi. Mă refer la cei cu bazinele care au și bazin de inițiere, cele care n-au bazin de inițiere folosesc alte metode, dar ideal este să ai instructorul lângă tine într-o apă staționară, nu neapărat pe mare, unde sunt valuri și unde poți avea surprize la respirație„, a mai declarat Octavian Tileagă.

Să vorbim și despre înotul de performanță, pentru că, iată, Constanța a dat nume importante în natația națională și internațională.

Este! România a fost totdeauna un cap de afiș în materie de natație, pentru că noi am fost judecaţi, în general, de Occident ca o țară din linia a doua și atunci când au apărut sportivii noștri care au luat medalii olimpice, de fiecare dată s-a produs rumoare în lumea nataţiei. Acum este rândul lui David, care este genial la înot. Deci, David Popovici, vă spun ca specialist de peste 50 de ani la natație, David Popovici este un geniu pe care până și australienii îl recunosc ca atare. Într-o situație în care el este sănătos, la ora actuală este imposibil să fie învins de cineva. Evident, având în vedere că se antrenează, David este cel care va purta steagul sus anul ăsta. Marele lui avantaj, pe lângă talentul imens pe care îl are, este şi antrenorul lui, care este un antrenor de excepție, foarte meticulos, foarte dedicat, un om care nu sare peste micile amănunte. Vreau să vă spun că la înotul de mare performanță, micile amănunte fac deosebirea între sportivi„, ne spune Octavian Tileagă.

Dacă tot ați adus vorba despre David Popovici, se apropie Campionatele Mondiale de Înot de la Fukuoka. Vreau să vă întreb, în el ne stă baza în obținerea uneia sau a mai multor medalii sau mai avem și alți sportivi care pot urca pe podium?

Deocamdată, el este capul de afiş în mod categoric. Ceilalți sportivi, mai bine zis, Vlad Stancu care și-a cucerit și el dreptul de a participa la Olimpiadă, este un sportiv de mare perspectivă, dar nu cred că poate să emită pretenții la vreo medalie„, precizează Octavian Tileagă.

Câte medalii credeți că va lua la Mondiale David Popovici și de ce culoare?

Mi-e foarte greu să spun, pentru că David este un nume consacrat deja, care poate să câștige toate probele. Totul depinde, nu atât de adversar, pentru că până și adversarii lui recunosc că el este numărul 1 în lume, este foarte greu de bătut„, este de părere Octavian Tileagă.

Să spunem și numele lui Răzvan Florea. A fost elevul dumneavoastră și este un nume important în natație. Ce înseamnă Răzvan Florea pentru înotul românesc și internațional?

Exact aceeași întrebare mi-a pus-o președintele Federației Japoneze de Natație, care întâmplător mi-e și un prieten apropiat. De-a lungul anilor am făcut cantonamente împreună. Răzvan Florea, din punct de vedere sportiv, a fost un sportiv consacrat și cunoscut, dar partea frumoasă a lucrurilor este că el continuă această tradiție a renumelui și ca antrenor. Deci, era de altfel de așteptat, pentru că este un un băiat foarte dedicat, foarte pasionat de înot, foarte pasionat de meserie, renunță la orice ca să reușească să ridice sportivi la nivel internațional. Eu am extraordinar de multă încredere Răzvan și ca antrenor, nu doar ca sportiv. El are aceeași atitudine ca antrenor pe care o avea și ca sportiv, adică foarte multă seriozitate și dedicație„, spune Octavian Tileagă.

În finalul interviului nostru, domnule antrenor emerit Octavian Tileagă, vreau să adresați un mesaj tuturor persoanelor implicate în natația din România, în special.

Urarea mea este să reușim să ne mobilizăm cu toții ca scopul nostru final, cel de a reprezenta România în străinătate, să fie la cel mai mare nivel. Și eu am foarte mare încredere în noua generație, atât de antrenor, cât și sportivi. Iar copiilor ce să spun? Veniți cât mai mulți la bazin pentru că o faceți, nu doar pentru sănătatea voastră, dar și pentru viitorul înotului românesc„, a mai declarat Octavian Tileagă.

Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto: unsplash.com

retro marktplatz brasov
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 15:18

Retro Marktplatz, în centrul Brașovului

O secvență din atmosfera Brașovului de altădată o puteți trăi în Piața Sfatului, în cadrul Retro Marktplatz, acolo unde sunt prezenți...

Retro Marktplatz, în centrul Brașovului
Festival al ciorbelor, în județul Giurgiu | VIDEO
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 13:05

Festival al ciorbelor, în județul Giurgiu | VIDEO

Sărbătoarea este organizată, în weekend, pe marginea lacului din satul Sfântu Gheorghe. Sâmbătă și duminică, satul giurgiuvean Sfântu...

Festival al ciorbelor, în județul Giurgiu | VIDEO
Caricaturistul Gogu Neagoe, la Festivalul „Corabia de Aur”
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 12:45

Caricaturistul Gogu Neagoe, la Festivalul „Corabia de Aur”

Una dintre cele mai importante personalități al artei este caricaturistul Gogu Neagoe. Acesta vine la Festivalul Național de Muzică Populară și...

Caricaturistul Gogu Neagoe, la Festivalul „Corabia de Aur”
food truck festival brasov
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 12:43

La Brașov a început prima ediție Food Truck Festival

Burgeri de toate felurile, clătite, înghetață sau prăjituri, servite direct din rulote. Le găsiți pe aleea Parcului Eroilor, de lângă...

La Brașov a început prima ediție Food Truck Festival
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 12:35

GORJ: Cea de-a doua ediție a ”Festivalului Sarmalelor și Piftiilor”, la Peștișani

Evenimentul va fi organizat în zona Nucet. La Peștișani, în județul Gorj, va avea loc, în perioada 30 septembrie – 1 octombrie, cea de-a...

GORJ: Cea de-a doua ediție a ”Festivalului Sarmalelor și Piftiilor”, la Peștișani
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 11:06

Lia și Dan Perjovschi, în grădina Cinemascop pentru un dialog despre artă

„În 35 de ani de carieră, cei doi artiști au participat la câteva sute de expoziții și au expus în principalele muzee de artă ale...

Lia și Dan Perjovschi, în grădina Cinemascop pentru un dialog despre artă
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 08:07

BUCUREȘTI: Satul Sportiv şi Noaptea BeActive, în Parcul Drumul Taberei

Copiii dornici să fie activi şi să descopere tainele diferitelor sporturi vor primi câte un paşaport BeActive, care va fi ştampilat pentru...

BUCUREȘTI: Satul Sportiv şi Noaptea BeActive, în Parcul Drumul Taberei
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 07:02

iMapp Bucharest, în Piaţa Constituţiei

Cea de a VIII-a ediţie a concursului internaţional de 3D video mapping se anunţă a fi una spectaculoasă, în care arta se reuneşte cu...

iMapp Bucharest, în Piaţa Constituţiei